liveblog
NOS WielrennenAangepast

Roglic deelt tik uit in Vuelta • Almeida deelt tikje uit in Giro

liveblog gesloten

Adiós! Ciao!

Morgen gaat de Vuelta verder met de tweede etappe, over ruim 151 kilometer van Pamplona naar Lekunberri. Een heuvelachtige rit, met aan het einde ineens een berg van de eerste categorie. Dat belooft weer een mooie finale te worden. De start is om 13.50 uur, de finish wordt rond 17.30 uur verwacht.

In de Giro stappen de renners al om 10.20 uur op de fiets voor de zeventiende etappe, over 203 kilometer van Bassano del Grappa naar Madonna di Campiglio. Het wordt een loodzware bergrit met twee bergen van de eerste en eentje van de derde categorie onderweg en een slotklim van de eerste categorie aan het einde. Ook deze rit belooft veel vuurwerk.

We zijn er dan ook weer bij met ons wielerblog. Tot morgen!

Kelderman: 'Had wel rekening gehouden met aanval Almeida'

De reactie van Wilco Kelderman na de zestiende etappe van de Giro d'Italia, waarin hij in de slotfase twee seconden moest toegeven op rozetruidrager João Almeida.

Kelderman: 'Had wel rekening gehouden met aanval Almeida'

Algemeen klassement

Het klassement in de Vuelta na de eerste rit. Met een oude bekende in de rode leiderstrui: Primoz Roglic.

ROGLIC WINT EERSTE VUELTA-RIT

Primoz Roglic wint de eerste etappe van de Vuelta! Met een kleine voorsprong gaat hij over de finish, voor Carapaz, Chaves en Martin. Een prima dag voor de titelverdediger.

Dumoulin passeert de streep op 51 seconden van de winnaar.

Primoz Roglic gaat juichend over de finish in de eerste etappe van de Vuelta

1 km (VUELTA) - Daar gaat Roglic

Roglic demarreert, Carapaz reageert, maar het gaatje van de Sloveen lijkt meteen al te groot.

4 km (VUELTA) - Zes man over

Er is een kopgroep over van zes man: Dan Martin, Sepp Kuss, Richard Carapaz, Enric Mas, Hugh Carthy en Primoz Roglic.

Ook Chaves en Grossschartner zijn van de partij. Acht man aan kop dus. Met daarachter een groepje met Dumoulin en Valverde.

5 km (VUELTA) - Dumoulin moet passen

Kuss demarreert uit het uitgedunde peloton en richt nog meer schade aan. Dumoulin en Valverde moeten passen.

6 km (VUELTA) - Dumoulin is present

Het wordt steiler en steiler en het peloton dunt verder uit, aangevoerd door Ineos. Namens Jumbo-Visma zijn Dumoulin, Roglic en Kuss present.

Onder de afvallers: Vlasov, Nieve, Henao, Cattaneo, Martinez en Poels.

9 km (VUELTA) - Ineos vergeet Froome

Ineos bepaalt het straffe tempo aan de kop van het peloton, terwijl Froome achteraan de grote groep bungelt. De ploeg lijkt zijn kaarten - vooralsnog - op Carapaz te hebben gezet in deze Vuelta.

Het gemiddelde tempo in deze etappe tot nu toe is 40,6 kilometer per uur. Dat is snel.

16 km (VUELTA) - Gesink van voren

De Alto de Elgata is beklommen, zonder spektakel op de top. Straks volgt de slotklim. de Alto de Arrate van 5 kilometer à 8,5 procent.

Het peloton is nog altijd bijeen, met Robert Gesink namens Jumbo-Visma vertrouwd van voren.

Het Vuelta-peloton onderweg in de eerste etappe

19 km (VUELTA) - Uitvaller nummer 3, problemen voor Froome

Alexandre Geniez (AG2R) is al de derde uitvaller van deze Vuelta, nog voor de eerste etappe is afgerond. Zijn ploeggenoot Frank haakte al eerder af, net als Van Wilder (Sunweb).

Ondertussen gaat Michael Woods onderuit. Hopelijk valt de schade mee.

Aan de achterkant van het peloton zijn er problemen voor Jon Izagirre en - niemand minder dan - Chris Froome.

22 km (VUELTA) - Allen tezamen

De Alto de Elgeta staat er nu op het menu: 6,2 kilometer à 5,2 procent. De enige overgebleven koploper Jauregui is ondertussen ook gegrepen. We zijn weer allemaal bij elkaar. Het tempo is hoog.

29 km (VUELTA) - Alleen Jauregui over

In Spanje is er nu nog één koploper over: Jauregui. De rest van de voormalige kopgroep bevindt zich weer in het peloton, met een achterstand van een kleine halve minuut.

0 km (GIRO) - Almeida pakt twee seconden op Kelderman

Wat een opwinding nog aan het einde van de Giro-rit. De rappe Almeida demarreert ineens, slaat een gaatje en gaat 2 seconden voor Kelderman over de finish. De voorsprong van de rozetruidrager op Kelderman wordt dus weer ietsje groter.

"Ik voelde me goed, en soms is de aanval de beste verdediging", zegt rozetruidrager João Almeida na de finish van de zestiende Giro-rit. "Ik dacht ik probeer het, en het pakte goed uit."

In het algemeen klassement heeft de Portugees nu 17 seconden voorsprong op Kelderman.

Rozetruidrager João Almeida

39 km (VUELTA) - Vier man

n Spanje rijden er nu vier man aan kop. Bol, Sütterlin en Jauregui hebben Cavagna weer bijgehaald. Wellens is afgehaakt. De stemming is onrustig, met het peloton op ruim 40 seconden.

TRATNIK WINT DE ZESTIENDE GIRO-RIT

Jan Tratnik wint de zestiende etappe van de Giro! De Sloveen demarreert, laat O'Connor achter zich en gaat alleen over de finish.

Ben O'Connor wordt tweede. Op het peloton moeten we nog een kwartiertje wachten.

Jan Tratnik won de zestiende Giro-etappe

2 km (GIRO) - Tratnik of O'Connor?

Wordt het Tratnik of O'Connor? Dat is de vraag. De Australiër en de Sloveen gaan het samen uitvechten.

49 km (VUELTA) - Cavagna alleen

Cavagna is de kopgroep zat en gaat er in zijn eentje vandoor. Hij heeft een handvol seconden voorsprong op zijn voormalige vrienden Bol, Wellens, Sütterlin en Jauregui. Het peloton rijdt op een minuut.

52 km (VUELTA) - Alto de Kanpazar

De Alto de Kanpazar is achter de rug. Jauregui pakt de 3 bergpunten, voor Bol en Cavagna. De voorsprong van de kopgroep is inmiddels teruggelopen tot een kleine minuut.

13 km (GIRO) - Tratnik vs O'Connor

Tratnik was als eerste boven bij de laatste beklimming, maar meteen daarna sluit O'Connor aan.

Het lijkt erop dat de Sloveen en de Australiër vandaag om de zege gaan strijden. De achtervolgende groep (Swift, Battaglin en Malecki) rijdt op ruim 40 seconden.

55 km (VUELTA) - Tweede klim

Movistar voert het peloton aan tijdens de tweede klim van de Vuelta, de Alto de Kanpazar van de derde categorie.

Nog altijd vijf man aan kop, onder wie Jetse Bol, met een voorsprong van anderhalve minuut.

De Vuelta-kopgroep: Bol, Wellens, Sütterlin, Cavagna en Jauregui.

16 km (GIRO) - Laatste klim

Voor de derde en laatste keer moeten de renners de Monte di Ragogna over. Tratnik rijdt nog altijd solo op kop, met 35 seconden voorsprong op Swift en O'Connor, die als enige over zijn van het achtervolgende groepje.

Swift wappert even later met de witte vlag en moet lossen bij O'Connor. De Australiër gaat alleen verder in zijn achtervolging op Tratnik. Het verschil is nu nog 15 seconden.

Het peloton rijdt fluitend op een kwartier achterstand.

27 km (GIRO) - Tratnik trapt door

Tratnik trapt hard door in Italië en heeft inmiddels al 40 seconden voorsprong op een groepje van zeven: Boaro, Swift, Bouchard, Tonelli, O'Connor, Malecki en Battaglin.

Het peloton rijdt inmiddels op bijna een kwartier.

75 km (VUELTA) - Eerste afvallers, eerste berg

De eerste uitvallers van de Vuelta zijn al een feit. Mathias Frank (AG2R) en Ilan Van Wilder (Sunweb) hebben er de brui aan gegeven.

Nog altijd vijf man, onder wie Jetse Bol, aan kop in druilerig Baskenland. De voorsprong is ruim 1.30.

De eerste klim in deze Vuelta, de Puerto de Udana, is een prooi voor Jauregui. Hij pakt 4 punten, Bol 2. De Nederlander trekt in de afdaling meteen hard door.

38 km (GIRO) - Tratnik alleen

Tratnik rijdt in zijn eentje op kop, met een handvol seconden op Boaro. Daarachter rijdt de rest van de voormalige kopgroep in plukjes rond. Overzichtelijk is het niet meer.

Het peloton rijdt nog altijd rustig verder op ruim 12 minuten.

Wiebes wint Brugge-De Panne na diskwalificatie D'Hoore

Lorena Wiebes heeft Brugge-De Panne gewonnen. De Sunweb-renster eindigde net achter Jorien D'Hoore als tweede, maar de Belgische week te veel van haar lijn en werd gediskwalificeerd.

In de WorldTour-koers over 155 kilometer bleef het peloton, dat na valpartijen wel even splitste, lang gesloten. Vluchtpogingen werden ongedaan gemaakt en de waaiers die Boels-Bolmans en Sunweb opzetten, zorgden maar heel even voor breukjes.

Op 17 kilometer van de meet had het waaierspel succes voor 15 rensters. Die werden het niet eens, waardoor er nog 9 aanhaakten. Amy Pieters ontregelde het treintje van Wiebes. Die ging daarna te laat aan, maar de spurt van D'Hoore kon niet door de beugel.

51 km (GIRO) - Boaro en Tratnik

De voormalige kopgroep ligt nu echt uit elkaar. Boaro en Tratnik zijn vertrokken en zijn inmiddels ook Guerreiro gepasseerd.

Hun voormalige kameraden hebben een kleine halve minuut achterstand. Het peloton rijdt op ruim 11 minuten.

95 km (VUELTA) - Martínez onderuit

Weinig verandering vooralsnog in de Ronde van Spanje, waar het somber en regenachtig weer is. De vijf koplopers, onder wie Jetse Bol, hebben een voorsprong van een kleine 2 minuten op het peloton.

Daar was zojuist wel een valpartij. Onder anderen Daniel Martínez, kopman winnaar van het Critérium du Dauphiné, ging tegen de vlakte. Na een kleine pauze vervolgt hij zijn weg, op fikse achterstand van het peloton.

De Vuelta-kopgroep: Bol, Wellens, Sütterlin, Cavagna en Jauregui.

Kruijswijk heeft milde corona-symptomen: 'Geen smaak en reuk'

Steven Kruijswijk, die de Giro vorige week moest verlaten met covid-19, heeft via Instagram een update gegeven over zijn toestand. "De dag nadat ik in quarantaine ging, kreeg ik milde corona-symptomen, maar gelukkig begin ik me alweer beter te voelen."

"Het is heel raar om je smaak en reuk te verliezen. Ik blijf in isolatie tot ik me beter voel en geen gevaar voor besmetting meer ben. Ik kijk ernaar uit om mijn familie te zien, bedankt voor alle berichten!"

63 km (GIRO) - Guerreiro rijdt door

Guerreiro lijkt niet van plan om zich te laten inlopen door de rest van zijn voormalige vluchtkompanen. De Portugees rijdt door en heeft ruim 20 seconden voorsprong op de groep van 27.

Het peloton rijdt op ruim 11 minuten.

Poels: 'Ik ben zelf ook wel benieuwd naar mij'

Wout Poels heeft net als zijn collega-renners zin in La Vuelta. De renner van Bahrain-McLaren voelt zich ondanks het rare jaar goed en fit. "Een goed klassement zou heel mooi zijn. Voordeel is dat je na vandaag en na die eerste week meteen weet hoe het ervoor staat", zei Poels voor de start van de eerste etappe.

Maar hoe de kaarten geschud zijn, is nog maar de vraag. Verslaggever Han Kock is benieuwd naar de prestaties van de renner. Poels: "Ik ben zelf ook wel benieuwd naar mij."

Poels: 'Ik ben zelf ook wel benieuwd naar mij'

68 km (GIRO) - Guerreiro als eerste boven

Guerreiro is ruimschoots voor de top van de Monte di Ragogna uit de kopgroep gesprongen, om bergpunten te verzamelen ten koste van Visconti zo lijkt het. Maar gaat ie er niet stiekem gewoon vandoor?

Visconti komt op gepaste afstand als tweede over de top en pakt 4 punten. Guerreiro had er 9 verzameld. Het verschil is nu weer 30 in het voordeel van blauwetruidrager Visconti.

Het peloton volgt op ruim 10 minuten.

De Giro-kopgroep: Visconti, Guerreiro, Bidard, Bouchard, Vendrame, Warbasse, Bisolti, Cepeda, Boaro, Felline, Battaglin, Tratnik, Tonelli, Zana, Fabbro, Poljanski, Malecki, Rosskopf, Whelan, Oldani, Rubio, Samitier, O'Connor, Puccio, Swift, Bernard, Conti en Rota.

110 km (VUELTA) - Voorsprong Bol & co slinkt

Bol en zijn vier vluchtmakkers rijden nog altijd aan kop in de eerste etappe van de Vuelta. Maar het peloton lijkt er niet helemaal mee in zijn nopjes.

Van de voorsprong is inmiddels al een minuut afgesnoept. Nog zo'n 2,5 minuut is er over.

De Vuelta-kopgroep: Bol, Wellens, Sütterlin, Cavagna en Jauregui.

Gesink: ‘Normaal liggen we met de beentjes omhoog’

"Normaal liggen we met de beentjes omhoog deze tijd van het jaar, nu begint een 18-daagse grote ronde", aldus Robert Gesink voor de start van de eerste etappe van de Vuelta. De renner van Jumbo-Visma heeft na de Tour de France alle vermoeidheid eruit laten komen, maar is nu weer helemaal opgeladen voor een nieuwe koers.

"De laatste dagen in de Tour was ik gewoon moe, had last van mijn luchtwegen. Koersen zat er daarna niet meer in, maar nu ben ik weer fit", aldus de renner. Alle coronaperikelen in Spanje probeert hij daarbij maar te vergeten. "Ze hebben een bubbel gecreëerd, zo gezegd, en proberen veilig te zijn. Ik ben benieuwd of dat zo werkt, we bekijken het van dag tot dag."

Gesinks voorspelling voor vandaag? "Vies windje, akelig weer; het wordt een pittig dagje."

Gesink: ‘Normaal liggen we met de beentjes omhoog’

77 km (GIRO) - Rustige fase

Het is een rustige fase in deze etappe. Straks gaat het peloton voor de eerste keer de Monte di Ragogna over, een klim van de derde categorie. De kopgroep van 28 heeft een kleine 10 minuten voorsprong op het peloton, waar de Sunweb-ploeg van Kelderman zich rustig houdt.

De Giro-kopgroep: Visconti, Guerreiro, Bidard, Bouchard, Vendrame, Warbasse, Bisolti, Cepeda, Boaro, Felline, Battaglin, Tratnik, Tonelli, Zana, Fabbro, Poljanski, Malecki, Rosskopf, Whelan, Oldani, Rubio, Samitier, O'Connor, Puccio, Swift, Bernard, Conti en Rota.

Dumoulin: 'Ik hoop dat we Parijs halen.. uh Madrid!'

La Vuelta in oktober, een beetje veel wind maar dat deert Tom Dumoulin niet. "Druk programma gehad, maar nog even drie weken knallen", zei de renner vlak voor de start van de eerste etappe. "Het is een raar jaar, dit wijkt zo af van iedere andere voorbereiding die ik heb gehad." Maar voor Dumoulin voelt het goed. "Ik heb goed getraind na Luik, dus ik hoop dat er nog iets in het vat zit."

Het is meteen goed raak in de Ronde van Spanje, de eerste week is eigenlijk hoe normaal de laatste week eruit ziet. "Na een week weten we al wel hoe de vlag erbij hangt", zegt Dumoulin. Of de wielerkoers de eindstreep in Madrid haalt? Dat gevoel heeft de renner van Jumbo-Visma wel. "De coronamaatregelen zijn best wel streng. Dus ik hoop dat we Parijs halen.. uh Madrid!"

Dumoulin: 'Na een week weten we wel hoe de vlag erbij hangt'

145 km (VUELTA) - Baguës opgeslokt

Baguës kwam heel dicht bij de kopgroep, maar redt het uiteindelijk niet. Hij laat zich terugzakken en is inmiddels weer opgeslokt door het peloton. We houden dus vijf man aan kop, onder wie Jetse Bol, met een voorsprong van ruim 3,5 minuut op het peloton.

De Vuelta-kopgroep: Bol, Wellens, Sütterlin, Cavagna en Jauregui.

106 km (GIRO) - Pech Guerreiro, punten Visconti

Wat een pech voor Guerreiro. Bij het naderen van de top van de Monteaperta kampt hij met pech aan de fiets. Visconti kan daardoor onbedreigd de 9 bergpunten incasseren. Zijn voorsprong op Guerreiro in het bergklassement loopt op tot 35 punten. Het peloton rijdt op 8 minuten.

De Giro-kopgroep: Visconti, Guerreiro, Bidard, Bouchard, Vendrame, Warbasse, Bisolti, Cepeda, Boaro, Felline, Battaglin, Tratnik, Tonelli, Zana, Fabbro, Poljanski, Malecki, Rosskopf, Whelan, Oldani, Rubio, Samitier, O'Connor, Puccio, Swift, Bernard, Conti en Rota.

154 km (VUELTA) - Baguës wil naar Bol

De kopgroep met Bol heeft een voorsprong van ruim 3 minuten op het peloton, waar Jumbo-Visma zich aan kop heeft genesteld. Op zo'n 45 seconden van de vijf koplopers doet Bagües zijn best om aan te haken.

De kopgroep: Bol, Wellens, Sütterlin, Cavagna en Jauregui.

159 km (VUELTA) - Bol in de kopgroep!

In Spanje is er een eerste groep losgekomen van het peloton. En kijk eens aan: Jetse Bol zit in de kopgroep!

Samen met Wellens, Sütterlin, Cavagna en Jauregui is er een voorsprong van meer dan een minuut op het peloton.

121 km (GIRO) - Overzichtelijk

Het is in Italië al een tijdje overzichtelijk. De 28 koplopers hebben een voorsprong van zo'n 8 minuten op het peloton. Straks volgt de derde beklimming van de dag, wederom van de derde categorie.

De kopgroep: Visconti, Guerreiro, Bidard, Bouchard, Vendrame, Warbasse, Bisolti, Cepeda, Boaro, Felline, Battaglin, Tratnik, Tonelli, Zana, Fabbro, Poljanski, Malecki, Rosskopf, Whelan, Oldani, Rubio, Samitier, O'Connor, Puccio, Swift, Bernard, Conti en Rota.

Froome spreekt

Chris Froome gaf voor de start van de Vuelta nog een toespraak namens de renners. "Het is fantastisch dat we hier in zo'n moeilijk jaar aanwezig te zijn. Laten we met zijn allen de bubbel respecteren", sprak Froome.

START VUELTA

In Irún is de 75ste editie van de Vuelta van start gegaan met een etappe over 173 kilometer naar het heiligdom van Arrate. Vamos!

Voor de start is de ploeg van Sunweb nog eens extra getest op het coronavirus, meldt onze verslaggever ter plekke Han Kock. Bij de 498 tests die voor de Vuelta werden gehouden, bleken een staflid van Sunweb en van Bahrain-McLaren positief.

Wie doen er mee aan de Vuelta?

De Vuelta begint met veertien Nederlanders: Tom Dumoulin, Robert Gesink en Lennard Hofstede (Jumbo-Visma), Koen de Kort (Trek-Segafredo), Thijmen Arensman (Sunweb), Ide Schelling (Bora-hansgrohe), Dylan van Baarle (Ineos), Julius van den Berg (EF Education), Wout Poels en Kevin Inkelaar (Bahrain-McLaren), Pim Ligthart en Niki Terpstra (Total-Direct Énergie) en Jetse Bol en Alex Molenaar (Burgos-BH).

Dumoulin geldt als een van de favorieten voor de eindzege, net als ploeggenoot en titelverdediger Primoz Roglic. Ook Richard Carapaz en Chris Froome (Ineos), Enric Mas en Alejandro Valverde (Movistar), Thibaut Pinot (Groupama), Guillaume Martin (Cofidis) en Aleksandr Vlasov (Astana) doen een gooi naar de rode trui.

Opnieuw bepaalt Jumbo-Visma pas tijdens de ronde wie de kopman is

Waarheen leidt de weg in de Vuelta?

De eerste etappe van de Vuelta voert straks over 173 kilometer van Irún naar het heiligdom van Arrate. Onderweg zijn er drie beklimmingen van de derde categorie (Puerto de Udana, Alto de Kanpazar en Alto de Elgata), aan het einde is er nog een smakelijk klimtoetje van de eerste categorie. de Alto de Arrate. En dat allemaal bij een temperatuur van rond de 22 graden en lichte regenbuien.

153 km (GIRO) - Visconti als eerste boven

Wat een spannende sprint om de bergpunten was dat! Visconti gaat op de top van Monte Spig net iets eerder over de streep dan zijn rivaal Guerreiro.

Visconti pakt dus 9 punten en breidt zijn voorsprong in het bergklassement op Guerreiro uit tot 26 punten.

De kopgroep van 28 man houdt zijn voorsprong van ruim 6 minuten op het peloton.

Wilco Kelderman onderweg in de zestiende etappe van de Giro

156 km (GIRO) - Tweede beklimming

De kopgroep van 28 is aangekomen bij de tweede beklimming van de dag: de Monte Spig van de derde categorie. Het peloton heeft een achterstand van ruim 6 minuten.

De kopgroep: Visconti, Guerreiro, Bidard, Bouchard, Vendrame, Warbasse, Bisolti, Cepeda, Boaro, Felline, Battaglin, Tratnik, Tonelli, Zana, Fabbro, Poljanski, Malecki, Rosskopf, Whelan, Oldani, Rubio, Samitier, O'Connor, Puccio, Swift, Bernard, Conti en Rota.

Vuelta-directeur wil per se naar Madrid: 'Over drie weken zal het beter zijn'

Terwijl de Spaanse hoofdstad al weken op slot zit vanwege het extreem hoge aantal coronabesmettingen, begint over een uur de derde grote ronde in dit coronajaar. En als het aan koersdirecteur Javier Guillén ligt, wordt de ronde ook gewoon uitgereden. "De Vuelta zal starten in Irún en over drie weken aankomen in Madrid. Daar ben ik honderd procent van overtuigd."

De woorden van de 48-jarige jurist, tevens hartstochtelijk supporter van Atlético Madrid, klinken geruststellend. "De cijfers geven aan dat de pandemie in Madrid aan het afnemen is. De Vuelta zou nu al in Madrid kunnen aankomen. En over drie weken helemaal."

De realiteit is dat de 75ste Ronde van Spanje balanceert op een wankel koord. Lees meer in het interview met Javier Guillén.

'Geen Vuelta zonder publiek, maar een Vuelta met publiek thuis'

179 km - Kopgroep van 28

Niet geheel onverwacht is het leidende duo Guerreiro en Visconti samengesmolten met de achtervolgende groep.

We hebben nu dus een kopgroep van 28 renners. Op een kleine 4 minuten achterstand rijdt het peloton.

De kopgroep: Visconti, Guerreiro, Bidard, Bouchard, Vendrame, Warbasse, Bisolti, Cepeda, Boaro, Felline, Battaglin, Tratnik, Tonelli, Zana, Fabbro, Poljanski, Malecki, Rosskopf, Whelan, Oldani, Rubio, Samitier, O'Connor, Puccio, Swift, Bernard, Conti en Rota.

Geoghegan Hart: 'Deze week zal er veel veranderen'

Tao Geoghegan Hart is de nummer vier in het Giro-klassement, op 2.57 van de roze trui en 2.42 van Wilco Kelderman. Moet de Nederlander de Ineos-renner als rivaal zien?

"Dat moet hij zelf weten, hij heeft een sterk team en goede vorm", zegt Geoghegan Hart voor de start van de zestiende etappe. "Deze week zal er veel veranderen. Wij rijden naar grote hoogte, en er komen zware etappes aan. Dus we zullen zien."

Geoghegan Hart: 'Deze week zal er veel veranderen'

191 km - Guerreiro als eerste boven

Guerreiro is als eerste boven op de Madonnina del Domm (tweede categorie), Visconti is tweede. Guerreiro komt dus 10 punten dichterbij in het bergklassement. Het verschil is nu nog 21 punten.

Op ruim een minuut volgt een achtervolgende groep van zo'n 25 man. Het peloton rijdt op ruim 5 minuten.

Ondertussen is bekend geworden dat ook UAE-renner Max Richeze uit de Giro is gestapt. Richeze is goede maatjes met Gaviria, die vandaag met een positieve coronatest afscheid nam van de ronde.

Oomen heeft gekneusde ribben: 'Lachen, scheten laten, hoesten, het is niet best'

Sam Oomen, ploeggenoot van Wilco Kelderman bij Sunweb, is blij dat er in zijn ploeg dit keer geen positieve coronatest is opgedoken. "Het is fijn. Ik had nooit gedacht dat we hier al zouden staan. Vorige week hadden we er allemaal een hard hoofd in."

Maar Oomen heeft wel andere zorgen: hij heeft bij een valpartij gekneusde ribben opgelopen. "Daar kan ik wel een paar woorden aan besteden, maar dat zal ik maar niet zeggen. Het is heel vervelend. Lachen, scheten laten, hoesten, niezen, het is niet best."

"Op de fiets en in de finales voel ik het wel. Ik ben kortademig, maar ik kan gelukkig wel redelijk mee."

Oomen heeft gekneusde ribben: 'Lachen, scheten laten, hoesten, het is niet best'

202 km - Actie

Na een aanval van Guerreiro, de nummer 2 in het bergklassement, is blauwetruidrager Visconti achter hem aan gegaan. Het duo rijdt op kop, met daarachter op ruim 40 seconden een groep van zo'n 20 achtervolgers. We zien daarin geen Nederlanders, en ook geen Thomas De Gendt. Het peloton volgt op ruim 2 minuten van het leidende bergduo.

De Gendt is gerustgesteld na 'slechts' twee positieve coronatests

Thomas De Gendt haalde eerder deze week uit naar de Giro-organisatie en zei zich niet veilig te voelen door de in zijn ogen gebrekkige maatregelen tegen het coronavirus. Na de testronde op de rustdag, waarbij twee positieve gevallen naar buiten kwamen, is de Belg van Lotto-Soudal enigszins gerustgesteld.

"Ik had schrik dat het alleen maar ging oplopen, maar uiteindelijk valt twee goed mee", zei De Gendt voor de start van de zestiende etappe. "Corona is niet weg, we proberen ons zo goed mogelijk aan de regels te houden, maar het grote probleem blijven de hotels."

"Daar lopen de gewone gasten soms tussen ons door en die nemen het niet zo nauw met de mondmaskers. Soms komen ze bij onze tafels staan om te kijken wat er in ons bord ligt. Dan moeten we ze wegjagen."

Voor de etappe van vandaag heeft De Gendt snode plannen: "Ik ga zeker proberen mee te zitten in de ontsnapping. Ik denk dat de overwinning vanuit de ontsnapping zal komen."

De Gendt is gerustgesteld: 'Had schrik dat het alleen maar ging oplopen'

204 km - Klimmen

Het peloton is begonnen aan de eerste beklimming, de Madonnina del Domm van 12 kilometer à 6,6 procent. Ondanks diverse verwoede pogingen is er nog niemand weggekomen.

Dumoulin gelooft in kansen Kelderman: 'Hij staat er heel goed voor'

Nog geen maand na de slotetappe van de Ronde van Frankrijk heeft Tom Dumoulin zich in Noord-Spanje gemeld voor de Vuelta. Vandaag om 13.10 uur begint de laatste grote ronde van het jaar. Voor Jumbo-Visma zijn, net als in de Tour, Dumoulin en Primoz Roglic de vaandeldragers.

We vroegen Dumoulin, voormalig Giro-winnaar, gisteren ook naar de kansen voor Wilco Kelderman in de Giro. Dumoulin gelooft erin dat zijn voormalige Sunweb-collega in Italië zou kunnen winnen.

Dumoulin gelooft in kansen Kelderman: 'Hij staat er heel goed voor'

218 km - Aanvallen

Het is een drukte van belang aan de kop van het Giro-peloton, maar vooralsnog heeft zich nog geen vlucht van de dag gevormd. We wachten rustig af.

Kelderman is van pechvogel in geluksvogel veranderd: 'Zo kan je het zien'

Voordat het echte vuurwerk in de Giro vermoedelijk losbarst, kon Wilco Kelderman gisteren nog even genieten van een rustdag. De 29-jarige Kelderman staat in het algemeen klassement op de tweede plek, op slechts 15 seconden achterstand van de Portugees João Almeida en de Nederlander lijkt een belangrijke gegadigde voor het roze.

"Tot nu toe sta ik er goed voor, bergop zeker", beaamde Kelderman gisteren in een videogesprek. "Ik sta natuurlijk nog niet aan de leiding en heb de Giro nog niet gewonnen. Er moet nog veel gebeuren, maar tot nu toe gaat het lekker."

Kelderman: 'Ik heb de Giro nog niet gewonnen, maar het gaat heel lekker'

START

De zestiende etappe van de Giro d'Italia is van officieel begonnen in Udine. Het eerste stuk is vlak, daarna gaat het de hele tijd op en neer.

Waarheen leidt de weg?

De laatste week van de Giro wordt afgetrapt met een pittige en lange heuvelrit. Meteen na de start komen de renners de Madonnina del Domm tegen, 12 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6. Onderweg zijn er nog tal van heuveltjes, waarna het peloton tegen het einde drie keer een lokale ronde afwerkt met de Monte di Ragogna van 2,8 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 10,4.

Klassement in de Giro

Hoe staat het er ook alweer voor in de Giro? De roze trui is nog steeds van João Almeida, maar Wilco Kelderman zit er na de bergetappe van zondag nog maar 15 seconden achter.

Het algemeen klassement na de vijftiende etappe in de Giro

Gaviria positief getest op coronavirus

We beginnen met nieuws uit de Giro: topsprinter Fernando Gaviria heeft positief getest op het coronavirus. Dat bevestigt zijn ploeg UAE Team Emirates. Het is de tweede keer dat de Colombiaan positief test; begin maart werd Gaviria kort na de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten ook positief getest.

Na zorgen in het peloton over de veiligheid in de Giro, besloot de organisatie meer te gaan testen. Zondag en maandag werden er 492 test afgenomen, waarbij Gaviria en één staflid van Team AG2R positief werden bevonden.

Een week geleden verliet Jumbo-Visma de Ronde van Italië nadat kopman Steven Kruijswijk positief had getest op het coronavirus. In diezelfde testronde moest ook Michael Matthews (Team Sunweb) de koers verlaten. Net als Jumbo-Visma verliet ook de hele ploeg van Mitchelton-Scott vorig week de Giro, vier stafleden testten positief, waarop de ploeg besloot zich terug te trekken.

Benvenuto da Udine!

Wat een wielerdag staat ons te wachten? Welkom vanuit Udine, waar om 10.25 uur de zestiende etappe van de Giro d'Italia van start gaat. Een pittige heuveletappe over 229 kilometer naar San Daniele del Friuli. Met João Almeida in het roze en Wilco Kelderman daar slechts 15 seconden achter.

En of dat niet genoeg is, gaat om 13.10 uur ook nog eens de Vuelta van start! Tom Dumoulin en zijn collega's beginnen aan de Ronde van Spanje met ook al een heuvelrit van 173 kilometer van Irún naar het heiligdom van Arrate.

Met dit liveblog blijf je de hele dag op de hoogste van beide rondes. Olé en andiamo!