NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

'VS heeft remdesivir-voorraad opgekocht' • Airbus schrapt 15.000 banen

 • Er moeten in Nederlandse ziekenhuizen op korte termijn 200 intensivecarebedden bij komen.
 • Verpleegkundigen zijn kritisch over het opschalingsplan, want er is nu al een personeelstekort.
 • Vanaf morgen gaan controleurs in het openbaar vervoer strenger handhaven op de mondkapjesplicht.
 • RIVM: 6 nieuwe coronadoden en 3 ziekenhuisopnames. Het aantal coronapatiënten op de IC's is gedaald met 3 tot 29.
Liveblog gesloten
 • Horeca-ondernemer plaatst sloopauto's op terras: 'Heel mooi statement'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Coronaregels op terras omzeild met sloopauto's
 • 'VS heeft remdesivir-voorraad opgekocht'

  De Britse krant The Guardian schrijft dat de Verenigde Staten de beschikbare voorraad van virusremmer remdesivir vrijwel heeft opgekocht. De VS zou 500.000 doses hebben aangeschaft, dat is de volledige productie voor juli en 90 procent van die voor augustus en september.

  Remdesivir, oorspronkelijk een medicijn tegen ebola, is de eerste virusremmer waarvan bewezen is dat die werkt tegen covid-19. "De VS heeft toegang tot het grootste deel van de voorraad, dus er is niets meer voor Europa", zegt een expert van de universiteit van Liverpool tegen de krant. Deskundigen vrezen dat hetzelfde gebeurt als er een vaccin beschikbaar komt.

  Remdesivir is vorige week door de Europese medicijnautoriteiten goedgekeurd voor gebruik bij coronapatiënten. In Amerika gebeurde dat al in mei. Het gaat specifiek om mensen die met een longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof nodig hebben. Zij herstellen na behandeling met de virusremmer gemiddeld vier dagen eerder, meldt de Nederlandse medicijnautoriteit CBG.

 • Maurice de Hond straks in debat met OMT-lid Voss

  In de talkshow Op1 gaat opiniepeiler Maurice de Hond vanavond in debat met hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss. De uitzending begint om 22.20 uur en is te zien op NPO 1.

  De Hond blogt over de coronacrisis en is een van de grootste critici van het Nederlandse coronabeleid. Hij beticht het RIVM en Outbreak Management Team (OMT) van tunnelvisie. Voss is lid van het OMT, dat adviezen uitbrengt aan kabinet over de coronamaatregelen. Doorgaans worden deze adviezen een op een overgenomen.

 • Voor de laatste keer de dagelijkse RIVM-update van 14.00 uur

  Met 57 positief geteste personen, 3 ziekenhuisopnames en 6 overledenen komt er vandaag een einde aan de dagelijkse update over de coronacijfers door het RIVM. Vanaf nu moeten we voor de actuele stand naar het coronadashboard van de Rijksoverheid.

  De RIVM-statistieken waren zo'n vier maanden elke dag om 14.00 uur vaste prik. "Vooral begin maart braken we echt alle records", zegt een woordvoerder. "We vonden hier ooit 100.000 pageviews veel, maar dat liep in een week op naar 1 miljoen, toen 2 miljoen en het record was 5,3 miljoen."

  Lees verder:

 • Amerikaanse viroloog waarschuwt voor 100.000 dagelijkse besmettingen

  De medisch adviseur van de Amerikaanse regering, Anthony Fauci, vreest dat het aantal coronabesmettingen per dag in de Verenigde Staten kan oplopen van 40.000 tot 100.000. Dat kan volgens hem alleen worden voorkomen als de Amerikanen zich gaan houden aan de coronaregels, zoals afstand houden en het dragen van mondkapjes.

  Fauci deed zijn uitspraken bij een verhoor in de Senaat, waar werd gesproken over het heropenen van scholen en bedrijven. Fauci zei dat hij geen accurate voorspelling kan doen, maar hij gaat ervan uit dat de flinke toename van het aantal coronabesmettingen in verschillende staten "heel ontregelend" zal zijn.

  In de VS zijn nu 2,6 miljoen besmettingsgevallen geregistreerd. Ruim 126.000 mensen zijn aan de gevolgen van het virus overleden.

 • Airbus schrapt 15.000 banen als gevolg van coronacrisis

  Vliegtuigbouwer Airbus schrapt tot de zomer van volgend jaar bijna 15.000 banen. Ook schroeft het bedrijf de productie flink terug als gevolg van de coronacrisis. Airbus wil onder meer een vrijwillige vertrekregeling opzetten, vervroegd pensioen aanbieden en mensen langdurig in deeltijd laten werken. Desondanks sluit het bedrijf gedwongen ontslagen niet uit.

  De productie bij de bedrijfstak die passagiersvliegtuigen bouwt lag de afgelopen maanden 40 procent lager. De vraag naar vliegreizen zakte in vanwege de pandemie en luchtvaartmaatschappijen annuleerden bestellingen of schoven de leveringen daarvoor op de lange baan. Airbus voorziet dat de luchtvaartsector pas in 2023 weer op het niveau van vorig jaar zit.

  Van de banen verdwijnen er 5100 in Duitsland en 5000 in Frankrijk. Ook in het Verenigd Koninkrijk (1700) en Spanje (900) gaat Airbus met minder mensen verder. In andere landen over de hele wereld schrapt Airbus nog eens 1300 banen.

  Het concern heeft ook een vestiging in Leiden, namelijk het Airbus Defence and Space Netherlands. Deze tak is gericht op defensie en ruimtevaart.

 • Zweden gaat omstreden corona-aanpak onderzoeken

  Zweden heeft aangekondigd dat een onderzoekscommissie de corona-aanpak van het land gaat evalueren. Op het beleid is de nodige kritiek geuit vanwege het relatief hoge dodental.

  In tegenstelling tot in andere Scandinavische landen was er geen lockdown in Zweden; scholen en horeca bleven open. Ruim 5300 inwoners zijn om het leven gekomen als gevolg van besmetting. Dat zijn er fors meer dan in buurlanden Noorwegen (250), Denemarken (600) en Finland (325). Deze landen tellen elk ongeveer de helft van het aantal inwoners van Zweden.

  "Het is niet een vraag of Zweden verandert, maar een kwestie van hoe", zei premier Löfven op een persconferentie. De commissie komt naar verwachting eind november met de eerste bevindingen over de situatie in verpleeghuizen. Daar viel het merendeel van de coronadoden.

  Reuters
 • Verpleegkundigen: 'Opschalen IC-bedden is een illusie'

  Het is een ambitieus plan dat vandaag in Rotterdam is gepresenteerd door het Landelijk Netwerk Acute Zorg: opschalen naar 200 extra IC-bedden. Maar de ambitie in het zogenoemde Opschalingsplan Covid-19 loopt aan tegen de weerbarstige realiteit en gevoelens onder zorgpersoneel, schrijft Nieuwsuur.

  Volgens het plan komen er op korte termijn 200 intensivecare-bedden bij. Daar zijn ruim vierhonderd extra verpleegkundigen voor nodig die een opleiding van 18 maanden moeten hebben afgerond. Plus ongeveer 3800 extra ondersteuners: andere verpleegkundigen en medisch personeel die de IC-verpleegkundigen helpen.

  Verpleegkundigen waarschuwen dat het plan onhaalbaar is. Door personeelsgebrek is één op de tien IC-bedden nu al structureel niet in gebruik.

  Lees verder:

 • RIVM: 1 procent van geteste mensen met contactberoep blijkt besmet

  Bijna 500 mensen zijn vorige week (22 t/m 28 juni) getest als gevolg van het bron- en contactonderzoek. Daarbij zijn zo'n 50 besmette personen ontdekt. Het totale aantal besmette mensen dat sinds 1 juni door GGD-onderzoekers is gevonden komt daarmee op 423, meldt het RIVM.

  Het RIVM heeft ook onderzoek gedaan naar mensen in contactberoepen, zoals kappers en rijinstructeurs, die geen anderhalve meter afstand kunnen houden. 17.859 van hen werden sinds 1 juni getest. Slechts 1 procent bleek besmet.

  Sinds 1 juni kan iedereen met corona-achtige klachten worden getest. Bij een positieve uitslag volgt een bron- en contactonderzoek. Huisgenoten en mensen met wie contact is geweest die klachten hebben wordt gevraagd zich te laten testen. Dat is in de afgelopen vier weken 3147 keer gebeurd, 13,4 procent testte positief.

  Wat opvalt is dat het aantal mensen dat getest werd als gevolg van bron- en contactonderzoeken vorige week een stuk lager was dan voorgaande weken. De week ervoor was het bijna tweemaal zo veel.

 • Omstreden vleesbaron in Duitsland stapt uit bestuur Schalke 04

  Clemens Tönnies vertrekt na bijna twintig jaar als bestuursvoorzitter bij de Duitse voetbalclub Schalke 04. De 64-jarige zakenman ligt onder vuur vanwege de tegenvallende sportieve prestaties van Schalke 04 en de corona-uitbraak bij zijn vleesfabriek Tönnies Fleisch.

  Twee weken geleden werd bij een vestiging in de deelstaat Noordrijn-Westfalen een grote corona-uitbraak vastgesteld. In het slachthuis testten meer dan 1500 mensen positief, waarmee het de grootste infectiehaard van Duitsland is. Volgens de autoriteiten heeft Tönnies de coronaregels overtreden en daardoor de hele regio in gevaar gebracht.

  Lees verder:

 • Shell schrijft miljarden af vanwege gekelderde olieprijs

  Olieconcern Shell schrijft 13 tot 20 miljard euro af op de olie- en gasbezittingen van het bedrijf. Mede door de coronapandemie zijn de prijzen van grondstoffen gedaald, want er wordt veel minder gereden en gevlogen.

  De olieprijs daalde sinds de uitbraak in korte tijd met meer dan 60 procent. Inmiddels is de prijs weer iets opgelopen en kost een vat ruwe olie meer dan 40 dollar.

  Ook concurrent BP schreef eerder miljarden af. Shell verwerkt het verlies in de halfjaarcijfers die eind volgende maand worden gepubliceerd. Eerder maakte Shell bekend dat de winstuitkering voor aandeelhouders voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog wordt verlaagd vanwege de onzekerheid op de olie- en gasmarkt.

 • Schoolkantines weer open na de zomervakantie

  Schoolkantines in middelbare scholen mogen na de zomervakantie weer open. Dat staat in een protocol van verschillende onderwijsorganisaties.

  Vorige week werd al bekend dat middelbare scholen na de zomervakantie helemaal open mogen. Dan komen alle leerlingen weer tegelijkertijd naar school. Vanaf morgen hoeven zij onderling geen anderhalve meter afstand meer te houden. De afstandsregel blijft wel gelden tussen leerlingen en docenten, en docenten onderling.

  Praktische vakken zoals gym en techniek worden zo veel mogelijk gegeven volgens de afstandsregels. Maar dat lukt niet altijd, zegt de VO-Raad. Daarom mogen scholen in sommige gevallen er toch van afwijken. Hetzelfde geldt voor het praktijkonderwijs.

  Vanaf 1 september zijn ook de ambulante hulpverleners welkom op school. Zij zijn er voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben.

 • Vanuit deze landen kan je vanaf morgen weer vliegen naar de EU

  De Europese Unie is het eens geworden over een lijst van niet-lidstaten waarvan de inwoners vanaf morgen weer de Unie in mogen reizen. Ook EU-burgers kunnen dan weer naar die landen buiten de unie toe.

  Het gaat om veertien landen: Algerije, Australië, Canada, Georgië, Japan, Montenegro, Marokko, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Thailand, Tunesië, Uruguay en Zuid-Korea. Ook China staat op de lijst, maar van dat land is het nog niet duidelijk of het reizigers uit de EU wil toelaten.

 • Onderzoek: 40 procent van besmette inwoners Italiaans dorp had geen symptomen

  Ruim 40 procent van de besmette inwoners van de Italiaanse stad Vo had geen symptomen. Dat concluderen wetenschappers in een onderzoek dat gepubliceerd is in het gezaghebbende tijdschrift Nature.

  De onderzoekers stellen dat besmettingen door mensen zonder ziektesymptomen een belangrijke rol kunnen spelen bij de verspreiding van het coronavirus. De wetenschappers zeggen dat hun onderzoek laat zien hoe belangrijk het is op grote schaal te testen en geïnfecteerde personen te isoleren.

  In Vo wonen 3200 mensen en eind februari kwam hier voor het eerst in Italië een coronapatiënt om het leven. Daarop ging het stadje in lockdown. Zo'n 85 procent van de inwoners werd getest en daaruit bleek dat 2,3 procent van de bevolking besmet was aan het begin van de afsluiting. Aan het eind was nog 1,2 procent geïnfecteerd. Van de besmette inwoners vertoonde 42,5 procent geen symptomen.

 • Drie coronapatiënten minder op IC

  Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gedaald met drie tot 29. Verder liggen er 559 patiënten met een andere aandoening op de IC, 32 meer dan gisteren, meldt het het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  LCPS-Voorzitter Ernst Kuipers: "Het aantal nieuwe covid-19-opnames is erg laag. Meer dan de helft van de IC-afdelingen in Nederland heeft geen coronapatiënten meer."

  Buiten de IC's om zijn er drie coronapatiënten meer opgenomen dan de dag ervoor. Het totale aantal ziekenhuisopnames bedraagt 160.