liveblog
NOS VoetbalAangepast

Oranje na sterke tweede helft gelijk tegen Spanje • Finland stunt in Frankrijk

  • Het Nederlands elftal heeft in de Johan Cruijff Arena met 1-1 gelijkgespeeld tegen Spanje.
  • Sergio Canales opende voor rust de score, Donny van de Beek maakte na rust gelijk.
  • Ryan Gravenberch is de vervanger van de door corona gevelde Tonny Vilhena, De Boer denkt aan Botman als vervanger van de geblesseerde Nathan Aké.
  • Voormalig topscheidsrechter Charles Corver (84) overleden.
  • Andere oefenduels vanavond (o.a.): Turkije-Kroatië (3-3), Denemarken-Zweden (2-0), België-Zwitserland (2-1), Polen-Oekraïne (2-0), Duitsland-Tsjechië (1-0), Italië-Estland (4-0) en Frankrijk-Finland (0-2).
liveblog gesloten

Welterusten!

We besluiten het liveblog met de samenvatting van Nederland-Spanje. Zondag zijn we weer terug voor het Nations League-duel met Bosnië en Herzegovina. Graag tot dan!

Bekijk hier de samenvatting van Nederland-Spanje (1-1)

Zondag ontvangt Oranje Bosnië in de Nations League

Zondag komt Oranje opnieuw in actie in de Johan Cruijff Arena voor het Nations League-duel met Bosnië en Herzegovina. Drie dagen later reist Oranje af naar Chorzow voor het laatste duel in de Nations League met Polen.

Met twee zeges bestaat de kans nog altijd dat Oranje zich opnieuw plaatst voor het finaletoernooi van de Nations League, al is daar wel minimaal een misstapje van Italië bij nodig. Mocht het lukken, dan wordt het eindtoernooi gespeeld in eigen land.

Het programma van Oranje

De Boer hint op Botman als vervanger van Aké

OP de valreep nog een nieuwtje uit de persconferentie van Frank de Boer. Hij zal donderdag een verdediger toevoegen aan de selectie van het Nederlands elftal als vervanger van de geblesseerde Nathan Aké.

"Nathan gaat terug naar Manchester City", aldus De Boer, die ook Hans Hateboer een blessure zag oplopen. De rechterverdediger van Atalanta blijft wel bij Oranje voor de komende duels met Bosnië en Herzegovina en Polen.

"Ik heb wel één iemand in mijn hoofd", vervolgde De Boer, daarmee vermoedelijk doelend op verdediger Sven Botman van Lille. "Dat is een jongen die aan de deur klopt. Hij speelt in de Europa League en heeft bij Lille nog geen wedstrijd gemist."

Andere opties als vervanger van Aké zijn Ajacied Perr Schuurs en PSV'er Jordan Teze.

Sven Botman bij Jong Oranje

Donderdag: wie grijpt de laatste EK-tickets?

Morgen wordt een bijzondere dag. En dan met name voor Georgië en Noord-Macedonië. Een van die twee zal zich namelijk voor het eerst in de historie plaatsen voor het EK van volgend jaar.

Donderdag worden de finales van de vier Nations League-groepen gespeeld. De winnaars plaatsen zich voor het EK. En ook voor ons is dat interessant, want de winnaar van 'Pad D' komt terecht in de poule van Nederland.

En dat is nog niet alles. Ook de winnaar van het duel tussen Servië en Schotland wacht een pikante EK-loting met Kroatië en Engeland.

Groepsindeling EK:

Winnaar Hongarije-IJsland (A) komt bij Portugal, Frankrijk en Duitsland

Winnaar Noord-Ierland-Slowakije (B) komt bij Spanje, Zweden en Polen

Winnaar Servië-Schotland (C) komt bij Engeland, Kroatië en Tsjechië

Winnaar Georgië-Noord-Macedonië (D) komt bij Nederland, Oekraïne en Oostenrijk

De winnaar van Georgië tegen Noord-Macedonië komt bij Oranje in de poule

Klaassen: 'Teleurgesteld dat we niet hebben gewonnen'

Wisselend gevoel bij Klaassen: 'Uiteindelijk toch teleurgesteld dat we niet winnen'

Wijndal: 'Laat zien dat ik het aankan'

Wijndal de komende jaren vast in Oranje? 'Laat zien dat ik het aankan'

Finland stunt in Parijs: 0-2

Finland heeft in het Stade France voor een daverende stunt gezorgd door met 2-0 te winnen van wereldkampioen Frankrijk. De Finnen kwamen in de eerste helft met twee treffers binnen drie minuten van Marcus Forss en Onni Valakari op voorsprong en wisten die knap vast te houden.

Feest bij de Finnen in Parijs

Van de Beek scoort weer: 'Ben geduldig'

Van de Beek scoort in Oranje, maar speelt amper bij United: 'Ben geduldig'

Blind is moe: 'Dit soort oefenduels hoeven niet, maar Spanje is wel mooi'

Blind is moe na onverwachte invalbeurt: 'Dit was niet gepland'

De Boer ziet perspectief: 'Eerste overwinning dan maar tegen Bosnië'

Frank de Boer is de eerste bondscoach van Nederland, die van zijn eerste vier duels er niet een wist te winnen. Toch maakte De Boer een tevreden indruk na de 1-1 tegen Spanje. Net als tegen Italië (1-1) liet zijn ploeg vooral na rust zien dat het niet onder hoeft te doen voor de absolute top.

De Boer was lovend over linksback Owen Wijndal, die in zijn tweede interland sterk voor de dag kwam. "Hij heeft vandaag echt een hele goede indruk achtergelaten en de schroom van zijn eerste wedstrijd (vorige maand tegen Mexico, red.) achter zich gelaten."

Door het gelijkspel is De Boer de eerste bondscoach die geen van de eerste vier interlands onder zijn leiding heeft weten te winnen. Eerder verloor Nederland onder zijn leiding van Mexico en speelde het gelijk tegen Bosnië en Herzegovina en Italië.

"Natuurlijk wil je zo snel mogelijk een overwinning, maar laten we dat tegen Bosnië dan maar doen", doelde De Boer op de eerstvolgende wedstrijd van Oranje.

De Boer ziet perspectief: 'Eerste overwinning dan maar tegen Bosnië'

Jarige Wijnaldum: 'Ga zo Virgil even bellen'

Nieuwe aanvoerder Wijnaldum belt zo met Van Dijk: 'Hij leeft met alles mee'

Blije Belgen en debuterende eredivisionisten

België heeft in het oefenduel met Zwitserland het Nederlands elftal een handje geholpen door met 2-1 te winnen. Michy Bathsuayi wist PSV-doelman Yvon Mvogo twee keer te passeren.

De oefenduels werden door veel landen gebruikt om spelers te laten debuteren, waaronder VVV'er Georgios Giakoumakis voor Griekenland, PSV'er Philipp Max voor Duitsland en Twentenaar Václav Cerný voor Tsjechië.

Voor Giakoumakis werd het een debuut om nooit te vergeten. De spits, die al zeven keer scoorde in de eredivisie, maakte de 2-0 tegen Cyprus. De ploeg van bondscoach John van 't Schip won het duel met 2-1.

Bekijk de samenvatting van België - Zwitserland
Bekijk de samenvatting van Duitsland - Tsjechië

Grifo laat zich zien bij Italië

Twee concurrenten van Nederland in de Nations League, Italië en Polen, wisten woensdagavond hun oefenduels wel te winnen.

Italië zegevierde, mede dankzij de eerste twee interlanddoelpunten van Vincenzo Grifo, met 4-0 tegen Letland. Polen won met 2-0 van Oekraïne.

Bekijk de samenvatting van Polen - Oekraïne

België verslaat Zwitserland

Ook in Leuven is het afgelopen. België wint met 2-1 van Zwitserland en dus heeft Oranje vanavond goede zaken gedaan voor de FIFA-ranglijst en daarmee de loting voor de WK-kwalificatie.

De uitslagen van de belangrijkste oefenduels van vanavond.

Uitslagen oefenduels

Turkije - Kroatië 3-3
Denemarken - Zweden 2-0
Luxemburg - Oostenrijk** 0-3
België - Zwitserland 2-1
Italië* - Estland 4-0
Portugal - Andorra 7-0
Polen* - Oekraïne** 2-0
Duitsland - Tsjechië 1-0
Frankrijk - Finland 0-2 (tussenstand)
*opponent Oranje Nations League / **opponent Oranje EK

AFGELOPEN

Arbiter Massa telt geen seconde extra tijd bij, ondanks de vele wissels in de tweede helft. Oranje speelt na een sterke tweede helft met 1-1 gelijk tegen Spanje. En eigenlijk had er nog meer ingezeten.

Nederland - Spanje 1-1

88' Wat een kansen!

Weer staat Dumfries aan de basis van een enorme kans voor Oranje. Nu is het Luuk de Jong die te lang aarzelt en uiteindelijk niet weet af te drukken en ook Ryan Babel krijgt zijn schot niet binnen de palen. Dat had de 2-1 moeten zijn!

Nederland - Spanje 1-1

De 176ste van Ramos: Europees record!

Sergio Ramos mag nog even invallen en dat is niet voor niks. Met deze vijf minuten komt de aanvaller op gelijke hoogte met Gianluigi Buffon op 176 interlands. Daarmee zijn ze samen houder van het Europees record.

Het wereldrecord staat op naam van Ahmed Hassan. Die speelde liefst 184 duels voor Egypte.

Nederland - Spanje 1-1

Sergio Ramos viel vijf minuten voor tijd in tegen Oranje en pakt zo zijn 176ste cap

84' Oranje dreigend

Ondanks alle wisselingen zit Nederland goed in de wedstrijd, hoor. Zojuist liet Wijndal zich op een geweldige manier gelden tegen de fysiek sterke Traoré. En daarna ontsnapte Dumfries weer aan de rechterkant, maar werd gestuit door Dani Olmo. Dat kostte de invaller wel en gele kaart.

Nederland - Spanje 1-1

79' Babel voor Memphis

Ryan Babel komt nog in het veld voor het laatste kwartier. Hij lost Memphis Depay af, die na zijn opgelegde kans van zojuist nog een mogelijkheid kreeg. Het schot van Memphis kon doelman Simon niet verontrusten.

Het vertrek van Memphis betekent dat de aanvoerdersband voor de derde keer van arm wisselt. Daley Blind is de nieuwe drager.

Nederland - Spanje 1-1

Even over naar Parijs: Finland op 0-2 tegen Frankrijk

Frankrijk oefent vanavond in het Stade de France tegen Finland. En na 55 minuten staat het 2-0 voor...Finland. Een kleine sensatie in de maak?

Teleurstelling bij Fransman Antoine Griezmann

69' Wat een kans voor Memphis!

Dat had de 2-1 voor Nederland moeten zijn! Dit keer is het Oranje dat er vlijmscherp uitkomt met Denzel Dumfries. Hij geeft de bal iets achter Memphis, maar die heeft nog steeds alle tijd om uit te halen. De inzet is veel te slap en dus kan doelman Unai Simón redding brengen.

Nederland - Spanje 1-1

Batshuayi schiet Belgen naast Zwitsers

Ook goed nieuws vanuit Leuven. Daar heeft België het duel met de Zwitsers gekanteld dankzij Michy Batshuayi. Eerst maakt hij de bal knap vrij en laat PSV-doelman Yvon Mvogo kansloos, daarna knalt hij raak vanuit de draai.

De coëfficiëntenpolonaise mag bijna worden ingezet.

België - Zwitserland 2-1

Michy Batshuayi dankt de hogere machten na zijn treffers tegen Zwitserland

61' Spanje wisselt

Nu gaat ook Luis Enrique wisselen. Voor Álvaro Morata, Marco Asensio en Grard Moreno zit het erop voor vandaag. Ferrán Torres (Manchester City), Dani Olmo (RB LEipzig) en Adama Traoré (Wolverhampton Wanderers) komen in het veld.

Nederland - Spanje 1-1

56' Blijven opletten

Na de goal van Van de Beek heeft Oranje het heft in handen genomen. Maar het blijft opletten. Net was daar weer zo'n vlijmscherpe uitbraak van de Spanjaarden na een prachtige aanname van Gerard Moreno en een dito dieptepass van Morata. Dumfries wierp zich uiteindelijk voor het schot en voorkwam daarmee de 2-1.

Even later verliest Dumfries Koke even uit het oog, maar de Atlético-aanvoerder mist oog-in-oog met Bizot.

Nederland - Spanje 1-1

47' GOAL NEDERLAND

Net als tegen Italië is het Donny van de Beek met de 1-1. Owen Wijndal geeft de bal voor, Stengs en Luuk de Jong laten de bal passeren en Van de Beek vindt vogeltjevrij de verre hoek.

Nederland - Spanje 1-1

Van de Beek schiet Oranje weer naast Spanje

TWEEDE HELFT

Hans Hateboer keert niet terug in de tweede helft en dat is best logisch, als je bedenkt dat de vleugelverdediger met de nodige krammetjes op zijn hoofd speelde na de botsing met Gaya. Denzel Dumfries komt voor hem in het veld.

Maar hij is zeker niet de enige wissel van De Boer: Frenkie de Jong, Georgino Wijnaldum en Steven Berghuis blijven achter in de kleedkamer. Stefan de Vrij, Davy Klaassen en Calvin Stengs zijn in het veld gekomen.

Klaassen speelde in 2017 zijn laatste interland voor Oranje. In 2015 was hij al eens trefzeker tegen Spanje in het met 2-0 gewonnen oefenduel.

Nederland - Spanje 0-1

Rondje langs de velden

Tussenstanden

Turkije - Kroatië 3-3 (eindstand)
Denemarken - Zweden 2-0 (eindstand)
Luxemburg - Oostenrijk 0-0
België - Zwitserland 0-1
Italië - Estland 2-0
Portugal - Andorra 2-0
Slovenië - Azerbeidzjan 0-0
Polen - Oekraïne 1-0
Duitsland - Tsjechië 1-0
Frankrijk - Finland 0-0 (21.10 uur)

RUST

Het is rust in Amsterdam, waar Oranje met een 1-0 achterstand tegen Spanje de kleedkamer gaat opzoeken. Je kunt niet zeggen dat Oranje slecht speelt, maar het blijkt bijzonder moeilijk om kansen te creëren.

Spanje is in de omschakeling juist levensgevaarlijk. Zoals vlak voor rust toen eerst Wijndal en daarna Veltman op het laatste moment een gevaarlijke uitbraak wisten te stoppen.

Kansen zijn nog schaars, maar dat wil niet zeggen dat er geen mooie dingen te zien zijn. Al moet je er misschien iets langer naar speuren.

Nederland - Spanje 0-1

Zwitserland wel op voorsprong

In Leuven is Zwitserland verrassend op 0-1 gekomen tegen België. Admir Mehmedi profiteerde al na 12 minuten van een fout van Sebastiaan Bornauw.

Die voorsprong is trouwens niet onterecht, want ook na de 1-0 delen de Zwitsers de lakens uit tegen de verzwakte Belgen. Dat is geen goed nieuws met het oog op de FIFA-ranglijst.

België - Zwitserland 0-1

32' Is dat geen strafschop?

Luuk de Jong schreeuwt het uit. Hij wil een voorzet richting het doel koppen, maar wordt hard in de rug gelopen door Hector Bellerín. De Sevilla-spits raakt bij de struikelpartij ook nog zijn schoen kwijt, maar arbiter Massa ziet er geen strafschop in.

Even later redt Bizot bekwaam op een uithaal van opnieuw Morata, met afstand de gevaarlijkste man deze eerste helft.

Nederland - Spanje 0-1

27' Wat een botsing!

Oei. Hans Hateboer en José Gaya komen keihard met de hoofden tegen elkaar. Gaya gaat met een zak ijs op zijn hoofd naar de kant en wordt vervangen door Sergio Reguilón.

Hateboer zit nog langs het veld, waar hij wordt behandeld aan een hoofdwond. Hij komt wel terug in het veld.

Nederland - Spanje 0-1

18' GOAL SPANJE

Sergio Canales van Betis Sevilla wordt knap vrijgespeeld door Morata en Canales rondt ijskoud af in de lange hoek. Het staat 1-0 voor Spanje.

Nederland - Spanje 0-1

Canales schiet Spanje ongehinderd op voorsprong tegen Oranje

Assist Max bij debuut

Dertien minuten heeft het geduurd. En toen had PSV'er Philipp Max zijn eerste assist in Die Mannschaft te pakken. Luca Waldschmidt krijgt de 1-0 tegen Tsjechië op zijn naam.

13' Mogelijkheden Spanje

Het zijn de Spanjaarden die in de openingsfase tot kansen komen. Net zagen we een aardig schot van Villarreal-aanvaller Gerard Moreno. De grootste kans kwam uit een voorzet van Marco Asensio op Álvaro Morata, maar de spits krijgt zijn hoofd net niet goed tegen de bal.

Het tempo ligt hoog met twee ploegen die vroeg druk zetten.

Nederland - Spanje 0-0

Coronaproof elftalfoto

Oranje op de foto

5' Blessure Aké

Oei, na 5 minuten moet Nathan Aké al naar de kant. Hij speelt de bal rustig terug op doelman Marco Bizot, maar bij die actie grijpt hij naar de hamstring. Het is meteen einde wedstrijd voor de verdediger van Manchester City, Daley Blind is zijn vervanger.

Nederland - Spanje 0-0

2' Kansje Morata

Het eerste kansje van de avond is voor Álvaro Morata. De Juventus-aanvaller, die in 2019 zijn laatste interland speelde, mag tot twee keer toe aanleggen. Maar zijn schot wordt gekraakt en daarna mikt hij naast.

Nederland - Spanje 0-0

AFTRAP

Donny van de Beek heeft het spel op gang gebracht. We zijn begonnen!

Toss

Aanvoerders Wijnaldum en Koke hebben elkaar de hand geschud. Arbiter vanavond is de Italiaan Davide Massa.

Aanvoerders Georginio Wijnaldum en Koke bij de toss

Spelers op het veld

De spelers zijn op het veld! Nederland compleet in het Oranje, Spanje in het wit. In beide doelen zien we vanavond een debutant: AZ'er Marco Bizot en Unai Simón van Athletic Club de Bilbao.

Het is tijd voor de volksliederen.

De Boer blikt vooruit

De Boer: 'Geen garanties dat andere spelers Oranje niet besmet zijn'

Mooie herinneringen

Bij Nederland-Spanje denken we natuurlijk ook aan die ongelooflijke middag in 2014, toen Oranje de wereldkampioen met 5-1 afdroogde. De samenvatting, gewoon omdat het kan.

Samenvatting Spanje-Nederland WK 2014

Nog geen goals in Scandinavische derby

Zo spectaculair in Istanbul, zo saai is het vooralsnog in Kopenhagen waar Denemarken en Zweden om de eer van Scandinavië strijden. De Denen, die deze week ook getroffen werden door een corona-uitbraak, en de Zweden houden elkaar na 45 minuten in evenwicht: 0-0

Feyenoorder Kökcü valt geblesseerd uit in spectaculair duel met Kroatië

Feyenoorder Orkun Kökcü is al snel uitgevallen tijdens het oefenduel van Turkije met Kroatië. Hij ging al na 34 minuten naar de kant, met naar het leek een voetblessure. De wedstrijd is inmiddels gevorderd tot de 70ste minuut en het is een waar spektakelstuk in Istanbul.

Turkije stond bij rust nog 2-1 voor, mede dankzij een treffer van Deniz Türüc. Maar na rust kantelden Mario Pasalic en Josip Brekalo het duel in het voordeel van de vice-wereldkampioen. Twee minuten na de 2-3 maakte Cengiz Ünder er alweer 3-3 van en dat staat het nog steeds.

Orkun Kökcü namens Turkije in het oefenduel met Kroatië

Löw schenkt PSV'er Max debuut tegen Cerny's Tsjechië

Om 20.45 uur neemt Duitsland het in Leipzig op tegen Tsjechië. Bij de Duitsers maakt Philipp Max zijn debuut voor Die Mannschaft. De PSV'er zal meteen aan de bak mogen tegen FC Twente-speler Vaclav Cerny, die mag beginnen bij de Tsjechen.

Rondje langs de Europese velden

Programma

Griekenland - Cyprus 2-1
Albanië - Kosovo 2-1
Roemenië - Wit-Rusland 5-3
Malta - Liechtenstein 3-0
San Marino - Letland 0-3
Litouwen - Faeröer 2-1
Bulgarije - Gibraltar 3-0
Turkije - Kroatië 3-3
Denemarken - Zweden 0-0
Luxemburg - Oostenrijk (20.45 uur)
België - Zwitserland (20.45 uur)
Italië - Estland (20.45 uur)
Portugal - Andorra (20.45 uur)
Slovenië - Azerbeidzjan (20.45 uur)
Polen - Oekraïne (20.45 uur)
Duitsland - Tsjechië (20.45 uur)
Frankrijk - Finland (21.10 uur)
Vet = eindstand

De opstelling van Spanje

De opstelling van Spanje voor het oefenduel met Oranje

Overige vriendschappelijke duels

Er zijn nog meer interessante oefenduels vanavond. Feyenoorder Orkun Kökcü staat - net als Enschedeër Deniz Türüc - in de basis bij Turkije, dat het opneemt tegen Kroatië (18.45 uur). En wat te denken van Denemarken-Zweden (19.30 uur), België-Zwitserland, Polen-Oekraïne en Italië-Estland (20.45 uur).

De opstelling van Oranje

De opstelling van Oranje

Ook bij Spanje een goedlachse speler

Het zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn dat bij Real Madrid en de Spaanse nationale ploeg een halve Nederlander rondloopt. Het verhaal van Marco Asensio kent weinig geheimen: Spaanse vader, Nederlandse moeder.

Asensio praat liever Spaans, maar een Nederlandse groet lukt nog wel

Frenkie oefent zijn Spaans en zijn glimlach

Ook voor Frenkie de Jong is het oefenduel met Spanje natuurlijk speciaal. De middenvelder van Barcelona treft nogal wat oude bekenden.

Met een brede lach meldde De Jong zich voor de NOS-camera. Nu gebeurt dat vrijwel altijd bij de doorgaans goedgemutste voetballer, maar dit keer heeft het een specifieke reden. "Ik stond net de Spaanse pers te woord en dat heb ik voor het eerst in het Spaans gedaan", vertelt De Jong, die nog niet helemaal tevreden was over zijn optreden in een andere taal.

Waarom lacht De Jong? 'Voor het eerst Spaans gepraat met Spaanse pers'

Met Oranje oefent hij woensdagavond tegen Spanje. "Een groot voetballand, interessant om je daarmee te meten, al is dat in oefenduels door alle wissels ook erg lastig."

Na de Spanjaarden speelt Oranje in de Nations League wedstrijden tegen achtereenvolgens Bosnië en Herzegovina en Polen. Wanneer De Jong tevreden is? "Als we ze alle drie hebben gewonnen."

Frenkie de Jong: 'Spelen tegen Spanje extra speciaal voor mij'

Fraaie beelden uit 1973

De nonchalance van Willem van Hanegem, de trefzekerheid van Johnny Rep met de buitenkant voet en de fluwelen techniek van Johan Cruijff.

Fraaie beelden uit het rijkgevulde NOS-archief: de vriendschappelijke wedstrijd Nederland-Spanje uit 1973. Met Nederland als winnaar, een jaar voor het veelbesproken wereldkampioenschap in West-Duitsland.

Bijzondere beelden vanaf de achterlijn: Nederland-Spanje in 1973

Frank de Boer en Luis Enrique: 'Samen naar Ibiza'

Vier jaar verdedigden ze samen het 'blaugrana' van Barcelona, eenmaal werden ze zij aan zij kampioen, in 1998/1999. Maar belangrijker, ze vonden in die jaren in elkaar een goede vriend: Luis Enrique en Frank de Boer, bondscoaches van Spanje en Nederland.

"We hebben lang samen bij Barça gezeten. We zijn samen op vakantie geweest naar Ibiza. We zijn vrienden", aldus Luis Enrique,

Ooit samen naar Ibiza, nu tegenover elkaar: 'Frank de Boer en ik zijn vrienden'

In 2000 én 2002 hielp Frank de Boer Oranje aan zege op Spanje

Het wordt de dertiende keer dat Nederland en Spanje tegenover elkaar staan en de eerste keer sinds 31 maart 2015. Oranje won zes keer, ging vijfmaal onderuit en één keer was een remise het eindresultaat. Sterker, van de laatste zeven onderlinge duels werd er slechts een verloren door Oranje. Maar dat was wel de WK-finale van 2010.

Frank de Boer zat die finale op de bank, als assistent van bondscoach Bert van Marwijk. Als speler was De Boer liefst twee keer verantwoordelijk voor een zege van Oranje op Spanje.

Bijna 20 jaar geleden, op 15 november 2000, kopte hij Nederland in Sevilla op 2-1. Tegenstander in dat duel was Luis Enrique, de huidige Spaanse bondscoach. En twee jaar later maakte hij met het hoofd de enige treffer in het oefenduel in Rotterdam.

2000: Frank de Boer heeft Oranje op 1-2 gekopt in Sevilla tegen Spanje

Coëficiëntenpolonaise

Wie denkt dat de oefenwedstrijd van Nederland woensdagavond tegen Spanje nergens over gaat, komt bedrogen uit. Overwinningen tegen Spanje en in de Nations League tegen Bosnië en Herzegovina en Polen kunnen Oranje groepshoofd maken bij de loting voor de WK-kwalificatie.

De tien hoogst genoteerde Europese landen op de FIFA-ranglijst zitten bij de loting in pot 1 en worden groepshoofd. Op dit moment zit Oranje precies bij die tien, met een kleine voorsprong op nummer elf Zwitserland.

Hoe die ranglijst precies in zijn werk gaat? Dat kun je hier lezen.

Europese landen op FIFA-ranglijst (per 10 november 2020)

Positie Land Punten
1. België 1.765
2. Frankrijk 1.752
4. Engeland 1.669
5. Portugal 1.661
6. Spanje 1.639
9. Kroatië 1.634
12. Italië 1.612
13. Denemarken 1.610
14. Duitsland 1.607
15. Nederland 1.596
16. Zwitserland 1.589
18. Polen 1.568
51. Bosnië en Herzegovina 1.424

Droomdebuut VVV'er Giakoumakis

Georgios Giakoumakis heeft een droomdebuut beleefd voor de nationale ploeg van Griekenland. De spits van VVV-Venlo, die al zeven keer scoorde in de eredivisie, maakte de 2-0 in het oefenduel met Cyprus.

De ploeg van bondscoach John van 't Schip won het duel met 2-1.

'Wijnaldum is een verbinder'

Georginio Wijnaldum is bij afwezigheid van de zwaargeblesseerde Virgil van Dijk de aanvoerder van Oranje.

De Boer kiest Wijnaldum als nieuwe captain: 'Hij is een verbinder'

Bizot tegen Spanje onder de lat, Krul in Nations League

Bondscoach Frank de Boer heeft op weg naar de komende drie interlands alvast twee knopen doorgehakt. zo liet hij maandag al weten in Zeist. Tim Krul zal het doel verdedigen in de Nations League-duels met Bosnië en Polen. AZ-doelman Marco Bizot staat tegen Spanje onder de lat.

Liet De Boer in de vorige interland tegen Italië (1-1) nog met een versterkte defensie spelen, woensdagavond zal hij Spanje gaan bestrijden met het vertrouwde 4-3-3-systeem.

"Ik wil niet dat iemand er vanuit het niets ineens in moet komen", legt de bondscoach uit. "Door hem te laten debuteren kan hij die eerste spanning ervan afgooien. Als er in de wedstrijden tegen Bosnië en Polen iets met Krul gebeurt, heeft Bizot zijn vuurdoop alvast gehad."

De Boer: 'Bizot kan tegen Spanje de spanning ervan afgooien'

Keepersalarm!

Door de blessure van Jasper Cillessen wordt bondscoach Frank de Boer met de neus op de feiten gedrukt. Het houdt niet over met de Nederlandse keepers op het hoogste niveau.

AZ-doelman Marco Bizot (29) gaat debuteren tegen Spanje en Tim Krul (32, Norwich City) verdedigt het doel van Oranje tegen Bosnië en Herzegovina en Polen.

We spraken met oud-keepers en keeperstrainers Frans Hoek, Sander Westerveld en Kevin Moeliker over de toekomst van de Nederlandse doelverdedigers.

Geblesseerde Cillessen donderdag onder het mes

Ook Jasper Cillessen is mogelijk maanden uit de roulatie. De doelman van Valencia liep op de training een spierblessure op en zal donderdag geopereerd worden. Spaanse media speculeren over een herstel die drie à vier maanden in beslag zal nemen.

En dan is Jeroen Zoet, die deze zomer overstapte naar het Italiaanse La Spezia, ook nog tot eind december uitgeschakeld.

Hart onder de riem voor 'captain' Virgil

Ook Virgil van Dijk is er vanavond uiteraard niet bij. De Oranje-aanvoerder raakte zwaar geblesseerd aan zijn knie na een charge van Everton-doelman Jordan Pickford, scheurde daarbij een knieband en is zes tot negen maanden uitgeschakeld.

Medespelers Georginio Wijnaldum, Daley Blind, Luuk de Jong en Memphis Depay staken hem met een filmpje een hart onder de riem.

Gravenberch opgeroepen voor Nations League-duels

Ryan Gravenberch was met Jong Oranje in Zeist toen zijn telefoon ging. Hij nam op en hoorde aan de andere kant het onmiskenbare stemgeluid van Frank de Boer, de bondscoach van het 'grote' Oranje.

"Ik dacht dat iemand een grap met mij uithaalde, maar dat was niet zo", reageert de trotse Ajacied kort na zijn eerste oproep voor het Nederlands elftal.

De 18-jarige middenvelder is nog maar sinds kort een vaste waarde in Jong Oranje. Maar omdat bij de selectie van De Boer de positief op corona geteste Tonny Vilhena de groep moest verlaten, kwam Gravenberch in beeld. Tegen Spanje is hij er nog niet bij, maar donderdag meldt hij zich bij het grote Oranje.

Gravenberch na oproep Oranje: 'Dacht aan een grap'

Corona velt Vilhena

Het trainingskamp van het Nederlands elftal werd dinsdag opgeschrikt door een positieve coronatest van Tonny Vilhena. Direct na de uitslag verliet de middenvelder de KNVB-campus in Zeist.

Vilhena deed dinsdagmiddag niet mee met de training van Oranje, omdat de uitslag van zijn coronatest nog niet binnen was. Maandag had hij wel meegetraind. De kans bestaat dat hij daarbij andere internationals besmet heeft.

Maandag verliet Steven Bergwijn al het trainingskamp. De aanvaller, die moeilijke tijden beleeft bij Tottenham Hotspur, bleek niet fit.

Eerst een negatieve test voor Vilhena, toen een positieve: hoe kan dat?

Nederland-Spanje live bij de NOS

De wedstrijd (aftrap 20.45 uur) is live te zien op NPO 3 en NOS.nl, te horen op NPO Radio 1 en te volgen in ons liveblog. Net zoals de komende duels in de Nations League met Bosnië en Herzegovina en Polen.

In memoriam: Charles Corver

Aan het begin van dit liveblog staan we even stil bij het overlijden van Charles Corver, een van de beste scheidsrechters die ons land rijk was.

Corver, in het dagelijks leven landelijk verkoopleider frisdranken bij Heineken, floot na zijn debuut in het profvoetbal in 1969 tot zijn afscheidsduel veertien jaar later bijna achthonderd wedstrijden in binnen- en buitenland.

Hij was leidsman op het WK in 1978 en 1982 en het EK in 1980. Drie keer was hij arbiter in de finale van een Europese competitie: de Europa Cup I-finale van 1978 en de UEFA Cup-finales van 1977 en 1983. In 1974 stond hij in het Argentijnse Avellanada aan het roer bij het eerste duel om de wereldbeker tussen Independiente en Atlético Madrid, dat Bayern München verving.

Toch zou Corver vooral herinnerd worden door de aanslag op Patrick Battiston bij het WK van 1982. in de verder voortreffelijk geleide halve finale tussen Frankrijk en West-Duitsland een forse overtreding van de Duitse doelman Harald 'Toni' Schumacher op Battiston over het hoofd.

Corver is 84 jaar geworden.

Charles Corver, voor velen de beste Nederlandse arbiter van de vorige eeuw

Welkom!

Wordt Frank de Boer de eerste Nederlandse bondscoach die in zijn eerste vier duels geen zege weet te boeken? Of tankt zijn ploeg vanavond vertrouwen met een oefenzege op Spanje?

Om 20.45 uur wordt er afgetrapt in de Johan Cruijff Arena. Welkom bij het liveblog!

Bondscoach Frank de Boer lachend op de training aan de vooravond van het oefenduel met Spanje