NOS Nieuws Binnenland Buitenland

Nederlanders mogelijk in juli welkom op Curaçao • Aantal coronapatiënten op IC's stabiel

 • Het RIVM meldt vier nieuwe ziekenhuisopnames en twee overleden coronapatiënten.
 • Het aantal coronapatiënten op de IC's is met 96 gelijk gebleven ten opzichte van gisteren
 • De Amerikaanse Johns Hopkins University heeft becijferd dat er wereldwijd 400.000 mensen aan het virus zijn gestorven.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is nu gesloten. Morgen is er opnieuw een blog met het laatste nieuws rondom het coronavirus.

 • Brenno de Winter: corona-app al snel waardevol

  IT-deskundige Brenno de Winter zegt dat de corona-app die het ministerie van Volksgezondheid laat ontwikkelen, al waardevol is als twintig procent van de Nederlanders die app gaat gebruiken.

  De Winter is een van de bouwers van de app. "Bij een op de vijf mensen heeft het al effect, blijkt nu uit onderzoek. Eerder werd gezegd dat er wel zestig procent nodig was, dat is wel heel hoog. Maar dat is dus niet nodig. Zeker niet als er straks nieuwe brandhaarden ontstaan. Elke dag winst levert iets op", zei hij in het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag.

 • Plan voor het betaald voetbal: geen mascottes, meer kleedkamers

  Voetbalbond KNVB diende vrijdag bij het ministerie van VWS een noodplan in voor het betaald voetbal. Het Deltaplan, dat in handen is van de NOS, bestaat uit drie onderdelen: een solidariteitsplan, een verzoek om financiële hulp van de overheid en een uitgebreid veiligheidsplan.

  In dit artikel lichten we tien belangrijke punten uit de plannen uit:

 • Op vier nertsenfokkerijen nu alle dieren gedood

  De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft op drie locaties alle pelsdieren afgemaakt. Op een vierde nertsenfokkerij is een begin gemaakt met de ruiming, en gaat dat morgen verder.

  Gisteren werden alle 1600 nertsen op een bedrijf in Deurne al gedood vanwege het coronavirus. In totaal zijn dieren op tien bedrijven besmet. Op al die bedrijven moeten de nertsen worden geruimd. Waar de bedrijven staan en om hoeveel dieren het vandaag ging, maakt de NVWA niet bekend. De woordvoerder zegt dat de overheidsdienst na afronding van alle werkzaamheden met een totaalbeeld komt. Dat is vermoedelijk deze week.

  Het ministerie van Landbouw vindt het doden van de dieren nodig, omdat nertsen in de tien fokkerijen besmet zijn met het coronavirus. De nertsen worden afgevoerd naar een destructiebedrijf.

 • 'Laat arbeidsmigranten niet meer samen op één kamer slapen'

  Om coronabesmettingen bij onder meer slachterijen en distributiecentra te beperken, zouden uitzendbureaus arbeidsmigranten niet langer samen op één kamer moeten laten slapen. En ook moet het afgelopen zijn met het vervoer van arbeidsmigranten in kleine busjes, maar moeten grotere voertuigen worden ingezet. Dat staat in een eerste advies van een team dat onderzoek doet naar de arbeids- en leefomstandigheden van arbeidsmigranten, waar RTL Nieuws over bericht.

  Volgens de onderzoekers moeten uitzendbureaus de arbeidsmigranten die werken in bedrijven met een verhoogd risico op besmetting, zoals de vleessector, één slaapkamer per persoon aanbieden. Als er sprake is van een werkend stel of als mensen graag met iemand anders een kamer willen delen, hoeven ze niet apart te slapen.

 • Nederlandse toeristen mogelijk weer welkom op Curaçao

  Nederlandse toeristen kunnen mogelijk vanaf 1 juli weer naar Curaçao vliegen, meldt minister Martina van Economische Ontwikkeling. Het land wil vanaf die datum zijn luchthaven weer openen voor reizigers uit verschillende Europese landen, waaronder Nederland, Duitsland en België.

  De minister denkt in eerste instantie aan een maximum van 10.000 reizigers per maand. Toeristen zullen moeten meewerken aan testen om te zien of ze besmet zijn met het coronavirus.

  Ook de andere delen van het Caribische deel van het Koninkrijk willen op korte termijn de luchtgrenzen onder voorwaarden weer openen voor onder meer Nederlanders.

 • Inwoners Nedersaksen moeten bij terugkeer uit Zweden in quarantaine

  Inwoners van de Duitse deelstaat Nedersaksen, dat aan de westzijde grenst aan Groningen, Drenthe en Overijssel, moeten veertien dagen in quarantaine bij terugkeer uit Zweden. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid van de deelstaat bekendgemaakt. Volgens het ministerie is die maatregel nodig, omdat het aantal besmettingen in Zweden de laatste dagen op meer dan 50 per 100.000 inwoners staat.

  De terugkeerders moeten in hun eigen woning blijven, of in het huis waar ze normaal gesproken verblijven. Zelf boodschappen doen mag niet. Ook moeten de gezondheidsautoriteiten op de hoogte worden gebracht.

 • Aantal coronapatiënten op IC gelijk gebleven

  Het aantal coronapatiënten op de intensivecareafdelingen van ziekenhuizen is gelijk gebleven. Het zijn er 96, net zoveel als gisteren.

  Volgens voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg blijft de coronadrukte op de IC's "onveranderd laag". "Het is daarbij belangrijk dat we de planbare overige zorg snel opschalen", zegt hij. "Patiënten met klachten wordt geadviseerd naar de huisarts te gaan. Zij hoeven niet bang te zijn dat ze daardoor besmet raken. De zorg is echt veilig."

 • Geen coronadoden gemeld in Schotland en Noord-Ierland

  De gezondheidsautoriteiten van Schotland en van Noord-Ierland melden vandaag geen nieuwe coronadoden. In Schotland is dat voor het eerst sinds de start van de lockdown, op 23 maart. In Noord-Ierland is dit voor de tweede keer sinds 18 maart.

  In Schotland staat het dodental nu op 2415, het aantal besmettingsgevallen nam toe met 18 naar 15.621. Minister Freeman van Volksgezondheid heeft de Schotten opgeroepen wel waakzaam te blijven. "We weten dat we in het weekend minder doden melden. Het is aannemelijk dat er de komende dagen toch weer coronadoden worden gemeld."

  In Noord-Ierland zijn tot nu toe 537 mensen overleden door het coronavirus. Er zijn 4796 besmettingsgevallen vastgesteld, zes meer dan gisteren.

 • Paus Franciscus: blijf voorzichtig

  Paus Franciscus heeft in Rome iedereen opgeroepen de coronaregels te blijven volgen. Het is voor het eerst sinds de corona-uitbraak dat mensen uit heel Italië weer welkom waren op het Sint-Pietersplein. Tot afgelopen woensdag waren er reisrestricties van kracht. Vorige week sprak de paus ook al, toen voor gelovigen uit de omgeving.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Paus Franciscus roept op: wees voorzichtig met het coronavirus
 • RIVM: vier nieuwe ziekenhuisopnames, twee patiënten overleden

  Afgelopen etmaal zijn twee nieuwe doden geregistreerd als gevolg van het coronavirus. Vier nieuwe coronapatiënten zijn in het ziekenhuis opgenomen (geweest), meldt het RIVM in zijn laatste update.

  Gisteren waren er volgens het RIVM zes nieuwe coronadoden en drie opnames. In het weekend worden doorgaans minder doden en opnames gemeld. In Nederland zijn in totaal 6013 mensen overleden van wie vaststaat dat ze het virus hadden.

  Er zijn 239 positief geteste mensen bijgekomen. Dat hoge aantal komt doordat er sinds kort veel meer mensen worden getest. Gisteren kwamen er 183 positief geteste mensen bij.

  Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur positief getest, in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van afgelopen dagen vaak nog aangevuld. Omdat niet alle COVID-19 patiënten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die hier genoemd worden.

 • Staatssecretaris wil hoge schulden bij bedrijven ontmoedigen

  Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën wil de renteaftrek voor ondernemers volgend jaar verder verlagen. Hij wil zo ontmoedigen dat ze te grote schulden aangaan in economisch zware tijden, zei hij in Buitenhof. Vijlbrief is ervan geschrokken hoe makkelijk bedrijven op omvallen zijn komen te staan door de coronacrisis.

  Hij denkt dat dat mede veroorzaakt wordt door de fiscale prikkel die er nog altijd bestaat voor bedrijven om zich met veel vreemd vermogen te financieren. De rente die ze betalen op leningen is deels aftrekbaar van de winstbelasting. "Dit is een leermoment", zei Vijlbrief. " Jezelf volladen met schulden is gevaarlijk als er tegenwind komt." Deze zomer wil hij een besluit nemen over hoe hij de fiscale prikkel op lenen wil verminderen.

 • Turken vieren weekend, minister waarschuwt: Blijf regels volgen

  Beelden van groepen dansende Turken die weekend vieren hebben de aandacht getrokken van de Turkse minister Fahrettin Koca. Hij roept op Twitter op om vooral niet te denken dat alles weer normaal is. "Blijf afstand houden, blijf mondmaskers dragen", schrijft hij bij een filmpje van gisteravond.

  Dezelfde boodschap twittert hij bij een foto van vissers die geen afstand houden op één van de bruggen over de Bosporus in de Turkse miljoenenstad.

 • Discussie over te drukke demonstratie op de Dam gaat verder

  Oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid Tjibbe Joustra blikte in het tv-programma Buitenhof terug op de veelbesproken demonstratie tegen racisme op de Dam in Amsterdam. Hij sprak onder meer over de appjes die burgemeester Halsema en minister Grapperhaus elkaar stuurden. "Formeel moet je het niet op deze manier doen, menselijk kan ik me het wel voorstellen", zei hij.

  Ook pleit hij voor een onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen van afgelopen maandag. Bij de demonstratie kwamen veel meer mensen opdagen dan verwacht. Joustra werkt overigens niet meer voor de Onderzoeksraad, hij werd vorig jaar opgevolgd door Jeroen Dijsselbloem.

  Een woordvoerder van de OVV zegt dat het voorval op de Dam mogelijk wordt meegenomen in het onderzoek naar het Nederlandse coronabeleid dat de raad uitvoert. Een besluit daarover wordt later genomen.

 • Run op plantje

  Binnen een paar weken is de verkoop van Artemisia Annua bij Hortus Alkmaar sterk toegenomen. En dat allemaal door een uitspraak van de president van Madagaskar. Hij beweert dat van het plantje getrokken thee helpt tegen corona.

  "We verkopen nu in plaats van drie zakjes per week wel 25 zakjes zaden per dag", vertelt Hortusmedewerker Erik ten Winkel aan de regionale omroep NH. "Wij dachten echt: wat gebeurt hier? We zijn binnen twee weken al door onze halve voorraad heen."

  Zomeralsemplant, of 'qing hao', is een varenachtige plant met felgele bloemen en wordt al langere tijd in China gebruikt als antimalariamiddel met een koortsverlagende werking.

  De plant groeit niet in het wild en daarom staan deze planten bij de Hortus:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Run op 'anti-coronaplant': 'Mensen willen alles proberen als ze ziek worden'