Kelderman niet zeker over finish in Milaan; Démare soeverein naar vierde zege. Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Sprinter Arnaud Démare is de sprintkoning van de 103de Giro d'Italia. De Fransman boekte in de massasprint van de elfde etappe alweer zijn vierde ritzege en liet daarbij Peter Sagan, ritwinnaar van dinsdag en Álvaro Hodeg achter zich.

Na twee etappes voor de klassementsmannen en avonturiers met tussendoor een rustdag, volgde woensdag een vrijwel vlakke rit van 180 kilometer naar de Italiaanse kustplaats Rimini. Een uitgelezen kans dus voor de sprintersploegen.

Viviani aangereden

De Italiaanse troef voor de massasprints Ella Viviani kon zich niet mengen in de strijd om de dagzege. De renner van Cofidis werd onderweg van achteren aangereden door een motor. De zevenvoudig ritwinnaar in de Giro kon de rit wel vervolgen, maar was met een wond op zijn knie kansloos voor de ritzege en eindigde als tiende.

Pech voor Viviani:

Wat een pech: sprinter Viviani aangereden door een motor Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De sprintersploegen lieten weinig aan het toeval over. Het verschil tussen het peloton en een vroeg geformeerde kopgroep van vijf renners schommelde vrijwel de gehele rit rond de drie minuten.

In aanloop naar de finale viel de kopgroep uiteen in twee stukken. De Belg Sander Armée en de Italiaan Mattia Bais gingen ervandoor, waarna Armée zijn medevluchter achterliet. De renner van Lotto-Soudal hield op knappe wijze lang stand. De sprintersploegen moesten alle zeilen bijzetten om de ervaren Belg in te rekenen, wat op 6 kilometer van de meet lukte.

In de eindsprint werd Arnaud Démare uitstekend gelanceerd door zijn ploeggenoten van Groupama-FDJ, waardoor hij met een fietslengte voorsprong op zijn concurrenten al ruim voor de meet zijn handen omhoog kon steken.

Kelderman wacht af

Wilco Kelderman kwam niet in de problemen en handhaafde zich op de tweede plek in het klassement. De 29-jarige renner is er niet zeker van of de ronde wel uitgereden gaat worden. "In Europa loopt het niet goed. Het hangt af van de Italiaanse regering. Ik kijk van dag tot dag en we zien wel waar het eindigt. Ik voel me fit."

Uitslag etappe 11

STER reclame