NOS Wielrennen

Vuelta-directeur wil per se naar Madrid: 'Over drie weken zal het beter zijn'

'Geen Vuelta zonder publiek, maar een Vuelta met publiek thuis'

Terwijl de Spaanse hoofdstad al weken op slot zit vanwege het extreem hoge aantal coronabesmettingen, begint vandaag de derde grote ronde in dit coronajaar. En als het aan koersdirecteur Javier Guillén ligt, wordt de ronde ook gewoon uitgereden. "De Vuelta zal starten in Irún en over drie weken aankomen in Madrid. Daar ben ik honderd procent van overtuigd."

De woorden van de 48-jarige jurist, tevens hartstochtelijk supporter van Atlético Madrid, klinken geruststellend. "De cijfers geven aan dat de pandemie in Madrid aan het afnemen is. De Vuelta zou nu al in Madrid kunnen aankomen. En over drie weken helemaal."

De realiteit is dat de 75ste Ronde van Spanje balanceert op een wankel koord. In de hoofdstad Madrid geldt al tien dagen de noodtoestand en mag niemand de stad in of uit vanwege de coronabesmettingen. En ook in het noorden, waar de Vuelta dit jaar grotendeels gereden zal worden, stijgt het aantal besmettingen. Maandagavond werd de regio Navarra op 'rood' gezet.

Guillén weet het. "Ik ben er honderd procent van overtuigd dat we de finish halen, maar we kunnen niet achterover leunen. Niemand kan deze pandemie onder controle houden. Ik ben ook een mens. Ieder mens zou nerveus zijn, natuurlijk. We zullen zien hoe het gaat."

De coronacrisis heeft al zijn wissel getrokken op deze Vuelta. Eigenlijk zou de Ronde van Spanje op 14 augustus van start zijn gegaan met een ploegentijdrit in Utrecht. Daarna zouden ook Den Bosch en Breda nog worden aangedaan.

Door die drie ritten ging eind april al een streep. "Dit jaar was het niet mogelijk om in Nederland te starten, maar onze relatie is best goed. We waren echt teleurgesteld dat de Vuelta niet in Utrecht kon starten. Het zou de enige stad in de wereld zijn geweest, die alle drie de grote ronden op bezoek had gekregen. Alle lijnen zijn open. Ik hoop dat we voor maart 2021 een besluit kunnen nemen om in Nederland te starten."

'Vuelta met publiek thuis'

De organisatie besloot geen vervangende ritten te zoeken. En dus begint de Vuelta op een dinsdagmorgen vanaf een kaal industrieterrein in Irún, de plek die je normaal alleen bezoekt om over te stappen van de Franse op de Spaanse trein.

Dat gebrek aan allure komt dit keer goed uit. Het is namelijk niet de bedoeling dat mensen de renners komen aanmoedigen. "Dit is geen Vuelta zonder publiek, dit is een Vuelta met publiek thuis."

Maar hoe doe je dat als een groot deel van de ronde plaatsvindt in het wielergekke noorden van Spanje? Denk maar aan de Tour de France, waar de flanken van de Peyresourde vol stonden met Spaanse wielerfans. Of beter gezegd, Baskische fans.

Pogacar baant zich een weg door supporters op de Peyresourde

"Vooropgesteld, wat de supporters deden in de Tour was legaal", zegt de jurist in Guillén. "Alle lokale overheden hebben plekken aangewezen waar mensen bijeen zouden kunnen komen. Bij de start, de finish en slotklimmen zullen we restricties toepassen. En we vragen iedereen om thuis te blijven."

Na twee maanden koers is de wielerwereld inmiddels vertrouwd met de belangrijkste maatregelen. Ook de Vuelta heeft een vuistdik boek gemaakt om alle protocollen te beschrijven. Dan gaat het over koersbubbels, mondkapjes, desinfectie, afstand houden en natuurlijk testen.

'Twee keer positief binnen zeven dagen'

De meeste renners zijn zondag getest. Een enkeling die zondag nog rondreed in de Ronde van Vlaanderen, zoals Niki Terpstra of Dylan van Baarle, werd maandag geconfronteerd met de wattenstaaf. Alle renners bleken negatief, maar wel waren er twee positieve gevallen in de entourage van Team Sunweb en Bahrain-McLaren.

In tegenstelling tot de Giro hanteert de Vuelta dezelfde strenge regels als de Tour de France. "Wij volgen de UCI-regels", zegt Guillén. "Daarin staat dat als twee renners uit hetzelfde team binnen zeven dagen positief testen, het hele team de wedstrijd moet verlaten."

Op de eerste en tweede rustdag zullen volgens de koersdirecteur alle renners nogmaals worden getest. "En als er tijdens de race iemand, een renner, iemand van de staf of wie dan ook, getest moet worden, dan hebben we een mobiel lab permanent ter beschikking."

"Het bewaken van de gezondheid is het allerbelangrijkste. We hebben vertrouwen, maar niemand weet hoe het zal lopen. We moeten voorbereid zijn op alles. Maar vooralsnog zijn we heel tevreden en gaat de Vuelta van start."

Ook de vrouwen zullen koersen in Madrid

Bij Annemiek van Vleuten staat de Madrid Challenge (de Spaanse versie van La Course) gewoon op het programma, al uitte ze zondag na de Ronde van Vlaanderen haar twijfels of die wedstrijd wel gereden zou kunnen worden.

Van Vleuten twijfelt, maar traint door voor Madrid: 'Ik zie het niet echt gebeuren'

"De vrouwen zullen de laatste drie dagen van de Vuelta rijden", stelt Guillen haar gerust. "Eerst een rit van Toledo naar Escalona. Dan een bergtijdrit in Boadilla del Monte. En dan de slotetappe in Madrid. Niemand, inclusief ikzelf, zou het begrijpen als we wel een mannenkoers zouden organiseren en geen vrouwenkoers. Ook die wedstrijd hoort bij onze identiteit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl