liveblog
NOS VoetbalAangepast

Liverpool slaat toe na zeldzaam foutje Onana en veroordeelt Ajax tot do-or-die

liveblog gesloten

Tot morgen!

We besluiten dit blog met het programma van woensdag. Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Het programma in de Champions League

Schuurs toont zich op allerhoogste niveau: 'Doen onszelf tekort'

Perr Schuurs liet zich tegen Liverpool van zijn beste kant zien. Waar het aan schort? Het afmaken van de kansen. "Zij maken ze wel af. Dat is het verschil. We hebben genoeg gecreëerd om een goal te maken. We doen onszelf tekort door hier niet met de winst of een punt weg te gaan."

De verdediger speelde een puike partij, vond hijzelf ook. "Vooral in de eerste helft. Maar vlak voor rust pakte ik geel en dan moet je daarna toch iets meer afwachtend spelen. Maar over het algemeen ben ik tevreden met mijn spel."

Uitblinker Schuurs: 'We doen onszelf weer tekort tegen Liverpool'

En wie wordt nu de opvolger van Sarina Wiegman?

De voetbalsters kunnen zich nu gaan voorbereiden op de Olympische Spelen in Tokio. Want vanwege de coronapandemie zijn de Spelen en daarna ook het EK een jaar uitgesteld.

Bondscoach Sarina Wiegman maakt na de Spelen de overstap naar de Engelse voetbalbond en zal haar EK-titel met Oranje dus niet verdedigen. De kans dat assistent Arjan Veurink haar opvolgt, is ondanks de grote waardering voor zijn kunde, niet zo groot. Veurink beschikt namelijk niet over de benodigde papieren.

Maar wie dan wel? KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee zet hoog in. Waarom niet de vrouw die de Verenigde Staten twee keer wereldkampioen maakte?

KNVB zoekt opvolger bondscoach Wiegman: 'Ellis staat zeker op de longlist'

Katja Snoeijs heeft wel iets met Kosovo: 'Ik wil wel vaker tegen ze spelen'

Eind oktober maakte Katja Snoeijs in de uitwedstrijd tegen Kosovo ook al een hattrick. Vanavond deed de aanvalster van Girondins de Bordeaux, die Vivianne Miedema verving in de punt van de aanval, dat opnieuw. Na afloop was ze dan ook blij: "Zeker weten. Ik wil wel vaker tegen ze spelen."

Snoeijs na nieuwe hattrick: 'Laat 2021 maar komen'

Lieke Martens: 'We hebben een nieuwe standaard gezet'

De Nederlandse voetbalsters hebben ook hun laatste kwalificatiewedstrijd voor het EK van 2022 gewonnen. In het Rat Verlegh Stadion Breda kreeg Oranje Kosovo pas na rust op de knieën: 6-0.

Nederland was na de 6-0 uitzege bij Kosovo van eind oktober al zeker van het EK. Voor het eerst wist Oranje een kwalificatiereeks door te komen zonder puntenverlies.

Over de klinkende cijfers in de EK-kwalificatie - alle wedstrijden gewonnen en een doelsaldo van 48-3 - kon Lieke Martens natuurlijk alleen tevreden zijn. "Dat is mooi. Het is iets nieuws. We hebben een nieuwe standaard gezet."

Martens: '6-0 is mooi, maar we zijn kritisch op de eerste helft'

Ajax-trainer Ten Hag: 'We weten wat ons te doen staat'

Het 1-0 verlies van Ajax op Anfield leek verdraaid veel op de eerdere thuisnederlaag tegen Liverpool. Ajax kreeg kansen, verzilverde ze niet en kreeg vervolgens na een fout een goal om de oren. "Opnieuw een onnodig verlies", concludeerde Erik ten Hag.

Volgens de trainer moet Ajax nog een stap maken om in het vervolg dit soort duels in de Champions League wel te winnen. "Ik heb twee ploegen gezien die elkaar in evenwicht houden. Het wordt beslist op details."

Volgende week woensdag moet in eigen huis gewonnen worden van Atalanta. "Ik houd me eerst bezig met de wedstrijd tegen FC Twente, pas daarna met Atalanta", aldus Ten Hag. "Maar we weten wat ons te doen staat. Winnen is het enige dat telt."

Ten Hag weet wat Ajax te doen staat na 'onnodig verlies' in Liverpool

In groep B is alles nog mogelijk

De spannendste groep is waarschijnlijk groep B. Daarin maken alle vier de ploegen nog kans om te overwinteren in de Champions League. Real Madrid verloor eerder op de avond met 2-0 van Sjachter Donetsk en moest de Oekraïners daardoor voor laten gaan in de stand.

Maar ook Internazionale greep de laatste strohalm met een zege op Borussia Mönchengladbach en kan met een zege op Sjachtar volgende week alsnog de volgende ronde bereiken.

Internazionale won met Stefan de Vrij in de basis met 3-2 bij Borussia Mönchengladbach. Alle teams staan nu binnen drie punten van elkaar.

Na een 1-1 ruststand leek Romelu Lukaku met twee treffers de zege voor Inter veilig te stellen. Alassane Pléa vond daarna nog twee keer het net voor Gladbach, maar de 3-3 werd door scheidsrechter Danny Makkelie afgekeurd.

  • Reuters Connect
    Stefan de Vrij en Achraf Hakimi
  • NOS

FC Porto zeker van tweede ronde in Champions League

In groep C plaatste FC Porto zich voor de tweede ronde. De Portugezen pakten in hun groep thuis een punt (0-0) tegen koploper Manchester City, terwijl nummer drie Olympiakos met 2-1 verloor bij Olympique Marseille.

City, net als Bayern al geplaatst en spelend met een B-elftal, was veel beter dan Porto. Zaidu Sanusi haalde een inzet van Raheem Sterling van de lijn en Agustin Marchesin redde miraculeus bij een inzet van Ferran Torres. Gabriel Jesus scoorde wel, maar stond buitenspel.

Olympique Marseille dankte de eerste zege deze Champions League aan twee door Dimitri Payet benutte strafschoppen.

  • Pro Shots
    Malang Sarr van FC Porto
  • NOS
    De stand in groep C van de Champions League

Liverpool-coach Klopp: 'Heel erg trots op mijn jongens'

"Iedereen weet hoe goed Ajax kan spelen", zei een tevreden Liverpool-coach Jürgen Klopp. "Net als in de uitwedstrijd hebben we dat geneutraliseerd. En vandaag hebben we ook nog heel veel kansen gecreëerd. Ik ben ontzettend trots op de jongens."

Klopp sloot af met een variant op een bekende voetbaluitspraak over een regenachtige avond in Stoke: "Het is leuk als je goed kunt spelen op een zomerdag, maar kun je het ook op een koude winteravond op Anfield? Deze jongens konden dat."

Jürgen Klopp in innige omhelzing met doelman Caoimhin Kelleher, die vanavond zijn debuut maakte in de Champions League

Onana schuldbewust: 'Het was mijn fout, ik neem alle schuld op me'

Doelman André Onana toonde zich na zijn blunder die de enige goal opleverde in het duel met Liverpool schuldbewust: "Ik weet ook niet wat er gebeurde. Het was mijn fout, zo simpel is het. Ik neem alle schuld op me."

André Onana baalt na het duel met Liverpool

Atlético Madrid moet nog aan de bak

Atlético Madrid moest van het superieure Bayern München winnen om zich in het voorlaatste groepsduel te plaatsen voor de achtste finales van de Champions League. Dat lukte net niet. In Spanje werd het vlak voor tijd 1-1.

Het hielp Atlético, de verliezend Champions League-finalist van 2014 en 2016, dat het al gekwalificeerde Bayern - de titelhouder won zijn vorige vier duels- niet in zijn sterkste formatie aantrad.

Atlético heeft volgende week bij Red Bull Salzburg genoeg aan een punt om alsnog door te gaan. De Oostenrijkers, die met 3-1 wonnen bij Lokomotiv Moskou, moeten winnen. De Russen zijn op basis van het onderlinge resultaat met Atlético (1-1 thuis, 0-0 uit) uitgeschakeld in de Champions League.

  • Reuters Connect
    João Félix en Yannick Carrasco
  • NOS

Alle uitslagen van vanavond

Alle uitslagen in de Champions League van dinsdag

De stand in groep D

De stand in de groep van Ajax na vijf van de zes groepsduels

Ongelukkig Ajax verliest bij Liverpool en moet nu winnen van Atalanta

Wil Ajax de volgende ronde van de Champions League halen, dan moet het volgende week thuis winnen van Atalanta Bergamo. Dat is de conclusie na een avond op Anfield, waar Ajax met een blunderende doelman André Onana met 1-0 verloor van Liverpool.

Omdat Atalanta Bergamo thuis met 1-1 gelijkspeelde tegen FC Midtjylland, hebben de Italianen nu een punt meer dan Ajax. Liverpool is door de zege al zeker van de knock-outfase.

Davy Klaassen baalt na een gemiste kans tegen Liverpool

AFGELOPEN

Ajax verliest met 1-0 van Liverpool. Na 17 uitwedstrijden in de Champions League verliest Ajax weer eens een uitduel.

Omdat Atalanta Bergamo een punt pakt tegen Midtjylland (1-1) moeten de Amsterdammers volgende week winnen van Atalanta om te overwinteren in de Champions League.

88' HUNTELAAR BIJNA

Daar was bijna de 1-1! Klaas-Jan Huntelaar kan vrij inkoppen, maar de onervaren doelman Kelleher krijgt zijn vuisten ertegen.

Het blijft 1-0 voor Liverpool.

86' DUBBELE WISSEL

Huntelaar en Martínez komen voor de laatste minuten in het veld. Blind en Mazraoui gaan naar de kant. Slotoffensief? Voorlopig is het Liverpool dat veel gevaarlijker is.

Liverpool - Ajax 1-0

84' ONANA REDT

André Onana herpakt zich met een fenomenale redding op een inzet van Roberto Firmino. De Braziliaan, ingevallen voor Diogo Jota, wordt prachtig vrijgespeeld en duwt de bal in de hoek. Maar Onana krijgt er een hand achter.

Liverpool - Ajax 1-0

81' TRAORÉ VOOR NERES

David Neres moet geblesseerd naar de kant en wordt vervangen door Lassina Traoré.

Liverpool - Ajax 1-0

79' GOAL ATALANTA

Cristian Romero scoort prachtig met een kopbal uit een voorzet van Hans Hateboer. Atalanta staat weer op gelijke hoogte met Midtjylland. En dat zou betekenen dat Ajax volgende móet winnen.

Atalanta - FC Midtjylland 1-1

70' GEEL WIJNALDUM

Georginio Wijnaldum is veel te laat en gaat vol met zijn noppen op de wreef van Dusan Tadic staan. Het kost de Nederlander een gele kaart. Tadic kan gelukkig verder.

Liverpool - Ajax 1-0

69' DAAR IS LABYAD

Daar is Zakaria Labyad! De aanvaller komt erin voor Edson Álvarez. Ajax-trainer Erik ten Hag legt zich niet neer bij een nederlaag.

Lees hieronder een portret van Labyad, die de afgelopen weken een opvallende rol speelde bij Ajax.

65' OPEN WEDSTRIJD

Het is echt een open wedstrijd geworden op Anfield. Elke aanval is nu bijna een kans, de beste was voor Mohamed Salah. Nico Tagliafico stuitte hem nog even met een tackle, maar Salah kreeg een herkansing van na een te korte terugspeelbal van Perr Schuurs. André Onana let nu wel goed op en brengt redding.

58' GOAL LIVERPOOL

Ajax was dreigender in de tweede helft, maar dan profiteert Curtis Jones van een zeldzaam foutje van André Onana. De doelman laat een voorzet zomaar lopen en Jones tikt binnen met de buitenkant van zijn voet.

Liverpool - Ajax 1-0

Curtis Jones jubelt na zijn treffer tegen Ajax, André Onana baalt van zijn verkeerde inschatting

50' WAT EEN KANS!

Weer is het Davy Klaassen met een enorme kans. Hij komt goed bij de eerste paal om een harde voorzet van David Neres in te koppen, maar kopt net naast de paal.

Een lekker begin van de tweede helft voor Ajax. Maar nu komt Liverpool alweer. Het schot van Neco Williams via de grond mislukt en André Onana kan de bal oprapen, maar de doelman lijkt zich daarbij te verstappen.

Liverpool - Ajax 0-0

Davy Klaassen baalt na een gemiste kans tegen Liverpool

TWEEDE HELFT

Ajax begint ongewijzigd aan de tweede helft op Anfield. Waarom ook niet? Na de eerste tien minuten hadden de Amsterdammers de zaakjes behoorlijk op orde.

Liverpool - Ajax 0-0

Georginio Wijnaldum en Perr Schuurs gaan samen naar de bal

Ruststanden

Groep D:

Liverpool - Ajax 0-0
Atalanta - FC Midtjylland 0-1

Groep A:

Atlético Madrid - Bayern München 1-0
Lokomotiv Moskou - Red Bull Salzburg 1-3 (EINDSTAND)

Groep B:

Borussia Mönchengladbach - Internazionale 1-1
Sjachtar Donetsk - Real Madrid 2-0 (EINDSTAND)

Groep C:

FC Porto - Manchester City 0-0
Olympique Marseille - Olympiakos Piraeus 0-1

RUST

Na een meeslepende eerste helft gaan Liverpool en Ajax rusten met 0-0. De laatste kans was voor Ryan Gravenberch, die van afstand het doel onder vuur nam. Ze kunnen er echter niet allemaal zo mooi invliegen als tegen FC Midtjylland.

De Denen staan na 45 minuten in Bergamo trouwens met 1-0 voor tegen Atalanta. En dat is natuurlijk goed nieuws voor Ajax.

De elftalfoto van Ajax voor het Champions League-duel met Liverpool

40' SCHUURS STERK

Het tempo ligt nog steeds hoog, maar de kansenregen van het begin is gaan liggen op Anfield.

Perr Schuurs vecht veel robbetjes uit met Sadio Mané en vaak wint de Ajax-verdediger. Al kost hem dat wel een gele kaart. En dat valt nog mee, want Mané had een vrije doortocht naar Onana.

Liverpool - Ajax 0-0

Perr Schuurs moet aan de noodrem trekken tegen Sadio Mané

32' WAT KAN KELLEHER?

Nu wordt de jongen goalie Kelleher echt getest. Op een heerlijke afstandsknal van Mazraoui heeft hij een prima antwoord. Maar kort daarna gaat hij bij een voorzet in de fout en heeft geluk dat de arbitrage buitenspel heeft geconstateerd.

Liverpool - Ajax 0-0

Dusan Tadic in de rug van de jonge Liverpool-doelman Caoimhin Kelleher

25' KANSEN KLAASSEN

Wat een lekkere wedstrijd! De laatste minuten heeft Ajax de touwtjes in handen en krijgt het ook kansen via vooral Davy Klaassen.

Maar elke uitbraak van Liverpool is levensgevaarlijk. Het tempo is moordend.

Liverpool - Ajax 0-0

13' Midtjylland op 0-1 in Bergamo

Ajax heeft de eerste stormloop overleefd. Dat geldt niet voor rivaal Atalanta Bergamo, dat zojuist op 1-0 achterstand is gekomen tegen FC Midtjylland. Verdediger Alexander Scholz knalt de bal prachtig in de kruising.

Als het zo blijft zou Ajax volgende week aan een punt genoeg hebben tegen Atalanta. Maar er moet natuurlijk nog heel veel gespeeld worden op beide velden.

Atalanta - FC Midtjylland 0-1

Alexander Scholz schiet FC Midtjylland op 0-1 tegen Atalanta Bergamo

6' Wat een opening op Anfield!

Wat een openingsfase op Anfield! In de eerste vijf minuten hebben we al drie grote kansen gezien: twee daarvan waren voor de jongeling Curtis Jones, die vanaf de rand van de zestien eerst op André Onana stuitte en daarna hard op de binnenkant van de paal mikte.

Tussendoor kreeg Perr Schuurs een goede kopkans uit een voorzet van Gravenberch. De Limburger werd echter net genoeg gehinderd door dezelfde Jones en kopt over.

Liverpool - Ajax 0-0

Antony in duel met Andy Robertson

Real verliest ook bij Sjachtar en moet vrezen voor uitschakeling

Real Madrid, dertienvoudig winnaar van de Champions League, moet vrezen voor uitschakeling in de groepsfase. De Spanjaarden verloren met 2-0 bij Sjachtar Donetsk en hebben plaatsing voor de volgende ronde niet meer in eigen hand.

Door de zege nemen de Oekraïners namelijk de tweede plaats in de groep over van Real. Beide clubs hebben, met nog één groepswedstrijd te gaan, zeven punten, maar het onderling resultaat is in het voordeel van Sjachtar.

In dezelfde groep speelt Borussia Mönchengladbach vanaf 21.00 uur thuis tegen Internazionale. De Duitsers hebben na vier duels acht punten en zijn daarmee koploper. De Italianen staan onderaan met twee punten.

Feest bij Sjachtar, Real baalt

AFTRAP

Liverpool trapt af voor de kraker tegen Ajax.

Liverpool - Ajax 0-0

AFGELOPEN

Real Madrid verliest voor de tweede keer deze Champions League van Sjachtar Donetsk. De Oekraïners hebben kwalificatie voor de volgende ronde (en uitschakeling van Real) nu in eigen hand.

In groep A grijpt Red Bull Salzburg de laatste strohalm door met 3-1 te winnen van Lokomotiv Moskou.

  • NOS
    De stand in groep B van de Champions League
  • NOS
    De stand in groep A van de Champions League

Ondertussen op Anfield

Dan kun je alles meegemaakt hebben in het internationale voetbal, toch blijft het bijzonder om op Anfield te zijn. Toch, Edwin en Marc?

Marc Overmars en Edwin van der Sar laten zich vastleggen op Anfield voor het duel met Liverpool

Real Madrid in problemen!

Real Madrid zou zich wel even plaatsen voor de volgende ronde. Maar niets blijkt minder waar!

Met nog vijf minuten te spelen kijkt Real tegen een 2-0 achterstand aan tegen Sjachtar Donetsk (goals Dentinho en Solomon). En dat zou betekenen dat de Oekraïners over Real heen wippen in de stand en het volgende week tegen Internazionale kunnen afmaken.

See you in Wembley!

Daarmee reist het in juli 2022 af naar het EK in Engeland met deze cijfers:

10 gespeeld
30 punten
48 goals voor
3 goals tegen

Daar kun je mee thuis komen!

Eindstand in groep A EK-kwalificatie

Nederland 10-30 (48-3)
Rusland 10-24 (23-6)
Slovenië 9-15 (22-12)
Kosovo 10-10 (6-29)
Turkije 10-5 (9-28)
Estland 9-1 (1-31)

AFGELOPEN

Oranje wint het laatste EK-kwalificatieduel met 6-0 van Kosovo. Lees het wedstrijdverslag.

84' GOAL ORANJE

Ja hoor, daar is de hattrick van Katja Snoeijs! Ze krijgt de bal van oud-ploeggenote Joëlle Smits en schuift simpel binnen.

In Pristina maakte ze er ook drie. Het werd toen 6-0 en dat staat het nu ook.

NOS-verslaggever Rivkah op het Veld zag het bij het begin van de tweede helft al aankomen dat de voormalige PSV-tandem zou toeslaan.

EK-kwalificatie (vrouwen): Nederland - Kosovo 6-0

83' GOAL ORANJE

Jill Roord maakt 5-0 tegen Kosovo. De speelster van Arsenal krijgt de bal op een meter of twaalf van de goal en schuift 'm simpel in de hoek.

EK-kwalificatie (vrouwen): Nederland - Kosovo 5-0

72' Wat een knal!

Sherida Spitse heeft al tien doelpunten gemaakt in deze kwalificatiereeks en is daarmee gedeeld topscoorster. En dus wil de aanvoerster, die de overstap maakt vanuit Noorwegen naar Ajax, maar al te graag ook vanavond nog een keer scoren.

Net was ze er twee keer dichtbij: eerst haalde ze vlammend uit met een volley waar de Kosovaarse doelvrouw de grootste moeite mee had. En daarna was de kans misschien nog groter, maar ze schoot tegen een teamgenote.

En het moet gezegd: doelvrouw Kolgeci had ook een schitterende redding in huis op een schot van Roord.

EK-kwalificatie (vrouwen): Nederland - Kosovo 4-0

De Oranjevrouwen vieren de 4-0 van Katja Snoeijs tegen Kosovo

65' Tijd voor wissels

Waarnemend bondscoach Arjan Veurink vindt het tijd voor drie wissels. Lieke Martens, Lynn Wilms en Inessa Kaagman gaan naar de kant, Renate Jansen, Shanice van de Sanden en Victoria Pelova komen in het veld.

EK-kwalificatie (vrouwen): Nederland - Kosovo 3-0

58' GOAL ORANJE

Deze 3-0 van Lieke Martens is een heel mooie. Ze dreigt naar binnen en haalt uit in de korte hoek.

EK-kwalificatie (vrouwen): Nederland - Kosovo 3-0

Vreugde bij Oranje na de 3-0 van Lieke Martens

Opstelling Liverpool

Doelman Allison ontbreekt vanavond bij Liverpool Hij wordt vervangen door de 22-jarige Ier Caoimhin Kelleher, die pas vier keer in actie kwam: in de League Cup tegen MK Dons, Arsenal en Aston Villa en in de FA Cup tegen Shrewsbury Town.

Georginio Wijnaldum begint ook aan het duel.

Opstelling Liverpool tegen Ajax

Opstelling Ajax

Edson Álvarez begint in de basis bij Ajax tegen Liverpool.

Opstelling Ajax voor het duel met Liverpool

52' GOAL ORANJE

En dan gaat het meteen hard. Jill Roord maakt er 2-0 van. Ze schiet een vrije trap direct bij de eerste paal in het Kosovaarse doel. Daar zag de doelvrouw er niet best uit.

EK-kwalificatie (vrouwen): Nederland - Kosovo 2-0

49' GOAL ORANJE

Snoeijs breekt de ban! De Kosovaarse aanvoerster Kryeziu gaat in de fout en Snoeijs schiet raak. Het is 1-0 voor Nederland!

EK-kwalificatie (vrouwen): Nederland - Kosovo 1-0

TWEEDE HELFT

Joëlle Smits vervangt Lineth Beerensteyn in de tweede helft van het EK-kwalificatieduel met Kosovo. Beerensteyn kwam voor rust hard in aanraking met de Kosovaarse keepster.

RUST

De Oranjevrouwen proberen van alles, maar zijn nog niet gelukkig in de afronding. In de blessuretijd kopte Stefanie van der Gragt een hoekschop nog vlak langs de paal van het Kosovaarse doel.

Maar voorlopig houdt Kosovo stand: 0-0.

Ødegaard en Asensio in de basis bij Real

Bij Real Madrid zijn Martin Ødegaard en Marco Asensio begonnen aan het duel met Sjachtar Donetsk. De laatste liet al van zich horen door de paal te raken uit een voorzet van Karim Benzema.

Aan de andere kant komt Real goed weg bij een slechte terugspeelbal van Nacho. Junior Moraes zit ertussen en kan alleen gestuit worden door een bodycheck van Raphale Varane. De Fransman ontsnapt aan de rode kaart, hij krijgt slechts geel.

Real is bij winst zeker van de volgende ronde. Maar als Sjachtar wint, dan passeren ze de Madrilenen op onderling resultaat.

Champions League begonnen!

Inmiddels rolt de bal ook in Moskou en Kiev. Daar ontvangt Lokomotiv Moskou RB Salzburg en neemt Sjachtar Donetsk het op tegen Real Madrid. Alle vier de ploegen maken nog kans op overwintering in de Champions League.

Groep A: Lokomotiv Moskou - RB Salzburg 0-0

Groep B: Sjachtar Donetsk - Real Madrid 0-0

  • NOS
    Stand groep A Champions League
  • NOS
    Stand groep B Champions League

15' Oranje probeert het vanaf de flanken

Het is - zoals verwacht - eenrichtingsverkeer in Breda, waar Oranje het in de openingsfase vooral probeert met voorzetten. De meeste zijn een prooi voor de Kosovaarse keepster Kolgeci, maar die zat net toch even mis op een voorzet van Lynn Wilms.

Katja Snoeijs was er als de kippen bij, maar vond de Kosovaarse doelvrouw toch op haar weg toen ze een medespeelster probeerde te bereiken.

EK-kwalificatie (vrouwen): Nederland - Kosovo 0-0

Lieke Martens stoomt op langs de flank tegen Kosovo

Maximale score?

Nederland heeft al zijn negen kwalificatiewedstrijden gewonnen. Sommigen zelfs met 7-0 en 8-0 (het doelsaldo is 42-3). Het EK-ticket werd twee wedstrijden voor het einde tegen Estland al veiliggesteld door de WK-finalist van 2019.

Stand groep A EK-kwalificatie

Nederland 9-27 (42-3)
Rusland 8-18 (18-5)
Slovenië 8-12 (20-12)
Kosovo 8-10 (6-20)
Turkije 8-2 (4-26)
Estland 7-1 (1-25)

Zo ging het een ruime maand geleden

Op 27 oktober stonden Kosovo en Nederland ook tegenover elkaar in een EK-kwalificatieduel. In Pristina werd het 6-0 voor Nederland. De doelpunten kwamen op naam van Katja Snoeijs (drie stuks), Daniëlle van de Donk, Lieke Martens en Vivianne Miedema.

"Met 6-0 winnen, dan lijkt het alsof je heel tevreden bent. Het is ook goed, maar het zijn geen echte wedstrijden. Het niveauverschil is zo ontzettend groot", zei bondscoach Sarina Wiegman.

'Het zijn geen wedstrijden, het niveauverschil is zo ontzettend groot'

AFTRAP

De Oranjevrouwen zijn in Breda begonnen aan de laatste EK-kwalificatiewedstrijd.

EK-kwalificatie (vrouwen): Nederland - Kosovo 0-0

De lessen van Van Dongen en Spitse

Er was de hoop dat het verschil kleiner was geweest afgelopen vrijdag. Maar de Nederlandse voetbalsters verloren de reprise van de WK-finale tegen de Verenigde Staten kansloos met 2-0.

Oranje kwam zestien maanden na de verloren finale zelfs tot geen enkele echte doelpoging. Hoewel Vivianne Miedema en Stefanie van der Gragt ontbraken, is de harde conclusie dat het verschil in niveau nog steeds groot is.

"Ik denk wel dat we op de goede weg zitten, maar we verliezen de wedstrijd op details", aldus verdediger Merel van Dongen. "Om die te verbeteren zullen we keihard aan de bak moeten. Dan kunnen we over een paar maanden winnen van Amerika", is Van Dongen zelfkritisch met een vleugje bravoure.

Welke lessen hebben Merel van Dongen en Sherida Spitse getrokken uit het duel met de VS . Lees verder.

Dick Advocaat vertrekt na het seizoen bij Feyenoord

Dick Advocaat heeft Feyenoord laten weten na dit seizoen te stoppen als trainer in de Kuip. Daarmee kondigt de 73-jarige Hagenaar ook het einde van zijn loopbaan als clubcoach aan. Een baan als bondscoach sluit hij niet uit.

"Ik zal er alles aan doen om er een goed seizoen van te maken, maar daarna is het mooi geweest. Ik weet dat ik dat eerder heb gezegd, maar deze keer mogen jullie me er aan houden. De komende maanden zijn echt mijn laatste als clubtrainer", aldus Advocaat.

"Na een lange en prachtige loopbaan is Feyenoord een schitterende club om straks bij af te sluiten. Hopelijk - en ik geloof daar in - kunnen we voor het zo ver is nog mooie dingen laten zien."

Dick Advocaat

Opstelling Kosovo

Voor de echte liefhebbers: dit zijn de elf namen van tegenstander Kosovo.

De opstelling van Kosovo voor het EK-kwalificatieduel met Nederland

Van der Gragt terug, Miedema en Wiegman ontbreken

Net als afgelopen vrijdag in het oefenduel met de Verenigde Staten ontbreekt Vivianne Miedema. Ook bondscoach Sarina Wiegman ontbreekt vanwege persoonlijke omstandigheden.

Verdedigster Stefanie van der Gragt is er wel weer bij. Ajax-doelvrouw Lize Kop staat in het doel.

De opstelling van Oranje voor het duel met Kosovo

Maar eerst: ruim baan voor de Oranjevrouwen!

De Nederlandse vrouwen kenden een probleemloze kwalificatie met een maximale score na negen wedstrijden, met liefst 42 doelpunten voor en 3 doelpunten tegen. Na de 7-0 zege op Estland in oktober was kwalificatie een feit. De ploeg gaat in de zomer van 2022 haar EK-titel verdedigen.

Hoe je het ook wendt of keert, de tegenstand die de Verenigde Staten gaf, heeft Nederland in de EK-kwalificatie niet gehad. Het is een wereld van verschil. Nederland is al lang en breed gekwalificeerd en er staat tegen Kosovo niets meer op het spel. Het is niet de vraag of Nederland wint, maar met hoeveel.

Weer een uitdaging volgens middenvelder Sherida Spitse, voor wie de topscorerstitel van de kwalificatie lonkt. "We zullen veel aanvallen en ook daar kunnen we weer beter in worden."

De Oranjevrouwen tijdens de warming-up voor het EK-kwalificatieduel met Kosovo

Ten Hag blikt vooruit: 'Wij gaan ervoor'

Ajax-trainer Erik ten Hag keek maandag met een fitte selectie en vol zelfvertrouwen uit naar het Champions League-duel met Liverpool van dinsdagavond. "Liverpool is favoriet, ze staan bovenaan in de Premier League en zijn kampioen. Maar wij zijn zelfbewust en zullen ervoor gaan."

Daley Blind was zaterdag nog afwezig bij het duel met FC Emmen (5-0), maar is meegereisd naar Engeland. Ook bij Ryan Gravenberch, Noussair Mazraoui en Davy Klaassen stonden na het duel met Emmen kleine vraagtekens, maar die zijn uitgegumd.

"We hebben een fitte selectie meegenomen. Iedereen is aan boord, na de training trekken we onze conclusies", aldus Ten Hag.

Ten Hag kan tegen Liverpool beschikken over een fitte selectie

Volledig programma Champions League

Stand van zaken in groep D

Hoe prestigieus het duel met Liverpool ook, de vraag of Ajax na de winterstop nog te zien zal zijn in de Champions League zal pas volgende week beantwoord worden. Zelfs als Ajax wint op Anfield en Atalanta Bergamo zou verliezen van FC Midtjylland, dan nog valt de beslissing pas in de Johan Cruijff Arena bij Ajax - Atalanta.

Liverpool kan een plek in de volgende ronde al wel veiligstellen als het niet verliest van Ajax. De Amsterdammers kunnen dan op onderling resultaat niet meer voorbij de Engelsen.

De stand in groep D van de Champions League

Welkom!

Het is een affiche dat een vol Anfield verdient: Liverpool - Ajax. Helaas blijft The Kop vanwege de coronamaatregelen ook vanavond leeg als er om 21.00 uur wordt afgetrapt. Niet getreurd, want natuurlijk kun je de prestigestrijd - net als de ontwikkelingen in alle andere Champions League-duels - volgen in ons liveblog.

Maar we beginnen om 18.30 uur in het Rat Verlegh-stadion in Breda waar de Oranjevrouwen hun buitengewoon succesvolle kwalificatiecampagne afsluiten tegen Kosovo.

Lieke Martens