Kelderman verliest roze leiderstrui op voorlaatste dag Giro

Wilco Kelderman is in de laatste bergetappe van de Giro d'Italia, en de voorlaatste rit van de Ronde, zijn roze leiderstrui kwijtgeraakt. De kopman van Sunweb werd in de tweede van drie beklimmingen gelost door het Ineos-koppel Tao Geoghegan Hart en Rohan Dennis en had op de finish 1.36 achterstand op ritwinnaar Hart.

De twintigste etappe over 190 kilometer van Alba naar het Italiaanse ski-oord Sestriere ontrolde zich volgens hetzelfde scenario als de etappe van donderdag over de Stelvio. Dennis toonde zich de ideale gangmaker voor Hart en onderhield zo'n imposant tempo dat de concurrenten een voor een moesten lossen.

Wisselend verschil

Lang zat Kelderman op zijn gemak in het peloton, maar op zo'n dertig kilometer van de streep had hij geen antwoord op de versnelling van Dennis en Hart. Keldermans ploeggenoot en directe concurrent Jai Hindley kon wel mee, net als donderdag.

Het was een scenario dat al in zijn achterhoofd zat bij de start van de etappe, vertelde Kelderman na afloop:

Kelderman na verlies roze trui: 'Verloren van twee die er beter zijn'

Kelderman, in het gezelschap van Pello Bilbao, João Almeida, Vincenzo Nibali en Domenico Pozzovivo, verloor in de tweede klim 1.40 op de drie vooraan. In de slotklim van 11 kilometer slonk de marge tot 1.07, maar toen Hindley vooraan drie keer probeerde weg te springen bij het Ineos-koppel groeide het verschil weer.

Roze trui voor Hindley

Hindley wist Dennis te lossen, maar Hart bleek een taaie en won de eindsprint. Hindley en Hart stonden op respectievelijk slechts twaalf en vijftien seconden van Kelderman in het klassement en bogen de achterstand om in een ruime voorsprong.

Hart staat nu tweede in het algemeen klassement, maar met exact dezelfde totaaltijd als Hindley.

In de afsluitende tijdrit van zondag (15,7 vlakke kilometers in Milaan) moet Kelderman 1.32 goedmaken op Hindley en Hart, wil hij de ronde nog winnen.

Hindley, de nieuwe leider in het algemeen klassement, durfde niet te zeggen of hij goed genoeg is om de tijdrit en de Giro d'Italia te winnen:

Hindley op slotdag in roze: 'Dat ga ik nooit vergeten'
Uitslag 20ste etappe Giro d'Italia

STER reclame