liveblog
NOS NieuwsAangepast

Eerste vaccinaties in Utrecht, Rotterdam en Hart voor Brabant • Alle vaccins opgeslagen in Oss

  • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • RIVM meldt 12.028 nieuwe besmettingen en 85 doden.
  • Belgische winkeliers: kom niet funshoppen.
  • Kabinet tegen belonen van vaccineren.
  • Holland Casino gaat banen schrappen.
liveblog gesloten

We sluiten dit liveblog voor vandaag

Met dit bericht sluiten we het corona-liveblog voor vrijdag 18 december. Morgen is er uiteraard weer een nieuw blog, met het laatste nieuws over de coronacrisis. Goedenacht!

Wijkverpleegkundige: niet overhaasten met vaccineren

Pauline Arts moet zich als wijkverpleegkundige aan veel en strenge hygiëneregels houden. En dat bij elke cliënt opnieuw. Vaccineren zou haar cliënten en haarzelf kunnen helpen. Toch wil ze dat niet overhaasten.

‘Liever twee weken later vaccineren, als het proces dan beter loopt’

'Ruim een kwart miljoen gevangenen in VS positief getest'

Sinds het begin van de pandemie zijn zeker 275.000 gevangenen in de VS positief getest op het coronavirus. Ruim 1700 van hen zijn overleden aan covid-19, meldt persbureau AP. Gedetineerden hebben vier keer zo veel kans om besmet te raken als de rest van de bevolking,

Het aantal nieuwe coronapatiënten in gevangenissen bereikte deze week een nieuw hoogtepunt. In totaal is volgens AP inmiddels een op de vijf gedetineerden in federale of staatsgevangenissen positief getest geweest.

Volgens experts zijn de cijfers het topje van de ijsberg. "Ik kom nog steeds in gevangenissen waar mensen die ziek zijn geworden niet werden getest en ook geen zorg kregen", zegt een voormalige arts van een gevangenis in New York. "Op deze manier worden mensen veel zieker dan nodig is."

Zweedse IC-verpleegkundige: 'Ik kan wakker schrikken en bang zijn dat ik wat vergeten ben'

IC-afdelingen in Stockholm slaan alarm. Ze zijn overbelast vanwege een groot tekort aan personeel. Veel Zweedse IC-verplegers zijn er na de eerste golf mee gestopt. "Ik heb collega's die voor een posttraumatische stressstoornis worden behandeld", vertelt verpleegkundige Angelica Enqvist. "Het is moeilijk om dit vol te houden."

Na de zomer voorspelde het Zweedse RIVM dat het ergste voorbij was en dat Zweden een hevige tweede golf bespaard zou blijven. Maar het aantal besmettingen loopt ook in Zweden snel op. Het land heeft vanaf het begin een ander coronabeleid gevoerd dan andere landen, waarbij detailhandel, horeca en scholen openbleven.

Enqvist werkt nachtdiensten en voelt een groeiend onbehagen. "Er duiken beelden op van de eerste golf, toen de situatie het ergst was. Ik kan wakker schrikken en bang zijn dat ik wat vergeten ben."

Belgische premier: 'Hou Kerst en corona klein'

De Belgische premier De Croo heeft op een persconferentie bevestigd dat buitenlanders die naar België reizen en daar zeker 48 uur willen blijven, moeten kunnen bewijzen dat ze recent negatief getest zijn. Het is een van de maatregelen die de Belgische regering neemt om te voorkomen dat het aantal coronabesmettingen weer flink gaat stijgen. Ook wordt reizen afgeraden en gaat België strenger controleren op quarantaine en thuiswerken.

Verder riep De Croo zijn landgenoten op om Kerstmis niet heel uitbundig te gaan vieren dit jaar. "Hou Kerst en corona klein."

Oostenrijk beloont inwoners met negatieve coronatest

Oostenrijkers die een negatieve testverklaring kunnen laten zien, krijgen meer vrijheden dan andere inwoners. Dat maakte de Oostenrijkse regering bekend bij de aankondiging van de derde lockdown in het land. Het land gaat tussen 26 december en 24 januari grotendeels op slot.

Tussen 15 en 17 januari worden in het land massale tests gehouden. Mensen die zich niet laten testen moeten zich tot 24 januari aan de lockdownmaatregelen houden. Mensen die zich wel laten testen en negatief zijn mogen vanaf 18 januari weer gaan winkelen en mensen uit andere huishoudens ontmoeten. Ook mogen ze dan weer naar een restaurant of een cultureel evenement. Restaurants, musea en theaters zijn tijdens de lockdown gesloten, maar gaan 18 januari dus weer open voor de mensen met een negatieve test.

Europese Commissie bestelt nog eens 80 miljoen doses van Moderna-vaccin

De Europese Commissie heeft nog eens 80 miljoen doses van het Moderna-vaccin besteld. De EC had hier eerder al een optie op genomen. Daarmee krijgt de EC 160 miljoen doses van het vaccin van het Amerikaanse bedrijf. Nederland kan aanspraak maken op 3,89 procent van de aangekochte voorraad.

Op 6 januari buigt het Europees Medicijnagentschap zich over goedkeuring van het Moderna-vaccin. Levering zou meteen daarna kunnen beginnen.

Wanneer beginnen andere Europese landen met vaccineren?

Gisteren maakte minister De Jonge bekend dat de vaccinaties in Nederland in principe kunnen beginnen op 8 januari. De eerste groep die wordt opgeroepen zijn medewerkers van verpleeghuizen, medewerkers van de gehandicaptenzorg en de wijkverpleging.

Bekijk in het kaartje hieronder wanneer andere landen beginnen met vaccineren.

'België eist negatieve coronatest van buitenlanders die het land in willen'

Nederlanders en andere buitenlanders die naar België willen komen, moeten voortaan een negatieve coronatest kunnen laten zien. Volgens VRT Nieuws is dat een van de maatregelen die het Belgische kabinet vanavond bekendmaakt.

Het overlegcomité, dat bestaat uit alle regeringen in België, zit sinds 14.00 uur bijeen om te overleggen hoe het aantal besmettingen omlaag kan worden gebracht.

Ook willen de Belgen volgens de VRT een coronatest verplicht stellen voor iedereen die terugkeert uit een rode zone en wordt skiën in eigen land verboden.

'We hebben twee fanatieke boa's voor de deur die onze klanten controleren'

Coos Willemsen runt een postkantoor in een boekenwinkel. Hij gaat sluiten, omdat het niet rendabel is nu hij geen boeken en kaarten meer mag verkopen.

'We hebben twee fanatieke boa's voor de deur die onze klanten controleren'

Eerste vaccinaties in GGD-regio's Utrecht, Rotterdam en Hart voor Brabant

Utrecht, Rotterdam en Hart voor Brabant (met onder meer Tilburg en Den Bosch) zijn de eerste drie GGD-regio's die beginnen met het vaccineren tegen corona. Dat zegt een woordvoerder van GGD-koepel GGD GHOR.

Gisteren maakte minister De Jonge bekend dat de vaccinaties in principe kunnen beginnen op 8 januari. De eerste groep die wordt opgeroepen zijn medewerkers van verpleeghuizen, medewerkers van de gehandicaptenzorg en de wijkverpleging.

In Utrecht wordt inderdaad van start gegaan op 8 januari, twittert de GGD-regio. De andere twee regio's beginnen volgens de woordvoerder van de koepelorganisatie drie dagen later. Vanaf 18 januari wordt er op alle priklocaties in het land gevaccineerd.

Rutte: Ik had geen last van demonstratie met keukengerei

Premier Rutte zegt dat hij geen last heeft gehad van de demonstratie tijdens zijn nationale toespraak over de lockdown. Terwijl hij miljoenen Nederlanders toesprak op radio en televisie stonden buiten zo'n honderd demonstranten met keukengerei hun ongenoegen duidelijk te maken.

Rutte hoorde het geluid vlak voor hij zou beginnen en vreesde aanvankelijk dat het geluid zijn verhaal zou overstemmen. Na geruststellende woorden van technisch medewerkers begon hij met zijn toespraak. Rutte wilde zich optimaal concentreren. "Ik kan niet zendtijd vragen van de omroepen en me dan laten afleiden door potten en pannen."

Tijdens zijn toespraak maakte hij een toespeling op de betoging, door te verwijzen naar het gevaar van het coronavirus, in vergelijking met een gewoon griepvirus. "Dat leek me een mooi moment om naar die demonstranten te verwijzen. Dan wisten de kijkers ook wat er aan de hand was en dat het niet een paar meeuwen waren die lawaai maakten."

Rutte zegt dat hij zich niet gestoord heeft aan de demonstratie. "Dat is democratie."

Vaccineren zodat je naar een festival kunt, goed idee?

We vroegen mensen op straat wat ze vinden van een vaccinatiebewijs om binnen te komen in bijvoorbeeld een café of festival.

Vaccineren zodat je naar een festival kunt, goed idee?

Europese Commissie koopt 20 miljoen sneltests

De Europese Commissie heeft 20 miljoen sneltests besteld bij de farmaceuten Roche en Abbott ter waarde van 100 miljoen euro. De lidstaten kunnen de antigeentests gebruiken als aanvulling op de PCR-tests. Begin januari worden ze geleverd.

De PCR-tests zijn het betrouwbaarst, ze werken ook goed bij patiënten met weinig tot geen symptomen. Antigeentests zijn alleen betrouwbaar bij patiënten met symptomen van covid-19.

Zweden kondigt strengere coronamaatregelen aan

De Zweedse regering gaat strengere coronamaatregelen invoeren. In het land mogen vanaf 24 december nog maximaal vier mensen samen naar een restaurant. Tot nu toe waren dat nog acht personen. En na 20.00 uur wordt er geen alcohol meer geschonken.

Ook wordt een maximum gesteld aan het aantal mensen dat wordt toegelaten in winkels, winkelcentra en sportscholen en wordt geadviseerd om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer.

Leerlingen van middelbare scholen krijgen tot 24 januari alleen nog online les en al het niet-essentiële personeel moet thuiswerken.

Zwitserland sluit restaurants, theaters, musea en sportscholen, ook met Kerst

Zwitserland scherpt vanwege het toegenomen aantal nieuwe besmettingen de coronamaatregelen flink aan. Restaurants, bars, culturele instellingen en sportscholen moeten dicht tussen 22 december en 22 januari. Voor de feestdagen wordt geen uitzondering gemaakt.

De Zwitsers krijgen het advies om thuis te blijven en sociale contacten tot een minimum te beperken. Ook komen er meer sneltests beschikbaar en mogen mensen zich ook met milde klachten al laten testen.

De kantons houden de verantwoordelijkheid voor de skigebieden. Die kunnen alleen openblijven als ze aan bepaalde strikte voorwaarden voldoen. De skigebieden in de kantons Luzern en Schwyz hebben al laten weten dat ze dichtgaan.

RIVM meldt 12.028 nieuwe besmettingen en 85 doden

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 12.028 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 795 minder dan gisteren werden gemeld. De afgelopen dagen waren de cijfers iets hoger vanwege een vertraging in het GGD-computersysteem die werd ingehaald.

Ook werden 85 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 76 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 63 doden per dag, tegen 50 doden per dag een week eerder. Dat zijn doden van wie bekend is dat ze het coronavirus droegen; volgens het CBS ligt het werkelijke aantal doden hoger.

Alle Nederlandse vaccins worden opgeslagen in Oss

Het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid hebben gekozen voor het bedrijf Movianto in Oss als opslag voor alle covid-19-vaccins en de bijbehorende medische hulpmiddelen. Dat heeft de gemeente Oss bekendgemaakt.

Movianto is een bedrijf dat gespecialiseerd is in de opslag en het vervoer van geneesmiddelen. Het bedrijf heeft ervaring met opslag en transport voor een vaccinatieprogramma: het verzorgt jaarlijks de landelijke griepvaccinatie.

Honderden pakketpunten vanaf maandag alsnog dicht

Zeker honderden winkels met een pakketpunt zijn vanaf maandag niet meer open. Zowel Primera als Audax, eigenaar van Bruna, AKO en The Read Shop, sluit het merendeel van de winkels.

De winkels mogen openblijven tijdens de lockdown van de overheid, maar mogen geen producten verkopen. Iemand die een pakket ophaalt in de winkel, moet zijn kraslot of tijdschrift vervolgens bij de supermarkt verderop kopen.

"Dat leidt tot vervelende situaties in de winkels", laat een woordvoerder van Audax weten. "Het is niet aan mensen uit te leggen dat ze wel postzegels mogen kopen maar geen ansichtkaart. Dat leidt tot onbegrip. Daarnaast is het economisch ook niet aantrekkelijk zo om open te blijven."

264 opnames op verpleegafdelingen, 52 erbij op de IC

Er zijn 264 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 43 nieuwe opnames meer dan gisteren.

Op de intensive care werden 52 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 14 nieuwe IC-opnames meer dan gisteren.

In totaal liggen er nu 2034 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2003), van wie 549 op de IC (gisteren: 536). Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan ontslagen of overleden.

Amerikaanse vicepresident gevaccineerd voor oog camera's

De Amerikaanse vicepresident Pence en zijn vrouw hebben een injectie met het coronavaccin van Pfizer-BioNTech gekregen. De handeling was live op televisiestations te volgen. Ook het hoofd van de gezondheidsdienst PHSCC kreeg een injectie. Pence bemoeit zich nadrukkelijk met de Amerikaanse vaccinatiecampagne. Hij bezocht deze week ook al een vaccinfabriek.

President Trump heeft zich nog niet laten inenten, in ieder geval niet publiekelijk. In de nasleep van zijn verkiezingsnederlaag legde hij de plannen naast zich neer om hem tot boegbeeld van de vaccinatiecampagne te maken. Hij zou laboratoria en productiefaciliteiten bezoeken om werknemers te bedanken voor hun inzet, schrijft persbureau AP. Zijn optredens zouden het wantrouwen tegen het vaccin dat bij een deel van de bevolking heerst, moeten wegnemen.

Die taak is nu overgenomen door Pence. Pence noemde de snelheid waarmee vaccins zijn ontwikkeld een medisch wonder. "De Amerikanen kunnen erop vertrouwen: we hebben een vaccin en misschien twee over een paar uur." De verwachting is dat toezichthouder voor geneesmiddelen, FDA, vandaag het vaccin van Moderna goedkeurt.

Pence laat zich inenten: 'Een moment van hoop'

Trump: Moderna-vaccin goedgekeurd, distributie begonnen

President Trump zegt op Twitter dat het coronavaccin van producent Moderna is goedgekeurd voor de Amerikaanse markt en dat de distributie over het land van start is gegaan. De toezichthouder die zijn goedkeuring moet geven, de FDA, heeft nog geen besluit gepubliceerd.

De commissie van experts die de FDA adviseert, heeft het gebruik voor mensen boven de 18 jaar al wel goedgekeurd. Goedkeuring door de FDA is daardoor een kwestie van tijd.

'Oostenrijk krijgt derde lockdown'

Volgens Oostenrijkse media kondigt de Oostenrijkse regering vandaag een nieuwe lockdown af: van 25 december tot 18 januari. Scholen, het overgrote deel van winkels en bedrijven en de horeca gaan dicht. Ook mensen met een contactberoep moeten hun deur tijdelijk sluiten.

Vóór 25 december, Eerste Kerstdag, verandert er niets. Wie zich in de periode na de 25e niet laat testen, moet een week langer thuisblijven. De testen zijn gratis.

Minister Annschober van Volksgezondheid wilde het bericht voorafgaand aan kabinetsoverleg niet bevestigen. "We zitten nog midden in het besluitvormingsproces", zei hij tegen de publieke omroep ÖRF. "Het is niet fair er nu al iets over te zeggen."

Als het bericht klopt, gaat Oostenrijk voor de derde keer in lockdown. De tweede lockdown ging in november in en was tot begin deze maand van kracht.

Detailhandel België: Nederlanders, kom niet funshoppen

De Belgische detailhandelsorganisatie Comeos roept Nederlanders op niet naar België te komen om een dagje te winkelen. "We sluiten ons aan bij de oproep van de politiek", zegt Hans Cardeyn van Comeos. Eerder deze week drukte de Belgische premier De Croo Nederlanders op het hart om niet te komen funshoppen. "Daar zijn wij het mee eens", zegt Cardeyn. "De situatie is nog te precair. We willen geen risico nemen."

Eerder zei hij wel dat Nederlanders die normaal gesproken hun boodschappen doen net over de grens, dat nog steeds zouden moeten kunnen doen. "Voor de duidelijkheid, ik doe geen oproep aan Nederlanders om massaal naar België te komen om te funshoppen", zo benadrukt hij. Cardeyn voegt daaraan toe dat iedereen zich wel aan de geldende maatregelen moet houden. "Kom alleen, blijf niet langer dan een half uur binnen en draag een mondkapje", benadrukt hij. In Belgische winkels mag er een klant per tien vierkante meter binnen zijn.

"Als iedereen zich aan die regels houdt, is winkelen in principe veilig. Of dat nou door Nederlanders, Belgen, Chinezen of Japanners wordt gedaan, maakt niet uit", zegt hij.

Ook de Belgische minister van Volksgezondheid ontmoedigt Nederlanders om in België te winkelen:

Oproep Belgische minister: 'Beste Nederlanders, blijf weg!'

Blokker zet eigen medewerkers in voor pakketbezorging

Blokker zet medewerkers in om bestellingen van klanten af te leveren. Volgens de winkelketen is dat nodig, omdat bezorgdiensten het te druk hebben. In het distributiecentrum staan 18.000 pakketjes die nog door PostNL moeten worden opgehaald.

Sinds dinsdag zijn niet-essentiële winkels dicht. Wie nog kerstcadeautjes wil kopen, wijkt daarom uit naar webshops. Bezorgdiensten hebben het daardoor veel drukker dan normaal. Door de winkelsluiting hebben duizenden winkel- en kantoormedewerkers van Blokkers tijd genoeg om zelf op pad te gaan. ''Bakfietsen, fietsen, auto's, het kan allemaal'', zegt een woordvoerder. De medewerkers krijgen een reiskostenvergoeding.

Blokker geeft aan dat pakketjes door de eigen medewerkers gemiddeld in 1 tot 3 dagen aankomen. Bij bezorging door PostNL moeten mensen volgens Blokker rekening houden met bezorgtijden tot een week.

EK voetbal onder 17 gaat niet door

Het Europees kampioenschap voetbal onder 17 jaar gaat volgend jaar niet door. De Europese voetbalbond UEFA heeft zowel het toernooi voor de vrouwen (in de Faeröer) als voor de mannen (op Cyprus) geannuleerd vanwege de coronacrisis.

Volgens de voetbalbond is het vanwege de coronacrisis onmogelijk om in 2021 een eerlijke competitie te creëren, aangezien het in sommige landen nog niet mogelijk is om weer te voetballen. Dit jaar ging het EK onder 17 ook al niet door.

Het Nederlands elftal onder 17 jaar voor mannen is regerend Europees kampioen en won ook in 2018 de Europese titel. Het vrouwenelftal bereikte in 2019 de finale, waarin Oranje verloor van Zweden.

Het EK onder 19 jaar volgend jaar wél kan doorgaan, omdat het later in het jaar op het programma staat. De eindronde van het toernooi voor vrouwen vindt plaats in Wit-Rusland en de editie voor mannen wordt gehouden in Roemenië.

18 doden en meer dan 100 besmettingen in Rotterdams wooncentrum

In een wooncentrum voor ouderen in Rotterdam zijn in korte tijd meer dan honderd mensen besmet geraakt met het coronavirus. Achttien bewoners zijn overleden, meldt de regionale omroep Rijnmond.

Medewerkers, bewoners en hun families zouden zich grote zorgen maken. Een familielid van een bewoner noemt het zorgcentrum "net een spookhuis". In wooncentrum Sonneburgh wonen 145 mensen. Zeker 80 bewoners en 32 medewerkers zijn tot dusver besmet geraakt.

"Het is allemaal heel verdrietig", zegt een bestuurder. "Samen met de GGD is een team samengesteld om te achterhalen hoe dit heeft kunnen gebeuren. Ook zetten we alles op alles om verdere besmettingen te voorkomen. Er is dagelijks contact met de GGD."

Van de besmette personeelsleden is een deel alweer hersteld en aan het werk. Ook worden er extra uitzendkrachten ingezet. De werkdruk is hoog, ziet een familielid van een bewoner. "Ze doen meer dan hun best, draaien dubbele shifts. Maar minimale zorg wordt nauwelijks gegeven, zoals bewoners te drinken geven."

Het is volgens de bestuurder de eerste keer dat het zorgcentrum te maken heeft met een uitbraak van het virus. "Dit hebben we niet eerder meegemaakt."

Oversterfte van 450 mensen in week 50

In de week 50 (7 tot en met 13 december) overleden naar schatting 3550 mensen. Dat zijn er 450 meer dan verwacht voor deze periode, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

In de eerste twaalf weken van de tweede golf (week 39 tot en met week 50) overleden 5300 meer mensen dan je in deze periode zou verwachten. Tijdens de eerste golf (week 11 tot en met week 19) was de oversterfte naar schatting bijna 9000.

Wethouders Deventer helpen lokale winkeliers met pakketjesbezorging

Wethouders in de gemeente Deventer zijn de komende week actief als fietskoerier. Ze helpen lokale winkeliers om bestellingen op tijd bij hun klanten te krijgen.

Fietskoeriers hebben het momenteel druk vanwege de lockdown, die mensen voor kerstcadeaus naar het internet drijft. In Deventer worden in deze tijd van het jaar normaal gesproken zo'n 300 pakketten bezorgd, maar dat aantal ligt volgens RTV Oost nu tussen de 1200 en 1300.

"We vonden het als wethouders tijd om een handje te helpen", zegt wethouder Walder. Het valt hem nog niet mee. "Ik heb nog nooit op een bakfiets gereden, dus dat was wel even wennen. Ik ben net bij twee winkels geweest en die hebben allebei rond de veertig pakketjes die ze vandaag kunnen leveren aan inwoners van Deventer. En dan zie je dat er toch nog wel omzet hoog te houden is voor de winkels die het online goed op orde hebben."

Komende week fietst iedere dag een andere wethouder met pakjes door de stad. Ze zullen flink moeten aanpoten, denkt de eigenaar van de koeriersdienst. "Ik houd mIJn hart vast als ik denk aan hoe het na het weekend gaat zijn. Zo vlak voor de Kerstdagen zal het nog drukker worden denk ik."

Wethouder Walder van Economische Zaken

Kabinet tegen belonen van vaccineren

Het kabinet ziet er weinig in om mensen die zijn ingeënt tegen het coronavirus een soort beloning te geven. Uit onderzoek door verschillende instellingen blijkt dat bijna driekwart van de Nederlanders ervoor is om gevaccineerden meer vrijheden te geven dan mensen die zich niet hebben laten inenten. Ze zouden bijvoorbeeld ook na een corona-uitbraak in een bepaald gebied naar een café mogen, terwijl mensen die vaccinatie geweigerd hebben de toegang kan worden ontzegd.

Minister De Jonge zegt dat vaccineren niet verplicht wordt en dat hij veel nadelen ziet in een vorm van beloning. "Je moet niet willen dat daar een impliciete druk van uitgaat en dat het toch een vorm van drang en dwang wordt."

Het kabinet wil nog wel een advies van de Gezondheidsraad over de situatie dat een deel van de bevolking wel en een deel niet is ingeënt.

DNB roept banken op om op de centen te letten

De Nederlandsche Bank (DNB) vraagt banken en kredietinstellingen in Nederland om "zeer terughoudend" te zijn bij het uitkeren van dividend, het inkopen van eigen aandelen en het uitkeren van bonussen. Het verzoek heeft te maken met de "uitzonderlijke omstandigheden" die de coronacrisis met zich meebrengt en geldt tot oktober volgend jaar. De DNB hoopt dat de economische situatie dan voldoende is gestabiliseerd.

De oproep volgt op een identiek verzoek van de Europese Centrale Bank (ECB). De DNB wil dat ook minder belangrijke kredietinstellingen, die niet onder direct toezicht van de ECB vallen, zich aan de oproep houden.

Tweede vaccin dicht bij toelating in de VS

De Amerikaanse toezichthouder op geneesmiddelen FDA staat op het punt om het vaccin van producent Moderna toe te laten op de Amerikaanse markt. Een commissie van experts heeft het middel al goedgekeurd, met 20 stemmen voor, 0 tegen en 1 onthouding. De voordelen wegen bij mensen boven de 18 zwaarder dan de nadelen, oordeelt het panel.

Het Moderna-vaccin is volgens de producent zelf 94 procent effectief. Dat betekent dat het 94 van de 100 gebruikers tegen een corona-infectie beschermt. De VS heeft 200 miljoen doses besteld, met een optie voor nog eens 6 miljoen als het middel wordt toegelaten. Ook de EU heeft het vaccin van Moderna besteld. Het Europees Medicijn Agentschap EMA bespreekt de testresultaten op 6 januari en zal het dan, als alles in orde is, toelaten. Dat is bijna een week eerder dan gepland.

De FDA keurde het afgelopen weekend het vaccin van Pfizer-BioNTech al goed. De vaccinaties daarmee zijn al begonnen.

Holland Casino gaat banen schrappen

Holland Casino zit door de coronacrisis in zwaar weer. Ook de casino's waren een deel van het het eerste halfjaar gesloten. Toen ze in juli weer opengingen, mochten ze minder bezoekers ontvangen. Dat leidde in die periode tot een verlies van ruim 28 miljoen euro. Door de nieuwe lockdown die deze week werd afgekondigd, moeten de veertien vestigingen opnieuw dicht, nu tot en met 19 januari.

Het bedrijf gaat reorganiseren en daarbij vallen ook gedwongen ontslagen. De Telegraaf schrijft dat honderden banen op de tocht staan. Een woordvoerder van Holland Casino wil dat niet bevestigen, maar erkent dat er mensen uit moeten. Holland Casino heeft bijna 4000 medewerkers.

Het bedrijf bespreekt de reorganisatie met de vakbonden en de OR en verwacht in januari meer duidelijkheid te geven.

Twaalf grote Nederlandse bedrijven gaan minder vliegen

Twaalf toonaangevende Nederlandse bedrijven denken dat hun medewerkers ook na de coronacrisis minder vliegen. Sommige bedrijven denken dat zakelijk vliegen zelfs met de helft zal afnemen. Even voor een cursus naar New York, voor een congres naar Buenos Aires of een snelle vergadering in Londen is er niet meer bij, blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur.

Door de crisis en de lockdowns overal ter wereld kwamen bedrijven erachter dat zakenvluchten lang niet altijd nodig zijn. Veel internationale contacten kunnen aan de keukentafel worden onderhouden. Ook het milieuargument speelt een rol. "Vergaderen op afstand is de nieuwe norm. Vooral ook om CO2-uitstoot te verminderen", zegt een woordvoerder van Aegon Nederland. De verzekeraar is van plan het aantal zakelijke vluchten structureel te halveren.

De voornemens van de grote bedrijven kunnen grote gevolgen hebben voor de reisbranche. Eerder maakte zakenreisgigant BCD Travel bekend wereldwijd drieduizend banen te schrappen. En ook voor het noodlijdende KLM is het slecht nieuws, legt luchtvaarteconoom Rogier Lieshout van SEO Economisch Onderzoek uit. "Het bedrijfsmodel van KLM is mede gebaseerd op de zakenreiziger."

Hooggerechtshof Brazilië: vaccinatie verplicht stellen mag

Het hooggerechtshof in Brazilië zegt dat de regering de bevolking mag verplichten tot een coronavaccinatie. De uitspraak maakt de weg vrij voor boetes en andere straffen voor wie desondanks niet wil.

De uitspraak is een klap voor de antivaccinatie-beweging waar ook president Bolsonaro toe behoort, onder andere omdat hij bang is voor bijwerkingen.

Steeds meer Brazilianen denken er ook zo over. Uit een recente peiling komt naar voren dat zo'n 20 procent van de Brazilianen tegen vaccineren is, Vier maanden geleden was dat nog minder dan 10 procent.

ANWB: rustig op de weg, lijkt op eerste lockdown

Hoewel veel mensen vanmiddag beginnen aan de kerstvakantie, verwacht de ANWB niet dat de wegen vollopen. De ANWB ziet dat de wegen sinds de lockdown van deze week rustig zijn, ook rondom drukke punten bij Rotterdam en Den Haag. "Het begint steeds meer te lijken op de eerste lockdown".

Scholieren zitten sinds woensdag thuis vanwege de strenge lockdown. Voor een deel betekende dat een vervroegde kerstvakantie, anderen kregen online les. Veel ouders beginnen nu ook aan hun vakantie, maar ondanks hotelboekingen en afgehuurde huisjes verwacht de ANWB geen vakantiedrukte.

"Eerder leverde bezoek aan winkelcentra 's middags nog drukte op, maar dat is nu helemaal weg natuurlijk", zegt een woordvoerder. "Er ontstaat nu eigenlijk alleen file door een ongeluk of pechgeval."

Geheime vaccinprijzen op Twitteraccount Belgische staatssecretaris

Medewerkers van de Belgische staatssecretaris De Bleeker voor Consumentenbescherming hebben de prijzen van de verschillende coronavaccins online gezet. Dat deden ze in een reactie op kritiek van een parlementslid dat zich afvroeg hoe de Belgische regering de vaccins gaat betalen. De prijzen moesten eigenlijk geheim blijven, omdat dat is afgesproken met de producenten.

Het was al bekend dat de prijzen van vaccins flink uiteenlopen, maar de tweet geeft een nader inkijkje in de verschillen. Het vaccin van AstraZeneca is met 1,78 euro per dosis het goedkoopst, maar dat zal voorlopig nog niet op de markt verschijnen. Het middel van Pfizer-BioNTech, dat de EU mogelijk volgende week als eerste vaccin zal goedkeuren, is met 12 euro per dosis al fors duurder. Voor het vaccin van Moderna betalen de EU-landen het meest: 18 dollar per dosis.

Toen het communicatieteam erachter kwam dat hiermee de geheimhoudingsregels waren geschonden, werd de tweet ingetrokken. De prijzen zijn vastgesteld in onderhandelingen met de Europese Commissie en gelden voor alle lidstaten die de vaccins afnemen.

Meldpunt voor negatieve en positieve kritiek op reisbureaus

De Consumentenbond begint een meldpunt waar mensen terechtkunnen met klachten over reisbureaus. Veel vakanties en reizen zijn geannuleerd of omgeboekt sinds de uitbraak van het coronavirus en reisaanbieders hebben zich niet altijd aan de regels gehouden. De Consumentenbond wil duidelijk krijgen welke problemen er nu nog zijn. Positieve reacties zijn ook welkom.

De organisatie kreeg sinds het begin van de coronacrisis "vele honderden" klachten over luchtvaartmaatschappijen, reisorganisaties, vakantieparken en boekingswebsites. Sommige aanbieders dwongen consumenten om vouchers te accepteren of betaalden geld van geannuleerde vluchten niet op tijd terug. Soms ook werd niet de hele reissom vergoed, of werden bij het omboeken onterecht kosten berekend. Klantenservices waren bovendien vaak slecht, of helemaal niet bereikbaar.

"Wij hebben begrip voor de moeilijke situatie waarin reisaanbieders zitten", zegt directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond tegen het ANP. "Maar dat wil niet automatisch zeggen dat consumenten daarvoor moeten opdraaien. Reisaanbieders moeten zich, ook in deze bijzondere omstandigheden, houden aan de wettelijke regels."

'Longartsen tegen uitzondering mondkapjesplicht longpatiënten'

Longartsen maken zich zorgen over de vrijstelling van longpatiënten voor het dragen van een mondkapje. De voorzitter van de beroepsvereniging zegt in het AD dat ze daarmee niet alleen zichzelf maar ook mensen in hun omgeving in gevaar kunnen brengen.

Ruim een miljoen Nederlanders heeft een chronische longaandoening. "Al die mensen kunnen nu denken: oké, fijn ik print een uitzonderingskaartje uit en ga naar de supermarkt", zegt voorzitter Van den Toorn in de krant.

Van den Toorn vindt een vrijstelling ook niet nodig, "Je hoort soms mensen zeggen dat ze minder zuurstof binnenkrijgen door een mondkapje, maar daar zijn wetenschappelijk echt totaal geen aanwijzingen voor."

Driekwart Nederlanders wil meer vrijheden voor gevaccineerden

Bijna driekwart van de Nederlanders vindt het een goed idee om een vaccinatiebewijs in te voeren wanneer iedereen de kans heeft gehad zich te laten vaccineren tegen corona, blijkt uit onderzoek. Dat bewijs zou gevaccineerden meer vrijheden geven dan mensen die het vaccin niet nemen.

Wetenschappers van de TU Delft, het RIVM, de Erasmus Universiteit Rotterdam en Maastricht University ondervroegen voor dit onderzoek 1640 Nederlanders. De ondervraagden konden kiezen uit negen beleidsopties om de vaccinatiegraad te vergroten, bijvoorbeeld het belonen van gevaccineerden of juist het opleggen van beperkingen aan mensen die zich niet laten vaccineren.

Populair zijn 'light-varianten' van het vaccinatiebewijs, zegt onderzoeker Niek Mouter. Dat houdt onder meer in dat de extra vrijheden voor gevaccineerden pas ingaan als alle Nederlanders de kans hebben gehad om zich te laten vaccineren. "Waarschijnlijk dus ergens in de zomer."

'Meer angst en stress, minder vertrouwen in overheid'

Angst- en stressgevoelens nemen weer toe onder de bevolking en het vertrouwen in de overheid neemt af. Dat blijkt uit een studie door de Erasmus Universiteit Rotterdam in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam, de Haagse Hogeschool en de gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Jongeren en mensen met kwetsbare maatschappelijke posities en een beperkt ondersteunend netwerk hebben meer onvrede over het overheidsbeleid dan groepen met een sterkere maatschappelijke positie en een sterker ondersteunend netwerk, schrijven de onderzoekers.

Zij deden voor de derde keer dit jaar een steekproef, onder 25.185 respondenten. Kieskompas verzamelde de data in november. 38 procent zei dat ze het gevoel hebben dat ze niets hebben om naar uit te kijken. In april en juli was dit nog 26 procent.

Thuiswerken

Sinds april is het vertrouwen in de landelijke overheid afgenomen van 69 naar 55 procent en in de GGD van 78 naar 65 procent. Het vertrouwen in het RIVM, 66 procent, daalde ten opzichte van juli (75 procent), maar steeg juist ten opzicht van april (60 procent).

Voor de overgrote meerderheid van de respondenten zijn de hygiënemaatregelen van het RIVM nog steeds de norm. Maar maatregelen die gaan over het beperken van contacten worden een stuk minder nageleefd, schrijven de onderzoekers. Zo gaf in april nog 48 procent van de ondervraagden aan zoveel mogelijk thuis te werken, in november was dat 32 procent.

'IC's werden ontlast doordat oudere coronapatiënten thuis stierven'

In de eerste golf stierven ten minste 1566 oudere en kwetsbare coronapatiënten thuis onder begeleiding van hun huisarts. Dat schrijft NRC op basis van een studie door het Consortium Onderzoek Huisartsgeneeskunde. Volgens de krant is mede daardoor het zwarte scenario voorkomen, waarbij volle ziekenhuizen patiënten hadden moeten wegsturen.

Sommige huisartsen vroegen hun patiënten of zij op de IC wilden worden opgenomen, mocht dat nodig zijn. IC-voorman Diederik Gommers zegt tegen NRC dat dat de IC's veel werk heeft gescheeld. "Dat praten met oudere patiënten vooraf had altijd al moeten gebeuren maar nu gebeurde het echt, onder druk van de omstandigheden. We hadden misschien te weinig IC-bedden gehad als alle 75-plus-coronapatiënten ook waren gekomen." Gemiddeld zijn ouderen minder goed bestand tegen een IC-opname dan jongeren.

Welkom in het coronablog

Welkom in het coronablog van vrijdag 18 december. We houden je in dit blog de hele dag op de hoogte van het belangrijkste nieuws rondom de coronacrisis. Het blog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.