NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Forse stijging coronapatiënten Spanje • Horeca naar rechter voor versoepeling

 • De Franse regering is bezorgd over de stijging van het aantal coronapatiënten. In Spanje werd het hoogste aantal nieuwe besmettingen sinds begin mei geteld.
 • Op de Nederlandse intensive cares liggen 15 coronapatiënten, het laagste aantal sinds begin maart.
 • RIVM-richtlijnen ouderenzorg hebben magere wetenschappelijke basis, meldt Nieuwsuur.
 • De corona-app moet vanaf 1 september landelijk beschikbaar zijn.
 • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten dit liveblog nu af. Vanaf morgen houden we je weer op de hoogte van het laatste coronanieuws. Goedenacht!

 • Houden reizigers in Rotterdam zich aan de mondkapjesplicht?

  Sinds 1 juni moeten reizigers verplicht een mondkapje dragen in het openbaar vervoer. Sindsdien hebben de boa's in Rotterdam hun handen vol aan het controleren van reizigers. Regionale omroep Rijnmond ging mee op controle.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Houden reizigers in Rotterdam zich aan de mondkapjesplicht?
 • Franse regering bezorgd over corona

  In Frankrijk zijn de eerste "voorzichtige tekenen" te zien dat het coronavirus weer oplaait. De zogeheten R-waarde ligt boven de 1, wat wil zeggen dat elke patiënt nu meer dan één andere persoon besmet. Dat is voor het eerst sinds de quarantaine half mei werd versoepeld. In de afgelopen 24 uur zijn 534 nieuwe coronapatiënten en 18 nieuwe doden geteld.

  De regering heeft besloten per volgende week het dragen van maskers verplicht te stellen in openbare gebouwen. Dat zou aanvankelijk per 1 augustus verplicht worden, maar is nu versneld. In zes steden in het departement Mayenne, in de Loire-streek, is het vanaf nu al verplicht om maskers in gebouwen te dragen.

  Het aantal nieuwe besmettingen ligt hier boven het landelijk gemiddelde: eind juni werd zelfs een verdubbeling van het aantal patiënten geregistreerd. "De situatie in het departement is problematisch", zei minister van Volksgezondheid Olivier Véran. "Het virus circuleert weer", zeiden de lokale autoriteiten.

  Maar ook elders zijn er zorgen. In Bretagne is het aantal nieuwe besmettingen nu op het hoogste punt sinds eind april. Ook in Marseille neemt het aantal patiënten snel toe.

  In de omgeving van Bordeaux is de situatie 'zorgwekkend', zeggen de gezondheidsautoriteiten. De stijging van het aantal besmettingen hier zou vooral het gevolg zijn van familiebijeenkomsten en feestjes.

  In Parijs wordt ook gewaarschuwd voor een heropleving. In ziekenhuizen worden weer meer patiënten opgenomen. "Het is nog niet zorgwekkend, maar we houden het wel goed in de gaten", zei minister Véran.

 • Duitse corona-app bijna 16 miljoen keer gedownload

  De corona-app in Duitsland is 15,8 miljoen keer gedownload. Als dat unieke downloads zijn, heeft ongeveer 18 procent van de Duitsers de app geïnstalleerd. Indrukwekkend, maar er zijn nog wel wat kinderziektes. En het is onduidelijk hoe effectief die app nu eigenlijk is.

  "Eigenlijk had niemand verwacht dat de app juist in Duitsland zo'n groot succes zou worden", schrijft Duitsland-correspondent Judith van de Hulsbeek. "De Duitsers staan bekend als bijzonder privacy-minnend volk."

  Wij vroegen een aantal Berlijners naar hun ervaringen met de app. Het blijkt dat er, ondanks alle focus op privacy, toch nog veel wantrouwen is:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Verdeelde reacties op corona-app in Duitsland

  Na veel kritiek op eerdere versies kwam er vorige maand een app die zelfs door critici als veilig wordt bestempeld. "Dat is het geheim van het succes", zegt Bernd Schlömer, Berlijnse politicus van de FDP, die de ontwikkeling van de app nauwgezet heeft gevolgd. "Juist omdat de tech-scene en burgers erbij betrokken zijn en er naar hun eisen is geluisterd, is onder de bevolking het vertrouwen in de app zo groot."

  Lees het hele verhaal van onze Duitsland-correspondent Judith van de Hulsbeek:

 • Florida breekt weer record aantal coronadoden

  In Florida zijn de afgelopen 24 uur 156 coronadoden geteld. Dat is het hoogste aantal in de zuidelijke Amerikaanse staat tot nu toe.

  Ook zijn er bijna 14.000 nieuwe besmettingen geteld in Florida, daarmee komt het totaal op ongeveer 316.000. Het gaat om de op een na hoogste dagelijkse stijging sinds het begin van de coronapandemie.

  Florida kampt al een tijdje met hoge aantallen besmettingen en doden. Ter vergelijking: in Italië lag het hoogste aantal besmettingen op één dag op 6500. In Italië wonen bijna zestig miljoen mensen, bijna drie keer zoveel als in de Amerikaanse staat, die 21 miljoen inwoners heeft.

 • Forse stijging coronagevallen in Spanje

  In de afgelopen 24 uur zijn er 580 nieuwe coronapatiënten geteld in Spanje. Dat is een flinke stijging: gisteren steeg het aantal coronabesmettingen met 390. Meer dan de helft van de besmettingen zijn in de noordelijke regio's Aragón en Catalonië. Het is het slechtste cijfer sinds 10 mei.

  Catalonië ziet al langer hogere cijfers dan de rest van Spanje. Sinds gisteren zijn 160.000 mensen in de regio weer in lockdown.

  De situatie is zorgwekkend, zegt Fernando Simón, directeur van het Spaanse RIVM. Volgens hem komt de stijging in het aantal besmettingen doordat mensen de coronaregels minder goed opvolgen dan voorheen. 70 procent van de nieuwe patiënten heeft geen symptomen.

  "We sporen bijna alles op wat er is", zegt Simón. "Het virus is er. En als je zoekt, dan vind je veel, veel meer dan je zou willen vinden."

 • Montenegro en Servië van veilige lijst

  Inwoners van Montenegro en Servië mogen niet meer de EU in reizen. De landen stonden tot voor kort op de lijst met veilige landen, maar zijn daar vanaf gehaald omdat het aantal coronagevallen is gestegen.

  Twee weken geleden werden de grenzen van de EU opengesteld voor veertien landen. Nu de twee Balkanlanden zijn geschrapt, mogen alleen nog inwoners van Canada, Marokko, Japan, Australië, Rwanda, Uruguay, Algerije, Georgië, Nieuw-Zeeland, Thailand, Tunesië en Zuid-Korea de EU in.

 • Geliefden van buiten EU mogen Nederland in

  Mensen die een relatie hebben met een Nederlander en buiten de EU of het Schengengebied wonen, mogen vanaf 27 juli Nederland weer in. Dat heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid bekendgemaakt. Door de coronapandemie geldt voor veel inwoners van niet-EU-landen een inreisverbod.

  Kijk hier hoe minister Grapperhaus op het idee kwam, en wat hij zegt over de strenge voorwaarden waaraan geliefden moeten voldoen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Grapperhaus: geliefden mogen onder voorwaarden inreizen

  Voor de regeling gelden strikte voorwaarden. Zo moeten de partners minimaal drie maanden een relatie hebben en daar een handgeschreven verklaring over ondertekenen. Liegen daarover wordt als meineed bestraft, zegt Grapperhaus.

 • De Jonge: 'Verpleeghuizen open voor bezoek bij tweede golf'

  Bij een mogelijke tweede golf van het coronavirus kunnen verpleeghuizen open blijven voor bezoek. Dat schrijft minister van Volksgezondheid De Jonge aan de Tweede Kamer. Verpleeghuizen kunnen dan zelf bepalen of ze bezoek toelaten of niet.

  Van maart tot en met mei gold een verbod op bezoek bij verpleeghuizen. Een groep wetenschappers adviseerde het kabinet om dat niet te herhalen, omdat het vaak tot schrijnende situaties leidde. Minister De Jonge neemt dat advies nu over.

 • Horeca naar de rechter voor versoepeling maatregelen

  Koninklijke Horeca Nederland (KHN) spant een kort geding aan tegen de staat. De branchevereniging wil dat de coronamaatregelen in de horeca zo snel mogelijk worden versoepeld. Het gaat dan vooral om de anderhalvemeterregel.

  De horeca-ondernemers willen dat de afstandsregel niet meer geldt voor groepen tot en met negen personen, zowel binnen als buiten. Ook eist de KHN dat de afstand tussen zitplaatsen op terrassen niet meer bewaard hoeft te worden.

  Volgens de KHN zijn de huidige maatregelen "veel strenger dan noodzakelijk" en "willekeurig". Ook staan de regels volgens de horeca-ondernemers "haaks op versoepelingen die op andere gebieden wel zijn doorgevoerd".

  Het water staat de ondernemers aan de lippen, zegt de brancheorganisatie. Met de huidige regels kunnen veel ondernemers geen rendabele zaak runnen.

 • Portugese politie arresteert kwakzalvers

  De politie in Portugal heeft vijf mensen aangehouden die claimden met 'ozontherapie' het coronavirus te kunnen voorkomen en genezen. Volgens de politie maakten de verdachten misbruik van de kwetsbaarheid van mensen die bang zijn voor het virus.

  Ozontherapie valt onder de alternatieve geneeswijzen. Er is volgens de Nederlandse Vereniging tegen de Kwakzalverij geen bewijs dat het ergens tegen werkt.

  De klinieken die de therapie aanboden hebben mogelijk zelfs bijgedragen aan de verspreiding van het coronavirus, zegt de politie. Ook hebben de verdachten coronatests afgenomen zonder vergunning.

 • 15 coronapatiënten op IC, laagste aantal in maanden

  Op de intensive cares liggen nu vijftien mensen met het coronavirus, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dat zijn er vijf minder dan gisteren. Het is het laagste aantal covidpatiënten op de IC sinds begin maart. Verder liggen er 578 mensen met andere aandoeningen op de intensive care.

  Ook het aantal coronapatiënten buiten de intensive care is gedaald met vijf. Op de verpleegafdelingen worden nu tachtig coronapatiënten behandeld.

 • 'Russische hackers vallen corona-onderzoekers aan'

  Veiligheidsdiensten in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Canada beschuldigen Russische hackers van cyberaanvallen op onderzoeksinstituten die zich bezighouden met de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus.

  De drie landen houden hackersgroep APT29, ook wel Cozy Bear genoemd, daarvoor verantwoordelijk. De groep is volgens de landen vrijwel zeker onderdeel van de Russische veiligheidsdiensten.

  Britse functionarissen willen tegen The Guardian niet zeggen of er informatie is buitgemaakt. Volgens de inlichtingendiensten maken de hackers gebruik van phishing en speciale malware. Het Kremlin ontkent elke betrokkenheid.

  Cozy Bear wordt verantwoordelijk gehouden voor de Russische beïnvloeding bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. De hackers zouden, samen met de eveneens Russische hackgroep Fancy Bear, zich ook schuldig hebben gemaakt aan hacks bij de Democratische Partij in de aanloop naar dezelfde verkiezingen.

 • Duitsland: beoordeling WHO moet sneller

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moet zo snel mogelijk haar eigen functioneren laten beoordelen door een onafhankelijke commissie. Dat zegt Jens Spahn, de Duitse minister van Volksgezondheid, tegen persbureau Reuters.

  De WHO kondigde vorige week aan een onafhankelijke commissie te laten kijken naar hoe de organisatie de coronapandemie heeft aangepakt. In november komt een voorlopig rapport, in mei 2021 volgt de volledige evaluatie, zei WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus.

  Spahn zegt dat het belangrijk is om daar sneller mee te komen "omdat we nu al conclusies kunnen trekken".

 • Manchester herdenkt slachtoffers pandemie

  Een herdenkingsdienst in de kathedraal van Manchester voor de slachtoffers van het coronavirus AFP
 • Meer berichten tonen