NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Italië scherpt regels aan • Protesten in Praag tegen coronaregels

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Het RIVM meldt vandaag 8184 nieuwe coronabesmettingen, 45 meer dan gisteren.
 • Het tekort aan medewerkers in de ouderenzorg is op steeds meer plekken "rampzalig", zegt Actiz.
 • Premier Rutte zegt de vakantie van de koning verkeerd te hebben ingeschat.
Liveblog gesloten
 • Italië scherpt regels aan nu aantal coronabesmettingen stijgt

  De Italiaanse premier Conte heeft nieuwe coronamaatregelen aangekondigd. Volgens hem zijn die nodig om een nieuwe lockdown te vermijden. Zo kunnen burgemeesters publieke gelegenheden na 21.00 uur sluiten.

  In restaurants moet iedereen voortaan om 18.00 uur zitten maar de zaken mogen wel, net als nu, tot middernacht open blijven. Verder mogen groepen niet meer groter zijn dan zes mensen en worden festivals en evenementen tijdelijk verboden. Ook contactsporten bij de amateurs worden verboden. De scholen blijven wel open, maar tijden worden aangepast om zo de druk op het openbaar vervoer te verminderen.

  "We kunnen geen tijd verspillen", vertelde de premier, die een mondkapje droeg. "We moeten maatregelen instellen om een algehele lockdown te voorkomen. Dat zou de economie ernstig in gevaar kunnen brengen." Conte wees de Italianen nog eens op de basisregels in zijn land. "De regering staat klaar, maar we hebben iedereen nodig. Draag een mondkapje, houd afstand en zorg voor handhygiëne."

  EPA
 • Zuid-Afrikaanse minister van Volksgezondheid positief getest

  In Zuid-Afrika is minister Zweli Mkhize van Volksgezondheid positief getest op het coronavirus. Ook zijn vrouw heeft het coronavirus, staat in een verklaring. "Ik zit nu thuis in quarantaine", meldt Mkhize. "Mijn vrouw en ik zijn optimistisch dat we volledig van dit virus zullen herstellen."

  De Zuid-Afrikaanse minister Zweli Mkhize AFP
 • Duitse president Steinmeier test opnieuw negatief op coronavirus

  Ook een tweede coronatest bij de Duitse bondspresident Steinmeier is negatief uitgevallen, laat een woordvoerder van de president weten. Steinmeier zit sinds gisteren in quarantaine, nadat een van zijn lijfwachten positief was getest op het coronavirus.

  Steinmeier wordt de komende dagen nog meerdere keren getest. Volgens de woordvoerder wordt zijn thuisquarantaine in overleg met het ministerie van Volksgezondheid beëindigd, maar wanneer is nog niet bekend.

 • Ruim 11.000 nieuwe coronabesmettingen in Italië, ook besmettingen in parlement

  Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Italië is gestegen met 11.705, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Verder meldt het ministerie 69 coronadoden. Dat is ruim twintig meer dan gisteren werd gemeld, maar nog altijd veel minder dan tijdens de piek in maart en april, toen er dagen waren met 900 sterfgevallen door het coronavirus.

  Ondertussen dreigt het Italiaanse parlement een corona-hotspot te worden. Volgens de krant Il Messaggero testten twintig parlementariërs van de Italiaanse Tweede Kamer gisteren positief op het virus. Volgens lokale media zijn er ook parlementsleden die uit voorzorg in quarantaine zitten en wordt de komende week niet gestemd. Wel gaan de debatten en commissievergaderingen gewoon door.

  Later vanavond kondigt de regering waarschijnlijk nieuwe, strengere maatregelen aan.

 • Boswachter Staatsbosbeheer: 'We zijn een beetje teleurgesteld in de mensen'

  Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer waarschuwden vandaag voor topdrukte in de Brabantse bossen. Met name in de bossen rond Breda was het vandaag druk.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Boswachter Staatsbosbeheer: 'We zijn een beetje teleurgesteld in de mensen'
 • Protesten in Praag tegen coronaregels, 'zeker geen lockdown voor begin november'

  In Praag is gedemonstreerd tegen de strengere coronaregels in Tsjechië. Volgens de politie ging de betoging er zeer onrustig aan toe. Zeker twintig mensen raakten gewond toen enkele duizenden mensen, waaronder voetbalfans en ijshockeysupporters, op een plein rellen ontketenden. Ze zijn het oneens met de beperkingen, zoals een verbod op sportcompetities en de sluiting van cafés en restaurants.

  In het Midden-Europese land zijn demonstraties toegestaan, maar alleen met maximaal 500 mensen en als er mondkapjes worden gedragen. Veel betogers trokken zich vandaag van die regels niet aan.

  Tsjechië, dat een van de zwaarst getroffen landen is in de tweede coronagolf, wil de huidige maatregelen eerst aankijken voor nieuwe regels worden ingesteld. Volgens vicepremier Havlicek is een lockdown in ieder geval de komende twee weken niet aan de orde. Gisteren werden 8713 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Volgens het Europese gezondheidscentrum ECDC telde Tsjechië in de afgelopen twee weken 828 besmettingen per 100.000 inwoners, meer dan het tienvoudige van Duitsland.

  Honderden betogers demonstreerden, veelal met geweld, tegen de nieuwe coronaregels EPA
 • Restaurants vechten sluiting aan bij rechter

  Tientallen restauranthouders hebben een kort geding aangespannen tegen de Staat. Ze willen dat de rechter bepaalt dat ze weer open mogen gaan, schrijft De Telegraaf. Het kort geding dient dinsdag.

  Initiatiefnemer van de gang naar de rechter is de Haagse horecaondernemer Michael Meeuwisse. Hij noemt de door het kabinet opgelegde sluiting van alle horeca buitenproportioneel. "Ik zie dat gasten zich keurig aan de afstandsregels houden en dat ze bovendien ook het personeel scherp in de gaten houden", zegt hij tegen de site. "Omgekeerd doen wij dat bij onze gasten. Er is geen enkele reden voor sluiting."

  De afgelopen week hebben zich volgens Meeuwisse dertig restauranthouders bij het kort geding aangesloten. Ze voelen zich gesterkt door het advies van het Outbreak Management Team, waarin stond dat eetgelegenheden onder voorwaarden open konden blijven. "Met dat advies is niets gedaan en dat is heel vreemd", zegt Meeuwisse.

  De restauranthouders opereren bij hun kort geding los van brancheorganisatie KHN. Die spande afgelopen zomer ook een kort geding aan tegen de Staat om versoepeling van de coronamaatregelen te eisen, maar ving bot bij de rechter.

  Een leeg terras in Eindhoven ANP
 • Ouderenzorg: 'Het water staat tot aan onze lippen'

  Het tekort aan medewerkers in de ouderenzorg is op steeds meer plekken "rampzalig". Dat stelt Henk Kamp, voorzitter van branchevereniging Actiz. Volgens hem wordt het steeds moeilijker om de zorg voor ouderen goed te organiseren. "Het water staat tot aan onze lippen."

  Kamp zegt dat het in een aantal regio's niet meer lukt om de personeelsroosters in de thuiszorg en verpleeghuiszorg rond te krijgen. Bij sommige zorginstellingen zit bijna de helft van de medewerkers thuis.

  "Veel aandacht gaat terecht uit naar ziekenhuiszorg, maar ondertussen wonen ruim twee miljoen zorgbehoevende, kwetsbare mensen thuis of in een verpleeghuis. En daar moet het werk permanent doorgaan", aldus Kamp. "Het afschalen van de reguliere zorg dat in de ziekenhuizen aan de orde komt, is hier domweg onmogelijk. Het tekort aan handen is op steeds meer plekken rampzalig. 'We doen alles wat we kunnen, maar zien dat het niet genoeg is."

  Volgens Kamp neemt de druk op zorgmedewerkers steeds verder toe, door de extra zorg voor coronapatiënten en het uitvallen van medewerkers. "Dat betekent gedwongen kiezen tussen wat nog wel en wat niet meer gedaan kan worden. Soms moet de zorg tijdelijk verminderd of zelfs gestopt worden. Veel cliënten, familieleden en naasten begrijpen dat gelukkig en helpen waar dat kan."

 • Strengere maatregelen in Zwitserland

  De Zwitserse overheid stelt vanaf morgen strengere maatregelen in nu ook in dat land het aantal besmettingen met het coronavirus snel stijgt. Zo komt er een mondkapjesplicht voor alle publieke binnenruimtes. Daaronder vallen ook treinstations, luchthavens en alle bus- en tramhaltes. Vanaf morgen mogen buiten verder niet meer dan vijftien mensen bij elkaar zijn op openbare plekken.

  Verder komen er ook beperkingen voor de horeca en voor besloten bijeenkomsten vanaf vijftien mensen. Zo mag eten en drinken in de horeca alleen nog zittend worden geconsumeerd. Wie toch staat, moet een mondkapje dragen.

  In een verklaring van de regering staat dat de flinke stijging van het aantal besmettingen grote zorgen baart. "Ondanks de beperkingen hopen we dat dat de economie kan blijven functioneren en dat mensen hun leven kunnen leiden met zo min mogelijk verstoring." In Zwitserland en Liechtenstein, die samenwerken in de coronacrisis, registreerden de autoriteiten vrijdag 3105 nieuwe besmettingen.

 • Rutte en Van Dissel overleggen opnieuw in Catshuis

  Premier Rutte, enkele ministers en ook RIVM-directeur Van Dissel zitten vandaag weer in het Catshuis om daar te praten over de aanpak van de coronacrisis. Vorige week zondag werd er ook al een soortgelijk overleg gevoerd in de ambtswoning van de premier.

  Het kabinet kondigde toen twee dagen later een gedeeltelijke lockdown aan door onder meer de horeca voor vier weken te sluiten. In principe wil het kabinet het effect van die aangescherpte maatregelen nog even afwachten. Er worden daarom deze week geen extra maatregelen verwacht. De betrokken ministers hebben wel iedere dag telefonisch contact. De Tweede Kamer is deze week op herfstvakantie.

  Rutte werd bij aankomst bij het Catshuis opgevangen door journalisten. Hij ging in op de ophef rond de vakantie van de koning, waar hij naar eigen zeggen verantwoordelijk voor is:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: 'Ik heb de verkeerde inschatting gemaakt'
 • 8184 nieuwe coronabesmettingen, toename van 45

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 8184 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Gisteren meldde het RIVM nog 8139 nieuwe besmettingen. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 7661 positieve tests per dag gemeld, tegen 5537 een week eerder.

  De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Amsterdam, namelijk 717. Ook in Rotterdam en Den Haag werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 616 en 344.

  In het ziekenhuis liggen nu 1652 coronapatiënten, van wie 364 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Gisteren lagen nog 1568 covid-patiënten in het ziekenhuis, dat is een stijging van 84 patiënten.

  Verder zijn er 15 overleden covidpatiënten gemeld. Gisteren werden 28 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 24 doden per dag, tegen 19 doden per dag een week eerder.

  Door achterstanden bij de GGD worden doden niet altijd direct doorgegeven. Sommige overlijdens waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM. Het aantal gemelde doden loopt daardoor achter.

 • Clubarts Feyenoord over fans in stadion: 'Valt of staat bij gedrag van iedereen'

  Casper van Eijck, clubarts van Feyenoord, doet onderzoek naar besmettingen in stadions. Hij moest zijn onderzoek al na een thuisduel van Feyenoord staken, omdat er inmiddels geen publiek meer welkom is bij wedstrijden in het betaald voetbal.

  Bij die wedstrijd, Feyenoord-Twente op 20 september, waren 13.000 toeschouwers aanwezig. Inmiddels heeft Van Eijck de eerste resultaten. Negen mensen die later positief testten waren aanwezig bij dat duel. Bij vijf van hen is volgens Van Eijck te zeggen is dat ze in het stadion kunnen zijn besmet. Volgens Van Eijck biedt de eerste uitkomst "heel erg veel hoop" voor het in een later stadium weer toelaten van fans bij wedstrijden. "Maar alles valt en staat toch bij het gedrag van iedereen", benadrukt hij.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Clubarts Feyenoord over coronamaatregelen: 'Alles valt of staat met gedrag van mensen'
 • Kinderen somberder en angstiger door coronacrisis

  Kinderen voelen zich in de coronacrisis minder gezond en hebben vaker last van angst en somberheid. Dat blijkt uit een onderzoek van het Emma Kinderziekenhuis, waarvoor in april tijdens de eerste coronagolf zo'n 1000 kinderen tussen de 8 en 18 jaar werden ondervraagd. De kinderen geven aan vaker te kampen met slaapproblemen, boosheid en angst, onder meer door een verslechterde sfeer binnen het gezin.

  Met name na een besmetting in de familie of bij vrienden bleken kinderen somberder of angstiger. In vergelijking met cijfers uit 2018 verdubbelde het aantal kinderen met ernstige angstklachten van 8 naar 16 procent.

  Arne Popma, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie bij het Amsterdam UMC, benadrukt dat er vooral contact gehouden moet worden met deze gezinnen en jongeren. "Dat kan digitaal zijn, op een inloopplek, of door als hulpverlener naar jongeren te gaan. We kunnen ontzettend veel leren van deze tijd. Ook van de jongeren die tijdens de eerste lockdown aangaven juist rust te ervaren door bijvoorbeeld minder schoolstress."

 • Eerste coronabesmetting op Schiermonnikoog

  Op Schiermonnikoog is voor het eerst een coronabesmetting vastgesteld. Het gaat om een inwoner van het eiland. Een huisarts stelde de besmetting vast, de GGD is begonnen met bron- en contactonderzoek.

  "Wij wensen onze inwoner en de familie veel sterkte en een spoedig herstel. Ik hoop dat de gevolgen en verdere besmettingen heel beperkt zullen zijn", zegt burgemeester Ineke van Gent.

  Met de besmetting op het Waddeneiland registreerde nu elke Nederlandse gemeente minimaal één coronageval.

 • Drukte in bossen en op de Veluwe

  Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer waarschuwen voor topdrukte in de Brabantse bossen. Met name in de bossen rond Breda is het druk, blijkt uit de zogenoemde druktemeter van de provincie. Er wordt onder meer afgeraden nog naar het Mastbos te gaan.

  Vanwege de herfstvakantie en de sluiting van de horeca zoeken veel mensen de natuur op, zegt boswachter Floris Hoefakker tegen Omroep Brabant. "Het was al vroeg extreem druk. Dat gaat in de loop van de dag alleen maar erger worden." De boswachter ziet op parkeerplaatsen een verkeerschaos en noemt het handhaven van de drukte "onbegonnen werk".

  Naar verwachting wordt het vandaag ook druk in natuurgebieden en bossen elders in het land. Staatsbosbeheer zegt tegen persbureau ANP dat er veel mensen zijn op de Veluwe en de Sallandse Heuvelrug.