Ewan snelste van alle sprintkanonnen na massasprint in Scheldeprijs

Caleb Ewan is winnaar geworden van de 108de editie van de Scheldeprijs. De Australiër versloeg op imponerende wijze een imposant rijtje topsprinters. Het podium bestond naast Ewan uit Niccolò Bonifazio en Bryan Coquard.

De race werd vooraf betiteld als het 'sprinters-WK', vanwege het sterke deelnemersveld met namen als Sam Bennett, Pascal Ackermann, Mark Cavendish, Jasper Philipsen, Bryan Coquard en Cees Bol aan de start. Maar geen van die namen kwam maar in de buurt van de rappe Ewan.

De massasprint werd ontsierd door een harde valpartij van August Jensen, een renner van de kleine Riwal-ploeg. Hij tikte het achterwiel van Pascal Ackermann aan na een gevaarlijke manoeuvre van de Duitser. Ackermann eindigde als tweede maar werd gediskwalificeerd.

Aangepast parcours

De Scheldeprijs kende dit jaar een aangepast parcours. Normaal gesproken loopt de race door Nederland en België met Terneuzen als startplaats. Vanwege de Nederlandse coronamaatregelen koos de organisatie ervoor om het parcours aan te passen naar tien lokale ronden van 17,3 kilometer rond het plaatsje Schoten, liggend vlakbij Antwerpen.

De wedstrijd kende lang hetzelfde verloop. Na twee rondes formeerde er een kopgroep van acht renners, met daarin onder anderen Mark Cavendish en de Nederlander Piotr Havik. Cavendish liet afgelopen zondag na Gent-Wevelgem nog zijn tranen de vrije loop, met de gedachte dat de Belgische koers de laatste uit zijn carrière zou zijn.

De drievoudig winnaar van de Scheldeprijs stapte dus gewoon op en liet zich van voren zien. Twee rondes voor het einde liet hij zich uit de kopgroep zakken en inrekenen door het peloton. Havik bleef als laatste renner van de oorspronkelijk kopgroep over, maar werd 8 kilometer voor de finish ingerekend door het peloton.

Overigens verklaarde Cavendish voor de camera's van Sporza dat hij nog niet wil stoppen met wielrennen en zondag emotioneel reageerde. "Ik heb nu eenmaal het hart op de tong. Ik hou van wielrennen en wil nog niet stoppen."

STER reclame