liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Tientallen gewonden Minsk' • Demonstranten vandaag weer straat op

liveblog gesloten

We sluiten het liveblog

De protesten in Wit-Russische steden lijken voor nu voorbij. We volgen de ontwikkelingen in Wit-Rusland in dit artikel.

Paleis van Cultuur en Wetenschap in Warschau kleurt rood-wit

Het iconische Paleis van Cultuur van Wetenschap in de Poolse hoofdstad Warschau is rood en wit verlicht. Burgemeester en oud-presidentskandidaat Rafal Trzaskowski zegt daarmee steun te betuigen aan het Wit-Russische volk. Ook roept de stad op tot een democratisch en eerlijk verkiezingsproces.

De officiële vlag van Wit-Rusland is rood en groen, maar de oppositie maakt gebruik van een oude rood-witte vlag. Bij protesten in de afgelopen weken zwaaiden demonstranten volop met rood-witte vlaggen, hoewel dat door de autoriteiten is verboden.

Protest in Minsk in beeld

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

'Het kan gewoon niet dat Loekasjenko weer heeft gewonnen'

Journalist Michiel Driebergen is in Minsk. In het radioprogramma Met het Oog op Morgen vertelt hij dat veel burgers gisteren bij de stembureaus 'hun stem kwamen terugeisen.'

"Er zijn allerlei burgerwaarnemers bij de stembureaus geweest. Die mochten niet naar binnen, maar stonden buiten en konden tellen hoeveel mensen er kwamen stemmen. Zij zeggen allemaal dat er zoveel mensen zijn geweest die op de oppositie hebben gestemd, dat het gewoon niet kan dat Loekasjenko weer heeft gewonnen."

'Politie achter demonstranten in sommige steden'

Er zijn berichten dat de politie in sommige Wit-Russische steden de strijd heeft neergelegd. De schilden worden daar op de grond gelegd en agenten kiezen de kant van de demonstranten.

'Tientallen gewonden in Minsk'

Hoewel officiele cijfers ontbreken, is op foto's en video's af te leiden dat er tientallen mensen gewond zijn geraakt bij de rellen in Minsk. Tot die conclusie komt de onafhankelijke Russische nieuwssite Meduza.

"Iemand raakte gewond door rubberen kogels, sommigen misten vingers of delen van ledematen en zeker één persoon werd aangereden door een voertuig", maakt de site de balans op. De politie gebruikte volgens Meduza niet alleen geweld tegen demonstranten maar ook tegen mensen die helemaal niet aan de protesten deelnamen.

Enkele stembureaus delen andere uitslag

Een aantal lokale verkiezingscommissies zegt dat volgens de echte uitslag oppositiekandidaat Svetlana Tichanovskaja de meeste stemmen kreeg. De commissies braken het protocol en verkondigden de uitslag na de exitpoll. Loekasjenko zou volgens deze uitslag een ernstige nederlaag hebben geleden. "Tichanovskaja vraagt het electoraal comité om de echte uitslag", zegt Wit-Ruslandkenner Franka Hummels daarover. "En als die niet komt, wil ze demonstraties."

Ministerie: 'Situatie Minsk onder controle'

Volgens het Wit-Russische ministerie van Binnenlandse Zaken is de situatie in Minsk onder controle. Het ministerie zegt dat politie en oproerpolitie zo'n vier uur bezig zijn geweest in verschillende delen van de stad. Ze gebruikten waterkanonnen en pepperspray.

"Vanaf het allereerste begin hebben handhavers resoluut alle pogingen van demonstranten onderdrukt", zegt het ministerie.

Polen en Litouwen: 'Erken democratische standaarden'

Buurlanden Polen en Litouwen roepen de Wit-Russische regering op om "democratische standaarden te erkennen". Presidenten Andrzej Duda en Gitanas Nauseda zeggen in een gezamenlijk statement dat burgerrechten en de vrijheid van meningsuiting, ook voor minderheden in een land, gerespecteerd moeten worden. Geweld moet daarbij worden vermeden.

"Wij geloven in het gesprek als beste methode om beleid te hervormen", schrijven de presidenten. "Een betere samenwerking met de Europese Unie is nu in het belang van Wit-Rusland. Wij willen dat de deur voor deze samenwerking open blijft en de relatie tussen Wit-Rusland en de EU versterkt wordt."

100.000 mensen de straat op in Minsk

In Minsk zijn zo'n 100.000 mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de verkiezingsuitslag. De oproerpolitie treedt hard op. Er zijn flitsgranaten gebruikt om de demonstranten uiteen te drijven. Het protest beperkt zich niet tot het centrum, ook in andere delen van de stad wordt gedemonstreerd.

Loekasjenko wint met 80 procent van de stemmen

Volgens een eerste exitpoll heeft zittend president Loekasjenko bij de verkiezingen zondag 79,7 procent van de stemmen gekregen. De belangrijkste oppositiekandidaat Svetlana Tichanovskaja zou slechts 6,8 procent van de stemmen hebben behaald. In een voorlopige uitslag van de Centrale Kiescommissie krijgt Loekasjenko zelfs ruim 82 procent van de stemmen toebedeeld. Tichanovskaja zal haar nederlaag niet accepteren, heeft ze laten weten.