liveblog
NOS NieuwsAangepast

Eurotunnel dicht • Turkije weert ook vluchten uit Nederland vanwege coronamutatie

  • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • Afgelopen etmaal werden 13.066 nieuwe besmettingen aan het RIVM doorgeven. Dat is het hoogste aantal op een dag gemeld sinds het begin van de tweede golf.
  • Voor Britse reizigers die naar Nederland willen geldt sinds vanmorgen een vliegverbod.
  • Ook België, Frankrijk en Duitsland hebben besloten reizigers met het vliegtuig uit het VK te weren.
liveblog gesloten

Einde

We sluiten dit liveblog. Vanaf de vroege ochtend houden we je in een nieuw blog op de hoogte van al het coronanieuws. Goede nacht!

Eurotunnel dicht

Om 22.34 uur is vanuit Engeland de voorlopig laatste trein met auto's naar het Europese vasteland vertrokken. De komende dagen is er geen verkeer door de Eurotunnel richting Frankrijk mogelijk, omdat Frankrijk de grens sluit voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk. Van Frankrijk richting het VK rijden nog wel autotreinen door de 50 kilometer lange tunnel.

Turkije weert vluchten uit meerdere landen, ook Nederland

Turkije stelt een reisverbod in voor vluchten uit meerdere landen, waaronder Nederland. Ook reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zuid-Afrika mogen het land per vliegtuig niet meer in, hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Het gaat om een voorzorgsmaatregel. Een aantal vluchten is vanavond opgeschort.

In Engeland is recent een nieuwe en erg besmettelijke variant van het coronavirus opgedoken. Volgens minister De Jonge van Volksgezondheid is die mutatie ook in Nederland gevonden bij één patiënt, maar valt niet uit te sluiten dat er meer besmettingen zijn. In Denemarken is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie de variant bij negen mensen aangetroffen en ook in Italië is de mutatie bij één reiziger uit het VK vastgesteld.

In Zuid-Afrika is daarnaast ook een nieuwe variant van het virus gevonden.

Passagiers van ferry's niet meer welkom in Nederland

Passagiers van ferry's uit het Verenigd Koninkrijk mogen Nederland niet meer in. P&O Ferries, dat opereert tussen Rotterdam en Hull, zegt van de Rotterdamse autoriteiten te horen hebben gekregen dat passagiers uit het VK niet meer welkom zijn.

Rederijen Stena Line en DFDS melden dat ze reizigers van boord hebben gehaald. Op een ferry van DFDS vanuit Newcastle naar IJmuiden betrof het 136 passagiers, meldt persbureau ANP. Stena accepteert tijdelijk geen nieuwe boekingen voor de verbinding Harwich - Hoek van Holland.

Vannacht werd al een verbod op inreizen per vliegtuig vanuit het VK ingesteld, naar aanleiding van een nieuwe variant van het coronavirus die in Engeland is opgedoken.

Frankrijk stelt reisverbod in voor VK

Frankrijk stelt een inreisverbod in voor al het verkeer uit het Verenigd Koninkrijk. De maatregel gaat vanavond om middernacht in en duurt in ieder geval 48 uur, heeft premier Castex bekendgemaakt. Vluchten uit het VK worden geweerd, evenals auto- en treinverkeer. Ook vrachtvervoer uit het VK mag Frankrijk tijdelijk niet in.

De periode van 48 uur wordt gebruikt om met andere EU-landen de risico's te beoordelen en tot een plan van aanpak te komen. Na 48 uur wil Parijs dat iedereen die uit het VK naar het vasteland komt zich laat testen.

Ook Zweden werkt aan reisbeperkingen, meldt de Zweedse publieke omroep SVT. De regering maakt hier maandag meer over bekend.

Grote groep Cambuursupporters viert feest in Leeuwarden

In Leeuwarden zijn tussen de honderd en tweehonderd Cambuursupporters samengekomen rond het Cambuurstadion, om de winst op Excelsior van zondag te vieren. Dat meldt Omrop Fryslân. Op beelden is te zien dat veel supporters te weinig afstand houden en geen mondkapje dragen. Ook wordt vuurwerk afgestoken. De politie is ter plaatse.

Cambuurtrainer Henk de Jong had supporters vandaag juist opgeroepen om geen feest te gaan vieren. De gemeente Leeuwarden is niet blij dat men "massaal op straat is", laat een woordvoerder weten. "We snappen dat de supporters blij zijn, maar het is niet de bedoeling dat mensen op straat gaan feestvieren."

Cambuursupporters vieren feest met vuurwerk

Duitsland roept EU-landen bijeen voor crisisberaad

Duitsland heeft de EU-lidstaten bijeen geroepen voor crisisberaad in Brussel morgenochtend. Het land wil met de andere lidstaten afstemmen welke actie ze moeten ondernemen op de nieuwe variant van het coronavirus, die in Engeland is aangetroffen. Aan het crisisoverleg doen de ambassadeurs van de lidstaten mee, de permanent vertegenwoordigers. Het beraad begint morgen om 11.00 uur van start, tweet een woordvoerder.

Een aantal Europese landen heeft inmiddels reisbeperkingen ingesteld voor passagiers uit het VK. Duitsland heeft vanavond een vliegverbod ingesteld, evenals Ierland en Bulgarije.

Reizigers in de rij om op laatste moment Londen te verlaten

Reizigers in de rij om op laatste moment Londen te verlaten

Corona en tóch 350 man in de kerk; eredienst Gereformeerde Gemeente gaat door

Ondanks de lockdown werden vandaag in de kerk van Gereformeerden in Nederland (GGiN) in Opheusden toch diensten gehouden. De dienst werd in aangepaste vorm gehouden. In de kerk kunnen 3000 gelovigen bijeen komen, maar vandaag waren dat er niet meer dan 350 per dienst, schrijft Omroep Gelderland.

De diensten zijn veiliger dan een bezoek aan de supermarkt, zegt Klaas Ruitenberg van GGiN tegen de regionale omroep. "Want daar zit je gewoon bovenop elkaar. In dit gebouw wordt ook de lucht verticaal afgezogen, dus van onder aangevoerd en naar boven weggezogen. Dus ja, ik voel me in dit gebouw veel veiliger."

Ruitenberg weet dat veel andere kerken juist bewust de komende weken geen grote bijeenkomsten houden. En dat terwijl dat van het RIVM wél mag. De gereformeerde gemeenten maken gebruik van de RIVM-regels. "Het geloof belijden kan ook thuis in familiekring maar wij zijn ook een gemeenschap en de kerkdienst betekent ook dat je op elkaar kan letten. Want op zich mijden wij bewust sociale contacten. Maar als wij zien dat iemand er niet is, dan zit hij of zij misschien wel ziek thuis. En dan kunnen wij elkaar helpen.

Ook in Barneveld kwamen vanochtend honderden gelovigen bijeen. Dat meldt de Telegraaf. We snappen de vragen uit de samenleving, maar er is slechts sprake van een dringend advies", aldus de woordvoerders van de Rehobothkerk.

Duitsland gaat vluchten uit VK en Zuid-Afrika weren

Duitsland legt uit voorzorg een vliegverbod op aan reizigers uit het Verenigd Koninkrijk. De nieuwe variant van het virus die in Engeland is gevonden, is nog niet in Duitsland vastgesteld, heeft een woordvoerder van de Duitse regering gezegd. Ook is een vliegverbod voor passagiers uit Zuid-Afrika in de maak, omdat zich ook daar een nieuwe variant van het coronavirus heeft voorgedaan. De Duitse regering heeft over het verbod contact met andere Europese lidstaten.

Behalve Nederland hebben België, Italië en Oostenrijk al reisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit het VK.

Coronavariant Zuid-Afrika: ‘Een sneller virus dat opvallend veel jongeren lijkt te raken’

Ook in Zuid-Afrika is een nieuwe variant van het coronavirus opgedoken. Die variant wordt gezien bij coronatesten in het hele land. "Wetenschappers zien dat deze variant veel besmettelijker is en zich sneller verspreidt, net als in Engeland", zegt correspondent Bram Vermeulen.

Het virus lijkt ook opvallend veel jongeren te raken. "Veel scholieren hebben eindexamen gedaan, die hebben dat gevierd en al die feesten bleken superspreaders te zijn." Als gevolg hiervan zitten de ziekenhuizen in de provincies West-Kaap en Oost-Kaap al aan de grens van hun capaciteit.

De Zuid-Afrikaanse regering durft geen strenge lockdown af te kondigen, omdat de economie dat niet aankan. Vermeulen: "Zuid-Afrikanen hebben ook niet de buffer om dat allemaal op te vangen, zoals Nederlanders. En dus worden er hier pleisters op de wonden geplakt. Die maatregelen zijn niet altijd even goed te begrijpen. Zo gaan stranden dicht, maar niet in Kaapstad, waar nu massaal toeristen zijn." Ook is de verkoop van alcohol in het weekend aan banden gelegd.

De regering hoopt dat het vaccin dat is besteld, ook goed werkt tegen deze variant van het virus. En er zijn zorgen over mogelijke vliegverboden van en naar het land. "Eigenlijk op het moment dat Zuid-Afrika even op wat verlichting hoopte, krijg je deze variant en heel veel zorgen over het nieuwe jaar."

Topoverleg Frankrijk, Duitsland en Brussel over nieuwe variant virus

Frankrijk, Duitsland en de Europese Unie hebben telefonisch overleg gehad over de nieuwe variant van het coronavirus die in Engeland is opgedoken. President Macron, bondskanselier Merkel, voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen en EU-president Michel hebben de situatie besproken, schrijft persbureau DPA op basis van Parijse bronnen. Ze hebben gekeken of een gecoördineerde aanpak nodig is.

Steeds meer Europese landen leggen beperkingen op aan reizigers uit het Verenigd Koninkrijk. De Duitse krant BILD meldt dat Merkel alle vluchten tussen het VK en Duitsland wil schrappen, in navolging van Nederland. De maatregel zou vannacht al ingaan en tot 6 januari duren. De krant schrijft zelfs dat Merkel alle vluchten tussen VK en de EU wil stopzetten.

Ook Italië en Oostenrijk willen het vliegverkeer vanuit het VK aan banden leggen. Verder heeft België aangekondigd dat zondag reisbeperkingen ingaan voor Britse passagiers die in ieder geval 24 uur duren. Journalisten in Ierland melden dat ook daar restricties worden verwacht. Volgens de Britse regering is de gemuteerde variant waarschijnlijk een stuk besmettelijker dan eerdere varianten.

Hugo de Jonge: 'Op dit moment geen reden om regels aan te scherpen'

Hugo de Jonge: 'Op dit moment geen reden om regels aan te scherpen'

De Jonge: mogelijk meer reisbeperkingen voor VK

Het kabinet bekijkt of ook ander vervoer dan het vliegverkeer uit het Verenigd Koninkrijk aan banden gelegd kan worden, met het oog op de nieuwe variant van het coronavirus. Dat heeft minister De Jonge tegen NOS gezegd.

Voor passagiers uit het VK geldt sinds vanochtend een vliegverbod naar Nederland, maar de ferry's varen nog wel. Ook de Eurostar-treinen rijden vandaag nog. Maandag zijn de treinen geannuleerd vanwege de reisbeperkingen in België, maar het is nog niet duidelijk hoe het daarna verder gaat. Een algeheel reisverbod behoort tot de opties, zei De Jonge.

Verder zoekt het kabinet uit hoe het gemuteerde virus in Nederland is gekomen. Voor zover bekend is er hier nu één patiënt die besmet is met de nieuwe variant. De Jonge: "We kunnen niet uitsluiten dat het meer dan één geval is." Voor nu is er nog geen reden om de maatregelen rond de feestdagen verder aan te scherpen. Morgen komt het Outbreak Management bijeen om hierover te praten.

In Londen en het oosten en zuiden van Engeland is het aantal besmettingen fors toegenomen en dat komt mogelijk door die gemuteerde variant van het coronavirus. "De nieuwe variant verspreidt zich mogelijkerwijs sneller, maar er is geen ernstiger ziekteverloop", zei de minister. "De vaccinatie blijft met deze mutatie net zo effectief." Daarmee herhaalde hij de woorden van de Britse premier Johnson, die gisteravond strengere maatregelen aankondigde.

Afgelopen etmaal 13.066 nieuwe besmettingen

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 13.066 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 798 meer dan gisteren. Het aantal ligt hoger dan gemiddeld afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 10.923 positieve tests bij kwamen. In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. In totaal liggen er nu 2113 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2065), van wie 580 op de IC (gisteren: 560), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Voorlopig nog geen EU-overleg over nieuwe coronavariant

Er is voorlopig geen overleg gepland om op EU-niveau over de nieuwe variant van het coronavirus te spreken. Verschillende Europese landen overleggen wel onderling over beperkingen voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk. België volgde het Nederlands voorbeeld al om vliegtuigpassagiers uit het VK niet meer toe te laten en weert ook treinreizigers uit het land. Aangezien die Eurostar-treinen via Frankrijk rijden, zei de Belgische premier De Croo te gaan overleggen met Frankrijk. Ook Italië heeft het vliegverkeer met het VK stilgelegd.

Nederland heeft het ECDC (Europese RIVM) om een inschatting gevraagd van de risico's van de nieuwe mutatie. Zo'n inschatting kan volgens betrokkenen helpen andere landen te bewegen zelfstandig maatregelen te nemen in lijn met die van Nederland en België. Dat advies zou vandaag al kunnen komen.

EasyJet annuleert negen retourvluchten vanwege verbod

Vliegmaatschappij EasyJet heeft voor vandaag negen retourvluchten tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland geannuleerd vanwege het vliegverbod. Voor de komende dagen wordt de planning herzien, laat een woordvoerder van het bedrijf weten. Getroffen reizigers worden geïnformeerd.

KLM zegt voorlopig met passagiers aan boord naar het VK te vliegen, zoals is toegestaan onder het vliegverbod van Nederland. Maar de toestellen keren leeg terug, met alleen vracht aan boord. Passagiers die door het verbod niet kunnen vliegen kunnen hun reis kosteloos omboeken of een voucher krijgen.

Italië legt vliegverkeer stil met Verenigd Koninkrijk

Italië legt het vliegverkeer met het Verenigd Koninkrijk stil. Vicepremier Di Maio twittert dat de Britse regering daarvan op de hoogte is gesteld. Italië is daarmee het derde Europese land, na Nederland en België, dat geen reizigers met het vliegtuig uit het VK meer ontvangt vanwege een recent opgedoken nieuwe variant van het coronavirus. Duitsland en Frankrijk denken nog na over zo'n vliegverbod.

Te vroeg voor conclusies

Het is niet de eerste keer dat het coronavirus in de ruim twaalf maanden dat het virus nu bestaat, is gemuteerd. Meestal verandert er dan weinig aan het virus, legt hoogleraar moleculaire virologie Eric Snijder uit. "Alleen al het spike-eiwit van zo'n virus heeft 1273 aminozuren, en aan 1265 daarvan is niks veranderd. Dit virus is nog steeds voor 98,8 procent hetzelfde als dat van een jaar geleden in Wuhan", zegt hij.

Viroloog Marion Koopmans wijst er daarnaast op dat de snelle verspreiding van een nieuwe variant in Engeland ook andere oorzaken kan hebben. Het kan dat de variant inderdaad besmettelijker is, maar het kan ook zijn dat er een super-spreading event is geweest waardoor net deze variant zich sneller is gaan verspreiden. "Ik hoorde dat het in Oxford Street in Londen vorige week zwart zag van de mensen", zegt ze.

Dus het is vooral nog te vroeg om te kunnen zeggen of de nieuwe variant die is opgedoken in het Verenigd Koninkrijk ook echt nieuwe risico's met zich meebrengt. Daar is meer onderzoek voor nodig, benadrukt viroloog Marion Koopmans. "En in de tussentijd is de boodschap: houd je aan de maatregelen."

Ook Frankrijk overweegt inreisverbod

Frankrijk denkt er net als België over na alle reizigers die vanuit het Verenigd Koninkrijk naar het land komen met trein of vliegtuig te weren. Volgens de Franse tv-zender BFMTV wordt er later vandaag een definitief besluit genomen.

De Franse regering zou daarnaast naar "Europese coördinatie" zoeken als het gaat om het afkondigen van het inreisverbod. Nederland besloot vandaag met een vliegverbod tot zeker 1 januari als eerste Europese land reizigers uit het VK te weren vanwege een nieuwe variant van het coronavirus.

Stena Line verwacht meer passagiers op nachtboot

Rederij Stena Line rekent voor de komende nachtboot op meer passagiers, omdat mensen nu niet meer met het vliegtuig van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland kunnen reizen. De rederij runt een veerdienst tussen Hoek van Holland en Harwich, in het zuidoosten van Engeland. "Wij zijn nu druk bezig om meer hutten en personeel klaar te zetten, zodat de eventuele extra passagiers aan boord kunnen", laat een woordvoerder van Stena Line weten.

De afgelopen week was het juist rustig aan boord van de ferry's, waardoor veel hutten buiten gebruik waren gesteld en medewerkers op andere taken zijn gezet. "Dat moeten we nu dus weer opschalen."

'Nieuwe variant mogelijk oorzaak besmettingspiek'

De toename van het aantal besmettingen in Nederland zou het gevolg kunnen zijn van de verspreiding van de nieuwe variant van het coronavirus. Dat zei Marcel Levi, directeur van de Londense University College-ziekenhuizen, in tv-programma Buitenhof.

Hij heeft begrip voor het besluit van de Nederlandse regering om vluchten uit het Verenigd Koninkrijk te weren, maar denkt dat het weinig zal uitmaken. Levi denkt dat de variant al langer in Nederland is dan sinds begin deze maand, toen de mutatie bij een steekproef voor de eerste en vooralsnog enige keer werd vastgesteld. "Ik denk dat we ons geen illusies moeten maken: deze variant is allang in Nederland. De enorme piek aan besmettingen en ziekenhuisopnames in de afgelopen weken zou daarvan het gevolg kunnen zijn."

Hij benadrukt dat de nieuwe variant weliswaar besmettelijker is dan de oude, maar dat de mutant geen ernstiger ziekteverloop veroorzaakt. "Het lijkt niet tot ernstiger ziekte te leiden en het reageert even goed op vaccinatie."

Levi wijst daarom op het enorme belang van tijdig vaccineren. In Engeland is men daar al mee begonnen. "Wat me opvalt is dat er een tegenstelling wordt gecreëerd tussen snel en zorgvuldig, maar die is er helemaal niet. Het vaccineren in Engeland is niet alleen verantwoord, maar ook noodzakelijk."

Positieve test verknalt WK-debuut darter Kleermaker

Darter Martijn Kleermaker heeft het WK in Londen moeten verlaten nadat hij zondag positief was getest op corona. Kleermaker zou zijn debuut maken in de avondsessie in Alexandra Palace, tegen Cameron Carolissen uit Zuid-Afrika.

"Wat begon als een droom, is geëindigd in een nachtmerrie", aldus de 29-jarige Kleermaker.

'Duitsland stelt vliegverbod in met Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika'

Na Nederland en België is ook Duitsland van plan een vliegverbod in te stellen voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk. Volksgezondheidsminister Spahn gaat het vliegverbod met de landen voorleggen in het kabinet, schrijft dagblad Bild.

Reden is de nieuwe varianten van het coronavirus in de landen. De mutatie in het Verenigd Koninkrijk zou aanzienlijk besmettelijker zijn dan de oude variant. Zuid-Afrikaanse wetenschappers meldden afgelopen week ook een nieuwe variant te hebben geïdentificeerd, die volgens de minister van Volksgezondheid oorzaak is voor de vele recente besmettingen in het land. De variant zou net als die in het VK besmettelijker zijn.

Zuid-Afrika heeft de Wereldgezondheidsorganisatie inmiddels geïnformeerd over de mutatie, maar volgens de WHO lijkt er vooralsnog weinig verschil te zijn in hoe de nieuwe variant zich gedraagt ten opzicht van de oude.

Hoe zit het eigenlijk met het 'muteren' van het coronavirus? NOS op 3 legde het vorige maand uit in deze video:

RIVM: zekere voor het onzekere genomen

Het kabinet besloot op advies van het RIVM afgelopen nacht tot een eenzijdig vliegverbod tussen Nederland en inkomende passagiers uit het Verenigd Koninkrijk. Volgens het RIVM werd met dat advies vooral het zekere voor het onzekere genomen, vanwege de nieuwe virusvariant in het VK.

"Op het moment dat ze in het buitenland zeggen: er is hier iets aan de hand, dan neem je voor de zekerheid deze maatregel omdat je wil voorkomen dat het hierheen komt", zegt een woordvoerder van het RIVM.

De woordvoerder legt uit dat de mutatie, die besmettelijker lijkt dan de oude variant, al sinds september in Engeland is en dat er vooralsnog één geval in Nederland is vastgesteld. "Klaarblijkelijk is er nu iets gebeurd waardoor ze tot extra maatregelen hebben besloten", zegt de RIVM-woordvoerder. Wat dat is, weet hij niet. De nieuwe variant kan bijvoorbeeld via evenementen sterk zijn verspreid. "Dan zie je die stam meer. Maar het kan ook zijn dat die stam besmettelijker is. Dat weten we nog niet. Je wil hoe dan ook geen toename ervan."

De woordvoerder zegt dat de GGD nu extra onderzoek gaat doen naar de ene besmetting met de nieuwe variant in Nederland. Ook wordt er gekeken of er bijvoorbeeld meer steekproeven van virusmonsters genomen moeten worden. Volgens de woordvoerder hoeven de geldende maatregelen niet opeens aangepast te worden, nu de nieuwe variant besmettelijker lijkt: "In Nederland hebben we al maatregelen getroffen om zoveel mogelijk contacten te voorkomen. In Engeland hadden ze dat nog niet. De maatregelen die nu gelden zijn nog steeds de juiste".

Ook België stelt inreisverbod VK in

Ook België gaat reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk weren. Premier De Croo zegt dat vanaf middernacht voor zeker 24 uur de grenzen dichtgaan. Dan kunnen reizigers niet meer met de trein of het vliegtuig naar België komen, schrijft de Vlaamse omroep VRT.

De Belgische beslissing is een reactie op het Nederlandse vliegverbod, dat sinds vanochtend 06.00 uur geldt. De maatregel geldt in eerste instantie slechts een dag, omdat er nog wordt overlegd door wetenschappers over de maatregel, aldus VRT.

Nog geen duidelijkheid over andere reisbeperkingen vanuit VK

Het is nog niet duidelijk of er naast een vliegverbod ook andere maatregelen worden genomen om het reizen van en naar het Verenigd Koninkrijk te beperken. Nederland kan daar niet op eigen houtje een besluit over nemen, zei staatssecretaris Visser van Defensie in tv-programma WNL op Zondag. "Dus we gaan samen met andere Europese landen kijken of er bijvoorbeeld een strengere grenscontrole moet komen", zei Visser.

Het is nu nog wel mogelijk om met de boot, auto of trein vanuit het VK af te reizen naar Nederland. Het Verenigd Koninkrijk geldt overigens al wel als een zogenoemd hoogrisicogbied. Dat betekent dat mensen na terugkeer in Nederland tien dagen in quarantaine moeten.

Britse minister: virus door nieuwe variant heel moeilijk te beheersen

De Britse gezondheidsminister Hancock heeft bij Sky News meer uitleg gegeven over de nieuwe variant van het coronavirus die recent is opgedoken in zijn land. Volgens hem zal het door de nieuwe mutatie, die aanzienlijk besmettelijker lijkt dan de oude variant van het virus, "heel moeilijk" worden om het coronavirus onder controle te houden tot de vaccins tegen het virus zijn uitgerold.

Een week geleden werd de Britse regering gewezen op de nieuwe variant, zei hij in het gesprek. Die dook vorige maand op in het zuidoosten, in Kent. Daar namen toen de besmettingen toe, terwijl in de rest van het land het aantal besmettingen juist afnam onder de geldende maatregelen. Hoewel de nieuwe variant niet dodelijker lijkt, blijkt het in sommige gevallen soms wel tot 70 procent besmettelijker, zei Hancock. "Mensen kunnen het makkelijker krijgen. Er zijn minder virusdeeltjes nodig voor een besmetting, zo lijkt het."

De boodschap alarmeerde de Britse regering, waarna premier Johnson gisteravond besloot de geldende coronamaatregelen nog verder aan te scherpen. "Want we moesten handelen toen we deze informatie kregen", zei Hancock. "We hebben eerder toezeggingen gedaan over Kerst, zonder dat we wisten dat er een nieuwe variant zou zijn."

Met het oog op de komende maanden is er volgens Hancock "meer nodig" van elke geldende maatregel die is ingesteld om het coronavirus in te dammen. Iedereen in een Brits lockdowngebied zou zich dan ook moeten gedragen alsof hij het virus bij zich draagt.

Shoppende Londenaren hebben begrip voor aangescherpte maatregelen

Shoppende Londenaren reageren begripvol op de aanscherping van de coronamaatregelen in het Verenigd Koninkrijk, die gisteravond werd aangekondigd door de Britse premier Johnson.

"Het lijkt me noodzakelijk":

Shoppende Londenaren balen van nieuwe lockdown, maar begrijpen het wel

Zaventem: nog geen vluchten omgeleid

Het grootste vliegveld van België ziet vooralsnog geen gevolgen van het eenzijdige vliegverbod voor passagiers uit het Verenigd Koninkrijk dat Nederland heeft ingesteld. Er zijn geen vluchten omgeleid, zegt een woordvoerster van Brussels Airport in Zaventem tegenover persbureau ANP.

Passagiers uit het VK die Nederland als bestemming hadden, zouden wel kunnen uitwijken naar de Belgische luchthaven. Die is nog gewoon open voor vliegverkeer vanuit het Verenigd Koninkrijk. Reizigers hebben dus de mogelijkheid een nieuw ticket van Londen naar Brussel te boeken.

Het Nederlandse inreisverbod betreft enkel vliegtuigen. Reizen per auto, boot of trein is wel nog steeds mogelijk.

'Gevolgen vliegverbod nog onduidelijk'

KLM en Schiphol kunnen in de vroege ochtend nog niet overzien wat de gevolgen zijn van het vliegverbod uit het Verenigd Koninkrijk. Beide bedrijven adviseren reizigers hun website in de gaten te houden. KLM weet wel dat vluchten naar Britse bestemmingen gewoon zullen doorgaan.

Hoeveel reizigers zijn getroffen door het besluit is nog onduidelijk. Een woordvoerder van KLM spreekt van tientallen vluchten in de komende weken: alleen al vanuit Londen zouden vandaag acht vluchten vertrekken naar Nederland.

'Akkoord over steunpakket VS'

Het Amerikaanse Congres heeft een akkoord bereikt over een nieuwe stimuluspakket van bijna een biljoen dollar. Betrokkenen zeggen dat de laatste hand wordt gelegd aan een compromistekst.

Democraten en Republikeinen ruziën al weken over de invulling van een nieuw steunpakket, de opvolger van 1,8 biljoen dollar aan noodmaatregelen uit maart. In het nieuwe pakket is een extra uitkering voor werklozen, economische steun voor bedrijven en scholen en hulp voor mensen met een huurachterstand.

Grootste struikelblok was de mogelijkheid van de Centrale Bank om noodsteun aan lokale overheden te geven. De Republikeinen willen daar een einde aan maken en ook in de toekomst verbieden, terwijl de Democraten alle opties voor aankomend president Biden open wilden houden. Volgens de onderhandelaars hebben de Republikeinen hun eisen iets afgezwakt, maar details zijn nog niet bekend.

Congresleden hopen dat het noodpakket nog voor Kerst kan worden aangenomen.

Excuses generaal over miscommunicatie over vaccins

De Amerikaanse generaal die het vaccinatieprogramma leidt, heeft excuses aangeboden voor miscommunicatie over de beschikbare hoeveelheid doses. Gouverneurs in verschillende staten waren onaangenaam verrast dat er minder doses beschikbaar waren dan beloofd, soms wel 40 procent minder.

"We hebben geen enkele goede reden gehoord waarom", klaagde gouverneur Murphy van New Jersey, die 20 procent minder vaccins had ontvangen. Gouverneur Whitmer van Michigan zei niemand bij de federale overheid te pakken te kunnen krijgen.

"Ik heb gefaald, ik pas me aan", zei generaal Perna in een persgesprek. "Ik neem mijn verantwoordelijkheid voor de miscommunicatie. Dat zie je niet veel meer tegenwoordig, maar dit is mijn schuld. Het is een herculestaak en we waren niet perfect."

Kwaliteitscontrole

De beloofde aantallen waren volgens Perna gebaseerd op het aantal doses dat is geproduceerd, maar er was geen rekening gehouden met de strikte kwaliteitscontrole die wel een maand kan duren. Daardoor waren er minder doses beschikbaar voor transport.

Volgens Perna zijn er inmiddels 2,9 miljoen doses van het vaccin geleverd. Dat groeit in de eerste week van januari naar 20 miljoen.

Schiphol annuleert vluchten uit VK

Schiphol waarschuwt reizigers contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij over reizen uit het Verenigd Koninkrijk. Sinds 06.00 uur vanochtend zijn alle inkomende vluchten geschrapt vanwege een reisverbod dat het Nederlandse kabinet heeft ingesteld vanwege een mutatie van het coronavirus.

Luchtvaartmaatschappij KLM kon vannacht nog niet meer informatie geven over wat het reisverbod exact betekent voor KLM-vluchten. Op Schiphol zouden de komende dagen tientallen vluchten aankomen vanuit het Verenigd Koninkrijk. Die zijn op de site van Schiphol inmiddels geannuleerd.

Het kabinet heeft vanaf 06.00 uur een vliegverbod ingesteld vanwege een mogelijk besmettelijkere variant van het coronavirus, die in een deel van Groot-Brittannië rondgaat. "Op dit moment is het onduidelijk wat het precieze effect is op de operatie van KLM", schreef het bedrijf vannacht op Twitter. Passagiers wordt aangeraden de vluchtgegevens in de gaten te houden op de KLM-site.

Zuid-Korea meldt recordaantal besmettingen

De Zuid-Koreaanse gezondheidsautoriteiten melden een recordaantal besmettingen met het coronavirus. Het gaat om 1097 nieuwe gevallen. Voor de vijfde dag op rij komt daarmee het aantal bevestigde besmettingen boven de 1000 uit. Er is onder meer een uitbraak van het virus in een gevangenis, waar 185 mensen het virus hebben opgelopen.

In Zuid-Korea staat het totaal aantal bevestigde gevallen op 49.665. 674 Zuid-Koreanen zijn overleden aan de gevolgen van het virus.

Zuid-Korea had de coronapandemie lange tijd goed onder controle door grootschalig testen en bron- en contactonderzoek. De laatste dagen groeien de zorgen, onder meer door het tekort aan bedden op de intensivecareafdelingen in het land.

Virusmutatie ook in Nederland, vliegverbod voor reizigers vanuit Verenigd Koninkrijk

De nieuwe en mogelijk besmettelijkere variant van het coronavirus, die momenteel rondgaat in een deel van Groot-Brittannië, is begin december ook vastgesteld in Nederland. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. Onderzocht wordt om wie het gaat, hoe de infectie tot stand is gekomen en of er gerelateerde gevallen bekend zijn.

Het virus grijpt in een deel van Engeland razendsnel om zich heen. Uit voorzorg stelt Nederland vanaf 06.00 uur vanochtend een vliegverbod in voor luchtverkeer met passagiers vanuit het Verenigd Koninkrijk.

Welkom in het liveblog over de coronacrisis

Goedemorgen en hartelijk welkom in het liveblog over de coronacrisis van zondag 20 december. Wil je het blog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.