NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Eurotunnel dicht • Turkije weert ook vluchten uit Nederland vanwege coronamutatie

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Afgelopen etmaal werden 13.066 nieuwe besmettingen aan het RIVM doorgeven. Dat is het hoogste aantal op een dag gemeld sinds het begin van de tweede golf.
 • Voor Britse reizigers die naar Nederland willen geldt sinds vanmorgen een vliegverbod.
 • Ook België, Frankrijk en Duitsland hebben besloten reizigers met het vliegtuig uit het VK te weren.
Liveblog gesloten
 • Einde

  We sluiten dit liveblog. Vanaf de vroege ochtend houden we je in een nieuw blog op de hoogte van al het coronanieuws. Goede nacht!

 • Eurotunnel dicht

  Om 22.34 uur is vanuit Engeland de voorlopig laatste trein met auto's naar het Europese vasteland vertrokken. De komende dagen is er geen verkeer door de Eurotunnel richting Frankrijk mogelijk, omdat Frankrijk de grens sluit voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk. Van Frankrijk richting het VK rijden nog wel autotreinen door de 50 kilometer lange tunnel.

 • Turkije weert vluchten uit meerdere landen, ook Nederland

  Turkije stelt een reisverbod in voor vluchten uit meerdere landen, waaronder Nederland. Ook reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zuid-Afrika mogen het land per vliegtuig niet meer in, hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Het gaat om een voorzorgsmaatregel. Een aantal vluchten is vanavond opgeschort.

  In Engeland is recent een nieuwe en erg besmettelijke variant van het coronavirus opgedoken. Volgens minister De Jonge van Volksgezondheid is die mutatie ook in Nederland gevonden bij één patiënt, maar valt niet uit te sluiten dat er meer besmettingen zijn. In Denemarken is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie de variant bij negen mensen aangetroffen en ook in Italië is de mutatie bij één reiziger uit het VK vastgesteld.

  In Zuid-Afrika is daarnaast ook een nieuwe variant van het virus gevonden.

 • Passagiers van ferry's niet meer welkom in Nederland

  Passagiers van ferry's uit het Verenigd Koninkrijk mogen Nederland niet meer in. P&O Ferries, dat opereert tussen Rotterdam en Hull, zegt van de Rotterdamse autoriteiten te horen hebben gekregen dat passagiers uit het VK niet meer welkom zijn.

  Rederijen Stena Line en DFDS melden dat ze reizigers van boord hebben gehaald. Op een ferry van DFDS vanuit Newcastle naar IJmuiden betrof het 136 passagiers, meldt persbureau ANP. Stena accepteert tijdelijk geen nieuwe boekingen voor de verbinding Harwich - Hoek van Holland.

  Vannacht werd al een verbod op inreizen per vliegtuig vanuit het VK ingesteld, naar aanleiding van een nieuwe variant van het coronavirus die in Engeland is opgedoken.

 • Frankrijk stelt reisverbod in voor VK

  Frankrijk stelt een inreisverbod in voor al het verkeer uit het Verenigd Koninkrijk. De maatregel gaat vanavond om middernacht in en duurt in ieder geval 48 uur, heeft premier Castex bekendgemaakt. Vluchten uit het VK worden geweerd, evenals auto- en treinverkeer. Ook vrachtvervoer uit het VK mag Frankrijk tijdelijk niet in.

  De periode van 48 uur wordt gebruikt om met andere EU-landen de risico's te beoordelen en tot een plan van aanpak te komen. Na 48 uur wil Parijs dat iedereen die uit het VK naar het vasteland komt zich laat testen.

  Ook Zweden werkt aan reisbeperkingen, meldt de Zweedse publieke omroep SVT. De regering maakt hier maandag meer over bekend.

 • Grote groep Cambuursupporters viert feest in Leeuwarden

  In Leeuwarden zijn tussen de honderd en tweehonderd Cambuursupporters samengekomen rond het Cambuurstadion, om de winst op Excelsior van zondag te vieren. Dat meldt Omrop Fryslân. Op beelden is te zien dat veel supporters te weinig afstand houden en geen mondkapje dragen. Ook wordt vuurwerk afgestoken. De politie is ter plaatse.

  Cambuurtrainer Henk de Jong had supporters vandaag juist opgeroepen om geen feest te gaan vieren. De gemeente Leeuwarden is niet blij dat men "massaal op straat is", laat een woordvoerder weten. "We snappen dat de supporters blij zijn, maar het is niet de bedoeling dat mensen op straat gaan feestvieren."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Cambuursupporters vieren feest met vuurwerk
 • Duitsland roept EU-landen bijeen voor crisisberaad

  Duitsland heeft de EU-lidstaten bijeen geroepen voor crisisberaad in Brussel morgenochtend. Het land wil met de andere lidstaten afstemmen welke actie ze moeten ondernemen op de nieuwe variant van het coronavirus, die in Engeland is aangetroffen. Aan het crisisoverleg doen de ambassadeurs van de lidstaten mee, de permanent vertegenwoordigers. Het beraad begint morgen om 11.00 uur van start, tweet een woordvoerder.

  Een aantal Europese landen heeft inmiddels reisbeperkingen ingesteld voor passagiers uit het VK. Duitsland heeft vanavond een vliegverbod ingesteld, evenals Ierland en Bulgarije.

 • Reizigers in de rij om op laatste moment Londen te verlaten

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Reizigers in de rij om op laatste moment Londen te verlaten
 • Corona en tóch 350 man in de kerk; eredienst Gereformeerde Gemeente gaat door

  Ondanks de lockdown werden vandaag in de kerk van Gereformeerden in Nederland (GGiN) in Opheusden toch diensten gehouden. De dienst werd in aangepaste vorm gehouden. In de kerk kunnen 3000 gelovigen bijeen komen, maar vandaag waren dat er niet meer dan 350 per dienst, schrijft Omroep Gelderland.

  De diensten zijn veiliger dan een bezoek aan de supermarkt, zegt Klaas Ruitenberg van GGiN tegen de regionale omroep. "Want daar zit je gewoon bovenop elkaar. In dit gebouw wordt ook de lucht verticaal afgezogen, dus van onder aangevoerd en naar boven weggezogen. Dus ja, ik voel me in dit gebouw veel veiliger."

  Ruitenberg weet dat veel andere kerken juist bewust de komende weken geen grote bijeenkomsten houden. En dat terwijl dat van het RIVM wél mag. De gereformeerde gemeenten maken gebruik van de RIVM-regels. "Het geloof belijden kan ook thuis in familiekring maar wij zijn ook een gemeenschap en de kerkdienst betekent ook dat je op elkaar kan letten. Want op zich mijden wij bewust sociale contacten. Maar als wij zien dat iemand er niet is, dan zit hij of zij misschien wel ziek thuis. En dan kunnen wij elkaar helpen.

  Ook in Barneveld kwamen vanochtend honderden gelovigen bijeen. Dat meldt de Telegraaf. We snappen de vragen uit de samenleving, maar er is slechts sprake van een dringend advies", aldus de woordvoerders van de Rehobothkerk.

 • Duitsland gaat vluchten uit VK en Zuid-Afrika weren

  Duitsland legt uit voorzorg een vliegverbod op aan reizigers uit het Verenigd Koninkrijk. De nieuwe variant van het virus die in Engeland is gevonden, is nog niet in Duitsland vastgesteld, heeft een woordvoerder van de Duitse regering gezegd. Ook is een vliegverbod voor passagiers uit Zuid-Afrika in de maak, omdat zich ook daar een nieuwe variant van het coronavirus heeft voorgedaan. De Duitse regering heeft over het verbod contact met andere Europese lidstaten.

  Behalve Nederland hebben België, Italië en Oostenrijk al reisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit het VK.

 • Coronavariant Zuid-Afrika: ‘Een sneller virus dat opvallend veel jongeren lijkt te raken’

  Ook in Zuid-Afrika is een nieuwe variant van het coronavirus opgedoken. Die variant wordt gezien bij coronatesten in het hele land. "Wetenschappers zien dat deze variant veel besmettelijker is en zich sneller verspreidt, net als in Engeland", zegt correspondent Bram Vermeulen.

  Het virus lijkt ook opvallend veel jongeren te raken. "Veel scholieren hebben eindexamen gedaan, die hebben dat gevierd en al die feesten bleken superspreaders te zijn." Als gevolg hiervan zitten de ziekenhuizen in de provincies West-Kaap en Oost-Kaap al aan de grens van hun capaciteit.

  De Zuid-Afrikaanse regering durft geen strenge lockdown af te kondigen, omdat de economie dat niet aankan. Vermeulen: "Zuid-Afrikanen hebben ook niet de buffer om dat allemaal op te vangen, zoals Nederlanders. En dus worden er hier pleisters op de wonden geplakt. Die maatregelen zijn niet altijd even goed te begrijpen. Zo gaan stranden dicht, maar niet in Kaapstad, waar nu massaal toeristen zijn." Ook is de verkoop van alcohol in het weekend aan banden gelegd.

  De regering hoopt dat het vaccin dat is besteld, ook goed werkt tegen deze variant van het virus. En er zijn zorgen over mogelijke vliegverboden van en naar het land. "Eigenlijk op het moment dat Zuid-Afrika even op wat verlichting hoopte, krijg je deze variant en heel veel zorgen over het nieuwe jaar."

 • Topoverleg Frankrijk, Duitsland en Brussel over nieuwe variant virus

  Frankrijk, Duitsland en de Europese Unie hebben telefonisch overleg gehad over de nieuwe variant van het coronavirus die in Engeland is opgedoken. President Macron, bondskanselier Merkel, voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen en EU-president Michel hebben de situatie besproken, schrijft persbureau DPA op basis van Parijse bronnen. Ze hebben gekeken of een gecoördineerde aanpak nodig is.

  Steeds meer Europese landen leggen beperkingen op aan reizigers uit het Verenigd Koninkrijk. De Duitse krant BILD meldt dat Merkel alle vluchten tussen het VK en Duitsland wil schrappen, in navolging van Nederland. De maatregel zou vannacht al ingaan en tot 6 januari duren. De krant schrijft zelfs dat Merkel alle vluchten tussen VK en de EU wil stopzetten.

  Ook Italië en Oostenrijk willen het vliegverkeer vanuit het VK aan banden leggen. Verder heeft België aangekondigd dat zondag reisbeperkingen ingaan voor Britse passagiers die in ieder geval 24 uur duren. Journalisten in Ierland melden dat ook daar restricties worden verwacht. Volgens de Britse regering is de gemuteerde variant waarschijnlijk een stuk besmettelijker dan eerdere varianten.

 • Hugo de Jonge: 'Op dit moment geen reden om regels aan te scherpen'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Hugo de Jonge: 'Op dit moment geen reden om regels aan te scherpen'
 • De Jonge: mogelijk meer reisbeperkingen voor VK

  Het kabinet bekijkt of ook ander vervoer dan het vliegverkeer uit het Verenigd Koninkrijk aan banden gelegd kan worden, met het oog op de nieuwe variant van het coronavirus. Dat heeft minister De Jonge tegen NOS gezegd.

  Voor passagiers uit het VK geldt sinds vanochtend een vliegverbod naar Nederland, maar de ferry's varen nog wel. Ook de Eurostar-treinen rijden vandaag nog. Maandag zijn de treinen geannuleerd vanwege de reisbeperkingen in België, maar het is nog niet duidelijk hoe het daarna verder gaat. Een algeheel reisverbod behoort tot de opties, zei De Jonge.

  Verder zoekt het kabinet uit hoe het gemuteerde virus in Nederland is gekomen. Voor zover bekend is er hier nu één patiënt die besmet is met de nieuwe variant. De Jonge: "We kunnen niet uitsluiten dat het meer dan één geval is." Voor nu is er nog geen reden om de maatregelen rond de feestdagen verder aan te scherpen. Morgen komt het Outbreak Management bijeen om hierover te praten.

  In Londen en het oosten en zuiden van Engeland is het aantal besmettingen fors toegenomen en dat komt mogelijk door die gemuteerde variant van het coronavirus. "De nieuwe variant verspreidt zich mogelijkerwijs sneller, maar er is geen ernstiger ziekteverloop", zei de minister. "De vaccinatie blijft met deze mutatie net zo effectief." Daarmee herhaalde hij de woorden van de Britse premier Johnson, die gisteravond strengere maatregelen aankondigde.

 • Afgelopen etmaal 13.066 nieuwe besmettingen

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 13.066 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 798 meer dan gisteren. Het aantal ligt hoger dan gemiddeld afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 10.923 positieve tests bij kwamen. In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. In totaal liggen er nu 2113 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2065), van wie 580 op de IC (gisteren: 560), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).