NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Ruim 4500 vrachtwagens Kanaal over • Britse variant rukt verder op

Liveblog gesloten
 • Britse coronavariant rukt op binnen en buiten Europa

  De nieuwe Britse variant van het coronavirus rukt verder op, in Europa en daarbuiten. Frankrijk meldde gisteravond laat dat de mutatie, die besmettelijker lijkt, in het land is opgedoken. Eerder op de dag had Ierland al bekendgemaakt dat ook daar het gemuteerde virus is aangetroffen.

  De besmette persoon in Frankrijk is een Fransman die in Groot-Brittannië woont en in thuisisolatie is gegaan in Tours in Midden-Frankrijk. Hij kwam op 19 december uit Londen en werd twee dagen later getest in een ziekenhuis. Hij vertoont geen ziekteverschijnselen.

  De variant was eerder al aangetroffen in onder meer Nederland en Duitsland. Japan meldde gisteren zeker vijf gevallen van de Britse mutant. Daarna volgde Libanon met de ontdekking van de gemuteerde versie bij een Libanees die op 21 december uit Londen naar Beiroet was gevlogen.

 • Grootste Britse testlaboratorium zelf getroffen door corona-uitbraak

  Het grootste testlaboratorium in Groot-Brittannië is nu zelf getroffen door een uitbraak van het coronavirus. 20 van de 70 laboratoriummedewerkers zitten in thuisisolatie, meldt Daily Mail. Ook medewerkers van administratieve en ondersteunende afdelingen zouden ziek thuiszitten.

  Het toegenomen aantal tests zou ten grondslag liggen aan de besmettingen. Het lab werd gevraagd om op te schalen naar de verwerking van 70.000 coronatests per dag. Daardoor konden volgens een anonieme medewerker verschillende veiligheidsprocedures niet meer in acht worden genomen. Het ministerie van Volksgezondheid ontkent dat.

 • Horeca-ondernemer viert Kerst voor het eerst in 30 jaar thuis

  Vanwege het coronavirus zijn veel horecazaken gesloten. Ook Bin Yu en zijn gezin zouden normaal gesproken druk zijn in hun drie horecazaken, maar door corona vieren ze Kerst nu thuis.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Horeca-ondernemer viert kerst voor het eerst in 30 jaar thuis
 • 4500 vrachtwagens vanuit Dover naar het vasteland overgestoken

  Ruim 4500 vrachtwagens die gestrand waren in Dover zijn vandaag Het Kanaal overgestoken. De Britse regering had 1100 militairen gestuurd om coronatests af te nemen bij vrachtwagenchauffeurs. Ook Polen stuurde een 60-koppig medisch team om tests af te nemen bij Poolse vrachtwagenchauffeurs.

  Volgens de Britse minister van Transport werden vandaag ruim 10.000 coronatests afgenomen, waarvan er 24 positief bleken te zijn. De chauffeurs stonden vast nadat Frankrijk de grens met het Verenigd Koninkrijk had dichtgegooid toen daar een gemuteerde variant van het coronavirus was opgedoken. Woensdag gingen de grenzen weer open, maar chauffeurs mogen alleen de oversteek maken als ze een negatieve test kunnen laten zien.

  Er staan nu nog ruim 3100 vrachtwagens te wachten om de oversteek te maken, meldt The Guardian.

 • Turkije eist negatieve coronatest bij binnenkomst land

  Vanaf maandag moeten alle reizigers die Turkije binnen willen komen een negatieve coronatest kunnen laten zien van maximaal 72 uur oud. Passagiers die niet in het bezit zijn van zo'n document, mogen het vliegtuig niet in. Daarnaast moeten passagiers uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Denemarken na aankomst in quarantaine, ook als ze negatief getest waren voor vertrek.

 • Corona heerst in kersttoespraken van staatshoofden

  Het coronavirus zorgde er dit jaar voor dat heel wat dingen niet doorgingen. Het EK voetbal, het Eurovisiesongfestival, de eindexamens, de vakantie van Willem-Alexander naar Griekenland (min of meer), het lijsttrekkerschap van Hugo de Jonge. Maar één fenomeen laat zich door geen pandemie tegenhouden: de kersttoespraken van staatshoofden en wereldleiders.

  Het thema corona bleek in hun toespraken wel alom tegenwoordig, zo is te lezen in onderstaand artikel.

 • Nieuwe besmetting met VK-variant coronavirus in regio Rijnmond

  De nieuwe Britse variant van het coronavirus is bij ten minste één persoon in de regio Rotterdam-Rijnmond vastgesteld. Dat meldt GGD Rotterdam-Rijnmond. Het is, voor zover bekend, de derde Nederlander die besmet is met deze Britse gemuteerde variant van het coronavirus.

  De GGD doet nog onderzoek naar hoe de patiënt besmet is geraakt. Dinsdag werd bekend dat twee mensen uit de regio Amsterdam de nieuwe coronavariant hebben opgelopen. Van hen is bekend dat zij niet in het Verenigd Koninkrijk zijn geweest of contact hebben gehad met mensen die daarvandaan kwamen.

 • GGD thuisbemonsteraars vandaag in kersttenue

 • Kritiek op bezoek aan kerkdienst door minister Bijleveld

  Minister Ank Bijleveld van Defensie heeft gisteravond een fysieke kerkdienst bezocht in haar woonplaats Goor. Critici vinden dat niet handig. "Als minister heeft ze in coronatijd een voorbeeldfunctie", zegt defensievakbond AFMP.

  De minister bracht gisteravond een bezoek aan de Hofkerk, die ondanks het advies om diensten op Kerstavond zoveel mogelijk digitaal te houden, toch fysieke diensten hield.

  Volgens de kerk zijn de diensten in principe bedoeld voor maximaal dertig bezoekers die bijvoorbeeld eenzaam zijn of geen internet hebben. Een woordvoerder van de minister erkent tegen RTV Oost dat Bijleveld niet daaraan voldoet, maar in dit geval had het kerkbestuur haar persoonlijk uitgenodigd "omdat haar man veel doet voor de kerk".

 • Britse coronavariant duikt ook op in Ierland

  De besmettelijkere Britse variant van het coronavirus is ook in Ierland opgedoken. De Ierse autoriteiten hopen binnenkort meer duidelijkheid te kunnen geven over de verspreiding van de mutatie in Ierland.

  Het virus is verder vastgesteld in onder meer Duitsland, Japan, Libanon en Nederland.

 • Ook Britse queen Elizabeth noemt corona in kerstboodschap

  Ook de Britse koningin Elizabeth had in haar kerstboodschap aandacht voor corona. "Voor velen is deze tijd van het jaar gekleurd door verdriet", zei de koningin. "Sommigen rouwen om het verlies van een dierbare, anderen missen familie en vrienden die nu uit veiligheidsoverwegingen afstand houden, terwijl het enige wat ze echt willen voor Kerst een simpele knuffel is, of een handdruk. Als je een van hen bent, dan ben je niet alleen. En laat mij je verzekeren: jullie zijn in mijn gedachten en gebeden."

 • Belgische politie legt kerstfeestjes stil na klikkende buurtbewoners

  In België heeft de politie onder meer in Brussel, Gent en Brugge kerstfeestjes opgebroken nadat buren erover hadden geklikt. Op de meeste feestjes waren meer dan tien personen aanwezig terwijl in België maar één 'knuffelcontact' mag worden onderhouden buiten het eigen huishouden.

  In de Brusselse gemeente Elsene troffen agenten die afkwamen op een melding over een feestje in een appartement slechts één persoon aan, maar al snel werd duidelijk dat tien andere feestvierders zich in de kelder hadden verstopt.

 • 'In Nederland gebruikte sneltest mist 40 procent van de coronagevallen'

  Als je je laat sneltesten en een negatieve uitslag krijgt, lijkt de kans groter dan gedacht dat je tóch corona hebt. Een sneltest die in Nederland dagelijks duizenden keren wordt gebruikt mist 40 procent van de coronagevallen, komt naar voren uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

  "Ik ben geschrokken", zegt arts-microbioloog Maurine Leversteijn-Van Hall, die bij het onderzoek betrokken was. "Mensen laten zich massaal testen en denken bij een negatieve uitslag dat ze geen covid-19 hebben. Dat is niet correct."

  Het gaat om antigeensneltests van farmaceut Abbott. Die worden aangeboden op verschillende GGD-locaties, en zijn alleen gisteren al 4000 keer gebruikt om mensen met klachten te testen. Ook veel commerciële teststraten maken gebruik van de sneltests van de Amerikaanse fabrikant.

  Abbott spreekt in een reactie tegen dat de tests onbetrouwbaar zijn. "De Panbio-antigeensneltest van Abbott is een bewezen en nauwkeurige test", staat in een verklaring.

 • Rustig in de teststraat in Amsterdam RAI

  Er is niemand in de teststraat van de RAI op Eerste Kerstdag NOS
 • Dovencentrum zet leger in: 'Personeel loopt op z'n tandvlees'

  De afgelopen weken overleden elf mensen in verzorgingshuis De Gelderhorst aan corona. Ook veel personeelsleden zijn ziek.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Dovencentrum zet leger in: 'Personeel loopt op z'n tandvlees'