NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Halsema: mondkapjesplicht moet van kabinet komen • 'Meeste OMT-leden wilden verder gaan'

 • Premier Rutte en minister De Jonge kondigen vanavond een reeks strengere maatregelen aan. "We doen ons best, maar het virus doet het beter", zei De Jonge.
 • Burgemeester Halsema heeft een mondkapjesadvies aangekondigd voor vier grote regio's.
 • Het RIVM meldt vandaag 2921 nieuwe bevestigde coronabesmettingen.
 • Cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je op deze site van de Rijksoverheid en het reisadvies voor verschillende landen staat bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten dit liveblog. Vanaf de vroege ochtend praten we je in een nieuw liveblog bij over al het coronanieuws. Goede nacht!

 • Geen publiek meer langs sportvelden, 'dus nu nog even genieten'

  Voorlopig mag er geen publiek meer aanwezig zijn bij sportwedstrijden. Het is een van de nieuwe coronamaatregelen die het kabinet vanavond bekendmaakte. Hockeyvereniging Kampong in Utrecht vindt het jammer.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Geen publiek meer langs sportvelden: 'dus nu nog even genieten'
 • 'Meerderheid OMT-leden wilde meer landelijke maatregelen'

  Een meerderheid van de leden van het Outbreak Management Team had het beter gevonden als de regionale aanpak van de coronacrisis helemaal was opgegeven ten faveure van landelijke maatregelen. Dat zegt Andreas Voss, hoogleraar infectiepreventie en lid van het OMT.

  Volgens Voss was men de afgelopen tijd binnen het OMT verdeeld over de kwestie, maar wilden de meeste leden landelijke maatregelen. Desondanks koos het kabinet er vandaag voor om, naast enkele landelijke maatregelen, onderscheid te maken tussen verschillende regio's.

  "Voor de duidelijkheid van de burger had ik het op prijs gesteld als iedereen achter één beleid staat", zei Voss in Nieuwsuur. Hij refereerde aan mondkapjes in winkels. "Ik vind dat je dat landelijk had moeten doen en niet alleen in de grote steden. Bovendien: welke grote steden? Nijmegen is niet genoemd. Daar zijn ook veel besmettingen."

 • Halsema: mondkapjesplicht moet van kabinet komen

  In de regio Amsterdam-Amstelland en nog drie veiligheidsregio's gaat het advies gelden om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes, zei de burgemeester van Amsterdam eerder vanavond in een persconferentie. In het tv-programma Op1 kreeg ze later op de avond de vraag waarom ze zelf in haar stad geen draagplicht instelt. Volgens Halsema is dat juridisch niet haalbaar.

  Halsema zei daarover juridisch advies te hebben ingewonnen, en bij het invoeren van een draagplicht "gaan we waarschijnlijk nat bij de rechter". Volgens haar moet het kabinet een landelijke aanwijzing geven voor een draagplicht. Ze benadrukte zelf vóór te zijn, in elk geval op plekken waar lastig afstand te houden is.

  Hard bewijs is volgens Halsema niet nodig, ze sprak over het voorzorgsbeginsel: "Alle maatregelen die kunnen helpen, die kunnen voorkomen dat we cafés en theaters moeten sluiten, laten we dat doen en later evalueren of het geholpen heeft."

  In dezelfde uitzending zei Jan Kluytmans, arts-microbioloog en lid van het Outbreak Management Team, dat het wetenschappelijk "niet keihard bewezen" is dat een mondkapje een positief effect heeft, om eraan toe te voegen: "Het is ook niet bewezen dat het geen positief effect heeft".

  Kluytmans uitte zich eensgezind met Halsema dat het een besluit is dat landelijk genomen zou moeten worden. "Ik vind dat we hier veel te veel over praten, en dat we niet duidelijk een koers gaan varen."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Als we een draagplicht invoeren, gaan we waarschijnlijk nat bij de rechter'
 • Topadviseur Trump: Van Dissel moet naar mondkapjesdata kijken

  Anthony Fauci, de belangrijkste corona-adviseur van president Trump, reageert in Nieuwsuur op het Nederlandse mondkapjesbeleid. Het kabinet heeft vanavond een mondkapjesadvies aangekondigd voor verschillende regio's, maar niet voor het hele land. Fauci zegt dat hij het dragen van een mondkapje absoluut adviseert, al tekende hij erbij aan dat handhaven lastig is.

  "Ongeacht het land zou ik mensen aanraden serieus te overwegen maskers te dragen om overdracht te voorkomen", zegt hij tegen het programma. "Genoeg informatie wijst erop dat mondkapjes zeer gunstig zijn voor het voorkomen van overdracht en het krijgen van een infectie." Fauci roept Jaap van Dissel van het RIVM op om "te kijken naar de snel toenemende hoeveelheid data over het belang en de effectiviteit van gezichtsmaskers".

  De Amerikaanse immunoloog waarschuwt dat de situatie in Nederland zorgwekkend is, nu verwacht wordt dat er over een week 5000 besmettingen per dag bij komen. "Jullie gaan de verkeerde kant op en jullie zouden er goed aan doen die cijfers naar beneden te krijgen", aldus Fauci.

 • Restaurants in Marseille blijven open ondanks verbod: 'Genoeg is genoeg'

  De restauranthouders in Marseille verzetten zich tegen de coronamaatregel van de overheid om de horeca in de stad te sluiten. Marseille is één van de zwaarst getroffen steden in Frankrijk.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Restaurants in Marseille blijven open ondanks verbod: 'Genoeg is genoeg'
 • Werkgeversorganisaties: begrip, maar testcapaciteit moet snel omhoog

  Ondernemersverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland noemen de nieuwe coronamaatregelen pijnlijk, maar nodig. "Deze maatregelen vormen een laatste kans om ergere scenario's af te wenden en ons gedrag aan te passen", zegt Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW. "Tegelijkertijd heeft dit pakket ingrijpende gevolgen voor veel van onze leden." De ondernemers willen daarom opnieuw met het kabinet en de vakbonden in gesprek over steun aan de zwaarst getroffen sectoren.

  "Verder is het essentieel dat het kabinet de komende drie weken alles in het werk stelt om de testcapaciteit op te schalen, zodat we na deze fase het virus goed onder controle kunnen houden", vult Jacco Vonhof van MKB-Nederland aan. Ook de sneltesten en het bron- en contactonderzoek moeten opgeschaald worden, zeggen de ondernemers.

 • Horecaondernemers: geen lichtpuntje, situatie wordt uitzichtloos

  Koninklijke Horeca Nederland (KHN) reageert boos op de nieuwe coronamaatregelen. Vanaf morgen moeten horecazaken door heel Nederland om 22.00 uur dicht. Binnen mag de horeca maximaal dertig gasten ontvangen, buiten maximaal veertig. Daarnaast zullen hotels geraakt worden door het advies om reizen zoveel mogelijk te beperken.

  "Wederom is er geen onderbouwing voor de beperkingen", zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen. "Rutte had het in de persconferentie over clusters in de horeca. Maar ik zie dat niet terug in de RIVM-cijfers." Het is volgens de voorzitter daarom steeds moeilijker om draagvlak te vragen van zijn leden. "Er is totaal geen lichtpuntje. Niet eens een aanvullend steunpakket. Voor steeds meer ondernemers wordt de situatie uitzichtloos."

  KHN denkt dat dat ondernemers de rekening krijgen van falend beleid. "Personeel dat getest moet worden, moet hier in Rotterdam soms zeven dagen wachten. Al die tijd kunnen ze niet werken, maar moeten ze wel doorbetaald worden."

 • Supportersverenigingen verontwaardigd over publiekstop

  Supporterscollectief Nederland, een samenwerkingsverband van voetbalsupportersverenigingen, is teleurgesteld over het aangekondigde verbod op publiek bij sportevementen. "We begrijpen de noodzaak om het aantal besmettingen terug te dringen. Wel zetten we vraagtekens bij deze maatregel en missen we perspectief, zeker omdat de crisis nog wel langer gaat duren dan de drie weken waarvoor de huidige maatregelen gelden", zegt voorzitter Keuning.

  "We hadden in het voetbal juist een manier gevonden om op een verantwoorde manier een beperkt aantal supporters toe te laten, en ondertussen onderzoek te doen hoe we dat kunnen opbouwen. We hopen dit snel te kunnen hervatten. Keuning spreekt van "een klap voor het voetbal en voor iedereen die zich heeft ingespannen om van de stadions een veilige omgeving te maken." Volgens de supportersverenigingen heeft dit negatieve gevolgen voor de financiële situatie van clubs.

  Keuning vreest ook dat supporters nu op andere plekken dan in de stadions samen voetbal gaan kijken, "terwijl in het stadion juist een veilige omgeving is gecreëerd".

 • De maatregelen die morgenavond ingaan

  Premier Rutte en minister De Jonge hebben een reeks nieuwe coronamaatregelen aangekondigd die de komende drie weken gaan gelden. We zetten ze even op een rijtje:

  1/5 NOS
  2/5 NOS
  3/5 NOS
  4/5 NOS
  5/5 NOS
 • Halsema: mondkapjesadvies in vier grote regio's

  Burgemeester Halsema van Amsterdam zegt dat in haar regio een dringend advies gaat gelden aan alle inwoners om in de publieke binnenruimte een mondkapje te gaan dragen. De detailhandel en de horeca worden gevraagd om een draagplicht voor de kapjes op te nemen in hun deurbeleid. Verder is het advies voor alle contactberoepen om een mondkapje te gaan dragen. Omdat het gaat om adviezen, wordt er niet op gehandhaafd, zegt Halsema.

  De maatregelen gelden niet alleen voor Amsterdam. Burgemeester Halsema sprak ook namens de veiligheidsregio's Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en Brabant-Zuidoost (omgeving Eindhoven, Helmond). Over drie weken wordt opnieuw gekeken naar de maatregelen die Halsema nu aankondigt. Tegen die tijd moet het aantal besmettingen in de regio's met 40 procent zijn verlaagd.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Halsema: dringend advies om mondkapje te dragen in publieke binnenruimten
 • Persconferentie Amsterdam

  Burgemeester Halsema van Amsterdam houdt een persconferentie over de maatregelen in Amsterdam. Die is hier live te volgen.

 • Vermogenstoets voor inkomenssteun mogelijk uitgesteld

  Het plan was om de inkomenssteun voor zelfstandigen per 1 oktober te gaan versoberen. Dan zou het spaargeld gaan meetellen voor de hoogte van de steun. Premier Rutte zei vanavond dat hij dat nu niet echt een gelukkige maatregel vindt. Hij gaat met de sector overleggen om te kijken hoe de invoering van die vermogenstoets kan worden uitgesteld.

 • Rutte gaat winkelen met mondkapje op

  Rutte zal een mondkapje opzetten als hij in zijn woonplaats Den Haag naar de winkel gaat. "Ik heb er nog niet over nagedacht, maar ik denk dat ik het wel doe." De premier denkt dat het weinig, maar mogelijk toch enig effect zal hebben.

  Er zijn verschillende meningen over het nut van mondkapjes. Het OMT komt binnenkort met een nieuw advies. Maar omdat de besmettingsgraad in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zo hoog is, mogen winkeliers daar nu een kapje verplicht stellen. Als ook buiten de grote steden de besmetting oplopen, kan dat ook daar gaan gelden.

  Eerder maakte hij bekend dat winkeliers mensen zonder mondkapje mogen weigeren:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: 'Winkeliers mogen mensen zonder mondkapjes weigeren'
 • Bruls tevreden over landelijke aanpak

  Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls is het eens met de landelijke aanpak waar het kabinet voor kiest. Volgens hem waren de veiligheidsregio's het daar "heel erg mee eens". "Ik zeg niet dat we blij zijn met de maatregelen, sommige zijn zeer ingrijpend en ook echt pijnlijk. Bij ons was er vooral eensgezindheid", zei hij op NPO Radio 1. "De cijfers gaan nu zo knalhard in de verkeerde richting."

  Bruls had naar eigen zeggen op vrijdagochtend niet gedacht dat er nu landelijke maatregelen zouden worden afgekondigd. "Ik had rekening gehouden met maatregelen voor Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Maar ik voorspel dat we nog wel meer van dit soort ups en downs zullen hebben. Het kan zomaar zijn dat we in december weer in de beugels moeten stappen."