Premier Rutte en minister De Jonge voorafgaand aan een van de coronapersconferenties
NOS Nieuws

Vanavond coronapersconferentie, nog overleg en onzekerheid over maatregelen

Veel overleg en veel onzekerheid: dat is kort samengevat de situatie rond nieuwe coronamaatregelen. Een deel van de onzekerheid hoopt het kabinet vanavond weg te nemen met weer een persconferentie. Om 19.00 uur spreken premier Rutte en minister De Jonge naar verwachting over maatregelen om de stijging van het aantal besmettingen een halt toe te roepen.

Vandaag komt het Outbreak Management Team eerst nog met een advies aan het kabinet over Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. In die steden loopt het aantal coronagevallen het meest op. En vanmiddag overleggen de voorzitters van de veiligheidsregio's nog met elkaar en met minister Grapperhaus.

'Geen halfslachtige maatregelen'

De verwachting is dat vooral de grote steden kunnen rekenen op strengere maatregelen, maar ondertussen neemt de druk op het kabinet ook toe om landelijk een daad te stellen.

Bronnen rond het kabinet noemen het alarmerend hoge aantal coronabesmettingen de reden dat er "geen halfslachtige maatregelen" kunnen worden genomen. Maar het kabinet wil ook niet direct het land op slot zetten. Daarvoor zijn de (economische) gevolgen te ingrijpend.

Gisteren meldde het RIVM bijna 3000 nieuwe coronagevallen. Dat getal loopt al weken op en sinds kort geldt dat ook voor het aantal coronapatiënten dat wordt opgenomen. Reden om het 'Catshuisoverleg' weer op te starten. Voor de zomer overlegden betrokken ministers zondags met elkaar en met experts, vaak Jaap van Dissel van het RIVM, in Ruttes ambtswoning.

De bijeenkomst (met Van Dissel) op het Catshuis gisteren duurde wel even, weet politiek verslaggever Xander van der Wulp. "Dat was niet zomaar een paar uurtjes, maar echt flink lang, omdat het kabinet veel opties aan het bekijken is."

Mondkapjes en spatmaskers

Een van die opties is 'iets met mondkapjes', vooral in de situatie dat 1,5 meter niet te handhaven is. "Er wordt gedacht aan contactberoepen, zoals kappers", zegt Van der Wulp. "En ook aan plastic spatmaskers voor personeel in de horeca."

Veel is nog onduidelijk dus. Of in de woorden van premier Rutte afgelopen vrijdag: "We sluiten niets uit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl