Donny van de Beek viert zijn treffer met Memphis Depay

Oranje komt ook in oefenduel met Spanje niet verder dan gelijkspel

Het Nederlands elftal heeft in Amsterdam gelijkgespeeld tegen Spanje. Het vriendschappelijke duel eindigde door doelpunten van Sergio Canales en Donny van de Beek in 1-1.

Bondscoach Frank de Boer wacht daarmee na vier wedstrijden nog altijd op zijn eerste overwinning. Na het aantreden van De Boer verloor Oranje vorige maand van Mexico en werd er gelijkgespeeld tegen Bosnië en Herzegovina en Italië.

De Boer is de eerste bondscoach die geen van zijn eerste vier wedstrijden met het Nederlands elftal heeft weten te winnen.

Spanje controleert in beginfase

Oranje moest in de Johan Cruijff Arena al na vijf minuten een flinke tegenvaller incasseren. Nathan Aké greep na een terugspeelbal op doelman Marco Bizot naar zijn hamstring. De verdediger van Manchester City kon niet verder en werd vervangen door Daley Blind.

Bekijk hier de samenvatting van Nederland-Spanje (1-1)

In de openingsfase, waarin het tempo hoog lag, waren de beste mogelijkheden voor de Spanjaarden. Marco Asensio stichtte gevaar met een scherpe voorzet, maar Álvaro Morata kreeg zijn hoofd niet goed tegen de bal.

Na bijna twintig minuten kwamen de bezoekers op voorsprong. Morata kreeg op het middenveld alle tijd en ruimte om Canales te bedienen, waarna de speler van Real Betis de bal in de verre hoek schoof.

Aardige kans Luuk de Jong

Oranje kwam in de eerste helft niet veel verder dan speldenprikjes. Luuk de Jong was het dichtst bij een doelpunt, maar zijn schot werd gekeerd door de debuterende Spaanse doelman Unai Simon.

Tien minuten voor de pauze had Bizot, die eveneens zijn eerste interland keepte, na een uitbraak van Spanje een goed antwoord op een schot van Morata.

Hans Hateboer baalt nadat Canales Spanje op voorsprong heeft gezet

De Boer wijzigde zijn elftal in de rust op liefst vier plekken. Davy Klaassen, wiens laatste optreden in het Nederlands elftal dateerde uit het najaar van 2017, was een van de invallers.

Oranje begon sterk aan de tweede helft en dat resulteerde al na twee minuten in de gelijkmaker. Een voorzet van Owen Wijndal ging aan Calvin Stengs en Luuk de Jong voorbij, waarna Van de Beek bij de tweede paal raak schoot.

Spanje blijft gevaarlijk

Nederland ging op zoek naar de tweede treffer, maar al snel moest de ploeg weer achteruit. De Spanjaarden bleven gevaarlijk in de omschakeling en kregen via Koke, Héctor Bellerín en Adama Traoré een aantal behoorlijke kansen.

Donny van de Beek (links) heeft net als in de interland tegen Italië voor de gelijkmaker gezorgd

Waar een doelpunt voor Spanje uitbleef, kreeg Oranje halverwege het tweede bedrijf een enorme kans om zelf op voorsprong te komen. Denzel Dumfries zag in de tegenstoot dat Memphis Depay vrij stond, maar die had veel tijd nodig om de bal te controleren en stuitte op de Spaanse doelman.

In de slotfase stelde invaller Dumfries ook Luuk de Jong nog in staat om te scoren. De spits van Sevilla nam de bal echter niet goed aan, waarna hij de kans in rook op zag gaan.