NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Vier Utrechtse parken ontruimd • Ziekenhuispersoneel Nieuwegein en Groningen besmet

 • Vier Utrechtse parken ontruimd

 • Zo werd de omstreden mondkapjesrichtlijn plots aangepast

  Maandenlang hoorden werknemers in de verpleeg- en thuiszorg dat het mondkapjesadvies voor hun sector veilig was. Mondkapjes waren niet nodig bij kort contact met coronapatiënten, zo luidden de richtlijnen. Maar volgens de nieuwe RIVM-regels is het juist noodzakelijk om bij zulke korte contacten mondkapjes te dragen. Waar kwam deze opvallende ommekeer vandaan? Nieuwsuur zocht het uit, lees hier de reconstructie.

  1/6 Nieuwsuur
  2/6 Nieuwsuur
  3/6 Nieuwsuur
  4/6 Dit is hoe de mondkapjesrichtlijn werkte.
  5/6 Nieuwsuur
  6/6 Nieuwsuur
 • Appelmozaïek als alternatief voor fruitcorso Tiel

  De 60e editie van het fruitcorso in Tiel kon dit jaar vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. Maar dat weerhield de inwoners van de Betuwe er niet van om dit weekend toch een beetje het "corsogevoel" neer te zetten, zegt fruitcorsowoordvoerder Martijn van Eck tegen Omroep Gelderland. Daarom legden vrijwilligers een appelmozaïek neer aan de gracht: "60e fruitcorso, nog even geduld."

  Ook lanceerde de burgemeester van Tiel vandaag een klok die aftelt tot het moment dat de jubileumeditie van het fruitcorso wel kan doorgaan, over 364 dagen.

 • Opnieuw meer besmettingen in Frankrijk

  In Frankrijk zijn de afgelopen 24 uur 13.498 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat is iets meer dan gisteren en bijna het dubbele van de piekdag in maart, toen ruim 7500 besmettingen werden vastgesteld. Maar destijds werd er veel minder getest.

  Het aantal Fransen dat aan covid-19 is overleden is met 26 toegenomen tot 31.274.

  Omdat het aantal besmettingen in Frankrijk blijft toenemen, hebben meerdere regio's en steden de afgelopen week extra maatregelen genomen. Zo zijn in Nice bijeenkomsten van meer dan tien mensen in de openbare ruimte verboden en moeten horecagelegenheden eerder sluiten. Soortgelijke maatregelen gelden in Marseille en Lyon.

 • Ziekenhuizen Nieuwegein en Groningen getroffen

  Vijf medewerkers van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein zijn besmet met het coronavirus. De vijf werken op de verpleegafdeling chirurgie. Daar worden nu tijdelijk geen nieuwe patiënten meer opgenomen.

  Volgens het ziekenhuis zijn patiënten en werknemers die met de vijf besmette medewerkers in contact zijn geweest op de hoogte gebracht. Ook wordt een bron- en contactonderzoek uitgevoerd. Er geldt vooralsnog geen bezoekersstop. Wel moeten bezoekers van de betreffende afdeling een chirurgisch mond-neusmasker dragen.

  Ook in het UMCG in Groningen zijn de afgelopen week (opnieuw) besmettingen vastgesteld, meldt RTV Noord. Het gaat om twintig medewerkers en studenten. Sinds begin augustus zijn in het Groningse ziekenhuis 37 medewerkers en studenten besmet geraakt met het coronavirus.

 • Meeste besmettingen in Lopik

  In de Utrechtse gemeente Lopik waren de afgelopen drie dagen de meeste bevestigde coronabesmettingen, gemeten per 10.000 inwoners. Het gaat om 10,4 besmettingen per 10.000 Lopikers. Omdat Lopik relatief weinig inwoners heeft, grofweg 14.500, valt een uitbraak sneller op.

  De gemeente wordt gevolgd door Amsterdam (10,3 per 10.000 inwoners) en de Brabantse plaats Bergeijk (8,6). De regio Amsterdam prijkt sowieso bovenaan; ook in Ouder-Amstel, Weesp, Diemen en Amstelveen waren relatief veel besmettingen.

  In absolute aantallen blijft Amsterdam de coronahoofdstad van Nederland. Vandaag tot 10.00 uur werden bij het RIVM 291 besmettingen bij Amsterdammers gemeld; minder dan de 360 van gisteren, maar meer dan de 248 van eergisteren. Amsterdam wordt gevolgd door Den Haag (140) en Rotterdam (113).

 • Cijfers Groot-Brittannië blijven stijgen

  In Groot-Brittannië zijn de afgelopen 24 uur 4422 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, 100 meer dan gisteren. Gisteren zei premier Johnson dat een tweede besmettingsgolf inmiddels onvermijdelijk is. Volgens hem zijn extra maatregelen noodzakelijk als het aantal besmettingen zo blijft stijgen, hoewel hij geen tweede landelijke lockdown wil.

  Volgens de laatste gegevens van het Britse ministerie van Volksgezondheid liggen er momenteel 1081 coronapatiënten in de Britse ziekenhuizen, van wie 138 op de intensive care. Op het hoogtepunt van de coronacrisis in april waren er bijna 20.000 ziekenhuispatiënten met corona.

  Sinds juli loopt het aantal geregistreerde besmettingsgevallen in Groot-Brittannië op. Aan het begin van die maand voerde de regering van Boris Johnson versoepelingen door, hoewel de coronamaatregelen in augustus in sommige regio's weer werden aangescherpt.

 • Hockeytopper verplaatst

  De hockeywedstrijd tussen Amsterdam en Rotterdam in de Tulp Hoofdklasse gaat morgen niet door. Op verzoek van Rotterdam is de wedstrijd uitgesteld vanwege 'coronaproblemen' in de selectie.

  Eén speler van Rotterdam is begin deze week positief getest op het coronavirus. Hij en drie huisgenoten/medespelers moeten tot en met maandag in quarantaine blijven. Twee andere spelers verblijven eveneens in quarantaine vanwege lichte klachten.

  De wedstrijd is verplaatst naar komende dinsdag.

 • Ook andere GGD's beperken contactonderzoek

  Ook de GGD's in Rotterdam, Utrecht en Hollands Midden (onder meer Leiden en Gouda) beperken het contactonderzoek bij mensen met een coronabesmetting. Die moeten voorlopig zelf hun nauwe contacten informeren en adviseren om in quarantaine te gaan. De GGD belt alleen nog de risicogevallen.

  In totaal hebben zeker 10 van de 25 GGD's in Nederland het contactonderzoek na vandaag ingeperkt. Eerder werd al bekend dat onder meer Amsterdam, Haaglanden en Twente dat doen.

 • Creatieve mondmaskers in Emmen

  RTV Drenthe

  In een galerie in Emmen is een kleine, maar opvallende expositie te zien van creatieve mondmaskers. "Gisteren heb ik alles opgehangen en bekeken. Ik liep de hele dag te lachen van alle creaties", zegt galeriehouder en kunstenaar Ingo Leth tegen RTV Drenthe.

  "Het idee ontstond toen er geapplaudisseerd werd voor de zorgmedewerkers. Een paar weken later bleek dat ze niet eens een loonsverhoging kregen. Ik dacht: je kunt ze ook een soort steun geven door creativiteit", aldus Leth. Hij deed samen met de provincie Drenthe een oproep om creatieve mondmaskers in te sturen. Er kwamen vijftig reacties uit de hele wereld, tot Beverly Hills en Thailand aan toe.

  Alex Sommeling, toevallig uit Emmen, won de bijhorende wedstrijd. "Als je 'virus' op Google opzoekt, krijg je vaak monstertjes te zien. Dus ik heb een monster-masker gemaakt", zegt hij.

  Er zijn meer bijzondere maskers. "In het begin was er het verhaal dat een vleermuis het coronavirus zou hebben overgebracht. Dus deze kunstenaar heeft een pluchen beestje gemaakt van een vleermuis, dat je voor je mond kan knopen", laat Leth zien. En, even verderop in de galerie: "Deze is gemaakt van driehonderd wikkeltjes van Anta Flu. Iedereen kent die snoepjes wel. Flu is ook griep. Dus zij heeft een soort anti-griepmasker gemaakt. Heel bijzonder, vooral als je je bedenkt hoeveel werk het is."

  De maskers zijn tot 17 oktober te zien in de galerie van Leth in Emmen. Daarna hoopt Leth op een expositie in een ziekenhuis. "Dan breng je echt de maskers naar de mensen in de zorg toe. Dat zou mooi zijn."

  Het winnende masker RTV Drenthe
 • Iets minder besmettingen gemeld, 'IC-opnames leiden tot drukte'

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1898 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er iets minder dan gisteren, toen 1977 nieuwe besmettingen werden gemeld.

  Het aantal positieve tests ligt wel nog steeds boven het gemiddelde van 1561 per dag over de afgelopen zeven dagen. Dat weekgemiddelde stijgt bovendien sinds drie weken.

  Het aantal bij het RIVM gemelde ziekenhuisopnames is toegenomen met 33, een aantal dat sinds 19 mei niet meer werd waargenomen. Op de intensive care werden negen patiënten opgenomen, net als gisteren.

  Drukker in ziekenhuizen

  "Het aantal opgenomen covid-patiënten stijgt sinds een week met ruim 10 procent per dag", zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg in een schriftelijke verklaring. "Dit leidt tot aanzienlijke drukte bij met name de ziekenhuizen in het westen van het land."

  Het aantal doden blijft nog relatief laag: vandaag werden 3 nieuwe doden gemeld. Net als het aantal ziekenhuisopnames zijn die cijfers niet vergelijkbaar met de grote coronagolf van maart en april, toen per dag honderden opnames en op sommige dagen 100 tot 200 doden werden gemeld.

  De vrees is desondanks dat het grote aantal besmettingen uiteindelijk resulteert in meer opnames en doden. Bovendien vertoont het aantal ziekenhuisopnames een stijgende lijn.

  In totaal liggen nu 260 coronapatiënten in het ziekenhuis buiten de intensive care. Op de intensive care liggen 67 covid-patiënten, wat neerkomt op een totale ziekenhuisbezetting van 327 covid-patiënten. Begin april, op het hoogtepunt van de crisis, lagen er zo'n 4000 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 1400 op de intensive care.

 • Carmeeting met ruim 400 auto's opgebroken

  De politie heeft gisteravond een eind gemaakt aan een carmeeting op een parkeerplaats bij Zoetermeer. Op de bijeenkomst hadden zich tussen de 400 en 500 autoliefhebbers verzameld die onderling nauwelijks afstand hielden. De politie regelde takelwagens om auto's eventueel gedwongen weg te slepen, maar voor zover bekend was dat niet nodig. Er zijn ook geen bekeuringen uitgeschreven, wel heeft de politie van een groot aantal auto's het kenteken genoteerd.

  De afgelopen weekends waren er vaker carmeetings, die soms behoorlijk groot uitpakken. Drie weken geleden ontbond de politie een bijeenkomst van zo'n 400 autoliefhebbers in Drachten.

 • Vijf GGD-regio's beperken contactonderzoek bij coronabesmetting

  Amsterdam en nog vier GGD-regio's beperken het contactonderzoek bij mensen met een coronabesmetting. Per direct moeten besmette inwoners zelf hun nauwe contacten informeren en adviseren om in quarantaine te gaan. Voorlopig worden alleen risicogevallen nog door de GGD gebeld. Het bron- en contactonderzoek gaat wel door.

  In augustus moest Amsterdam ook al drie weken besluiten tot het zogenoemde 'risicogestuurd contactonderzoek'. Ondanks een forse opschaling heeft de GGD door het oplopende aantal besmettingen opnieuw onvoldoende personeel om alle contacten van besmette personen zelf te bellen.

  Naast Amsterdam geldt de beperking van het contactonderzoek ook per direct in de regio's die vallen onder GGD Kennemerland (Schiphol en omgeving), GGD Gelderland-Midden (Arnhem), GGD Gelderland-Zuid en GGD Twente. Bij GGD Haaglanden was de beperking al sinds dinsdag van kracht.

 • Katholieken staan stil bij religieuzen die overleden door corona

  In de Sint-Janskathedraal in Den Bosch is een herdenkingsmis gehouden voor kloosterleden en andere religieuzen die tijdens de coronaperiode zijn overleden. Er werden 190 namen van gestorven religieuzen voorgelezen.

  De mis, opgedragen door bisschop Gerard de Korte, was nadrukkelijk bedoeld om alsnog stil te staan bij het overlijden van de mensen in kloosters en andere kerkgebouwen. Tijdens de corona-uitbraak was een waardig afscheid niet mogelijk.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Herdenking in Den Bosch voor religieuzen die overleden aan corona
 • Amsterdamse parken blijven 's nachts toch open

  Parken in Amsterdam worden toch niet in de nacht gesloten om illegale feesten tegen te gaan. Gisteren meldde de gemeente nog dat dat wel zou gebeuren.

  Waar in de communicatie over 'parken' werd gesproken, worden eigenlijk de 'buitengebieden' van de stad bedoeld, meldt AT5. Heel specifiek gaat het om de Ouderkerkerplas en delen van het Amsterdamse Bos. Hoe de gemeente die plekken 's nachts precies gaat afsluiten, kon een woordvoerder niet zeggen. "We weten waar de feesten gehouden worden, dus kunnen we daar maatregelen nemen."

  Toen de gemeente gisteren aankondigde "plekken, zoals parken" 's nachts preventief af te gaan sluiten, riep dat veel reacties op onder Amsterdammers. Veel mensen vroegen zich af hoe dat zou moeten, want veel parken hebben geen hek.