liveblog
NOS WielrennenAangepast

Geoghegan Hart wint 103de Giro, Kelderman derde • Carapaz stoot Roglic van troon

  • Tao Geoghegan Hart wint de 103de Giro d'Italia. Hij is 0.39 sneller dan Jai Hindley in de slottijdrit. Wilco Kelderman wordt derde in de einduitslag.
  • Filippo Ganna wint de tijdrit en boekt zijn vierde ritzege deze Giro, de zevende van zijn ploeg Ineos.
  • Lees het wedstrijdverslag en de reacties vanuit het kamp-Sunweb.
  • Ion Izagirre wint de 6de etappe van de Vuelta à España in zware omstandigheden.
  • Richard Carapaz pakt 0.43 op Primoz Roglic en neemt de rode trui over. Lees het wedstrijdverslag.
liveblog gesloten

Arriverderci!

Hiermee besluiten we dit liveblog. IJs, weder en coronadienende zijn we dinsdag weer terug met een liveblog van de Vuelta. Bedankt voor het volgen en een fijne avond!

Maar kan de Vuelta wel door?

De Spaanse regering heeft opnieuw de noodtoestand afgekondigd vanwege de coronacrisis. Premier Sánchez wil dat de noodtoestand zeker zes maanden duurt, maar het parlement moet daarvoor eerst toestemming geven. Zonder groen licht van het parlement geldt de noodtoestand in ieder geval voor de komende twee weken.

De premier kondigde ook nieuwe maatregelen aan die komende nacht in werking treden. Er komt onder meer een avondklok en er mogen buiten nog maximaal zes personen bij elkaar komen.

"We zitten in een extreme situatie, de meest heftige van de laatste vijftig jaar", zei Sánchez op een persconferentie. Spanje werd deze week het eerste Europese land met in totaal meer dan een miljoen vastgestelde besmettingen.

Desondanks blijft Vuelta-baas Javier Guillén ervan overtuigd dat zijn Ronde Madrid zal halen.

Geen vrees bij Vuelta-directeur na corona-alarm: 'Gaan gewoon door'

Dag van dinsdag

De Giro is voorbij, maar de Vuelta heeft - normaal gesproken - nog twee weken te gaan. Maandag mogen de renners even bijkomen tijdens de rustdag in Vitoria, tevens de dag waarop iedereen weer getest zal worden op corona.

Pakken die resultaten goed uit, dan staat dinsdag de zevende etappe van Vitoria naar Villanueva de Valdegovia op het programma. Dat is weer een gemene rit met twee beklimmingen van de Puerto de Orduña (7,8 km à 7,7 procent, eerste categorie).

Profiel van de zevende etappe in de Vuelta

Overige klassementen

Uiteraard is Tao Geoghegan Hart ook winnaar van het jongerenklassemen. Ineos is de grote slokop van deze Giro met ook nog zeven ritzeges en het ploegenklassement.

En dan zijn er ook nog een paar nevenklassementen, die meestal buiten beeld blijven. Zoals het tussensprintklassement (gewonnen door Simon Pellaud) en het klassement voor de meest strijdlustige renner. En die laatste is gewonnen door: Thomas De Gendt!

De Giro van Wilco Kelderman

De Giro van Kelderman: twee dagen roze, geen eindzege, wél podiumplek

Spekenbrink heeft geen spijt: 'Maximale eruit gehaald bij Wilco'

Drie jaar na de eindzege van Tom Dumoulin stond Sunweb-ploegbaas Iwan Spekenbrink weer te glimmen op de Piazza del Duomo. "Het was een heel mooi plaatje. Er zijn 176 deelnemers, de 22 beste teams van de wereld. En dan heb je twee mensen op het podium. Dan kun je eigenlijk alleen maar trots zijn."

Volgens Spekenbrink had Sunweb de Giro donderdag al verloren als Hindley op Kelderman had gewacht. "Jai heeft als een anker in het wiel van die Ineos-mannen en later Geoghegan Hart gezeten. Als hij dat niet doet, loopt Geoghegan Hart daar al verder uit."

"Op deze manier konden wij volop druk houden. Op dat moment hadden wij nog steeds de kaarten in handen", vervolgde Spekenbrink. "Zaterdagochtend ook. Toen was de uitgangspositie van Kelderman nog altijd de beste, maar toen hij op de voorlaatste klim niet meer meekon, bleef er één troef over en dat was Jai."

Deze zomer werd in het hoofdkwartier in Deventer besloten om het contract van Wilco Kelderman niet te verlengen. Dat ondanks het feit dat Sunweb binnen vijf jaar een grote ronde wil winnen. "Ik hoop dat wij de ploeg voor de toekomst hebben", aldus Spekenbrink, die Kelderman zag tekenen bij Bora-hansgrohe. "Wilco heeft vierde kunnen worden in de Vuelta. Dit podium is een prachtige bekroning van zijn carrière. En ik denk echt dat we erin geslaagd zijn het maximaler eruit te halen bij Wilco."

Sunweb-ploegbaas Spekenbrink: 'We hebben het maximale eruitgehaald bij Wilco'

Slotrit Giro: de samenvatting

Geoghegan Hart wint tweestrijd om eindzege Giro d'Italia, Kelderman derde

Kelderman: 'Ben blij met derde plek'

En dan Wilco Kelderman. Zijn derde plaats kwam geen moment in gevaar in de slottijdrit, die hij op een keurige elfde plaats afsloot.

De podiumceremonie in tijden van corona was een vreemde gewaarwording. " Het is een speciaal gevoel om derde te worden in een grote ronde. Maar er is geen mens op dat plein. Dus je staat een beetje met zijn drieën feest te vieren. Heel raar."

Ondanks alles overheerst de tevredenheid over zijn eerste podiumplaats in een grote ronde. "Ik heb drie weken gekoerst zoals ik dat graag wil, zonder tegenslag en met grinta. Dat is fijn."

Toch zijn veel volgers van mening dat de kansen van Kelderman te makkelijk zijn opgeofferd door zijn ploeg, de ploeg waarvoor hij vandaag zijn laatste koers reed. Koos de ploeg niet te snel voor ploeggenoot Jai Hindley? "Ik reken Jai daar zeker niet op af. Je kunt iemand niet vragen om constant een stap terug te zetten. Hij was gewoon beter in de bergen. Tactisch hadden we het anders kunnen oplossen, maar dat is een keuze die zij hebben gemaakt."

Had de winst erin gezeten? "Dat weet ik niet. Daar wil ik ook niet over nadenken. Ik ben blij met de derde plek."

Kelderman is 'heel blij' met derde plaats in Giro: 'Supermooi resultaat'

Gemengde gevoelens bij Hindley: 'Tactisch geen fouten gemaakt'

Jai Hindley verspeelde zijn roze trui in de slottijdrit. Geheel onverwacht was dat niet, maar toch leverde het gemengde gevoelens op. "Angstaanjagend is misschien een te groot woord, maar het was wel echt iets bijzonders. Ik dacht niet zozeer aan de eindzege, maar wilde gewoon de beste tijdrit rijden die ik in me heb. Dat heb ik gedaan. Het was niet genoeg, maar ik kom nog terug."

Voor de Giro hield Hindley geen moment rekening met het scenario dat hij op het podium zou komen. "Ik droomde van misschien een plek inde toptien, maar het podium. Nee. I just bit of more than I can chew and chew like hell."

Ook boog Hindley zich nog een keer over de vraag of zijn ploeg Sunweb de juiste keuze heeft gemaakt om niet alle kaarten op Wilco Kelderman te zitten. "We hebben veel "shit" over ons heen gekregen als team. Maar ik denk dat we geen enkele fout hebben gemaakt als ploeg. Tactisch hebben een heel mooie race gereden. Ik denk niet dat we beter hadden gekund."

Gemengde gevoelens bij Hindley: 'Tactisch hebben we als ploeg geen fout gemaakt'

Geoghegan Hart dacht aan Axel Merckx: 'Heeft me zoveel geleerd'

Tao Geoghegan Hart is de onverwachte, maar verdiende winnaar van de 103de Giro d'Italia. "Het voelt nog steeds als een vreemde droom", vertelde de 25-jarige Londenaar. Echt nerveus was hij niet voor de slottijdrit. "Ik heb in mijn loopbaan al zoveel meegemaakt. De druk als baanwielrenner is veel hoger. Daar is echt geen enkele ruimte voor een foutje, als je rijdt met drie anderen in de achtervolging die je niet teleur wilt stellen."

Hart zegt het niet voor niets. Ooit sloeg hij een contract bij Team Sky af, omdat hij vond dat er te veel nadruk lag op het baanwielrennen. Liever wilde hij nog een jaartje rijpen bij het continentale Axeon Hagens Berman van Axel Merckx. "Ik dacht voortdurend aan Axel tijdens de tijdrit, want hij heeft me zoveel geleerd. En dat soort dingen betalen zich nu uit."

Giro-winnaar Geoghegan Hart: 'Voelt nog steeds als een vreemde droom'

Bibberen en klungelen in Vuelta: de samenvatting

Roglic raakt rode leiderstrui kwijt in wervelende Vuelta-rit

Verkleumde Roglic verklaart achterstand: 'Ik had problemen met mijn regenjack'

Volledig verkleumd kwam Primoz Roglic over de finish op Aramón Formigal. Toch legde hij bij verslaggever Han Kock nog even geduldig uit wat er nu gebeurd was in de loodzware rit.

Het probleem bleek - net als eerder in de Giro bij Jai Hindley en Wilco Kelderman - te liggen bij een regenjack. "Soms win je, soms verlies je. Op de voorlaatste klim had ik problemen met het aantrekken en dicht ritsen van mijn regenjack. Zo schoof ik te ver naar achteren in het peloton en daarna brak het. Daarna moest ik met mijn teamgenoten een enorme inspanning doen om terug te komen. En daar betaalde ik op het einde de tol voor."

Roglic verklaart terugval: 'Had problemen met aandoen van regenjack'

Roglic raakt rood kwijt aan Carapaz

De eerste week van de Vuelta a España is geëindigd met een wervelende zesde etappe, waarin Jumbo-Visma-kopman Primoz Roglic in de stromende regen verrassend de rode leiderstrui moest afstaan aan Richard Carapaz.

De Sloveen kwam door een onwillig regenjack in problemen op de voorlaatste klim, moest zijn ploeg opsouperen in de achtervolging en kon niet voorkomen dat Richard Carapaz op de slotklim naar Aramón Formigal 43 seconden op hem pakte en de rode leiderstrui overnam. Roglic staat nu vierde op 30 seconden van de Ecuadoraan van Ineos, die vorig jaar de Giro d'Italia won.

Primoz Roglic kan niet mee in de slotklim

Geoghegan Hart opvolger van Froome

Hij kwam nog wel iets dichter bij de roze trui, 3 seconden om precies te zijn, maar Wilco Kelderman is er zoals verwacht niet in geslaagd alsnog de Giro d'Italia te winnen. Tao Geoghegan Hart ging er in Milaan met de 'Trofeo Senza Fine', trofee zonder einde, vandoor.

Geoghegan Hart was in de slotetappe, een tijdrit van 15,7 kilometer die overtuigend gewonnen werd door zijn ploeggenoot Filippo Ganna, 39 seconden sneller dan zijn concurrent voor de roze trui Jai Hindley.

De 25-jarige renner uit Oost-Londen, zoon van Schotse vader, is na Chris Froome in 2018 de tweede Brit die de Giro op zijn naam schrijft.

Tao Geoghegan Hart met de 'Trofeo Senza Fine', trofee zonder einde

Podium in Milaan

Tao Geoghegan Hart op het podium van de Giro in Milaan geflankeerd door Jai Hindley (links) en Wilco Kelderman (rechts)

FINISH (VUELTA) - CARAPAZ PAKT ROOD

Ook Carapaz (+0.55) is binnen op de 12de plek. Carapaz neemt de rode trui over van Primoz Roglic.

FINISH (VUELTA) - IZAGIRRE WINT

ION IZAGIRRE WINT DE BERGRIT OP ARAMON FORMIGAL!

1 km (VUELTA)

Nee, Roglic is niet goed vandaag. Hij moet lossen bij Poels en Mas, maar bijt op zijn tanden. Carapaz heeft nog altijd 0.30 voorsprong.

1,5 km (VUELTA)

Jazeker, we zien nu dat Carapaz de aanval heeft geopend en al 0.32 voorsprong heeft op Roglic. Die lijkt de rode trui dus kwijt te raken.

2 km (VUELTA)

Het is een chaos op de slotklim, maar het lijkt er nu op dat Roglic afstand aan het nemen is van concurrent Mas. Maar rijden nummer twee Dan Martin en Richard Carapaz weer voor Roglic? We weten het niet precies.

3 km (VUELTA)

Gorka Izagirre reed kilometers lang in de aanval en daarmee bereidde hij de aanval voor van broer Jon. Jon Izagirre heeft een gat geslagen en lijkt op weg naar de ritzege!

3 km (VUELTA)

Ook in het peloton wordt nu aangevallen. Esteban Chaves en Hugh Carthy rijden weg. De mannen van Primoz Roglic, die onderweg zelfs even gelost was uit het peloton, reageren nog niet.

5 km (VUELTA)

Snel over naar de Vuelta, waar de renners in vreselijke omstandigheden bezig zijn aan de laatste klimkilometers naar Formigal. Van Baarle zit nog bij 13 overgeblevenen uit de grote kopgroep.

EINDKLASSEMENT

Het eindklassement van de 103de Giro d'Italia

UITSLAG ETAPPE 21

De toptien van de 21ste etappe inde Giro d'Italia

FINISH - TAO GEOGHEGAN HART WINT DE GIRO

Jai Hindley heeft maar een dag kunnen genieten van het roze. Hij komt binnen in 18.53 en is daarmee 0.38 langzamer dan Geoghegan Hart. Hindley wordt tweede, Kelderman derde.

Tao Gheoghegan Hart na zijn tijdrit in Milaan

FINISH (GIRO) - Geoghegan Hart binnen

Tao Geoghegan Hart is binnen in 18.14, drie seconden langzamer dan Kelderman.

Hij moet nog even wachten maar de 103de Giro d'Italia is voor hem. Dat durven we wel te stellen.

FINISH (GIRO) - Kelderman binnen

Wilco Kelderman sluit af met een knappe elfde tijd in de slottijdrit en verzekert zich van het podium. Daar zal hij staan naast winnaar Geoghegan Hart en ploegmaat Hindley. Hindley is na 10.3 km al 21 seconden langzamer.

MEETPUNT 10,3 km (GIRO) - Hart op weg naar roze

Geoghegan Hart is 0.04 langzamer dan Kelderman bij het tussenpunt. En dat lijkt goed genoeg voor de eindzege. Almeida is intussen zeker van de vierde plek.

MEETPUNT 10,3 km (GIRO) - Kelderman

Kelderman rijdt 12.02 na 10,3 km. Dat is 22 seconden sneller dan Bilbao en dus 8 seconden langzamer dan Almeida. Leider Ganna is 34 seconden sneller.

MEETPUNT 10,3 km (GIRO) - Almeida naar vierde plaats

Pello Bilbao is bij het tussenpunt 0.30 langzamer dan Almeida en is zijn vierde plek dus al kwijt. De volgende die doorkomt is Wilco Kelderman.

START (GIRO) - En de rozetruidrager!

Jai Hindley in het roze! Over een kleine twintig minuten kennen we de afloop van de 103de Giro!

START (GIRO ) - Tao!

Tao Geoghegan Hart is vertrokken voor de belangrijkste tijdrit in zijn leven.

START (GIRO) - Kelderman!

Daar is Wilco Kelderman! De Nederlander verdedigt zijn derde plaats. Het verschil met Pello Bilbao is ruim (1.19). Het verschl met Hart en Hindley is 1.32.

GIRO - Kleinste verschillen ooit in grote Ronde

Jai Hindley en Tao Geoghegan Hart beginnen in exact dezelfde tijd aan deze tijdrit. Al is de Brit een betere tijdrijder dan de Australiër, toch zou het kunnen uitlopen op het kleinste verschil ooit tussen de nummer een twee in een grote ronde.

De topdrie tot nu toe:

Vuelta à España (1984): 6 seconden (Éric Carirtoux versus Alberto Fernandez)

Tour de France (1989): 8 seconden (Greg LeMond versus Laurent Fignon)

Giro d'Italia (1948): 11 seconden (Fiorenzo Magni versus Ezio Cecchi)
Vuelta (1974): 11 seconden (Jose Manuel Fuente versus Joaquim Agostinho)

FINISH (GIRO) - Tusveld keurig negende

De spanning stijgt in de Giro nu de renners van de toptien een voor een aan de start verschijnen. Daarnaast even een eervolle vermelding voor Martijn Tusveld. De Sunweb-renner heeft een uitstekende tijdrit gereden en is voorlopig 9de op 0.58 van Ganna.

Van Baarle: 'Tao wint met vijf seconden'

Dylan van Baarle zit nog altijd in de kopgroep in de Vuelta, waar opnieuw een Izagirre is weggereden. Vanochtend vroeg verslaggever Han Kock wat hij verwacht van zijn ploeggenoot in de Giro. 'Tao wint met vijf seconden'

Van Baarle: 'Denk dat Tao de Giro met vijf seconden wint'

Advies van Dennis aan Geoghegan Hart: 'Start snel, finish sneller'

Nog nahijgend van zijn tijdrit gaf Rohan Dennis net even een interview. Zijn advies voor ploegmaat Tao Geoghegan Hart? "Start snel, finish sneller", aldus de Australiër. "Hij moet gewoon zijn eigen race rijden. Als het een exacte kopie wordt van de vorige lange tijdrit, dan komt het goed."

GIRO - We zijn toe aan de beste tien van het klassement!

Vanaf 15.45 uur gaat het om de prijzen in het algemeen klassement:

15.45 uur: Hermann Pernsteiner (Bahrain McLaren)
15.48 uur: Fauso Masnada (Deceuninck-Quick-Step)
15.51 uur: Patrick Konrad (BORA-hansgrohe)
15.54 uur: Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo)
15.57 uur: Jakob Fuglsang (Astana)
16.00 uur: João Almeida (Deceuninck-Quick-Step)
16.03 uur: Pello Bilbao (Bahrain McLaren)
16.06 uur: Wilco Kelderman (Team Sunweb)
16.09 uur: Tao Geoghegan Hart (INEOS Grenadiers)
16.12 uur: Jai Hindley (Team Sunweb)

FINISH (GIRO) - Dennis rijdt derde tijd

FINISH (GIRO) - Rohan Dennis is binnen in 17.48 en is daarmee een fractie langzamer dan Campenaerts. Ganna kan hij niet bedreigen.

Topvijf rit 21 (voorlopig)

1. Filippo Ganna (Ita, Ineos) 17.16
2. Victor Campenaerts (Bel, NTT) +0.32
3. Rohan Dennnis (Aus, Ineos) +0.32
4. Miles Scotson (Aus, Groupama) +0.41
5. Josef Cerny (Tsj, CCC) +0.44

MEETPUNT 10,3 km (GIRO) - Dennis trager dan Ganna

Rohan Dennis is 0.22 langzamer dan Ganna bij het tussenpunt, dus die gaat vandaag niet voor een verrassing zorgen. De tweede tijd is nog wel mogelijk: Dennis is 0.01 langzamer dan Campenaerts.

VUELTA - Poels is (bijna) terug

Wout Poels lijkt vrijwel hersteld van zijn valpartij in de openingsrit van de Tour. Hij reed de Tour uit met gebroken ribben en gekneusde longen en hoopt in deze Vuelta stiekem op een goed klassement.

Poels: 'Motortje moet altijd op gang komen bij mij'

49 km (VUELTA) - Het spookt op de Formigal

De 23 koplopers zijn bezig aan de Puerto de Cotefablo (13,1 km à 4 procent, tweede categorie). De voorsprong op het peloton is 4.05. Na deze klim volgt alleen nog de Formigal. En daar is spookt het op de top.

START (GIRO) - Daar is Dennis!

Rohan Dennis is onderweg voor zijn 15,7 kilometer. Hij heeft zijn stempel al gedrukt op deze Giro, kan hij ook zijn stempel drukken op deze slottijdrit?

FINISH (GIRO) - Ganna doet het!

Filippo Ganna lijkt op weg naar zijn vierde ritzege. Hij komt binnen in 17.17 (gem. 54,6 km/uur). Dat is met afstand de snelste tijd. Alleen Rohan Dennis lijkt hem nog te kunnen bedreigen.

1. Filippo Ganna (Ita, Ineos) 17.16

1. Victor Campenaerts (Bel, NTT) +0.32

2. Miles Scotson (Aus, Groupama) +0.41

3. Josef Cerny (Tsj, CCC) +0.44

4. Kamil Gradek (Pol, CCC) +0.1

5. Maciej Bodnar (Pol, Bora) +0.32

MEETPUNT 10,3 km (GIRO) - TopGanna

Ganna bij het meetpunt na 10,3 km al 20 seconden sneller dan de tot dan toe snelste tussentijd van Chad Haga. Die Haga, vorig jaar winnaar van de slottijdrit voor het destijds kwakkelende Sunweb, verloor trouwens tijd. Campenaerts zit nog in de hotseat.

GIRO - Sagan is klaar

Peter Sagan heeft nog even 19.12 minuten met een gemiddelde van 49,063 kilometer per uur rondgereden in Milaan. Zijn eerste Giro zit erop.

START (GIRO) - Daar is Ganna!

Daar is Filippo Ganna! De wereldkampioen was ongenaakbaar in de vorige twee tijdritten, won ook nog een bergrit en geldt als topfavoriet om de zevende zege voor zijn ploeg binnen te slepen. Laten we hem maar eens gaan volgen.

71 km (VUELTA) - Izagirre virtueel in het rood

In de Vuelta is het trouwens begonnen met regenen en de voorspellingen voor de slotklim zijn niet best. De 23 koplopers hebben 3.49 voorsprong en dus is Gorka Izagirre virtueel leider in de Vuelta. Maar er komt nog heel veel deze rit.

FINISH (Giro) - Campenaerts snelste

Victor Campenaerts zet een nieuw snelste tijd neer in de slottijdrit. Hij is liefst 0.09 sneller dan Scotson: 17.48. Vrijdag werd Campenaerts nog tweede in de door een rennersrevolte ingekorte etappe naar Asti, achter de Tsejch Josef Cerny. Die is ook binnen in de voorlopig derde tijd, 12 seconden achter Campenaerts.

Ook Mikkel Bjerg is binnen. Hij reed 18.35 (voorlopig 7de) en dat valt toch een beetje tegen. De verschillen zijn best groot trouwens.

1. Victor Campenaerts (Bel, NTT) 17.48

2. Miles Scotson (Aus, Groupama) +0.09

3. Josef Cerny (Tsj, CCC) +0.12

4. Kamil Gradek (Pol, CCC) +0.15

5. Maciej Bodnar (Pol, Bora) +0.32

FINISH (GIRO) - Scotson aan de leiding

In de slottijdrit in Milaan hebben we een nieuwe snelste tijd. Miles Scotson, de Australische helper van Démare, komt binnen in 17.57 (52,479 km/uur). Hij is de eerste renner onder de 18 minuten.

Hij wordt gevolgd door twee Polen: Kamil Gradek (18.03) en Maciej Bodnar (18.20).

Voorlopige topvijf rit 21 Giro

1. Miles Scotson (Aus, Groupama) 17.57
2. Kamil Gradek (Pol, CCC) 18.03
3. Maciej Bodnar (Pol, Bora) 18.20
4. Alex Dowsett (GB, ISN) 18.22
5. Matthias Brändle (Oos, ISN) 18.27

88 km VUELTA) - Ligthart en Grmay redden het niet

Ligthart en Grmay hebben de oversteek naar de kopgroep niet weten te maken. En dus is Dylan van Baarle de enige Nederlander in de kopgroep van drie. Gorka Izagirre is de best geklasseerde renner op 3.37. Het peloton volgt op 3.21.

FINISH (GIRO) - Dowsett klopt ploeggenoot Brändle

In de slottijdrit van de Giro hebben we de eerste richttijden. Alex Dowsett is het snelste in 18.22 (gem. 51,289 km/uur). Daarmee is hij vjf seconde sneller dan ploeggenoot Matthias Brändle. Sprinter Arnaud Démare is voorlopig derde op 0.32 van Dowsett.

Aardig: in de openingstijdrit en de vorige tijdrit was Brändle nog (een fractie) sneller dan Dowsett. De Engelsman, die ook al een etappe won, stapt dus met opgeheven hoofd de bus van Israel-Start-Up Nation binnen.

De Spaanse Ronde van Rop Zoutberg

Een reminder voor de Vuelta-liefhebbers: NOS-correspondent Rop Zoutberg is dinsdag begonnen aan zijn eigen Ronde van Spanje en die is onder meer te volgen in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1.

Kijk mee naar Vuelta en Giro

Kijk nu mee naar de 15de etappe in de Vuelta (en de ontknoping van de Giro) op NPO 1 en de livestream op NOS.nl. Langs de Lijn doet vanaf 14.00 uur verslag op NPO Radio 1.

Vuelta-rit naar Fomigal: in 2016 een van de mooiste ritten ooit

We spraken hieronder al over die legendarische etappe naar Formigal in 2016, waarin Chris Froome werd geringeloord door een vroege aanval van Alberto Contador en Nairo Quintana. Dat wil je vast nog wel eens zien.

Vuelta 2016: Froome slachtoffer van klassieke coup van Quintana en Contador

START (GIRO) - Dibben als eerste onderweg

Rodelantaarndrager Jonathan Dibben is als eerste van start gegaan in de slottijdrit naar Milaan. De Brit zal geen hoge ogen gooien. Maar misschien kan Matthias Brändle dat wel. Ook de Oostenrijks kampioen is onderweg.

117 km (VUELTA) - 23 + 2 namen

De kopgroep (23): G. en J. Izagirre, Cattaneo, Henao, Martin, Zimmermann, Verona, Costa, Amezqueta, Power, Valgren, Van Baarle, Woods, Jauregui, Cabedo, Arcas, Storer, Lafay, Cort, Périchon, Sütterlin, Cavagna, Hivert.

Op 0.24 volgen Grmay en Ligthart. Het peloton, met Robert Gesink op kop, rijdt op 2.05.

120 km (VUELTA) - Van Baarle in kopgroep van 23

Een hoop schoon volk in de kopgroep van 23. Dylan van Baarle zit erbij. Maar ook mannen als Woods, de gebroeders Izagirre en Rui Costa. Pim Ligthart probeert het gat nog te dichten. Het peloton vindt het prima.

Oogje in het zeil

Ook radioverslaggever Edwin Cornelissen is in Milaan en houdt een oogje in het zeil. Wat gebeurt hier bijvoorbeeld met de Trofeo Senza Fine?

137 km (VUELTA) - Snelle start

Intussen zijn de renners van start gegaan in Biescas, de geboorteplaats van Fernando Escartín. Er zijn drie koplopers. Twee daarvan wonnen al eens in de Vuelta: Cavagna (2019) en Cort (2x in 2016).

De jonge Belg Mertz is de derde vluchter. Hij won nog nooit.

El Tarangu sloeg toe in 1972

In de hete zomer van 1996 stroomt het plein voor de kathedraal van Oviedo vol met mensen die afscheid nemen van hun wielerheld El Tarangu. Jose Manuel Fuente, slechts 50 jaar oud, wordt ten grave gedragen. Maar zeven jaar later zit hij tegenover Lucien van Impe, mosselen te eten in het Vlaamse wielerstadje Geraardsbergen. Lucien kijkt hem in de ogen en weet niet wat hij ziet. Heeft zijn oude rivaal werkelijk zijn dood in scene gezet? Of is hier iets anders aan de hand?

Eén ding is zeker, iemand liegt. Maar wie? En vooral, waarom...? Zo begint de zesdelige podcast El Tarangu van AudioCollectief SCHIK (Nele Eeckhout, Siona Houthuys en Mirke Kist) samen met sportchroniqueur Filip Osselaer.

De mysterieuze wielerheld Fuente schreef in 1972 en 1974 de Vuelta op zijn naam. De eerste eindzege kwam tot stand na een verwoestende aanval op de Formigal. Hij reed al zijn concurrenten op meer dan 6.30 en ging op weg naar de eindzege.

José Manuel Fuente klimmend in de Tour van 1972

In 2016 kwam Gesink in deze rit buiten tijd

Plan-B, inderdaad. Maar de rit naar Aramón Formigal is bepaald niet zonder historie. Zo pleegden Alberto Contador en Nairo Quintana in 2016 in deze etappe een geslaagde coup op Chris Froome. Robert Gesink kan zich die dag nog goed herinneren.

"De dag ervoor won ik de koninginnenrit op de Aubisque. Maar die dag kwam ik buiten tijd binnen, de enige keer in mijn loopbaan. Gelukkig waren we met zijn tachtigen en kregen we een pardon."

Gesink kent de rit van zondag al: 'Enige keer dat ik buiten tijd was'

En dan de Vuelta

De zesde etappe in de Vuelta zou eigenlijk de koninginnenrit moeten zijn met beklimmingen van de Portalet, Aubisque, Soulor en Tourmalet. Donderdag ging er een streep door die plannen vanwege de verscherpte coronaregels in Frankrijk.

En dus koos de organisatie voor plan-B. De start is nog steeds in Biescas, de geboortestad van de befaamde klimmer Fernando Escartín. Laat die Escartín nou tegenwoordig de parcoursbouwer zijn van de Vuelta.

Escartín vond een alternatieve route met meer dan 3.000 hoogtemeters en een slotklim naar Aramón Fomigal, waarbij het venijn in de staart zit.

Het profiel van de zesde etappe in de Vuelta

Starttijden toptien

Vanaf 15.45 uur gaat het om de prijzen in het algemeen klassement:

15.45 uur: Hermann Pernsteiner (Bahrain McLaren)
15.48 uur: Fauso Masnada (Deceuninck-Quick-Step)
15.51 uur: Patrick Konrad (BORA-hansgrohe)
15.54 uur: Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo)
15.57 uur: Jakob Fuglsang (Astana)
16.00 uur: João Almeida (Deceuninck-Quick-Step)
16.03 uur: Pello Bilbao (Bahrain McLaren)
16.06 uur: Wilco Kelderman (Team Sunweb)
16.09 uur: Tao Geoghegan Hart (INEOS Grenadiers)
16.12 uur: Jai Hindley (Team Sunweb)

Jai Hindley voor zijn verkenning van de slottijdrit in Milaan

Starttijden favorieten en Nederlanders

Meervoudig wereldkampioen tijdrijden bij de beloften Mikkel Bjerg is de eerste kanshebber op de dagzege die van start gaat. De Deen van UAE begint om 14.17 uur. Van de volgende renners wordt verwacht dat ze hoge ogen kunnen gooien:

14.16 uur: Mikkel Bjerg (UAE Emirates)
14.17 uur: Victor Campenaerts (NTT)
14.26 uur: Josef Cerny (CCC)
14.44 uur: Chad Haga (Sunweb)
14.51 uur: Jan Tratnik (Bahrain McLaren)
14.52 uur: Filippo Ganna (INEOS Grenadiers)
15.12 uur: Thomas De Gendt (Lotto-Soudal)
15.17 uur: Rohan Dennis (INEOS Grenadiers)
15.38 uur: Brandon McNulty (UAE Emirates)
16.00 uur: João Almeida (Deceuninck-Quickstep)

Etienne van Empel is om 14.25 uur de eerste van de vier overgebleven Nederlanders, Kelderman om 16.06 uur uiteraard de laatste.

14.25 uur: Etienne van Empel (Vini Zabù)
15.27 uur: Martin Tusveld (Sunweb)
15.32 uur: Sam Oomen (Sunweb)
16.06 uur Wilco Kelderman (Sunweb)

Wilco Kelderman verkent de slottijdrit in Milaan

Fraaie aankomst

De finish van de tijdrit is net als in 2018 - de hoogtijdag van Tom Dumoulin en Jos van Emden - op de Piazza del Duomo in Milaan. Verslaggever Steven Dalebout ging vast even kijken.

De slottijdrit: op de grote plaat

De slottrijdrit van Cernusco sul Naviglio naar Milaan van 15,7 kilometer is zo vlak als een pannenkoek en kent amper bochten. Dat Ineos vandaag zijn zevende (!) ritzege deze Giro zal pakken, lijkt haast wel zeker met Rohan Dennis en vooral drievoudig ritwinnaar Filippo Ganna in de gelederen.

Hoe goed gaan Geoghegan Hart en Hindley om met de grote versnelling?

De afsluitende tijdrit in de Giro d'Italia

Hoe kwam het zover: samenvatting etappe 20

Kelderman verliest roze leiderstrui op voorlaatste dag Giro

De uitgangspositie

Het algemeen klassement na de twintigste etappe

Super Sunday, maar zonder Roubaix

Eigenlijk zou vandaag, 25 oktober 2020, dé Super Sunday van dit ingedikte wielerseizoen zijn met de slottijdrit in de Giro, de koninginnenrit in de Vuelta én Parijs-Roubaix.

De Franse (lokale) overheden hebben een echter een streep gezet door alle wielerkoersen op Frans grondgebied, waardoor de Vuelta-rit een heel ander aangezicht heeft gekregen en de kasseien in het Bos van Wallers vandaag leeg blijven.

En voor de liefhebbers: de kasseien liggen er nat bij.

Benvenuto/Bienvenido!

Nu al is het een historische dag voor het wielrennen. Nooit eerder begonnen twee renners in exact dezelfde tijd aan de slottijdrit van een grote ronde. Dat is precies de uitgangspositie van Jai Hindley en Tao Geoghegan Hart voor de 15,7 kilometer naar de Piazza del Duomo in Milaan. En stelt Wilco Kelderman zijn podiumplaats veilig?

En in de Vuelta staat vandaag niet de koninginnenrit over de Aubisque en de Tourmalet op het pogramma. Maar ook de vervangende route met aankomst op de Formigal heeft genoeg historie.

Welkom bij het liveblog!

Jai Hindley en Tao Geoghegan Hart gaan met zijn tweeën uitmaken wie de Giro van 2020 wint