Roglic raakt rode leiderstrui kwijt in wervelende Vuelta-rit Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De eerste week van de Vuelta a España is geëindigd met een wervelende zesde etappe, waarin Jumbo-Visma-kopman Primoz Roglic in de stromende regen verrassend de rode leiderstrui moest afstaan aan Richard Carapaz.

De Sloveen brak op de slotklim naar Aramón-Formigal en kwam 43 seconden later binnen dan Carapaz, de Ecuadoraan van Team Ineos die vorig jaar de Giro d'Italia won. In het klassement staat Roglic nu vierde op 30 seconden van Carapaz.

De ritzege ging naar de Spaanse Astana-renner Jon Izagirre.

Corona-alarm raakt Vuelta niet

Tijdens de etappe riep de Spaanse regering opnieuw de noodtoestand uit vanwege de coronacrisis. De nieuwe maatregelen raken de Vuelta echter niet, liet koersdirecteur Javier Guillén weten: "We kunnen gewoon doorgaan."

Geen vrees bij Vuelta-directeur na corona-alarm: 'Gaan gewoon door'

Buiten beeld moest Roglic tijdens de afdaling van de Puerto de Cotefablo opeens lossen uit het peloton. Met man en macht bracht Jumbo-Visma hem terug, met als gevolg dat de Sloveen de laatste fase van de slotklim geen ploeggenoot meer over had. En dat terwijl de ploeg normaliter zo'n sterk en hecht collectief is.

Ellende Roglic begint bij regenjack

Na de etappe liet Roglic weten dat de ellende voor hem begon met een regenjack. "Ik had problemen om dat aan te doen en daarna dicht te doen. Ik viel terug. Op het eind betaalde ik daarvoor de prijs. Het is zoals het is. We komen terug."

Roglic verklaart terugval: 'Had problemen met aandoen van regenjack'

Ritwinnaar Izagirre behoorde tot een al vroeg ontstane kopgroep van 23 man, waar ook ploegmaat en broer Gorka Izagirre en de Nederlander Dylan van Baarle deel van uitmaakten.

In de afdaling van de tweede col reed Gorka Izagirre weg uit die groep. Hij werd op 7 kilometer van de meet teruggepakt, waarna Jon Izagirre wegsprong en het karwei afmaakte.

Het was dubbel feest voor Team Ineos, want naast de leiderstrui voor Carapaz kon er ook gejuicht worden voor de Giro-winst van Tao Geoghegan Hart in Milaan.

Uitslag zesde etappe

STER reclame