NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Weer corona vastgesteld bij nertsenfokkerij • WHO: recordaantal besmettingen op een dag

 • WHO: recordaantal gerapporteerde besmettingen op een dag.
 • In Utrecht zijn zo'n vijftien mensen aangehouden die weigerden te vertrekken bij een betoging.
 • Plein met demonstranten in Wageningen schoongeveegd door ME. Tientallen arrestaties.
 • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadasboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Liveblog gesloten
 • Corona vastgesteld bij nertsenbedrijf Gemert

  Opnieuw is een coronabesmetting vastgesteld bij een nertsenbedrijf. Het gaat om een fokkerij in Gemert met zo'n 7000 moederdieren. Het bedrijf wordt zo snel mogelijk geruimd. Ook is er een verdenking van een infectie bij een nertsenbedrijf in de buurt. De uitslag van een test wordt binnen enkele dagen verwacht.

  In totaal zijn er nu negentien nertsenbedrijven besmet verklaard. Op alle achttien bedrijven waar eerder corona werd vastgesteld zijn de dieren geruimd. Het is aannemelijk dat op twee van deze bedrijven een besmetting van nerts op mens heeft plaatsgevonden.

  Er geldt al een landelijk vervoersverbod van nertsen, een strikt hygiëneprotocol en stallen mogen niet worden bezocht.

 • WHO rapporteert recordaantal besmettingen op een dag

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vandaag een recordaantal besmettingen gerapporteerd. In 24 uur tijd kwamen er wereldwijd 212.326 geregistreerde gevallen bij. Het vorige record stond 189.077 gevallen. Dat gebeurde op 28 juni. Het dodental schommelt rond de 5000 per dag.

  Het aantal besmettingen nam vooral toe in de Verenigde Staten, Brazilië en India. In de Amerikaanse staat Florida werd een recordaantal mensen positief getest: 11.445 mensen. Van hen zijn 245 mensen opgenomen in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu meer dan 190.000 besmettingen in de staat geteld.

  Gisteren kwam het totale aantal besmettingen wereldwijd boven de 11 miljoen uit. Van ruim 500.000 mensen is bekend dat ze aan het virus zijn overleden.

 • Brexiteer Farage negeert quarantaineregel met bezoek aan kroeg

  Oud-Europarlementariër en prominente brexiteer Nigel Farage heeft in Groot-Brittannië voor opschudding gezorgd. Vandaag was het voor Britten weer toegestaan om een bezoek te brengen aan een pub. Farage maakte meteen van de versoepeling gebruik en plaatste een foto van zijn cafébezoek op Twitter. Hij had alleen veertien dagen in quarantaine gemoeten vanwege zijn recente bezoek aan de VS.

 • Bloemenboot vaart door Amsterdam ter herdenking van coronadoden

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bootje vaart door Amsterdam om corona-slachtoffers te herdenken

  Het is bedoeld als troost voor nabestaanden in Amsterdam, Diemen en Weesp. Nabestaanden die door het coronavirus geen afscheid konden nemen van een dierbare of dat onder moeilijke omstandigheden moesten doen, kunnen een bloem met persoonlijke boodschap op de boot leggen. De boot vaart een week lang van 16.00 uur tot middernacht en is verlicht met honderden lampjes.

 • Rust keert terug in Utrecht

  In Utrecht zijn de meeste mensen die vandaag naar de stad waren gekomen om te betogen tegen de coronamaatregelen weer huiswaarts gekeerd. Een politiewoordvoerder zegt tegen persbureau ANP dat de meesten in de richting van het station zijn vertrokken.

  Er werd vanochtend rekening gehouden met duizend voetbalhooligans die, ondanks een demonstratieverbod, koers zouden zetten naar het Jaarbeursplein. De betoging werd verplaatst naar het nabijgelegen Park Oog in Al. Daar waren uiteindelijk enkele tientallen demonstranten. Zij liepen vervolgens door de wijk Lombok. Daar werd de actie beëindigd door de organisator. Er werden over de hele dag zo'n vijftien mensen aangehouden die de openbare orde wilden verstoren.

  Ook in Wageningen werd vandaag gedemonstreerd. Daar waren meer dan 200 voetbalsupporters samengekomen voor een onaangekondigde protestactie. Tientallen zochten de confrontatie met de ME of luisterden niet naar politieagenten en werden aangehouden. Het 5 Mei Plein werd aan het eind van de middag schoongeveegd door de ME.

 • Lockdown in Melbourne: 3000 mensen mogen woontorens niet verlaten

  EPA

  In de Australische stad Melbourne zijn honderden politieagenten ingezet om ervoor te zorgen dat 3000 bewoners van negen woontorens hun woning niet verlaten, melden lokale media. Ze moeten minstens vijf dagen binnenblijven.

  De premier van de staat Victoria, waar Melbourne de hoofdstad van is, zegt dat de ingrijpende maatregel noodzakelijk is omdat in korte tijd tientallen besmettingen met het coronavirus in de stad zijn vastgesteld.

 • Aangehouden demonstranten Wageningen afgevoerd in bus

  NOS
 • ME treedt kort op in Utrecht

  De mobiele eenheid is kort in actie gekomen in de Utrechtse wijk Lombok. "De Kanaalstraat is schoongeveegd. Mensen worden tegengehouden", zegt verslaggever Marc Hamer. "Er is geen klap gevallen."

 • Tientallen arrestaties in Wageningen

  In Wageningen zijn tientallen arrestaties verricht, meldt de politie. Er waren meer dan 200 mensen bijeengekomen voor een onaangekondigd protest op het 5 Mei Plein.

  Volgens de politie zijn de mensen die weigerden te vertrekken aangehouden.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Demonstratie in Wageningen, confrontaties met ME
 • Organisator: demonstratie afgelopen

  De demonstratie in Utrecht tegen de coronamaatregelen is beëindigd, zegt de organisator van de betoging. Verslaggever Marc Hamer: "De organisator heeft de megafoon gepakt en gezegd: 'De demonstratie is hierbij beëindigd. Verspreid je, ga lekker wandelen.'"

 • Betogers verlaten Park Oog in Al

  Tientallen demonstranten die zich hadden verzameld in Park Oog in Al hebben het park weer verlaten. Betogers lopen onder begeleiding van de politie op straat door de wijk Lombok.

 • Tot nu toe 15 aanhoudingen in Utrecht

  Er zijn tot nu toe vijftien aanhoudingen verricht in Utrecht, meldt de politie. Het gaat om mensen die weigerden te luisteren naar het verzoek van agenten om weg te gaan.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Noodbevel afgekondigd in Utrecht, vijftien aanhoudingen
 • Rustig in Utrecht, plein Wageningen schoongeveegd

  In Utrecht verplaatsen betogers zich naar Park Oog in Al, een park in een woonwijk achter het Jaarbeursplein. In het park wordt het langzaam iets drukker. Er is veel politie op de been. "Het is vrij rustig", zegt verslaggever Marc Hamer. "Je ziet geen grote groepen die proberen die kant op te gaan. De situatie is onder controle."

  In Wageningen is het 5 Mei Plein schoongeveegd door de mobiele eenheid. Enkele tientallen voetbalsupporters met spandoeken met daarop teksten als 'Vrijheidsstrijders' demonstreerden daar onaangekondigd tegen de coronamaatregelen. Sommige actievoerders zochten de confrontatie met de ME, meldt Omroep Gelderland. Er zijn meerdere aanhoudingen verricht.

 • Ook demonstratie in Wageningen, confrontaties met ME

  Ook in Wageningen wordt door voetbalsupporters van verschillende clubs gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. De mobiele eenheid veegt op dit moment het 5 Mei Plein schoon, waar tientallen betogers zich hebben verzameld. Er zijn meerdere aanhoudingen verricht, meldt Omroep Gelderland.

  De gemeente Wageningen zegt dat de demonstratie niet was aangekondigd.

 • Man aangehouden in Utrecht

  Inmiddels heeft de politie een man aangehouden bij station Utrecht Centraal. "Er is zojuist iemand gearresteerd en in een busje afgevoerd", zegt verslaggever Marc Hamer. "Hij had een pak aan. Het zou zomaar iemand van de organisatie kunnen zijn geweest."