NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Eerste vaccinaties in Utrecht, Rotterdam en Hart voor Brabant • Alle vaccins opgeslagen in Oss

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • RIVM meldt 12.028 nieuwe besmettingen en 85 doden.
 • Belgische winkeliers: kom niet funshoppen.
 • Kabinet tegen belonen van vaccineren.
 • Holland Casino gaat banen schrappen.
Liveblog gesloten
 • We sluiten dit liveblog voor vandaag

  Met dit bericht sluiten we het corona-liveblog voor vrijdag 18 december. Morgen is er uiteraard weer een nieuw blog, met het laatste nieuws over de coronacrisis. Goedenacht!

 • Wijkverpleegkundige: niet overhaasten met vaccineren

  Pauline Arts moet zich als wijkverpleegkundige aan veel en strenge hygiëneregels houden. En dat bij elke cliënt opnieuw. Vaccineren zou haar cliënten en haarzelf kunnen helpen. Toch wil ze dat niet overhaasten.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  ‘Liever twee weken later vaccineren, als het proces dan beter loopt’
 • 'Ruim een kwart miljoen gevangenen in VS positief getest'

  Sinds het begin van de pandemie zijn zeker 275.000 gevangenen in de VS positief getest op het coronavirus. Ruim 1700 van hen zijn overleden aan covid-19, meldt persbureau AP. Gedetineerden hebben vier keer zo veel kans om besmet te raken als de rest van de bevolking,

  Het aantal nieuwe coronapatiënten in gevangenissen bereikte deze week een nieuw hoogtepunt. In totaal is volgens AP inmiddels een op de vijf gedetineerden in federale of staatsgevangenissen positief getest geweest.

  Volgens experts zijn de cijfers het topje van de ijsberg. "Ik kom nog steeds in gevangenissen waar mensen die ziek zijn geworden niet werden getest en ook geen zorg kregen", zegt een voormalige arts van een gevangenis in New York. "Op deze manier worden mensen veel zieker dan nodig is."

 • Zweedse IC-verpleegkundige: 'Ik kan wakker schrikken en bang zijn dat ik wat vergeten ben'

  IC-afdelingen in Stockholm slaan alarm. Ze zijn overbelast vanwege een groot tekort aan personeel. Veel Zweedse IC-verplegers zijn er na de eerste golf mee gestopt. "Ik heb collega's die voor een posttraumatische stressstoornis worden behandeld", vertelt verpleegkundige Angelica Enqvist. "Het is moeilijk om dit vol te houden."

  Na de zomer voorspelde het Zweedse RIVM dat het ergste voorbij was en dat Zweden een hevige tweede golf bespaard zou blijven. Maar het aantal besmettingen loopt ook in Zweden snel op. Het land heeft vanaf het begin een ander coronabeleid gevoerd dan andere landen, waarbij detailhandel, horeca en scholen openbleven.

  Enqvist werkt nachtdiensten en voelt een groeiend onbehagen. "Er duiken beelden op van de eerste golf, toen de situatie het ergst was. Ik kan wakker schrikken en bang zijn dat ik wat vergeten ben."

 • Belgische premier: 'Hou Kerst en corona klein'

  De Belgische premier De Croo heeft op een persconferentie bevestigd dat buitenlanders die naar België reizen en daar zeker 48 uur willen blijven, moeten kunnen bewijzen dat ze recent negatief getest zijn. Het is een van de maatregelen die de Belgische regering neemt om te voorkomen dat het aantal coronabesmettingen weer flink gaat stijgen. Ook wordt reizen afgeraden en gaat België strenger controleren op quarantaine en thuiswerken.

  Verder riep De Croo zijn landgenoten op om Kerstmis niet heel uitbundig te gaan vieren dit jaar. "Hou Kerst en corona klein."

 • Oostenrijk beloont inwoners met negatieve coronatest

  Oostenrijkers die een negatieve testverklaring kunnen laten zien, krijgen meer vrijheden dan andere inwoners. Dat maakte de Oostenrijkse regering bekend bij de aankondiging van de derde lockdown in het land. Het land gaat tussen 26 december en 24 januari grotendeels op slot.

  Tussen 15 en 17 januari worden in het land massale tests gehouden. Mensen die zich niet laten testen moeten zich tot 24 januari aan de lockdownmaatregelen houden. Mensen die zich wel laten testen en negatief zijn mogen vanaf 18 januari weer gaan winkelen en mensen uit andere huishoudens ontmoeten. Ook mogen ze dan weer naar een restaurant of een cultureel evenement. Restaurants, musea en theaters zijn tijdens de lockdown gesloten, maar gaan 18 januari dus weer open voor de mensen met een negatieve test.

 • Europese Commissie bestelt nog eens 80 miljoen doses van Moderna-vaccin

  De Europese Commissie heeft nog eens 80 miljoen doses van het Moderna-vaccin besteld. De EC had hier eerder al een optie op genomen. Daarmee krijgt de EC 160 miljoen doses van het vaccin van het Amerikaanse bedrijf. Nederland kan aanspraak maken op 3,89 procent van de aangekochte voorraad.

  Op 6 januari buigt het Europees Medicijnagentschap zich over goedkeuring van het Moderna-vaccin. Levering zou meteen daarna kunnen beginnen.

 • Wanneer beginnen andere Europese landen met vaccineren?

  Gisteren maakte minister De Jonge bekend dat de vaccinaties in Nederland in principe kunnen beginnen op 8 januari. De eerste groep die wordt opgeroepen zijn medewerkers van verpleeghuizen, medewerkers van de gehandicaptenzorg en de wijkverpleging.

  Bekijk in het kaartje hieronder wanneer andere landen beginnen met vaccineren.

  NOS
 • 'België eist negatieve coronatest van buitenlanders die het land in willen'

  Nederlanders en andere buitenlanders die naar België willen komen, moeten voortaan een negatieve coronatest kunnen laten zien. Volgens VRT Nieuws is dat een van de maatregelen die het Belgische kabinet vanavond bekendmaakt.

  Het overlegcomité, dat bestaat uit alle regeringen in België, zit sinds 14.00 uur bijeen om te overleggen hoe het aantal besmettingen omlaag kan worden gebracht.

  Ook willen de Belgen volgens de VRT een coronatest verplicht stellen voor iedereen die terugkeert uit een rode zone en wordt skiën in eigen land verboden.

 • 'We hebben twee fanatieke boa's voor de deur die onze klanten controleren'

  Coos Willemsen runt een postkantoor in een boekenwinkel. Hij gaat sluiten, omdat het niet rendabel is nu hij geen boeken en kaarten meer mag verkopen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'We hebben twee fanatieke boa's voor de deur die onze klanten controleren'
 • Eerste vaccinaties in GGD-regio's Utrecht, Rotterdam en Hart voor Brabant

  Utrecht, Rotterdam en Hart voor Brabant (met onder meer Tilburg en Den Bosch) zijn de eerste drie GGD-regio's die beginnen met het vaccineren tegen corona. Dat zegt een woordvoerder van GGD-koepel GGD GHOR.

  Gisteren maakte minister De Jonge bekend dat de vaccinaties in principe kunnen beginnen op 8 januari. De eerste groep die wordt opgeroepen zijn medewerkers van verpleeghuizen, medewerkers van de gehandicaptenzorg en de wijkverpleging.

  In Utrecht wordt inderdaad van start gegaan op 8 januari, twittert de GGD-regio. De andere twee regio's beginnen volgens de woordvoerder van de koepelorganisatie drie dagen later. Vanaf 18 januari wordt er op alle priklocaties in het land gevaccineerd.

 • Rutte: Ik had geen last van demonstratie met keukengerei

  Premier Rutte zegt dat hij geen last heeft gehad van de demonstratie tijdens zijn nationale toespraak over de lockdown. Terwijl hij miljoenen Nederlanders toesprak op radio en televisie stonden buiten zo'n honderd demonstranten met keukengerei hun ongenoegen duidelijk te maken.

  Rutte hoorde het geluid vlak voor hij zou beginnen en vreesde aanvankelijk dat het geluid zijn verhaal zou overstemmen. Na geruststellende woorden van technisch medewerkers begon hij met zijn toespraak. Rutte wilde zich optimaal concentreren. "Ik kan niet zendtijd vragen van de omroepen en me dan laten afleiden door potten en pannen."

  Tijdens zijn toespraak maakte hij een toespeling op de betoging, door te verwijzen naar het gevaar van het coronavirus, in vergelijking met een gewoon griepvirus. "Dat leek me een mooi moment om naar die demonstranten te verwijzen. Dan wisten de kijkers ook wat er aan de hand was en dat het niet een paar meeuwen waren die lawaai maakten."

  Rutte zegt dat hij zich niet gestoord heeft aan de demonstratie. "Dat is democratie."

 • Vaccineren zodat je naar een festival kunt, goed idee?

  We vroegen mensen op straat wat ze vinden van een vaccinatiebewijs om binnen te komen in bijvoorbeeld een café of festival.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Vaccineren zodat je naar een festival kunt, goed idee?
 • Macron over besmetting: ik hield afstand en droeg een masker

 • Europese Commissie koopt 20 miljoen sneltests

  De Europese Commissie heeft 20 miljoen sneltests besteld bij de farmaceuten Roche en Abbott ter waarde van 100 miljoen euro. De lidstaten kunnen de antigeentests gebruiken als aanvulling op de PCR-tests. Begin januari worden ze geleverd.

  De PCR-tests zijn het betrouwbaarst, ze werken ook goed bij patiënten met weinig tot geen symptomen. Antigeentests zijn alleen betrouwbaar bij patiënten met symptomen van covid-19.