NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

'4 miljoen besmettingen in VS' • 1000 besmettingen op een dag in Frankrijk

 • Het RIVM meldt 163 nieuwe coronabesmettingen.
 • Vier experts hebben het kabinet geadviseerd om binnen drie dagen met nieuwe maatregelen te komen.
 • Voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad vindt het idee om een mondkapjes verplicht te stellen in openbare ruimtes onverstandig.
 • Koninklijke Horeca Nederland gaat met de overheid om tafel om de coronaregels te bespreken. Een kort geding daarover tegen de staat is aangehouden.
 • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Liveblog gesloten
 • WHO-baas haalt uit naar Pompeo

  WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus AFP

  Uitspraken van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo zijn "onwaar en onacceptabel", zegt Wereldgezondheidsorganisatie-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus. Pompeo had volgens Britse media gezegd dat de WHO-baas omgekocht is door China.

  De Amerikaanse regering beschuldigt de Wereldgezondheidsorganisatie al langer dat het zich laat beïnvloeden door China. President Trump verbrak daarom in mei de banden met de organisatie.

 • 'Vier miljoen besmettingen in VS'

  In de Verenigde Staten zijn zeker vier miljoen mensen besmet met het coronavirus. Dat meldt The New York Times op basis van een eigen telling. Experts waarschuwen in de krant dat het daadwerkelijke aantal besmettingen nog veel hoger kan liggen.

  In 39 Amerikaanse staten neemt het aantal coronabesmettingen toe. Vooral in Florida, Mississippi en Louisiana zijn er veel besmettingsgevallen. In twee staten gaat het aantal nieuwe besmettingen juist omlaag.

  De VS is het zwaarst getroffen land ter wereld door het coronavirus. In totaal zijn officieel 143.000 mensen in het land overleden aan het coronavirus. Ook dat aantal ligt volgens experts in werkelijkheid waarschijnlijk nog veel hoger.

 • Frankrijk: 1000 nieuwe besmettingen in één dag

  Het aantal mensen dat in Frankrijk weer besmet raakt met corona, stijgt flink. De afgelopen week nam het aantal besmettingen met 26 procent toe. De week ervoor was de groei 18 procent en de week daarvoor 11 procent. Dat blijkt uit cijfers die de Franse overheid vanavond vrij gaf.

  In één dag tijd zijn er in Frankrijk ruim 1000 nieuwe besmettingen bijgekomen. De dag daarvoor steeg het aantal patiënten ook al met 1000. Sinds de coronacrisis begon zijn ruim 30.000 Fransen overleden als gevolg van de ziekte.

 • Zuid-Afrika sluit scholen

  Scholen in Zuid-Afrika gaan dicht vanaf maandag vier weken dicht om de verspreiding van het coronavirus te beteugelen. Dat melden Zuid-Afrikaanse media op basis van een toespraak van president Cyril Ramaphosa.

  Zuid-Afrika ging in april in een erg strenge lockdown, maar daarna gingen de scholen weer open. Nu blijken die toch weer gesloten te moeten worden.

 • Vier experts willen binnen drie dagen nieuwe coronamaatregelen

  Vier experts willen wegens "urgente dreiging voor de volksgezondheid" dat er binnen drie dagen nieuwe maatregelen komen. Ze hebben een brandbrief geschreven aan aan premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid), die ook in handen is van Nieuwsuur.

  De vier experts behoren tot een groep van negen deskundigen die door het kabinet zijn gevraagd om advies. Ze behoren niet tot het Outbreak Management Team, maar minister De Jonge gaf aan "diverse invalshoeken" en "de input van nog niet eerder bij het proces betrokken experts" belangrijk te vinden.

  Lees het hele verhaal van Nieuwsuur:

 • Berlijnse bondagestudio's weer open

  De BDSM-studio's en erotische massagesalons in Berlijn mogen weer open. De stad sloot eerder alle sekswerkplekken, maar de eigenaars van een bondagestudio spanden een rechtszaak aan, omdat het risico op besmetting volgens hen niet overal gelijk is.

  De Berlijnse rechter stelde de eigenaren in het gelijk en oordeelde dat een compleet verbod op sekswerk in de Duitse hoofdstad niet legitiem is. Het risico op een besmetting in een bordeel is veel groter dan in een bondagestudio, aldus de rechter. Wel moeten de zaken alle hygiëneregels strikt opvolgen, inclusief een verplicht mondkapje.

  In Nederland is sekswerk sinds 1 juli weer toegestaan, zonder aanvullende eisen als een verplicht mondkapje of het ontraden van bepaalde handelingen. Sekswerkers moeten wel vooraf aan hun klanten vragen of ze coronaverschijnselen hebben.

 • Drukte bij teststraten Noord-Brabant en Zeeland

  Het is erg druk bij de teststraten in Noord-Brabant en Zeeland. Op verschillende locaties is pas in het weekend weer plek. Het streven om binnen 24 uur na afspraak een test te krijgen, kan daar niet meer worden gehaald.

  In West-Brabant wordt morgen de drukste dag verwacht sinds 1 juni, toen de teststraten opengingen. "We hebben hier wel eerder veel mensen gehad, maar nog nooit het maximum wat we aankunnen. Voor morgen zitten we vol", zegt een woordvoerder.

 • Meerderheid Kamer wil nieuw advies mondkapjes

  In de Tweede Kamer wil een meerderheid van partijen dat het kabinet het Outbreak Management Team vraagt om een nieuw advies over mondkapjes. Het gaat om de coalitiepartijen VVD, CDA, ChristenUnie, D66 en de linkse oppositie (SP, GroenLinks en PvdA). De PVV en Forum voor Democratie hebben nog niet gereageerd op vragen.

  Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, vroeg gisteren in Nieuwsuur het kabinet een mondkapjesplicht in ieder geval juridisch voor te bereiden.

  Lees het hele verhaal:

 • Italiaanse corona-app weinig gedownload

  De Italiaanse corona-app is 4,3 miljoen keer gedownload. Dat heeft de Paola Pisano, de Italiaanse minister van Innovatie, aan het parlement verteld, schrijft de krant Corriere della Sera.

  Daarmee wordt het doel verre van behaald: het land heeft ruim 60 miljoen inwoners, dus is de app veel te weinig gedownload om effectief te zijn. Volgens experts moet minstens 60 procent van de bevolking de app downloaden om effect te hebben.

 • Belgische minister: je moet een mondkapjesplicht gewoon doen

  Maggie De Block EPA

  Maggie De Block, de Belgische minister van Volksgezondheid, zegt in een gesprek bij Nieuws & Co op NPO Radio 1 dat je een mondkapjesplicht "gewoon moet doen". In België is zo'n plicht vandaag ingevoerd op veel openbare plekken.

  Op de vraag of haar Nederlandse collega Hugo de Jonge ook een mondkapjesplicht moet invoeren, antwoordt De Block: "Ik denk dat hij heel goed weet wat je moet doen, maar je moet er wel draagvlak voor hebben."

  "Er is bewijs dat het mondkapje een extra barrière vormt op plekken waar mensen te dicht op elkaar komen", zegt De Block. "Maar het is zeker geen excuus om het op te zetten en dan te denken dat de afstand en hygiënische maatregelen niet meer gerespecteerd hoeven te worden. Dat valse gevoel van veiligheid kan een probleem zijn."

  Ook denkt De Block niet dat er veel problemen zijn met de handhaving van de regel. "We zien dat het gerespecteerd wordt", zegt de Belgische minister. "Er is draagvlak voor."

 • Emirates vergoedt coronabehandelingen

  Vliegtuigmaatschappij Emirates vergoedt coronabehandelingen tot 150.000 euro voor klanten die op vakantie zijn en het coronavirus krijgen, schrijft het bedrijf in een persbericht. Ook worden "quarantainekosten" van 100 euro per dag vergoed.

  "We weten dat mensen verlangen om weer te reizen nu de grenzen weer opengaan", zegt Ahmed bin Saeed Maktoum, topman bij de maatschappij uit Dubai. "Maar ze zoeken ook flexibiliteit en zekerheden, mocht er iets onverwachts gebeuren tijdens de reis."

  De vergoeding geldt voor alle klanten van Emirates, los van de bestemming of klasse, en gaat per direct in.

 • 15 coronapatiënten op intensive care

  Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is gedaald met twee mensen, waardoor er nu nog vijftien mensen op de IC liggen. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  "Het aantal ziekenhuisopnames blijft stabiel", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "De gerapporteerde toename van het aantal nieuwe besmettingen maakt het aannemelijk dat het aantal opnames in de komende twee weken zal stijgen. Als het lukt om de huidige trend van het aantal nieuwe besmettingen in te dammen, zal die stijging van het aantal ziekenhuis-opnames beperkt blijven."

 • Werkloosheid Zweden hoogst sinds '98

  De werkloosheid in Zweden is met 2,6 procentpunt omhoog gegaan naar 9,8 procent. Dat is het hoogste in het land sinds 1998. Dat meldt SCB, het Zweedse bureau voor statistiek. De stijging van de werkloosheid is toe te schrijven aan de invloed van het coronavirus op de Zweedse economie.

  Er zijn 150.000 werklozen bij gekomen in het Scandinavische land. Vooral voor jongeren is de werkloosheid omhoog geschoten: de jeugdwerkloosheid steeg met 8,7 procentpunt naar 32,3 procent.

 • Hoe ziet de Tour de France er dit jaar uit?

  Zoals het er nu voorstaat, gaat de Tour de France op zaterdag 29 augustus van start in Nice. Maar het zal uiteraard een andere Tour dan normaal zijn vanwege het coronavirus. De ASO, de organisatie van de Tour, heeft strenge richtlijnen bekendgemaakt om het virus buiten de deur te houden.

  Lees in dit artikel hoe die maatregelen eruitzien:

 • Iraakse familie op vliegveld Baghdad

  Het vliegveld van Baghdad opent vandaag weer AFP