NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Michael Jordan doneert 100 miljoen dollar • ME'ers Buffalo stoppen vanwege schorsing agenten

 • Duizenden Australiërs de straat op tegen racisme in Australië en VS.
 • 57 ME'ers van het politiekorps in Buffalo leggen hun werk neer. Zij zijn het niet eens met de schorsing van twee agenten die een man van 75 omduwden. De man ligt in stabiele toestand in het ziekenhuis met een hoofdwond.
 • Martin Sitalsing, politiechef van de eenheid Midden-Nederland, kijkt met een trots gevoel terug op de demonstratie in Utrecht. Dat zei hij in het tv-programma Op1.
 • Liveblog gesloten

  Het is nacht in de Verenigde Staten en daarmee sluiten we dit liveblog.

 • Ook in Nederland weer demonstraties tegen racisme

  Ook in Nederland wordt vandaag weer tegen racisme en racistisch politieoptreden gedemonstreerd, onder andere in Tilburg en Eindhoven.

  De aanleiding is de dood van George Floyd. "Maar als we in de spiegel kijken, dan kunnen we in Nederland onze handen ook niet in onschuld wassen", schrijft de anti-racismegroep Tilburg. "Met regelmaat maakt de Nederlandse politie zich schuldig aan institutioneel racisme, etnisch profileren en racistisch geweld."

  De organisatoren van beide demonstraties roepen deelnemers op gezichtsmaskers te dragen en de anderhalve meter afstand tot elkaar te bewaren.

 • Rechtbank Denver verbiedt inzet geweldsmiddelen door politie

  De politie in Denver mag voorlopig geen traangas, flitsgranaten of kunststofkogels tegen demonstranten inzetten. Dat heeft een rechtbank beslist na een klacht van demonstranten over het politieoptreden de afgelopen dagen bij demonstraties tegen racisme.

  De politie zou met buitenproportioneel geweld tegen demonstranten zijn opgetreden. In afwachting van de rechtszaak is het gebruik van deze geweldsmiddelen tijdelijk verboden.

 • Rechter keurt demonstraties in coronatijd toch goed, duizenden Australiërs de straat op

  Vandaag wordt ook in Australië gedemonstreerd tegen de dood van George Floyd, ondanks de uitspraak van een rechtbank in de deelstaat New South Wales. Die verbood een demonstratie in Sydney na een klacht van de politie dat zo'n massale bijeenkomst tot een corona-uitbraak kan leiden. De demonstranten gingen in beroep en kregen alsnog toestemming.

  In Sydney, maar ook in steden als Brisbane en Melbourne, waren al duizenden mensen de straat opgegaan voordat het hof van beroep tot een uitspraak kwam. Die werd door de demonstranten met gejuich begroet.

  In Australië zijn nog lockdown-maatregelen van kracht. Premier Morrison deed gisteren een oproep om niet aan de Black Lives Matter-protesten mee te doen. "Het is geen goed idee", zei hij. "Laten we een andere en betere manier vinden en niet onze eigen gezondheid en die van anderen op het spel zetten."

  De demonstraties in Australië zijn ook tegen racisme in eigen land gericht. De oorspronkelijke bewoners van Australië, de Aboriginals, vormen de meest achtergestelde minderheid. Dat komt onder meer tot uiting in slechte gezondheidscijfers, een lage levensverwachting en een hoge werkloosheid.

  Demonstranten in Brisbane EPA
 • Mark Zuckerberg belooft verbetering na laten staan bericht Trump

  Facebook-topman Mark Zuckerberg zegt dat er opnieuw wordt gekeken naar het beleid voor controversiële posts. Dat schrijft hij in een bericht op zijn eigen Facebookprofiel. Het beleid was in opspraak nadat een controversieel bericht van president Trump niet werd verwijderd.

  Vorige week postte Trump een bericht op Twitter en Facebook waarin hij suggereerde dat plunderaars in Minneapolis zouden worden neergeschoten. Twitter besloot het bericht te verbergen, maar Facebook liet het bericht staan. Dit leidde tot een storm van kritiek, onder meer van medewerkers van Facebook zelf.

  Zuckerberg zegt dat hij naar de kritiek heeft geluisterd. Hij schrijft dat er opnieuw wordt gekeken naar het beleid voor het verwijderen van bepaalde posts. Ook heeft Zuckerberg een boodschap voor zwarte Facebookgebruikers: "Ik sta achter jullie. Jullie levens doen ertoe. Black lives matter."

 • OM van Manhattan weigert demonstranten aan te klagen

  De openbaar aanklager van het New Yorkse stadsdeel Manhattan weigert demonstranten aan te klagen voor "lichte vergrijpen". In een statement meldt hij dat mensen die zijn gearresteerd voor het verbreken van de avondklok en wanordelijk gedrag niet zullen worden vervolgd.

  "Het vervolgen van deze kleine vergrijpen zou de band tussen onze gemeenschap en de wetshandhaving ondermijnen", schrijft openbaar aanklager Cyrus Vance. Volgens het statement kan hierdoor tijd worden vrijgemaakt voor het vervolgen van serieuzere vergrijpen als vandalisme, plunderen of geweld tegen de politie.

 • Demonstranten in Mexico-Stad belagen Amerikaanse ambassade

  Bij een demonstratie tegen politiegeweld in Mexico-Stad is de Amerikaanse ambassade belaagd. Demonstranten gooiden stenen en molotovcocktails over de metalen omheining van het gebouw.

  Ook verderop in de stad werden vernielingen aangericht. In het centrum werden auto's in brand gestoken en winkelruiten vernield.

  Sinds de dood van George Floyd wordt ook in Mexico gedemonstreerd tegen politiegeweld. Hier protesteren demonstranten vanwege de dood van Giovanni Lopez, een bouwvakker die vorige maand na zijn arrestatie overleed. Hij zou zijn opgepakt omdat hij geen mondkapje droeg. Drie agenten zijn opgepakt naar aanleiding van zijn dood.

  Op beelden is te zien hoe demonstranten op de metalen omheining van de ambassade slaan. Ook de vernielingen in het centrum zijn te zien.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Mexicanen demonstreren bij Amerikaanse ambassade
 • NFL: we hebben niet genoeg naar zwarte spelers geluisterd

  In een video op het officiële twitterkanaal van de NFL steekt directeur Roger Goodell de hand in eigen boezem. Volgens hem heeft de American-footballbond de afgelopen jaren niet goed gereageerd op de protesten van zwarte spelers. "We geven toe dat we fout zaten en eerder niet luisterden naar onze spelers. We moedigen hen allemaal aan om zich te laten horen en vreedzaam te protesteren."

  In 2016 protesteerde NFL-speler Colin Kaepernick tegen politiegeweld door tijdens het volkslied te knielen. Dit kwam hem op veel kritiek te staan, ook van het bestuur van de NFL. Sinds 2018 is het verboden om te knielen op het veld: spelers moeten tijdens het volkslied staan, of ze moeten in de kleedkamer blijven. Goodell heeft deze regel destijds goedgekeurd.

  Op vrijdag twitterde de NFL al eerder een video van hun spelers, waarin zij de bond oproepen om naar hen te luisteren. De bond plaatste de video met de tekst "spelers, we horen jullie".

  Knielen als een vorm van protest kwam eerder deze week opnieuw onder de aandacht toen quarterback Drew Brees zei dat hij nooit spelers zou steunen "die geen respect hebben voor de vlag". Hiervoor bood hij zijn excuses aan, maar president Trump zei vrijdag op Twitter dat hij dat niet had moeten doen.

  Trump viel de NFL al in 2017 aan over de knielende spelers. Toen riep hij de eigenaars van teams op om demonstrerende spelers te ontslaan.

 • Man die met 'Wolverine-klauw' demonstranten aanviel gearresteerd

  Een 54-jarige man uit New York is gearresteerd omdat hij demonstranten achtervolgde met een handschoen met vier lange messen. De openbare aanklager van Queens verdenkt de man onder meer van poging tot doodslag van een minderjarige.

  De man reed op 2 juni langs een aantal demonstranten, en begon naar hen te schreeuwen. Volgens hem gooiden de jongeren spullen naar zijn auto. Hij stapte uit en achtervolgde de demonstranten met een handschoen waar vier lange messen uit staken. Daarbij riep hij dat hij de demonstranten zou vermoorden. Hierna zou de man hebben geprobeerd de demonstranten aan te rijden.

  Als de man wordt veroordeeld, kan hij tot vijfentwintig jaar celstraf krijgen.

  Beelden van de man verspreidden snel over sociale media:

 • Trudeau knielt met demonstranten

  Canadese premier Justin Trudeau bracht een onaangekondigd bezoek aan een anti-racismeprotest in Ottawa. Omringd door beveiligers knielde hij samen met de demonstranten. Trudeau sprak niet, en vertrok toen de protestmars verderging naar de Amerikaanse ambassade.

  Bij veel demonstraties tegen politiegeweld wordt geknield. Dit is een verwijzing naar de protesten van American-footballspeler Colin Kaepernick, die op deze manier bij wedstrijden zijn ongenoegen uitte.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Trudeau knielt bij anti-racismeprotest
 • 57 politiemensen leggen hun functie neer uit solidariteit met geschorste agenten

  57 agenten van het politiekorps in Buffalo leggen hun functie in het noodresponsteam neer. Zij zijn het niet eens met de schorsing van twee agenten die een 75-jarige man op de grond duwden. Hij liep daarbij een hoofdwond op.

  Volgens de politievakbond volgden de agenten "alleen maar bevelen op". De agenten nemen geen ontslag: ze stoppen alleen bij het team dat wordt ingezet bij demonstraties. Door het massale vertrek zitten er nu geen politiemensen meer in dit team.

 • Basketballegende Michael Jordan doneert 100 miljoen in strijd tegen discriminatie

  In de strijd tegen discriminatie doneert basketballegende Michael Jordan 100 miljoen dollar. Dat meldt hij samen met zijn merk Jordan Brand.

  In de komende tien jaar zal hij 10 miljoen dollar doneren aan organisaties die strijden tegen ongelijkheid en racisme. Om welke organisaties het specifiek gaat, wordt niet vermeld. Jordan reageerde eerder deze week al op de dood van George Floyd. "Ik ben diep bedroefd en boos", zei hij toen. "Ik voel iedereens pijn en verontwaardiging."

  De basketballer kreeg in het verleden kritiek omdat hij zich niet mengde in raciale en politieke kwesties. In 1990 weigerde Jordan een zwarte Democraat te steunen die in de Senaat probeerde te komen. Op de vraag waarom hij dat niet deed, zei Jordan: "Republikeinen kopen ook sneakers." In de onlangs uitgebrachte Netflix-documentaire The Last Dance benadrukte Jordan dat het om een grap ging.

 • Politiechef: volop investeren in diversiteit

  Martin Sitalsing, politiechef van de eenheid Midden-Nederland, kijkt met een trots gevoel terug op de demonstratie in Utrecht. In het tv-programma Op1 had hij het over van een fantastische sfeer en sprak hij zijn waardering uit voor de organisatie van het protest.

  Sitalsing is sinds vorig jaar eenheidschef en is de hoogste leidinggevende bij de politie met een migratieachtergrond. Hij ging in het tv-programma ook in op de pogingen van de politie om een diverser personeelsbestand te krijgen en zegt dat dat moeizaam gaat. Daarin kreeg hij bijval van racisme-onderzoeker Nancy Jouwe.

 • 'Je ziet hier zoveel verschillende kleuren staan en dat doet mij best veel'

  "Soms voel ik me heel erg alleen, en vandaag heb ik dat niet gevoeld", zegt een betoger in Utrecht. "Ik zie hier zoveel verschillende kleuren en dat waardeer ik." Bij het protest waren 3500 mensen aanwezig.

  Bekijk hier reacties van betogers in Utrecht:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Je ziet hier zoveel verschillende kleuren staan en dat doet mij best veel'
 • Verbod op wurggrepen door politie in Minneapolis

  Er komt een verbod op nekklemmen en wurggrepen door de politie in de stad Minneapolis. George Floyd overleed in deze stad als gevolg van politiegeweld.

  Politiefunctionarissen moeten voortaan ook melding maken van onnodig gebruik van geweld door collega's en ze zijn verplicht om tussenbeide te komen, zegt gouverneur Walz van Minnesota, de staat waarin Minneapolis ligt. Dat gebeurde in het geval van Floyd niet.

  Ook in Californië wordt politieagenten in opleiding niet langer aangeleerd om de wurggreep te gebruiken, zegt gouverneur Newsom tegen persbureau Reuters. Het gebruik van nekklemmen is al bij meerdere politiekorpsen verboden. Het inzetten van de wurggreep wordt nog wel toegepast.