Geoghegan Hart wint tweestrijd om eindzege Giro d'Italia, Kelderman derde Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Hij kwam nog wel iets dichter bij de roze trui, 3 seconden om precies te zijn, maar Wilco Kelderman is er zoals verwacht niet in geslaagd alsnog de Giro d'Italia te winnen. Tao Geoghegan Hart ging er in Milaan met de 'Trofeo Senza Fine', trofee zonder einde, vandoor.

Geoghegan Hart was in de slotetappe, een tijdrit van 15,7 kilometer die overtuigend gewonnen werd door zijn ploeggenoot Filippo Ganna, 39 seconden sneller dan zijn concurrent voor de roze trui Jai Hindley.

Voor aanvang stond achter de namen van beiden, na dik 85 uur of 3.345 kilometer fietsen door Italië, exact dezelfde tijd. Nooit eerder begonnen twee renners met dezelfde tijd aan de slotetappe van een grote ronde.

Tao Geoghegan Hart op weg naar de eindzege in de Giro d'Italia ANP

Maar Geoghegan Hart staat te boek als de betere tijdrijder en maakte die status waar. De renner van Ineos is na Chris Froome, in 2018, de tweede Brit die de Giro op zijn naam schrijft.

"Het waren een geweldige drie weken", aldus Geoghegan Hart. "Ik dacht vanmorgen dat dit niet mogelijk was, maar hier staan we nu. Dus... wauw!"

Giro-winnaar Geoghegan Hart: 'Voelt nog steeds als een vreemde droom'

Kelderman sloot de Ronde van Italië af op plaats drie, 1 minuut 29 achter Geoghegan Hart en 50 seconden achter ploeggenoot Hindley.

Hij begon zaterdag als klassementsleider aan de voorlaatste etappe, maar slaagde er niet in zijn roze trui te verdedigen. De kopman van Sunweb verloor ruim anderhalve minuut op Geoghegan Hart en Hindley en was in één klap vrijwel kansloos voor de eindzege.

Giro d'Italia - Etappe 21

STER reclame