Vreugde bij Oranje na de 3-0 van Lieke Martens

Oranjevrouwen winnen ook laatste EK-kwalificatieduel: 6-0 tegen Kosovo

De Nederlandse voetbalsters hebben ook hun laatste kwalificatiewedstrijd voor het EK van 2022 gewonnen. In het Rat Verlegh Stadion Breda kreeg Oranje Kosovo pas na rust op de knieën: 6-0.

Nederland was na de 6-0 uitzege bij Kosovo van eind oktober al zeker van het EK. Voor het eerst wist Oranje een kwalificatiereeks door te komen zonder puntenverlies.

Veel namen ontbreken

Oranje trad aan zonder Sari van Veenendaal, Shanice van de Sanden, Jackie Groenen, Daniëlle van de Donk, Dominique Janssen, Anouk Dekker en Vivianne Miedema. Bondscoach Sarina Wiegman was net als in de wedstrijd tegen de VS (0-2) afwezig wegens familie-omstandigheden.

In de eerste helft was het al eenrichtingsverkeer, maar gescoord werd er niet. Oranje viel geduldig aan en probeerde het vooral over de flanken. Met de voorzetten wist de Kosovaarse defensie echter wel raad.

De Oranjevrouwen vieren de 4-0 van Katja Snoeijs tegen Kosovo

Kansjes waren er wel: zo raakte Katja Snoeijs de paal, gingen pogingen van Jill Roord en Inessa Kaagman over en kopte Stefanie van der Gragt net naast uit een corner.

Na rust op toeren

Na rust zat het Nederland ineens wel mee. In de 49ste minuut brak Snoeijs de ban: ze tikte na mistasten van de Kosovaarse aanvoerster Edona Kryeziu van dichtbij binnen.

Twee minuten later was het al 2-0: Roord schoot een vrije trap via een gammel Kosovaars muurtje in de korte hoek. In de 58ste minuut was Lieke Martens met een uithaal goed voor de 3-0.

In het laatste kwartier waren de Kosovaren aan het einde van hun Latijn en vielen er nog drie goals. Snoeijs scoorde op aangeven van invalster Victoria Pelova en Jill Roord met een beheerst schot in de 83ste minuut.

Een minuut later maakte Snoeijs haar hattrick vol op aangeven van Joëlle Smits, met wie ze bij PSV ook een succesvol tandem vormt.

Twee hattricks voor Snoeijs

Eind oktober maakte Snoeijs in de uitwedstrijd tegen Kosovo ook al een hattrick. Na afloop was ze dan ook blij: "Zeker weten. Ik wil wel vaker tegen ze spelen."

Snoeijs na nieuwe hattrick: 'Laat 2021 maar komen'

De eerste helft ging nog moeizaam. "Ze speelden heel verdedigend, maar je weet dat ze dat niet 90 minuten volhouden. We gingen gefrustreerd en geprikkeld de rust in. Dat zag je in de tweede helft wel terug."

Lieke Martens was niet helemaal tevreden: "De uitslag van 6-0 is mooi, maar we zijn kritisch op de eerste helft. In de laatste fase moet het echt beter. Ik kwam er wel makkelijk langs, maar het rendement moet daarna omhoog."

Martens: '6-0 is mooi, maar we zijn kritisch op de eerste helft'

Over de klinkende cijfers in de EK-kwalificatie - alle wedstrijden gewonnen en een doelsaldo van 48-3 - kon Martens natuurlijk alleen tevreden zijn. "Dat is mooi. Het is iets nieuws. We hebben een nieuwe standaard gezet."