NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

600 man vleesbedrijf Groenlo in quarantaine • Waarschuwing voor zomer met beperkingen

 • Op de IC's liggen nu 255 coronapatiënten, 20 minder dan de voorgaande dag.
 • Het RIVM heeft bekendgemaakt dat het dodental van het coronavirus is opgelopen met 27. Het aantal ziekenhuisopnames is gestegen met 13.
 • Veel mensen grijpen het mooie weer op Hemelvaartsdag aan om naar het strand te gaan. Diverse stranden en plassen zijn vanwege de drukte gesloten.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog wordt gesloten, vrijdag starten we een nieuw blog.

 • Strandtenten in Bergen een maand langer open

  Strandpaviljoens in de gemeente Bergen mogen dit jaar een maand langer openblijven om iets van de gemiste inkomsten door de coronamaatregelen goed te maken. Burgemeester Rehwinkel van Bergen zei in het RTL-programma Beau: "Normaal gesproken zijn die terrassen op de stranden tot 15 oktober mogelijk. Dat verlengen we dan, om de gelegenheid te geven weer wat omzet goed te maken, tot half november."

  De paviljoens krijgen, als ze op 1 juni weer open mogen, van Rehwinkel ook meer ruimte voor hun terrassen. De coronamaatregelen schrijven voor dat de horeca mag straks niet meer dan dertig gasten binnen mag ontvangen, maar voor buiten geldt geen maximum zolang de anderhalvemeterregel in acht wordt genomen.

 • De straat in Sao Paulo is van Bolsonaro-aanhangers, tegenstanders strijden vanuit huis

  Sympathisanten van de Braziliaanse president Bolsonaro protesteren op straat in Sao Paulo tegen de coronamaatregelen en vóór hun president die het virus als "een griepje" wegzette. Ze vinden het hoge dodental enorm opgeblazen en de beschermende maatregelen overdreven. In een lange stoet auto's rijden ze toeterend door de stad.

  "Ze zijn niet beschaafd. Die mensen willen dat we allemaal de straat op gaan, ze strijden vóór covid-19", zegt tegenstander en kunstenaar Felipe Spencer. Hij hoort bij een groep die via sociale media handleidingen, teksten en animaties tegen Bolsonaro verspreidt. Vanuit huis, want buiten protesteren zou "super onverantwoord" zijn.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Brazilianen protesteren ondanks de pandemie, voor én tegen Bolsonaro
 • 'Besmette' Tsjetsjeense leider Kadyrov naar Moskous ziekenhuis

  Ramzan Kadyrov, de sterke man van de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië, is opgenomen in een ziekenhuis in Moskou vanwege een coronabesmetting, melden Russische media. Persbureau Interfax houdt het op griepachtige symptomen. Kadyrov eiste onlangs nog het ontslag van Tsjetsjeense artsen die klaagden over een gebrek aan beschermingsmiddelen in hun ziekenhuizen. Eerst moesten ze op de televisie hun excuses aanbieden voor hun "vergissing". Kadyrov, die nauwe banden onderhoudt met de Russische president Poetin, is al de zoveelste hooggeplaatste Rus met corona. Premier Misjoestin en Poetins woordvoerder Peskov zijn inmiddels weer aan het werk.

 • Massaal naar de zon

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Nederlanders zoeken massaal de zon op
 • Alle medewerkers slachthuis Groenlo in thuisquarantaine

  Alle 600 medewerkers van het vleesbedrijf Vion in het Gelderse Groenlo moeten de komende 14 dagen in thuisquarantaine. Dat heeft de veiligheidsregio besloten om een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het bedrijf moest gisteren dicht nadat 45 van 350 personeelsleden een positieve coronatestuitslag bleken te hebben. Morgen worden de resterende 250 medewerkers getest, maar ook zij mogen uit voorzorg niet aan de slag. Voor positief geteste werknemers geldt dat ook hun huisgenoten in quarantaine moeten.

  Een groot deel van het personeel is arbeidsmigrant en ondergebracht in gezamenlijke huisvesting. Ook in het buitenland komen veel coronabesmettingen voor in slachthuizen. De mensen wonen niet alleen dicht op elkaar, maar werken ook in elkaars nabijheid.

 • Russisch leger ingezet voor uitbraak bij mijnwerkers

  Het Russische leger heeft 400 man gestuurd naar een goudmijn in Siberië waar honderden mijnwerkers besmet zijn met het coronavirus. Nabij de mijn van exploitant Polyus, 550 kilometer noordelijk van Krasnojarsk, wordt een veldhospitaal opgezet waarin 1100 patiënten kunnen worden behandeld. Van de 3800 mijnwerkers die een test ondergingen, bleken er ruim 850 bij de eerste testronde corona te hebben. De uitslag van de tweede test is nog onbekend.

  In totaal werken er 6000 man bij de mijn. Rusland heeft op de VS na de meeste geregistreerde coronabesmettingen ter wereld, ruim 290.500. In delen van het land moeten mensen thuisblijven, maar in de mijnsector is steeds doorgewerkt. Ook nu wordt er non-stop gewerkt, laat de mijnexploitant weten.

 • Drukte op het water in Giethoorn

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Drukte in Giethoorn: alle bootjes verhuurd
 • Bruls (Veiligheidsberaad): Het wordt met deze drukte een zomer met veel beperkingen

  Op bepaalde plaatsen was het vandaag te druk, zegt voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad. Daarom moesten er maatregelen genomen worden om de drukte te reguleren. Daarbij ging het vooral om plekken waar water is, zoals stranden.

  Vooruitkijkend zegt Bruls: "Als dit het beeld is van de zomer, zullen we een zomer krijgen met heel wat beperkingen." Anders valt de anderhalvemeterregel volgens hem niet te handhaven. Hij kan nog niet zeggen hoeveel boetes er zijn uitgeschreven. Bruls benadrukte dat dat ook niet het belangrijkste is.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Als dit het beeld wordt van de zomer, moet je meer beperkingen aanbrengen'
 • Aantal covid-patiënten op IC met 20 gedaald

  Er liggen nog 255 covid-patiënten op de intensive care, twintig minder dan de voorgaande dag. Daarnaast worden er 541 mensen met andere aandoeningen verpleegd op de IC's, veertien meer dan de dag ervoor. "Als de daling in dit tempo voortzet, is de verwachting dat we aanstaande maandag, twee weken na het versoepelen van de maatregelen, rond de 175 covid-patiënten op de IC hebben", zegt Ernst Kuiper van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Van alle Nederlandse IC-patiënten met coronaklachten ligt er nog één in een Duits ziekenhuis.

 • Van Venlo tot Almere en Scheveningen, iedereen ging eropuit

  1/5 Binnenstad van Venlo ANP
  2/5 Hellevoetsluis ANP
  3/5 Het Scheveningse strand ANP
  4/5 Jachthaven in Almere ANP
  5/5 Het station van Zandvoort ANP
 • Utrechtse plassen overvol, recreatiegebieden gesloten

  Meerdere gemeenten in Utrecht doen een dringende oproep aan mensen niet meer naar de plassen en wateren te komen. Het is op heel veel plaatsen erg druk. Meldingen komen onder meer uit de gemeenten Houten, De Ronde Venen, Stichtse Vecht, Vijfheerenlanden en Rhenen. Op sommige plekken sluiten gemeentes toegangswegen of recreatieplekken, zoals Strand Middelwaard Vianen, meldt RTV Utrecht.

  De burgemeester van Rhenen laat via Twitter weten dat de toegangswegen naar de Vaarwei afgesloten worden. "Mensen zitten bijna boven op elkaar", aldus Hans van der Pas. In de gemeente Vijfheerenlanden worden meerdere recreatiegebieden gesloten. "Afstand kan niet worden gehouden, om over verkeerssituatie nog maar te zwijgen", aldus burgemeester Fröhlich.

 • Corona-werkloosheid in VS nadert 39 miljoen

  In de afgelopen week hebben ruim 2,4 miljoen Amerikanen een werkloosheidsuitkering aangevraagd. Daarmee nadert het aantal mensen in de VS dat als gevolg van de coronacrisis werkloos is geraakt, de 39 miljoen. Directeur Jerome Powell van de Fed, de Amerikaanse centrale bank, waarschuwde onlangs dat de werkloosheid in mei of juni kan pieken naar 20 tot 25 procent, een niveau dat zich sinds de crisis in de jaren 30 nooit meer heeft voorgedaan.

  De cijfers van het ministerie van Arbeid geven geen compleet beeld: veel Amerikanen die hun werk kwijtraken komen niet in aanmerking voor een uitkering. Veel anderen die er wél recht op hebben, kunnen de uitkeringsinstanties niet bereiken omdat die overbelast zijn.

 • Politie ontruimt zonneweides in Amsterdam

  Rij voor het Vondelpark NOS Ooggetuige

  Handhavers en politie in Amsterdam hebben op verschillende plekken ingegrepen om een eind aan de drukte te maken. Zonaanbidders in Park Somerlust langs de Amstel en op het Marineterrein moesten vertrekken, schrijft AT5. Ook het Vondelpark is vol; daar zijn alle zij-ingangen gesloten en mag er pas iemand in als er ook iemand het park verlaat. Voor de hoofdingang staat een lange rij wachtenden.

 • Sekswerkers Wallen komen met werkprotocol

  Sekswerkers op de Amsterdamse Wallen hebben een protocol ingediend met regels voor coronaproof werken, in de hoop dat ze daarmee eerder dan op 1 september weer aan de slag mogen. Red Light United, de belangenvereniging van raamprostituees op de Wallen, wijst erop dat veel sekswerkers in het geheim doorwerken. De overheidssteun voor zzp'ers die zij ontvangen, is volgens de belangenbehartiger niet toereikend om de hoge huren voor woonruimte te betalen. Hoe langer het werkverbod duurt, hoe meer sekswerkers de illegaliteit ingaan, aldus Red Light United.

  In het voorgestelde protocol staat onder meer dat zowel de sekswerker als de klant latex handschoenen en een mondkapje moet dragen. Ook zijn orale seks en zoenen niet toegestaan en mag er alleen seks worden bedreven in posities waarin men met het gezicht van elkaar is afgekeerd.