NOS Nieuws Binnenland

Resultaten test vaccin Oxford hoopgevend • Reisadvies voor delen Portugal weer oranje

 • Resultaten test coronavaccin Oxford hoopgevend
 • Met ingang van vandaag zijn de coronamaatregelen flink versoepeld.
 • Controleurs in het openbaar vervoer gaan strenger handhaven op de mondkapjesplicht.
 • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Liveblog gesloten
 • Deense bekerfinale stilgelegd vanwege overtreden coronaregels

  In Denemarken is de bekerfinale tussen Aalborg BK en SønderjyskE in de eerste helft door de scheidsrechter even stilgelegd omdat niet alle bezoekers zich aan het coronaprotocol hielden. Vooral de anderhalvemeterregel werd overtreden door de supporters van AaB.

  Nadat de stadionspeaker de supporters verschillende keren tevergeefs hierop had gewezen, besloot de scheidsrechter de wedstrijd stil te leggen. Beide ploegen werden terug naar de catacomben gestuurd.

  Na een kwartier werd de wedstrijd hervat. Een aantal hardleerse supporters is door de politie het stadion uitgezet. Ook werden een paar arrestaties verricht. SønderjyskE ging er met de beker vandoor na een overwinning met 2-0.

 • Californië sluit cafés en restaurants

  Zeker drie weken lang mogen restaurants, cafés en bioscopen in een groot deel van Californië niet open. Het aantal gevallen van corona neemt sinds eind mei sterk toe in de staat. Gouverneur Gavin Newsom zei bij de bekendmaking van de maatregelen dat er de afgelopen 24 uur 110 mensen zijn overleden aan de gevolgen van de ziekte.

  De maatregelen gelden voor alle activiteiten die binnen plaatsvinden, en ook voor caféterrassen, in de gebieden waar 70 procent van de bevolking woont. Het gaat onder meer om Los Angeles en de hoofdstad van de staat, Sacramento.

  Ook andere Amerikaanse staten als Florida en Texas zien de afgelopen tijd een sterke toename van het aantal besmettingen. Ook daar zijn beperkingen opgelegd om de verspreiding tegen te gaan.

 • Sommigen juist beperkt door versoepelingen

  Mensen in risicogroepen hebben soms meer last dan profijt van de versoepeling van de coronamaatregelen. De 27-jarige Amsterdamse Mira Thompson heeft een longaandoening die haar extra kwetsbaar maakt voor de gevolgen van het virus. Ze leeft al bijna vier maanden in zelfisolatie. Door de versoepeling van de maatregelen wordt ze nog meer in haar vrijheid beperkt.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Hoe meer versoepelingen er komen, hoe minder ik kan'
 • Agenten in Bangladesh doen aan yoga tegen corona

  In Bangladesh zijn 10.000 van de 150.000 coronabesmettingen in het land vastgesteld bij agenten. Die spelen een belangrijke rol bij het handhaven van de maatregelen tegen de verspreiding van het virus, maar ze lopen daardoor ook meer risico. Met yoga proberen de politiemensen zowel fysiek als mentaal gezond te blijven.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Agenten in Bangladesh doen aan yoga tegen corona: 'Virus leidt tot stress'
 • 43 besmettingen bij visverwerker in Twello

  Bij visverwerker ProFish in het Gelderse Twello zijn de afgelopen weken 43 medewerkers besmet of besmet geweest met het coronavirus. Het bedrijf heeft maatregelen genomen. De patiënten, vrijwel allemaal met lichte klachten, zijn in quarantaine gegaan. De GGD onderzoekt met wie ze in contact zijn geweest.

  Bij het bedrijf vlak bij Deventer werken tussen de 300 en 350 mensen. Directeur Edwin de Boer heeft geen idee waardoor zo veel mensen besmet zijn geraakt. "Dat onderzoekt de GGD nog", zegt hij bij Omroep Gelderland. Van paniek is volgens De Boer geen sprake. "Onze mensen zijn niet bang, maar de mensen om onze mensen heen zijn wel bezorgd."

  Een woordvoerder van de GGD bevestigt het bron- en contactonderzoek bij ProFish: "Af en toe zullen in het land kleine brandhaartjes ontstaan. Juist door er direct bovenop te zitten, voorkomen we dat er meer besmettingen komen."

 • Sekswerker mag weer aan het werk: 'Wij hadden al strenge protocollen'

  Veel sekswerkers zijn opgelucht dat ze weer aan het werk mogen. Zo ook Moira Mona. Toen premier Rutte aankondigde dat sekswerkers als laatste contactberoepsgroep weer aan de slag mochten, kwam dat voor haar onverwacht.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Sekswerker mag weer aan het werk: 'Wij moesten ons al aan strenge protocollen houden'
 • Reisadvies voor delen van Portugal weer terug naar oranje

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken verscherpt het reisadvies voor gebieden rondom de Portugese steden Lissabon en Porto, vanwege een toename van het aantal besmettingen. Het advies gaat van geel naar oranje. Het betekent dat mensen het advies krijgen om alleen naar deze gebieden te gaan als dat noodzakelijk is. "Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk", laat het ministerie weten. Reizigers zijn in de gebieden rond Lissabon en Porto ook niet of minder verzekerd.

  Nederlanders die nu in de regio zijn, moeten zich volgens het ministerie afvragen of hun verblijf noodzakelijk is. Zij krijgen het advies om bij terugkomst in Nederland twee weken in quarantaine te gaan.

  Vanochtend heropenden de premiers van Spanje en Portugal de grens tussen de landen. Die was vanwege de pandemie drie maanden dicht.

 • Parlementsleden Suriname besmet

  In Suriname zijn twee parlementariërs besmet met het coronavirus. Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, is positief getest, net als de ondervoorzitter van de NPS, Jerrel Pawiroredjo.

  Beide parlementsleden van de twee coalitiepartijen waren maandag bij de beëdiging van het nieuwe Surinaamse parlement. Volgens de Surinaamse nieuwssite Starnieuws had Somohardjo daar niet voortdurend zijn mondkapje op en kwam hij dicht bij anderen. Veel topfiguren uit de Surinaamse politiek zijn uit voorzorg in quarantaine gegaan, onder wie VHP-leider Chan Santokhi, de beoogde president.

  Eerder vandaag werd bekend dat een dorp in het zuidoosten van Suriname volledig is afgesloten van de buitenwereld. Van de 47 testen die daar zijn gedaan, was het resultaat bij 36 positief. Zorgorganisatie Medische Zending voert een missie uit naar het dorp.

  Het gaat om een dorp waar veel Braziliaanse goudzoekers actief zijn. Waarschijnlijk hebben die het virus meegenomen uit Brazilië. Meerdere plekken in het Surinaamse binnenland worden door de Medische Zending in de gaten gehouden, omdat deze gebieden een groot risico vormen voor de verspreiding in het land.

 • Paradiso zet kwart van personeel op straat

  Bij Paradiso verdwijnen dit jaar 60 van de 230 banen. De Amsterdamse poppodium ziet zich door de coronacrisis genoodzaakt te reorganiseren.

  Paradiso verkeert sinds het uitbreken van de coronacrisis in financieel zwaar weer. Sinds maart zijn er tientallen concerten afgelast of verplaatst. De poptempel gaat 10 procent van de vaste contracten beïndigen. Daarnaast zijn tijdelijke contracten sinds half april niet verlengd.

  "Het is overduidelijk dat Paradiso één van de laatste plekken in Nederland is die weer op volledige capaciteit mag draaien. Daarmee treft de coronacrisis ons extra zwaar en is de onzekerheid zo nog groter", zegt interim-directeur Michiel Kleiss. "Hoewel er uitzicht is op een substantieel extra bedrag aan steun vanuit de overheid, maakt dat geen einde aan de financiële onzekerheid en dekt dit nog niet het geld dat wij maandelijks verliezen."

  Op dit moment houdt de NOW-regeling vanuit de overheid het poppodium deels op de been. Het podium is een non-profitorganisatie die voor 94 procent afhankelijk is van eigen inkomsten.

  Paradiso zegt het zonder deze reorganisatie niet te redden en hoopt dat de NOW-regeling wordt verlengd tot maart volgend jaar.

 • '80 procent kermissen mag nog steeds niet starten'

  Sinds vandaag mogen kermissen weer, maar in 80 procent van de gevallen geven gemeenten nog steeds geen vergunning. Dat zegt kermisbond Bovak tegen Hart van Nederland. Volgens woordvoerder Hans van Tol zien veel gemeenten het weer opstarten van de kermis als een dilemma. "We hebben nog geen positieve berichten gehad. De kermissen in Eindhoven, Middelburg en Helmond zijn allemaal afgelast. Het is dweilen met de kraan open."

  De gemeenten maken zich zorgen over de beheersbaarheid, zegt Van Tol. "Ze zijn bang dat 1,5 meter niet te handhaven is en ze weten niet hoe het publiek gaat reageren."

 • Cyberaanval legt kaartverkoop Guus Meeuwis plat

  De kaartverkoop voor een reeks "intieme concerten" van Guus Meeuwis is vanmiddag stilgelegd door een cyberaanval.

  De zanger wil vanaf 1 augustus zijn 25-jarig jubileum vieren met een aantal kleinschalige optredens in de Tilburgse popzaal 013, meldt Omroep Brabant. Omdat er als gevolg van de coronamaatregelen maar honderd mensen per keer naar binnen mogen, had Meeuwis samen met een ticketbureau een systeem bedacht van voorinschrijving.

  Vandaag kon iedereen die zich had ingeschreven een kaartje kopen. Althans dat was de bedoeling. De boel ging al snel plat door een cyberaanval, zegt Meeuwis. "Daardoor kan één iemand veroorzaken dat het systeem denkt dat er enkele tienduizenden mensen tegelijk een kaartje willen kopen", schrijft hij in een mail aan zijn fans. "En dat gaat natuurlijk niet."

  Volgens de zanger wordt er met man en macht gewerkt om het probleem op te lossen. Zodra alles weer werkt, krijgen alle fans die zich hebben ingeschreven opnieuw een e-mail.

 • Stijging besmettingen in Israël, lockdown op Westelijke Jordaanoever

  Het aantal bevestigde coronagevallen in Israël is flink opgelopen, met 859 bevestigde besmettingen in de afgelopen 24 uur. Dat is de grootste toename in één dag tijd sinds het begin van de uitbraak. Het aantal bevestigde gevallen in het land staat nu op 25.547.

  In een ander bericht meldt de Times of Israël dat de Palestijnse Autoriteit zich eveneens zorgen maakt over de verspreiding van covid-19. Vanaf vrijdag geldt vijf dagen lang een lockdown op de Westelijke Jordaanoever, liet een woordvoerder weten. Alle overheidsgebouwen gaan dicht en ook winkels moeten de deuren dichthouden, behalve supermarkten en apotheken. Reizen om niet-essentiële redenen is tijdens de lockdown verboden.

 • Diploma-uitreiking in de Johan Cruijff Arena

  Leerlingen van het Amsterdamse IJburg College mochten hun diploma vandaag op een bijzondere plek in ontvangst nemen. Vanwege de coronamaatregelen vond de uitreiking plaats in de Johan Cruijff Arena.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Diploma-uitreiking in de Johan Cruijff Arena: 'Een bijzonder moment op een bijzondere plek'
 • Verkoop internationale treintickets trekt aan

  Er worden weer steeds meer internationale treintickets verkocht, meldt de NS. Door de coronacrisis was de verkoop half april naar een dieptepunt gedaald, met maar 3 procent verkochte kaartjes ten opzichte van normaal. De afgelopen weken neemt de verkoop weer toe. Al is die, met zo'n 30 procent verkochte tickets ten opzichte van normaal, nog lang niet op het oude niveau.

  De top-5 van populairste bestemmingen is ongewijzigd gebleven: Antwerpen, Brussel, Parijs, Berlijn en Keulen. Vooral Berlijn is relatief populair de laatste weken. Dat komt volgens de NS doordat reizigers naar de Duitse hoofdstad - altijd een populaire bestemming in de zomermaanden - hun ticket deze zomer pas laat kopen.

 • Resultaten test coronavaccin Oxford hoopgevend

  Bij het testen van een potentieel vaccin tegen covid-19 is gebleken dat proefpersonen de juiste soort immuniteit ontwikkelden, die bescherming biedt tegen het virus. Dat zegt een van de onderzoekers van de universiteit van Oxford die werken aan het vaccin.

  Vier Europese landen, waaronder Nederland, hebben een overeenkomst met farmaceut AstraZeneca gesloten voor 300 tot 400 miljoen "kansrijke" doses van AZD1222, het coronavaccin dat in Oxford wordt ontwikkeld. De Brits-Zweedse farmaceut heeft de licentie gekocht om het middel op de markt te brengen. Een wetenschapper van de Wereldgezondheidsorganisatie zei vorige week dat het vaccin van AstraZeneca het verst gevorderd is van zeventien verschillende coronavaccins die over de hele wereld worden ontwikkeld.

  In de derde testfase van het middel zijn 8000 personen gevaccineerd in Groot-Brittannië. Hoewel de resultaten hoopgevend zijn, waarschuwen de wetenschappers ook voor te veel optimisme. Waarschijnlijk is het vaccin nog niet beschikbaar voor komende winter. Het wordt nog op tienduizenden vrijwilligers getest.

  Ook andere farmaceutische bedrijven zeggen vooruitgang te boeken met hun vaccins. Een vaccin van het Duitse bedrijf BioNTech en het Amerikaanse Pfizer wordt in het eerste teststadium door menselijke proefpersonen goed getolereerd, lieten de bedrijven vandaag weten.