liveblog
NOS WielrennenAangepast

Démare pakt zijn vierde ritzege deze Giro, Ewan wint 108ste Scheldeprijs

  • Arnaud Démare wint de elfde etappe van de Giro d'Italia. Het is al zijn vierde zege deze Giro. Lees het wedstrijdverslag.
  • Caleb Ewan wint de 108ste Scheldeprijs en is daarmee de opvolger van Fabio Jakobsen. Lees het wedstrijdverslag.
  • Samenvattingen en reacties later op NOS.nl en in het Sportjournaal om 18.45 uur op NPO 1.
liveblog gesloten

Tot morgen!

We sluiten af met de twee snelste sprinters van de wereld (tenminste vandaag). Op Arnaud Démare staat geen maat in deze Giro d'Italia. En Caleb 'Pocket Rocket' Ewan bewijst in de Scheldeprijs dat hij op pure snelheid niet te kloppen is.

Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Arnaud Démare boekte in Rimini zijn vierde ritzege in de Giro van 2020

De dag van morgen (in de Giro)

Maar nu zijn we dus nog bezig met de Giro van 2020 en die gaat donderdag verder met een listige etappe van Cesenatico naar Cesenatico. Rond de geboorteplaats van Marco Pantani heeft de organisatie een route gevonden met een hoogteprofiel als een kartelzaag. Slechts vijf klimmen zijn gecategoriseerd (drie van derde categorie, twee van vierde), maar in de praktijk gaat het de hele dag op en af.

Niet voor niets heeft de Giro vier sterren toegekend aan deze rit, spektakel lijkt verzekerd.

Het profiel van de twaalfde etappe in de Giro d'Italia

Even vooruitkijken: Bretonse etappes Tour 2021 bekend

Toegegeven, het is nog heel ver weg voor de meesten. Maar vandaag zijn de eerste vier etappes van de Tour de France van 2021 bekendgemaakt.

We wisten al dat Le Grand Départ dit jaar in Bretagne zou zijn. De Tour begint met een rit van Brest naar Landerneau. Al op de tweede dag wordt het klassement opgeschud met een aankomst op Mûr-de-Bretagne.

Le Grand Départ: Tour de France 2021

zaterdag
Zat. 26 juni 2021 Etappe 1 Brest-Landerneau
Zon. 27 juni 2021 Etappe 2 Perros-Guirec - Mûr-de-Bretagne
Ma. 28 juni 2021 Etappe 3 Lorient-Pointivy
Di. 29 juni 2021 Etappe 4 Redon-Fougères

Debutant Ewan: 'Dit is een heel belangrijke race voor sprinters'

Caleb Ewan won al vijf ritten in de Tour de France, drie ritten in de Giro en een rit in de Vuelta. De Scheldeprijs ontbrak nog. "Dit is een heel belangrijke race voor de sprinters, maar toch was het de eerste keer dat ik hier aan de start stond", vertelde Ewan voor de camera van Sporza.

"Ik had nog nooit een koers van dit niveau gewonnen in België. Voor mij is dit een belangrijke zege, maar voor de ploeg misschien nog meer. Ik denk dat ze gelukkig zullen zijn."

Cavendish bewaart kaderplaatje

De Vlaamse regie heeft vandaag veel oog voor Mark Cavendish. De Scheldprijs is dan ook de wedstrijd waarin hij in 2007 zijn eerste zege op het hoogste niveau behaalde. De Engelsman heeft het na zijn werk in de kopgroep rustig aan gedaan en komt nu pas over de finish.

Onderweg zagen we hem in een onderonsje met een andere oudgediende, André Greipel. En, nog opvallender, hij heeft het kaderplaatsje met zijn startnummer van de fiets getrokken en in de achterzak gestoken. Zou dít dan zijn laatste koers zijn geweest?

Ackermann gedeclasseerd, Coquard mee naar podium

Pascal Ackermann (Bora) is gedeclasseerd vanwege de val die hij veroorzaakte met zijn zwieper. Dat betekent dat Niccoló Bonifazio tweede wordt achter Ewan. Bryan Coquard mag ook mee naar het podium.

FINISH SP - Niet De Kleijn, maar Jensen

De familie De Kleijn kan opgelucht ademhalen. Het is niet Arvid de Kleijn die ten val is gekomen, maar de Noor August Jensen. De Kleijn zelf eindigt als achtste. Ook bij Jensen valt de schade mee, hij is zelf over de finish gereden.

Toptien

Scheldeprijs - De toptien:
1. Ewan
2. Ackermann
3. Bonifazio
4. Coquard
5. Merlier
6. Philipsen
7. Capiot
8. Arvid de Kleijn
9. Sam Bennett
10. Einhorn

FINISH - CALEB EWAN WINT DE 108STE SCHELDEPRIJS!

Caleb Ewan wint met overmacht het 'officieuze WK voor sprinters'. Pascal Ackermann wordt tweede, Niccolò Bonifazio derde.

In de laatste meters zagen we nog een heel nare valpartij van onder anderen Ivan Garcia Cortina. Een renner van Riwal lijkt het grootste slachtoffer. Dat zou weleens Arvid de Kleijn kunnen zijn. Hij raakt het achterwiel van Ackermann, die een zwieperd maakte.

3 km SP

Wie zien we nu al vooraan? De ploegen van Sam Bennett, Bryan Coquard en Jasper Philipsen. En daar komt ook Caleb Ewan. Maar het is chaotisch.

5 km SP - Treintjes

We zien verschillende treintjes op kop in de finale van de Scheldeprijs. Logisch, natuurlijk, want elke ploeg is afgereisd met een (top-)sprinter.

Tien Nederlandse zeges

Piotr Havik zal de Scheldeprijs niet winnen, maar hij begint de laatste tien kilometer wel als enige koploper. Maar het peloton zit hem nu toch op de hielen. Sterker, hij is ingelopen.

Toch een mooi moment om de tien Nederlandse zeges in deze wedstrijd eens op een rij te zetten.

2018 en 2019: Fabio Jakobsen

2005: Thorwald Veneberg

1999: Jeroen Blijlevens

1998: Servais Knaven

1990: John Talen

1985 en 1986: Jean-Paul van Poppel

1985: Adrie van der Poel

1981: Ad Wijnands

18 km SP - Laatste ronde

De bel van de laatste ronde klinkt in de Scheldeprijs. En dat is het sein voor de jonge Lewis Askey om nog even in de aanval te gaan. Piotr Havik springt in zijn wiel en laat de jonge Engelsman achter. De Nederlander is solo met 0.22 op het peloton.

Slotfase: Démare wint!

Démare soeverein naar vierde zege in Giro d'Italia

22 km SP - Valpartij Grondin

Oei, wat een nare val van Donavan Grondin, de jongste deelnemer (20) aan de Scheldeprijs vandaag. De ploeggenoot van Nacer Bouhanni bij Arkéa raakt een stoeprand en klapt over dubbel over zijn fiets, maar lijkt met de schrik vrij te komen.

35 km SP - Cav zegt gedag

Bye bye Cav! Mark Cavendish zwaait naar de camera en laat zich terugzakken in het peloton. Een voorlopig afscheid, zo hopen we. Volgende week staat hij nog op de startlijst van de Driedaagse De Panne.

De kopgroep in de Scheldeprijs bestaat nu nog uit zeven man: Groezdev, Schär, McCabe, Askey, Juul-Jensen, Luc Wirtgen en Piotr Havik. Ze hebben nog maar 0.30.

KLASSEMENT

In het algemeen klassement verandert vandaag niets. João Almeida blijft aan de leiding, Wilco Kelderman is tweede.

Het algemeen klassement na etappe 11 in de Giro d'Italia

In de voetsporen van Hinault

Arnaud Démare treedt in de voetsporen van zijn landgenoot Bernard Hinault, de laatste Fransman die vier ritzeges in een Giro (1982) wist te winnen. Het recordaantal zeges staat op naam van Alessandro Petacchi. De Italiaan schreef in 2004 liefst negen ritten op zijn naam.

FINISH GIRO - DÉMARE WINT ZIJN VIERDE RIT DEZE GIRO

De toptien:

1. Démare
2. Sagan
3. Hodeg
4. Consonni
5. Zabel
6. Denz
7. Gaviria
8. Oldani
9. Mosca
10. Viviani

De toptien van de elfde etappe in de Giro

3 km GIRO

Mikkel Bjerg heeft de kop overgenomen namens UAE en zijn sprinter Gaviria. Het gaat snoeihard in Rimini.

4 km GIRO

Sander Armée is gegrepen en wie zien we sleuren op kop van het peloton. Alex Dowsett, de ritwinnaar van afgelopen weekend. Dat doet hij voor Rick Zabel. Ook Gaviria en Démare zitten al goed.

8 km GIRO - Peloton kijkt Armée in de rug

Nee hoor, Armée gaat het niet redden. De renners zijn inmiddels in Rimini en zien de Belg bijna in de rug. Zometeen volgt nog wel een listige finale met een aantal gevaarlijke bochten en rotondes.

12 km GIRO - Armée geeft alles

Mattia Bais is inmiddels opgeslokt door het peloton, waar het nu snoeihard gaat. Daar kan zelfs een oersterke Sander Armée niet tegenop. Toch? Zijn voorsprong is inmiddels minder dan een minuut: 0.57.

Viviani aangereden door een motor

Bekijk de beelden van de aanrijding van Elia Viviani op een rotonde.

Wat een pech: sprinter Viviani aangereden door een motor

17 km GIRO - Armée verliest vrijwel niets, Viviani terug

Sander Armée doet het geweldig in zijn eentje. Tegen het geweld van Groupama houdt hij prima stand en heeft nog altijd 1.50 op het peloton. Elia Viviani, die aangereden werd door een motor, is intussen terug in het peloton.

65 km SP - Status quo

In de Scheldeprijs is het al een tijdje status quo. Met nog iets minder dan vier ronden te gaan rijdt de kopgroep - met Cavendish en Piotr Havik - 1.00 voor het peloton.

24 km GIRO - Armée lost Bais

Sander Armée is duidelijk de sterkste van de koplopers. De ervaren Belg, die nog strijdt om een contract bij Lotto-Soudal volgend seizoen, lost Bais op een klimmetje en probeert het solo. Romano, Frapporti en Mazzucco worden bijna ingelopen.

28 km - Armée en Bais met zijn tweeën

Bij de tweede en laatste tussensprint ging het opnieuw tussen Romano en Frapporti en opnieuw wint Romano. Daarna was het tijd voor Sander Armée en Mattia Bais om er met zijn tweeën vandoor te gaan.

Ze hebben inmiddels al 1.05 op de drie achtervolgers. De voorsprong op het peloton, waar de mannen van Démare het heft in handen heeft genomen, is 2.17.

32 km - Viviani onderuit door een motor

Een vreemde valpartij op een rotonde. Wat heet. Elia Viviani, een van de schaduwfavorieten van vandaag, wordt gewoon aangereden door een motor. Hij kan verder, maar meesprinten voor de dagzege gaat lastig worden.

Kelderman over coronabesmetting Matthews: 'Dat was wel een redelijk grote klap'

De Belgische collega's van Sporza hebben ook een verslaggever in de Giro. En die sprak vanochtend met Wilco Kelderman. De Nederlander rijdt een ijzersterke Giro en is tweede in het klassement. Maar gisteren werd hij opgeschrikt door de positieve coronatest van ploegmaat Michael Matthews.

"Het was wel een redelijk grote klap", erkende Kelderman. "Het is vervelend en je denkt dan na of je in zijn buurt bent geweest. Het was chaotisch en onduidelijk gisteren. Er was ook stress, je moest eten op de kamer. Het was heel raar."

Maakt hij zich zorgen voor de komende dagen? "Niet echt. Ik voel me fit en we zijn gisteren nog een keer getest. Iedereen was negatief en ook bij Michael is niet eens zeker of het wel echt positief was. Het kan ook vals positief zijn. Of de vrees leeft dat de Giro Milaan niet haalt? Dat zou zomaar kunnen."

49 km GIRO - Drie minuten

Armée (Lotto-Soudal), Bais (Androni), Mazzucco en Romano (Bardiani) en Frapporti (Vini Zabu) rijden nog steeds op kop met 3.00 voorsprong op het peloton.

Cavendish benadrukt: 'Ik wil nog niet stoppen'

Maar hoe zit het nou met Cavendish? Gaat hij stoppen of niet? De collega's van Sporza spraken voor de start in Schoten met de Engelsman. "Ik heb nu eenmaal het hart op de tong. Ik hou van wielrennen. Zeker hier in België. Hier in de Scheldeprijs heb ik mijn eerste profzege behaald. Ik heb echt uitgekeken naar deze wedstrijd. Ik hou ervan om in België te koersen. Ik ben echt blij dat deze koers doorgaat."

"Door het coronavirus is de situatie erg onduidelijk", aldus Cavendish. "Er was sprake van dat er misschien wel niet meer gekoerst zou worden dit jaar. Omdat ik zelf ook nog geen ploeg heb voor 2021 realiseerde ik me plots dat Gent-Wevelgem misschien wel het einde van mijn carrière was."

Cavendish benadrukt dat hij nog niet met pensioen wil. "Ik wil nog niet stoppen, ik wil nog blijven koersen. Dat het al enkele jaren moeilijker gaat? Dat is relatief. Tachtig procent van de renners wint nooit een koers. Als iemand anders tweede wordt, is dat misschien goed. Bij mij is het dan slecht."

Bekijk het interview met Mark Cavendish na afloop van Gent-Wevelgem afgelopen zondag.

Emotionele Cavendish in tranen na Gent-Wevelgem: 'Misschien wel mijn laatste race'

124 km - Bijna anderhalve minuut voor Cavendish en co

Mark Cavendish en zijn metgezellen hebben in de tussentijd 1.22 voorsprong bij elkaar gefietst. Op een parcours als die van de Scheldeprijs is dat best knap, zeker als je bedenkt dat de gemiddelde snelheid rond 49 kilometer per uur ligt.

Kopgroep (8): Mark Cavendish (GBr, Bahrain-McLaren), Dmitri Groezdev (Kaz, Astana), Michael Schär (Zwi, CCC), Travis McCabe (VS, Israel Start-Up Nation), Lewis Askey (GBr, Groupama), Christopher Juul-Jensen (Mitchelton), Luc Wirtgen (NTT) en Piotr Havik (Riwal).

Na Pedersen nu Pedersen uit de strijd

Na Casper Pedersen (valpartij) heeft ook Mads Pedersen in de Scheldeprijs de pijp aan maarten gegeven. De oud-wereldkampioen en winnaar van Gent-Wevelgem afgelopen zondag heeft zijn vizier volledig gericht op de Ronde van Vlaanderen van zondag.

73 km GIRO - Bergsprintje

Na de tussensprint in Pesaro beginnen de renners meteen aan de Monte San Bartolo. De koplopers maken er zowaar een prachtige strijd van, die glansrijk gewonnen wordt door Mattia Bais. Hij pakt drie bergpunten en houdt meteen de benen stil. Mazzuco komt als tweede boven, Armée is derde.

Door al dat geweld groeit de voorsprong van de vijf weer een beetje: 3.15.

Kopgroep (5): Armée (Lotto-Soudal), Bais (Androni), Mazzucco en Romano (Bardiani) en Frapporti (Vini Zabu)

76 km GIRO - Tussensprintje

In de Giro hebben de vijf koplopers zojuist gesprint om de punten van de eerste tussensprint. Romano snoept de puntjes weg voor Frapporti. Ook achter de koplopers wordt gesprint om drie, twee en een puntje. Démare wint, voor Sagan en Vendrame.

Kopgroep (5): Armée (Lotto-Soudal), Bais (Androni), Mazzucco en Romano (Bardiani) en Frapporti (Vini Zabu)

135 km SP - Minuutje voorsprong voor Cav

Na twee van de tien rondes in de Scheldeprijs hebben de acht koplopers - waaronder Cavendish en Havik - 1.05 voorsprong op het peloton.

VALPARTIJ CASPER PEDERSEN

Een tegenvaller voor Cees Bol en zijn ploeg. Casper Pedersen, zondag nog winnaar van Parijs-Tours, is hard gevallen en heeft de Scheldeprijs verlaten. Het is te hopen voor de Deen dat de Ronde van Vlaanderen niet in gevaar komt.

151 km SP - Cavendish weer in kopgroep

Het mag dan te boek staan als het officieuze WK voor sprinters, toch zij er genoeg renners die de aanval zoeken in de openingsfase van de Scheldeprijs. Nathan Van Hooijdonck (CCC, volgend jaar Jumbo-Visma) en de Nederlander Elmar Reinders (Riwal) tekenden voor de eerste serieuze aanval, maar werden teruggepakt.

Daarna regende het aanvallen en ontstond een kopgroep van acht, met...Mark Cavendish!

De namen (8): Cavendish, Groezdev, Schär, McCabe, Askey, Juul Jensen, Wirtgen en Piotr Havik.

99 km GIRO - Vertrouwd beeld

Het beeld van de elfde etappe in de Giro is nu al anderhalf uur hetzelfde. Armée (Lotto-Soudal), Bais (Androni), Mazzucco en Romano (Bardiani) en Frapporti (Vini Zabu) rijden vooruit, met 2.50 voorsprong op het peloton.

SCHELDEPRIJS GESTART

Ewan, Sam Bennett, Ackermann, Cavendish, Philipsen, Merlier, Coquard, Van Poppel of toch Bol? Wie mag over 182 km de handen in de lucht steken als winnaar van de 108ste Scheldeprijs? Ze zijn van start gegaan!

Waarheen leidt de weg?

De 108ste Scheldeprijs voert over 173,3 kilometer van Schoten naar...Schoten. Oorspronkelijk zou de wedstrijd van start gaan in het Terneuzen, maar vanwege de Nederlandse coronamaatregelen heeft de organisatie eieren voor zijn geld gekozen. En dus rijden de renners tien lokale ronden van 17,3 kilometer.

Een kaartje van het parcours kunnen we je overigens niet tonen, want de organisatie heeft die niet gepubliceerd om toeschouwers af te schrikken. En dat is zeker niet de enige maatregel.

Cavendish is er wel!

Mark Cavendish zinspeelde zondag na afloop van Gent-Wevelgem op het feit dat hij mogelijk zijn laatste koers gereden had. Daaruit zouden we kunnen opmaken dat de onderhandelingen van de sprintlegende van het eiland Man met zijn ploeg Bahrain-McLaren over een contract voor volgend seizoen niet zo soepel verlopen.

Vandaag staat Cavendish gewoon aan de start in Schoten voor de koers die hij drie keer op zijn naam schreef. In 2007, 2008 en 2011 was hij de snelste. Mocht dat vandaag weer lukken, dan zou dat pas een afscheid in stijl zijn!

Mark Cavendish slaat in 2011 voor de derde keer toe in de Scheldeprijs

Fabio, we missen je!

Over naar Schoten, een voorstad van Antwerpen en start- en finishplaats van de oudste klassieker van Vlaanderen, de Scheldeprijs. Het officieuze wereldkampioenschap voor sprinters, zoals de biljartvlakke wedstrijd ook wel wordt genoemd, wordt dit jaar voor de 108ste keer verreden.

Marcel Kittel is recordhouder met vijf zeges. De laatste twee jaar kroonde Fabio Jakobsen zich tot koning van het sprintersgilde. Dit jaar kan Jakobsen zijn titel niet verdedigen, we weten allemaal waarom.

Bol en Molenaar in Vuelta

In Italië wordt gekoerst, Over een half uurtje gaan de renners van start in België. En ook voor de Vuelta à España worden nog gewoon plannen gemaakt. In de Ronde van Spanje, die dinsdag 20 oktober begint in de Baskische grensstad Irún, zullen we Jetse Bol terugzien met zijn ploeg Burgos-BH.

En hij is niet de enige Nederlander. Ook Alex Molenaar, zoon van een Nederlandse vader en een Spaanse moeder, mag zijn debuut maken. De 21-jarige Molenaar reed vorig jaar nog voor het continentale Monkey Town-à Bloc en verdiende daar een contract bij de Spaanse ploeg.

Geen nieuwe coronagevallen

We moeten het toch even hebben over corona. Uit de testen van de rustdag van maandag kwamen twee positieve uitkomsten onder de renners. Na de positieve test van Steven Kruijswijk besloot Jumbo-Visma in zijn geheel naar huis te gaan, net als Mitchelton-Scott. Bij de Australische formatie, die eerder kopman Simon Yates kwijtraakte, bleken nog eens vier stafleden positief.

Sunweb is nog wel gewoon in koers, ondanks de positieve test van Michael Matthews. Tot en met donderdag worden alle renners van die ploeg dagelijks getest, zo vertelde Giro-directeur Vegni tegen La Gazetto dello Sport. Die testen zijn voor vandaag dus negatief uitgevallen, want alle renners zijn van start gegaan.

Bekijk hieronder de reactie van sportief directeur Merijn Zeeman op de terugtrekking van Jumbo-Visma uit de Giro.

Ploegleider Jumbo-Visma: 'Voor onze mensen in Italië is seizoen afgelopen'

151 km - Drie minuten

De sprintersploegen hebben de handen ineengeslagen en houden met een helper per ploeg het verschil beperkt. Armée (Lotto-Soudal), Bais (Androni), Mazzucco en Romano (Bardiani) en Frapporti (Vini Zabu) moeten het doen met een voorsprong van zo'n 3.00.

Kopgroep (5): Armée (Lotto-Soudal), Bais (Androni), Mazzucco en Romano (Bardiani) en Frapporti (Vini Zabu)

Het peloton op weg naar Rimini in de elfde etappe van de Giro

160 km - Nog 144 renners

Achter de vijf koplopers zien we een mannetje van Cofidis (voor sprinter Viviani), UAE (voor Gaviria) en Groupame (voor Démare). En daarachter zien we meteen Wilco Kelderman met vijf ploeggenoten.

Démare is natuurlijk de grote favoriet vandaag, maar moet het vandaag wel zien te klaren zonder Ramon Sinkeldam en tijdrijder Benjamin Thomas. Sinkeldam voelde zich de hele Giro al niet goed en stapte gisteren niet meer op wegens vermoeidheid.

En dan was er - buiten de coronagevallen - nog een renner die niet meer van start ging. Lawson Craddock heeft toestemming gekregen van zijn ploeg EF Education om naar huis te vliegen voor de geboorte van zijn eerste kind. We zijn dus nog met 144 renners.

165 km - Vijf koplopers

Nou dat antwoord is snel gegeven. Vier Italianen en een Belg zijn ervandoor en hebben in een vloek en een zucht 4.00 voorsprong op het peloton.

De namen: Sander Armée (Lotto-Soudal), Mattia Bais (Androni), Fabio Mazzucco en Francesco Romano (Bardiani) en Marco Frapporti (Vini Zabu).

La Tappa è partita

Ze zijn eraan begonnen! De elfde etappe van de Giro d'Italia is van start gegaan. Wie heeft zin in een dagje in de kopgroep?

Na regen komt zonneschijn

Na de regen van de afgelopen dagen en alle slechte berichten over coronabesmettingen lijkt er vandaag geen vuiltje aan de lucht aan de Adriatische kust. De zon schijnt en er is een aangenaam temperatuurtje.

Algemeen klassement

Ook in het algemeen klassement veranderde het een en ander na de spectaculaire rit van dinsdag. Grootste verliezer was Jakob Fuglsang, die vanwege een lekke band in de slotfase 1.15 verloor op zijn naaste concurrenten. De Deense kopman van Astana is nu elfde op 2.20 van de roze trui.

Rozetruidrager João Almeida maakte opnieuw indruk, won het sprintje van de groep met favorieten en greep zo ook mooi nog even vier bonificatieseconden mee. Zijn voorsprong op Wilco Kelderman is nu 0.34.

Sagan is weer Sagan

Na 461 dagen zonder zege en handenvol ereplaatsen was Peter Sagan op weg naar Tortoreto weer zijn onnavolgbare zelf. Hij ging in de aanval vanuit de start, hield met de kopgroep alle achtervolgende ploegen op afstand, reed in de loodzware finale alle medevluchters uit het wiel en hield stand in de vlakke slotkilometers.

Zo werd Sagan de honderdste renner die een etappe in alle drie de grote ronden wist te winnen.

Sagan zegeviert voor het eerst in de Giro, Kelderman blijft alert

Strijd om de maglia ciclamino

De sprintkoning van deze Giro is natuurlijk Arnaud Démare. De Fransman van Groupama-FDJ versloeg Peter Sagan en Davide Ballerini met minimaal verschil op Sicilië, maar was daarna met grote overmacht de beste in Matera en Brindisi. Toch is het verschil met Peter Sagan in het puntenklassement maar 20 punten. En dat heeft natuurlijk alles te maken met het kunststukje van de Slowaak dinsdag.

Puntenklassement

1. Arnaud Démare (Fra, Groupama-FDJ) 167 punten
2. Peter Sagan (Slw, Bora-hansgrohe) 147 pnt
3. Filippo Ganna (Ita, Ineos) 51 pnt

Il Pirata

Wie denkt aan Rimini denkt wellicht aan zon, zee, strand en discotheken. Wielerliefhebbers denken misschien eerder aan Marco Pantani, die op 14 februari 2004 (Valentijnsdag) levenloos werd aangetroffen in een hotel in de badplaats. De Italiaanse wielerheld, winnaar van de Giro en de Tour in 1998, overleed volgens de onderzoekers in eenzaamheid aan een overdosis van cocaïne en antidepressiva.

Morgen staat de Giro helemaal in het teken van 'Il Pirata'. Dan begint en eindigt de twaalfde etappe in Cesenatico, de geboorteplaats van Pantani.

Marco Pantani in de aanval op de Galibier in de Tour van 1998

Waarheen leidt de weg?

Na de spectaculaire 'Muro'-etappe van gisteren is de route vandaag opvallend vlak. Na 105 kilometer ligt er een klimmetje van vierde categorie en daarna loopt de weg golvend richting Rimini.

Benvenuto di Porto Sant'Elpidio!

De elfde etappe begint vandaag in Porto Sant'Elpidio, een fijne badplaats aan de Adriatische Kust. Behalve vanwege de badgasten staat het stadje met zo'n 26.000 inwoners ook bekend om de plaatselijke schoenindustrie. In de heuvels boven het stadje liggen een paar fraaie historische villa's en ook is er het Teatro delle Api (Theater van de Bijen), beroemd vanwege het jaarlijkse kindertheterfestival.

Een keer eerder was Porto Sant'Elpidio startplaats in de Giro. Mario Cipollini won in 1992 de sprint in het kustplaatsje, Franco Vona was een dag later de beste in de rit die in Porto Sant'Elpidio van start ging.

Welkom!

Vandaag zijn de sprinters aan zet in dit liveblog. In de Giro d'Italia krijgen de sprinters een uitgelezen kans in de vrijwel vlakke rit naar Rimini. En in België wordt de sprinterskoers der sprinterskoersen verreden, de Scheldeprijs.

Davide Ballerini, Peter Sagan en Arnaud Démare stormen naar de streep in de vierde etappe van de Giro.