liveblog
NOS NieuwsAangepast

Ruim 4500 vrachtwagens Kanaal over • Britse variant rukt verder op

liveblog gesloten

Britse coronavariant rukt op binnen en buiten Europa

De nieuwe Britse variant van het coronavirus rukt verder op, in Europa en daarbuiten. Frankrijk meldde gisteravond laat dat de mutatie, die besmettelijker lijkt, in het land is opgedoken. Eerder op de dag had Ierland al bekendgemaakt dat ook daar het gemuteerde virus is aangetroffen.

De besmette persoon in Frankrijk is een Fransman die in Groot-Brittannië woont en in thuisisolatie is gegaan in Tours in Midden-Frankrijk. Hij kwam op 19 december uit Londen en werd twee dagen later getest in een ziekenhuis. Hij vertoont geen ziekteverschijnselen.

De variant was eerder al aangetroffen in onder meer Nederland en Duitsland. Japan meldde gisteren zeker vijf gevallen van de Britse mutant. Daarna volgde Libanon met de ontdekking van de gemuteerde versie bij een Libanees die op 21 december uit Londen naar Beiroet was gevlogen.

Grootste Britse testlaboratorium zelf getroffen door corona-uitbraak

Het grootste testlaboratorium in Groot-Brittannië is nu zelf getroffen door een uitbraak van het coronavirus. 20 van de 70 laboratoriummedewerkers zitten in thuisisolatie, meldt Daily Mail. Ook medewerkers van administratieve en ondersteunende afdelingen zouden ziek thuiszitten.

Het toegenomen aantal tests zou ten grondslag liggen aan de besmettingen. Het lab werd gevraagd om op te schalen naar de verwerking van 70.000 coronatests per dag. Daardoor konden volgens een anonieme medewerker verschillende veiligheidsprocedures niet meer in acht worden genomen. Het ministerie van Volksgezondheid ontkent dat.

Horeca-ondernemer viert Kerst voor het eerst in 30 jaar thuis

Vanwege het coronavirus zijn veel horecazaken gesloten. Ook Bin Yu en zijn gezin zouden normaal gesproken druk zijn in hun drie horecazaken, maar door corona vieren ze Kerst nu thuis.

Horeca-ondernemer viert kerst voor het eerst in 30 jaar thuis

4500 vrachtwagens vanuit Dover naar het vasteland overgestoken

Ruim 4500 vrachtwagens die gestrand waren in Dover zijn vandaag Het Kanaal overgestoken. De Britse regering had 1100 militairen gestuurd om coronatests af te nemen bij vrachtwagenchauffeurs. Ook Polen stuurde een 60-koppig medisch team om tests af te nemen bij Poolse vrachtwagenchauffeurs.

Volgens de Britse minister van Transport werden vandaag ruim 10.000 coronatests afgenomen, waarvan er 24 positief bleken te zijn. De chauffeurs stonden vast nadat Frankrijk de grens met het Verenigd Koninkrijk had dichtgegooid toen daar een gemuteerde variant van het coronavirus was opgedoken. Woensdag gingen de grenzen weer open, maar chauffeurs mogen alleen de oversteek maken als ze een negatieve test kunnen laten zien.

Er staan nu nog ruim 3100 vrachtwagens te wachten om de oversteek te maken, meldt The Guardian.

Turkije eist negatieve coronatest bij binnenkomst land

Vanaf maandag moeten alle reizigers die Turkije binnen willen komen een negatieve coronatest kunnen laten zien van maximaal 72 uur oud. Passagiers die niet in het bezit zijn van zo'n document, mogen het vliegtuig niet in. Daarnaast moeten passagiers uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Denemarken na aankomst in quarantaine, ook als ze negatief getest waren voor vertrek.

Corona heerst in kersttoespraken van staatshoofden

Het coronavirus zorgde er dit jaar voor dat heel wat dingen niet doorgingen. Het EK voetbal, het Eurovisiesongfestival, de eindexamens, de vakantie van Willem-Alexander naar Griekenland (min of meer), het lijsttrekkerschap van Hugo de Jonge. Maar één fenomeen laat zich door geen pandemie tegenhouden: de kersttoespraken van staatshoofden en wereldleiders.

Het thema corona bleek in hun toespraken wel alom tegenwoordig, zo is te lezen in onderstaand artikel.

Nieuwe besmetting met VK-variant coronavirus in regio Rijnmond

De nieuwe Britse variant van het coronavirus is bij ten minste één persoon in de regio Rotterdam-Rijnmond vastgesteld. Dat meldt GGD Rotterdam-Rijnmond. Het is, voor zover bekend, de derde Nederlander die besmet is met deze Britse gemuteerde variant van het coronavirus.

De GGD doet nog onderzoek naar hoe de patiënt besmet is geraakt. Dinsdag werd bekend dat twee mensen uit de regio Amsterdam de nieuwe coronavariant hebben opgelopen. Van hen is bekend dat zij niet in het Verenigd Koninkrijk zijn geweest of contact hebben gehad met mensen die daarvandaan kwamen.

Kritiek op bezoek aan kerkdienst door minister Bijleveld

Minister Ank Bijleveld van Defensie heeft gisteravond een fysieke kerkdienst bezocht in haar woonplaats Goor. Critici vinden dat niet handig. "Als minister heeft ze in coronatijd een voorbeeldfunctie", zegt defensievakbond AFMP.

De minister bracht gisteravond een bezoek aan de Hofkerk, die ondanks het advies om diensten op Kerstavond zoveel mogelijk digitaal te houden, toch fysieke diensten hield.

Volgens de kerk zijn de diensten in principe bedoeld voor maximaal dertig bezoekers die bijvoorbeeld eenzaam zijn of geen internet hebben. Een woordvoerder van de minister erkent tegen RTV Oost dat Bijleveld niet daaraan voldoet, maar in dit geval had het kerkbestuur haar persoonlijk uitgenodigd "omdat haar man veel doet voor de kerk".

Britse coronavariant duikt ook op in Ierland

De besmettelijkere Britse variant van het coronavirus is ook in Ierland opgedoken. De Ierse autoriteiten hopen binnenkort meer duidelijkheid te kunnen geven over de verspreiding van de mutatie in Ierland.

Het virus is verder vastgesteld in onder meer Duitsland, Japan, Libanon en Nederland.

Ook Britse queen Elizabeth noemt corona in kerstboodschap

Ook de Britse koningin Elizabeth had in haar kerstboodschap aandacht voor corona. "Voor velen is deze tijd van het jaar gekleurd door verdriet", zei de koningin. "Sommigen rouwen om het verlies van een dierbare, anderen missen familie en vrienden die nu uit veiligheidsoverwegingen afstand houden, terwijl het enige wat ze echt willen voor Kerst een simpele knuffel is, of een handdruk. Als je een van hen bent, dan ben je niet alleen. En laat mij je verzekeren: jullie zijn in mijn gedachten en gebeden."

Belgische politie legt kerstfeestjes stil na klikkende buurtbewoners

In België heeft de politie onder meer in Brussel, Gent en Brugge kerstfeestjes opgebroken nadat buren erover hadden geklikt. Op de meeste feestjes waren meer dan tien personen aanwezig terwijl in België maar één 'knuffelcontact' mag worden onderhouden buiten het eigen huishouden.

In de Brusselse gemeente Elsene troffen agenten die afkwamen op een melding over een feestje in een appartement slechts één persoon aan, maar al snel werd duidelijk dat tien andere feestvierders zich in de kelder hadden verstopt.

'In Nederland gebruikte sneltest mist 40 procent van de coronagevallen'

Als je je laat sneltesten en een negatieve uitslag krijgt, lijkt de kans groter dan gedacht dat je tóch corona hebt. Een sneltest die in Nederland dagelijks duizenden keren wordt gebruikt mist 40 procent van de coronagevallen, komt naar voren uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

"Ik ben geschrokken", zegt arts-microbioloog Maurine Leversteijn-Van Hall, die bij het onderzoek betrokken was. "Mensen laten zich massaal testen en denken bij een negatieve uitslag dat ze geen covid-19 hebben. Dat is niet correct."

Het gaat om antigeensneltests van farmaceut Abbott. Die worden aangeboden op verschillende GGD-locaties, en zijn alleen gisteren al 4000 keer gebruikt om mensen met klachten te testen. Ook veel commerciële teststraten maken gebruik van de sneltests van de Amerikaanse fabrikant.

Abbott spreekt in een reactie tegen dat de tests onbetrouwbaar zijn. "De Panbio-antigeensneltest van Abbott is een bewezen en nauwkeurige test", staat in een verklaring.

Rustig in de teststraat in Amsterdam RAI

Er is niemand in de teststraat van de RAI op Eerste Kerstdag

Dovencentrum zet leger in: 'Personeel loopt op z'n tandvlees'

De afgelopen weken overleden elf mensen in verzorgingshuis De Gelderhorst aan corona. Ook veel personeelsleden zijn ziek.

Dovencentrum zet leger in: 'Personeel loopt op z'n tandvlees'

RIVM meldt 11.550 nieuwe besmettingen, meer dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 11.550 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 21 meer dan gisteren.

Het aantal ligt hoger dan gemiddeld afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 11.402 positieve tests bij kwamen. Gemiddeld genomen stijgt het aantal positieve tests.

97 overleden covid-patiënten

Er werden 97 overleden covid-patiënten bij het RIVM gemeld. Gisteren waren dat er nog 89. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 75 doden per dag, tegen 63 doden per dag een week eerder. Dat zijn doden van wie bekend is dat ze het coronavirus droegen; volgens het CBS ligt het werkelijke aantal doden hoger.

Hoe snel het aantal doden verder stijgt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 746 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 640. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

Ziekenhuisbezetting vrijwel gelijk gebleven

Er zijn de afgelopen 24 uur 317 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dat zijn 4 nieuwe opnames minder dan gisteren. Op de intensive care werden 41 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 3 nieuwe opnames meer dan gisteren.

De totale ziekenhuisbezetting door mensen met corona nam licht af, van 2308 naar 2304. Van die patiënten liggen er 600 op de intensive care. Gisteren stond dat aantal op 596.

Zorgmedewerker protesteert bij kerk Barneveld

Een eenzaam protest vanmorgen van een zorgmedewerker bij de Rehobotkerk in Barneveld. Op Eerste Kerstdag protesteerde Chris (27) bij de kerk, waar zo'n 200 mensen een dienst bijwoonden. Gehuld in beschermende kleding en een bril en met mondkapje stond hij met een bord voor de kerk. "Wij werken ook voor u. Blijf thuis voor ons. Met elkaar, voor elkaar", stond erop.

"Ik werk in de gehandicaptenzorg. We werken keihard voor de gezondheid van anderen en dan is dit zo pijnlijk om te zien. Ik kon niet meer thuis blijven zitten en moest dit statement maken", zegt hij tegen het AD.

De kerk in Barneveld houdt zich niet aan het dringende advies om niet meer dan 30 mensen naar binnen te laten. De gemeente liet in eerste instantie 300 kerkgangers per dienst toe, maar heeft dat inmiddels teruggebracht tot 200.

Wereldleiders en vorsten vergeten corona niet in kersttoespraken

Verschillende wereldleiders en vorsten hebben in hun kersttoespraak aandacht besteed aan de gevolgen van corona in het afgelopen jaar.

Koning Willem-Alexander sprak in zijn toespraak over ontmoetingen die hij had met zorgpersoneel en anderen die direct de gevolgen van de crisis voelen. "Aan het einde van een zwaar jaar is dit niet het Kerstfeest waarop we hadden gehoopt", zei de koning. "In huiskamers overal in Nederland blijven stoelen leeg, terwijl we maar al te graag extra stoelen hadden aangesleept."

Paus Franciscus riep tijdens zijn traditionele urbi et orbi-zegen landen op om de coronavaccins eerlijk te verdelen over de wereld: "Geconfronteerd met een uitdaging die geen grenzen kent, moeten we geen muren bouwen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje."

'Corona heeft dromen verwoest'

De Duitse president Steinmeier zei dat het coronavirus "dromen heeft verwoest". Volgens Steinmeier zijn veel mensen het afgelopen jaar een "bittere, eenzame dood gestorven". "En hen missen we nu", zei de president.

De Amerikaanse president Trump en zijn vrouw Melania bedankten in een videoboodschap op Twitter iedereen voor zijn of haar inzet tijdens de pandemie, zoals leraren en dokters. "We zijn dankbaar voor iedereen die hard gewerkt heeft om de doorbraak van een vaccin mogelijk te maken", zei de president.

De toespraak van de Britse koningin Elizabeth is voor het eerst in jaren geheim gebleven. Buckingham Palace heeft dit jaar niks losgelaten over de speech. Volgens een verslaggever van de Daily Express is er echter weinig fantasie voor nodig om te voorspellen waar ze het over gaat hebben in dit coronajaar. De toespraak begint om 16.00 uur Nederlandse tijd.

Aantal doden door besmette sint in België verder opgelopen

Het dodental als gevolg van een bezoek van een besmette hulpsinterklaas aan een verzorgingshuis in het Belgische Mol is verder opgelopen. Gisteren was er nog sprake van dertien doden. De VRT meldt nu dat er achttien bewoners zijn gestorven aan corona.

In het woonzorgcentrum kwam begin deze maand een hulpsint langs die zich niet aan de coronaregels hield. Even later bleek hij besmet te zijn, wat tot een uitbraak leidde van het virus onder de bewoners.

'Zuid-Afrikaanse coronavariant niet gevaarlijker dan Britse'

Er is geen bewijs dat de nieuwe variant van het coronavirus die in Zuid-Afrika is ontdekt gevaarlijker is dan de gemuteerde Britse variant. Dat zegt de Zuid-Afrikaanse minister van Volksgezondheid Mkhize.

Volgens hem is het ook niet waar dat er meer mensen overlijden aan de Zuid-Afrikaanse variant. De Britse minister Hancock noemde eerder het Zuid-Afrikaanse virus "zeer zorgwekkend, omdat het meer gemuteerd lijkt te zijn dan de variant die in het Verenigd Koninkrijk is geïdentificeerd". Volgens Mkhize impliceert Hancock ten onrechte dat Zuid-Afrika mogelijk verantwoordelijk is voor de tweede golf waar de Britten nu mee te maken hebben.

Aangepaste hoogmis in lege Sint-Janskathedraal Den Bosch

De Sint-Janskathedraal in Den Bosch zit normaal vol op Kerstochtend, maar dit jaar leidt bisschop Gerard de Korte de hoogmis in een lege kerk. Via een livestream konden mensen de mis volgen.

Hoogmis in een lege kerk: 'zo vieren we in deze nare periode Kerstmis'

Latijns-Amerika begint ook met vaccineren

Verschillende landen in Latijns-Amerika zijn begonnen met vaccineren tegen corona. Mexico was gisteren het eerste land, gevolgd door Chili en Costa Rica.

María Irene Ramírez, hoofd van de intensive care-afdeling van een ziekenhuis in Mexico-Stad, kreeg als eerste het vaccin van Pfizer/BioNTech toegediend. "Het is het beste cadeau wat ik in 2020 kon krijgen", zei Ramírez. Mexico heeft een eerste lading van 3000 doses van het vaccin ontvangen.

Het land is een van de zwaarst getroffen landen in de coronacrisis. Er vielen volgens cijfers van de Johns Hopkins University meer dan 120.000 coronadoden. Alleen in de Verenigde Staten, Brazilië en India zijn meer bevestigde doden door het virus.

Argentinië is ook van plan op korte termijn te beginnen met inenten. Dat land maakt gebruik van het Russische Spoetnik V-vaccin. Ondanks het hoge aantal doden begint Brazilië naar verwachting pas in februari met inenten. President Bolsonaro heeft al gezegd dat hij zich niet laat vaccineren; hij zegt dat hij voldoende immuun is, nadat hij eerder dit jaar besmet was geraakt met het virus.

Een dokter in Mexico-Stad wordt als eerste in Latijns-Amerika gevaccineerd

Ook leger ingezet in verzorgingshuis Ede

Defensie gaat verzorgingshuis De Gelderhorst in Ede bijstaan bij het bestrijden van het coronavirus. In dat tehuis voor dove ouderen overleden de afgelopen week elf mensen en er zijn nog maar achttien bewoners zonder corona gerelateerde klachten, meldt Omroep Gelderland.

Militairen moeten gaan helpen met het verzorgen van de kwetsbare ouderen, omdat ook een groot deel van het personeel nu ziek thuis zit. Het werk is extra moeilijk doordat de bewoners doof zijn. Sommigen van hen kunnen liplezen en daarom dragen de militairen doorzichtige mondmaskers. Voor de bewoners die alleen gebarentaal spreken, zijn er tolken aanwezig die dat kunnen vertalen.

Ook Twentse ziekenhuizen riepen deze week de hulp in van het leger om bij te springen in de ziekenhuizen, omdat ook daar de druk op zorgmedewerkers toeneemt.

Militairen dragen een doorzichtig mondmasker zodat bewoners kunnen liplezen

Querdenken-oprichter Ballweg: even niet demonstreren

De oprichter van de Duitse anti-coronabeweging Querdenken wil de komende maanden geen grote demonstraties tegen coronamaatregelen houden. Michael Ballweg zegt in een videoboodschap dat hij de winter wil gebruiken om uit te rusten en 'op te laden' voor het voorjaar, als hij weer de straat op wil gaan. "Om die reden zal ik voorlopig geen grote demonstraties meer aanmelden." Hij hoopt dat een andere organisatie dat "in de nabije toekomst" wel wil doen.

Eigenlijk zou Querdenken ('dwarsdenken') op Oudjaarsdag demonstreren in Berlijn, maar die betoging werd verboden. Ook een dag eerder mag de organisatie niet bij elkaar komen in de Duitse hoofdstad. Ballweg roept aanhangers op om dat te respecteren en zich te focussen op het voorjaar. "Ik beloof dat we dan weer naar Berlijn komen", zegt hij op YouTube.

Querdenken is een van de bekendste Duitse anti-coronabewegingen. De organisatie, die is georganiseerd via lokale afdelingen, bestaat voornamelijk uit mensen die het vertrouwen in politiek, media en wetenschap hebben verloren en vindt dat grondrechten door de coronamaatregelen in de verdrukking zijn gekomen. Querdenken was betrokken bij meerdere grote betogingen, ook in Berlijn, waar de politie ingreep omdat deelnemers zich niet aan de coronaregels hielden.

Queen Elizabeth viert Kerst in kleine kring

De Britse koningin Elizabeth viert dit jaar Kerst samen met haar man en zonder andere leden van de koninklijke familie. De koningin gaat ook niet naar de kerk, om te voorkomen dat ze in contact komt met anderen. Ze brengt de Kerst door op Windsor Castle en niet zoals gewoonlijk op het landhuis Sandringham. Dat is voor het eerst sinds de jaren 80.

Elizabeth is 94 en haar man prins Philip 99, waarmee ze extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus. Vanmiddag geeft ze wel een kersttoespraak, verwacht wordt dat ze dan stil zal staan bij de gevolgen van de pandemie.

Queen Elizabeth bij haar kersttoespraak vorig jaar

Negatieve test nodig voor reis naar België

Nederlanders die voor twee dagen of langer naar België gaan, moeten kunnen bewijzen dat ze negatief zijn getest op corona. Die maatregel, die vorige week werd aangekondigd, gaat vandaag in. De test mag maximaal twee dagen oud zijn. Er worden grenscontroles gedaan om de maatregel te handhaven.

België had eerder dan Nederland een flinke tweede coronagolf, maar nu ligt het aantal besmettingen er een stuk lager dan hier. Wie korter dan 48 uur in België blijft, hoeft geen bewijs van een negatieve test te laten zien.

Extra militairen ingezet voor coronatests truckers VK

De Britse regering stuurt vandaag 800 extra militairen naar de zuidoostelijke regio Kent om daar coronatests af te nemen bij vrachtwagenchauffeurs. De grens met het Verenigd Koninkrijk werd zondag gesloten vanwege de virusmutatie die er rondwaart. Sindsdien wachten veel truckers op het moment dat ze de oversteek naar het vasteland kunnen maken.

Voorwaarde daarvoor is dat ze een negatieve coronatest kunnen overleggen. Volgens de BBC zullen er op Eerste Kerstdag 1100 militairen helpen bij het afnemen van de tests. Er zouden nog ongeveer 4000 vrachtwagens staan te wachten om via Het Kanaal naar het vasteland te reizen.

Bloemenwinkels mogen ook na Kerst buiten blijven verkopen

Bloemenwinkels mogen ook na de Kerst nog bloemen verkopen, als ze dat maar net als nu buiten doen. De Vereniging Bloemist Winkeliers (VBW) heeft dat afgesproken met de betrokken ministeries. De vereniging benadrukt dat alleen bloemen verkocht mogen worden, geen aanverwante of andere producten.

Bloemisten mochten ondanks de lockdown hun winkels open houden en hun spullen in de buitenlucht verkopen. Aanvankelijk gold deze afspraak tot aan de kerstperiode.

Geen publiek, wel spektakel bij start Top 2000

Om middernacht is op NPO Radio 2 de jaarlijkse Top 2000 van start gegaan. De radiomarathon start dit jaar acht uur eerder dan voorheen, zodat er wat meer ruimte is om langere versies van nummers te draaien.

Vanwege corona is er dit jaar geen publiek welkom. Wel staat het Top 2000 Café vol met beeldschermen waarmee de luisteraars "online aan de bar kunnen zitten". De organisatie spreekt van "de leukste Zoom-meeting van het jaar".

NPO Radio 2-dj Bart Arens opende dit jaar de Top 2000 met een spectaculair optreden vanuit de Ziggo Dome:

De Top 2000 is begonnen en werd geopend in een leeg Ziggo Dome

Christelijke gemeenten: corona door grote gezinnen

Negen van de tien grootste coronabrandhaarden in Nederland zijn christelijke gemeenten, meldde het RIVM woensdag. Volgens die gemeenten hebben de besmettingen niets met de religieuze achtergrond te maken, maar met de samenstelling van de gezinnen: die zijn daar namelijk groter dan gemiddeld.

"We zien het verband tussen de besmettingen en de geloofsovertuiging niet, want hier hebben niet zo veel mensen op christelijke partijen gestemd", zegt de woordvoerder van gemeente Wierden. "Het verband met grote gezinnen zien we wel, want de besmettingen vinden het meest plaats onder 20- tot 30-jarigen en 50- tot 60-jarigen. En dat zijn al snel ouders en kinderen."

Meer dan 600.000 Britten kregen Pfizer-vaccin

In het Verenigd Koninkrijk hebben inmiddels meer dan 600.000 mensen hun eerste dosis van het Pfizer-coronavaccin gekregen, melden de autoriteiten. De Britten begonnen op 8 december met inenten, waarmee het Verenigd Koninkrijk het eerste land ter wereld werd dat met het Pfizer-vaccin begon.

In eerste instantie zijn ouderen en zorgmedewerkers aan de beurt. Zij kunnen zich op meer dan 500 locaties laten inenten. Drie weken later krijgen ze dan de tweede prik, waarmee ze beschermd zouden moeten zijn.

De Britten hebben meer dan 40 miljoen doses van het vaccin besteld. Minister Hancock van Volksgezondheid rekent erop dat er dit jaar nog miljoenen doses geleverd worden.

Welkom

In dit liveblog houden we je de hele dag op de hoogte van al het coronanieuws. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.