liveblog
NOS NieuwsAangepast

600 man vleesbedrijf Groenlo in quarantaine • Waarschuwing voor zomer met beperkingen

 • Op de IC's liggen nu 255 coronapatiënten, 20 minder dan de voorgaande dag.
 • Het RIVM heeft bekendgemaakt dat het dodental van het coronavirus is opgelopen met 27. Het aantal ziekenhuisopnames is gestegen met 13.
 • Veel mensen grijpen het mooie weer op Hemelvaartsdag aan om naar het strand te gaan. Diverse stranden en plassen zijn vanwege de drukte gesloten.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog wordt gesloten, vrijdag starten we een nieuw blog.

Strandtenten in Bergen een maand langer open

Strandpaviljoens in de gemeente Bergen mogen dit jaar een maand langer openblijven om iets van de gemiste inkomsten door de coronamaatregelen goed te maken. Burgemeester Rehwinkel van Bergen zei in het RTL-programma Beau: "Normaal gesproken zijn die terrassen op de stranden tot 15 oktober mogelijk. Dat verlengen we dan, om de gelegenheid te geven weer wat omzet goed te maken, tot half november."

De paviljoens krijgen, als ze op 1 juni weer open mogen, van Rehwinkel ook meer ruimte voor hun terrassen. De coronamaatregelen schrijven voor dat de horeca mag straks niet meer dan dertig gasten binnen mag ontvangen, maar voor buiten geldt geen maximum zolang de anderhalvemeterregel in acht wordt genomen.

De straat in Sao Paulo is van Bolsonaro-aanhangers, tegenstanders strijden vanuit huis

Sympathisanten van de Braziliaanse president Bolsonaro protesteren op straat in Sao Paulo tegen de coronamaatregelen en vóór hun president die het virus als "een griepje" wegzette. Ze vinden het hoge dodental enorm opgeblazen en de beschermende maatregelen overdreven. In een lange stoet auto's rijden ze toeterend door de stad.

"Ze zijn niet beschaafd. Die mensen willen dat we allemaal de straat op gaan, ze strijden vóór covid-19", zegt tegenstander en kunstenaar Felipe Spencer. Hij hoort bij een groep die via sociale media handleidingen, teksten en animaties tegen Bolsonaro verspreidt. Vanuit huis, want buiten protesteren zou "super onverantwoord" zijn.

Brazilianen protesteren ondanks de pandemie, voor én tegen Bolsonaro

'Besmette' Tsjetsjeense leider Kadyrov naar Moskous ziekenhuis

Ramzan Kadyrov, de sterke man van de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië, is opgenomen in een ziekenhuis in Moskou vanwege een coronabesmetting, melden Russische media. Persbureau Interfax houdt het op griepachtige symptomen. Kadyrov eiste onlangs nog het ontslag van Tsjetsjeense artsen die klaagden over een gebrek aan beschermingsmiddelen in hun ziekenhuizen. Eerst moesten ze op de televisie hun excuses aanbieden voor hun "vergissing". Kadyrov, die nauwe banden onderhoudt met de Russische president Poetin, is al de zoveelste hooggeplaatste Rus met corona. Premier Misjoestin en Poetins woordvoerder Peskov zijn inmiddels weer aan het werk.

Massaal naar de zon

Nederlanders zoeken massaal de zon op

Alle medewerkers slachthuis Groenlo in thuisquarantaine

Alle 600 medewerkers van het vleesbedrijf Vion in het Gelderse Groenlo moeten de komende 14 dagen in thuisquarantaine. Dat heeft de veiligheidsregio besloten om een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het bedrijf moest gisteren dicht nadat 45 van 350 personeelsleden een positieve coronatestuitslag bleken te hebben. Morgen worden de resterende 250 medewerkers getest, maar ook zij mogen uit voorzorg niet aan de slag. Voor positief geteste werknemers geldt dat ook hun huisgenoten in quarantaine moeten.

Een groot deel van het personeel is arbeidsmigrant en ondergebracht in gezamenlijke huisvesting. Ook in het buitenland komen veel coronabesmettingen voor in slachthuizen. De mensen wonen niet alleen dicht op elkaar, maar werken ook in elkaars nabijheid.

Russisch leger ingezet voor uitbraak bij mijnwerkers

Het Russische leger heeft 400 man gestuurd naar een goudmijn in Siberië waar honderden mijnwerkers besmet zijn met het coronavirus. Nabij de mijn van exploitant Polyus, 550 kilometer noordelijk van Krasnojarsk, wordt een veldhospitaal opgezet waarin 1100 patiënten kunnen worden behandeld. Van de 3800 mijnwerkers die een test ondergingen, bleken er ruim 850 bij de eerste testronde corona te hebben. De uitslag van de tweede test is nog onbekend.

In totaal werken er 6000 man bij de mijn. Rusland heeft op de VS na de meeste geregistreerde coronabesmettingen ter wereld, ruim 290.500. In delen van het land moeten mensen thuisblijven, maar in de mijnsector is steeds doorgewerkt. Ook nu wordt er non-stop gewerkt, laat de mijnexploitant weten.

Drukte op het water in Giethoorn

Drukte in Giethoorn: alle bootjes verhuurd

Bruls (Veiligheidsberaad): Het wordt met deze drukte een zomer met veel beperkingen

Op bepaalde plaatsen was het vandaag te druk, zegt voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad. Daarom moesten er maatregelen genomen worden om de drukte te reguleren. Daarbij ging het vooral om plekken waar water is, zoals stranden.

Vooruitkijkend zegt Bruls: "Als dit het beeld is van de zomer, zullen we een zomer krijgen met heel wat beperkingen." Anders valt de anderhalvemeterregel volgens hem niet te handhaven. Hij kan nog niet zeggen hoeveel boetes er zijn uitgeschreven. Bruls benadrukte dat dat ook niet het belangrijkste is.

'Als dit het beeld wordt van de zomer, moet je meer beperkingen aanbrengen'

Aantal covid-patiënten op IC met 20 gedaald

Er liggen nog 255 covid-patiënten op de intensive care, twintig minder dan de voorgaande dag. Daarnaast worden er 541 mensen met andere aandoeningen verpleegd op de IC's, veertien meer dan de dag ervoor. "Als de daling in dit tempo voortzet, is de verwachting dat we aanstaande maandag, twee weken na het versoepelen van de maatregelen, rond de 175 covid-patiënten op de IC hebben", zegt Ernst Kuiper van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Van alle Nederlandse IC-patiënten met coronaklachten ligt er nog één in een Duits ziekenhuis.

Van Venlo tot Almere en Scheveningen, iedereen ging eropuit

 • ANP
  Binnenstad van Venlo
 • ANP
  Hellevoetsluis
 • ANP
  Het Scheveningse strand
 • ANP
  Jachthaven in Almere
 • ANP
  Het station van Zandvoort

Utrechtse plassen overvol, recreatiegebieden gesloten

Meerdere gemeenten in Utrecht doen een dringende oproep aan mensen niet meer naar de plassen en wateren te komen. Het is op heel veel plaatsen erg druk. Meldingen komen onder meer uit de gemeenten Houten, De Ronde Venen, Stichtse Vecht, Vijfheerenlanden en Rhenen. Op sommige plekken sluiten gemeentes toegangswegen of recreatieplekken, zoals Strand Middelwaard Vianen, meldt RTV Utrecht.

De burgemeester van Rhenen laat via Twitter weten dat de toegangswegen naar de Vaarwei afgesloten worden. "Mensen zitten bijna boven op elkaar", aldus Hans van der Pas. In de gemeente Vijfheerenlanden worden meerdere recreatiegebieden gesloten. "Afstand kan niet worden gehouden, om over verkeerssituatie nog maar te zwijgen", aldus burgemeester Fröhlich.

Corona-werkloosheid in VS nadert 39 miljoen

In de afgelopen week hebben ruim 2,4 miljoen Amerikanen een werkloosheidsuitkering aangevraagd. Daarmee nadert het aantal mensen in de VS dat als gevolg van de coronacrisis werkloos is geraakt, de 39 miljoen. Directeur Jerome Powell van de Fed, de Amerikaanse centrale bank, waarschuwde onlangs dat de werkloosheid in mei of juni kan pieken naar 20 tot 25 procent, een niveau dat zich sinds de crisis in de jaren 30 nooit meer heeft voorgedaan.

De cijfers van het ministerie van Arbeid geven geen compleet beeld: veel Amerikanen die hun werk kwijtraken komen niet in aanmerking voor een uitkering. Veel anderen die er wél recht op hebben, kunnen de uitkeringsinstanties niet bereiken omdat die overbelast zijn.

Politie ontruimt zonneweides in Amsterdam

Rij voor het Vondelpark

Handhavers en politie in Amsterdam hebben op verschillende plekken ingegrepen om een eind aan de drukte te maken. Zonaanbidders in Park Somerlust langs de Amstel en op het Marineterrein moesten vertrekken, schrijft AT5. Ook het Vondelpark is vol; daar zijn alle zij-ingangen gesloten en mag er pas iemand in als er ook iemand het park verlaat. Voor de hoofdingang staat een lange rij wachtenden.

Sekswerkers Wallen komen met werkprotocol

Sekswerkers op de Amsterdamse Wallen hebben een protocol ingediend met regels voor coronaproof werken, in de hoop dat ze daarmee eerder dan op 1 september weer aan de slag mogen. Red Light United, de belangenvereniging van raamprostituees op de Wallen, wijst erop dat veel sekswerkers in het geheim doorwerken. De overheidssteun voor zzp'ers die zij ontvangen, is volgens de belangenbehartiger niet toereikend om de hoge huren voor woonruimte te betalen. Hoe langer het werkverbod duurt, hoe meer sekswerkers de illegaliteit ingaan, aldus Red Light United.

In het voorgestelde protocol staat onder meer dat zowel de sekswerker als de klant latex handschoenen en een mondkapje moet dragen. Ook zijn orale seks en zoenen niet toegestaan en mag er alleen seks worden bedreven in posities waarin men met het gezicht van elkaar is afgekeerd.

Vier personeelsleden basisschool Limburg besmet

Op een basisschool in Eygelshoven (Zuid-Limburg) is het coronavirus vastgesteld bij vier personeelsleden. Ze zijn in quarantaine geplaatst, meldt de regionale omroep 1Limburg.

De zaak op basisschool De Veldhof kwam aan het licht toen een leerkracht besmet bleek. Bij bronnen- en contactonderzoek kwamen de drie andere besmettingen naar voren.

Uit voorzorg wordt nu al het personeel getest. Aan de hand van de resultaten wordt bepaald of verdere maatregelen nodig zijn. Dan wordt ook bekeken of er meer testen worden uitgevoerd.

"Het is niet opportuun om nu de hele school te testen", zegt Christian Hoebe, hoogleraar en hoofd infectieziektebestrijding bij de GGD Zuid-Limburg. "We richten on nu eerst op het bronnen- en contactonderzoek. Daarna kunnen we kijken wat de volgende stap is."

Ouders

Alle ouders zijn geïnformeerd over de besmettingen. Zolang hun kinderen geen symptomen vertonen van covid-19, mogen ze gewoon naar school.

"Een kind met klachten is inmiddels getest, daarvan bleek de uitslag negatief", aldus Hoebe. Naar aanleiding van de zaak heeft de GGD op de school onderzocht of er genoeg hygiënemaatregelen waren getroffen. Dat bleek het geval.

Weg naar strand Wijk aan Zee afgesloten vanwege drukte

Weg naar strand Wijk aan Zee afgesloten vanwege drukte

RIVM: 13 nieuwe ziekenhuisopnames, 27 nieuwe doden

Het RIVM heeft bekendgemaakt dat het dodental van het coronavirus is opgelopen met 27. Dat brengt het totale aantal slachtoffers op 5775. Gisteren was de stijging 33.

Het aantal ziekenhuisopnames is gestegen met 13. Daarmee staat het aantal mensen dat is opgenomen (geweest) in het ziekenhuis nu op 11.640.

Het gaat om meldingen die bij het RIVM zijn gedaan tussen gisteren 10.00 uur en vandaag 10.00 uur. Dat betekent niet dat de betreffende patiënten ook in dat etmaal zijn overleden of opgenomen in het ziekenhuis: er kunnen dagen overheen gaan voordat de melding wordt gedaan.

Tot nu toe zijn 44.700 bevestigde covid-19-patiënten gemeld bij het RIVM. Het werkelijke aantal patiënten is hoger, doordat niet iedereen wordt getest.

De coronacijfers tot en met 21 mei

Ook druk in treinen naar Zandvoort

De NS stelt vast dat het vooral in de treinen naar Zandvoort druk is. Dat heeft er nog niet toe geleid dat treinen zijn stilgelegd, maar de spoorwegen maken zich wel zorgen, onder meer omdat het ook steeds lastiger wordt om op de perrons afstand van elkaar te houden.

Het advies blijft om de trein te mijden voor bezoekjes aan het strand.

Stranden en plassen gesloten, Zeeland raadt bezoek af

De Veiligheidsregio Zeeland raadt mensen af om naar de kust te gaan. Er zijn op dit moment nog wel rustige plekken, maar dat duurt vermoedelijk niet lang meer. "Gelet op te verwachten drukte aan de kust is het niet meer verstandig om nu naar Zeeland te vertrekken", schrijft de Veiligheidsregio op Twitter.

Een soortgelijke oproep doet de Veiligheidsregio Kennemerland in Noord-Holland. De stranden in Bloemendaal, Heemskerk, Wijk aan Zee, IJmuiden en Zandvoort lopen vol en verschillende toegangswegen naar de kust zijn afgesloten.

De gemeente Castricum heeft het strand afgesloten. Rond het middaguur waren alle parkeerplaatsen vol, zegt een woordvoerder. "Mensen die al op het strand zijn mogen blijven. Maar als je nog met de auto komt, dan moet je helaas omkeren."

In het westen van Brabant gaan veel mensen naar de Galderse Plassen, een recreatiegebied ten zuiden van Breda. Vanwege de drukte heeft de gemeente Breda de plassen afgesloten.

Files op wegen naar de kust

Op de wegen neemt de drukte behoorlijk toe. Vooral op de wegen naar de Zeeuwse kust en in Noord-Holland loopt het vol, zegt de ANWB. In Zeeland gaat het niet alleen om dagjesmensen, maar speelt ook mee dat er een ongeluk is gebeurd op de A58. In totaal staat in Nederland volgens de ANWB ruim 60 kilometer file.

Op de kustwegen in Zuid-Holland valt de drukte volgens de ANWB mee. Op wegen richting stranden in Noordwijk, Katwijk en Scheveningen staan geen files. Wel is het in het centrum van Noordwijk al vol met auto's. Omdat er geen plek meer is te vinden op de gemeentelijke parkeerterreinen, raadt de gemeente automobilisten af om naar Noordwijk te komen.

Veiligheidsregio's bereiden zich voor op drukte

Niet alleen in Vlissingen (zie post hieronder van 08.39 uur), maar ook elders in het land worden maatregelen genomen tegen de drukte. Verwacht wordt dat veel mensen de lokroep van het mooie weer niet kunnen weerstaan.

Onderstaand artikel biedt een overzicht:

Officiële dodental Rusland boven de 3000

Het dodental door de uitbraak van het coronavirus in Rusland is volgens officiële cijfers de 3000 voorbij. Dat aantal blijft laag, als je het vergelijkt met het aantal geregistreerde besmettingen in het land. Dat zijn er ruim 317.000. Alleen de Verenigde Staten hebben meer besmettingen vastgesteld.

Groot onderzoek naar werking antimalariamiddelen

Britse onderzoekers beginnen een groot internationaal onderzoek naar de werking tegen corona van twee antimalariamiddelen. De vraag is of de middelen besmetting kunnen voorkomen.

40.000 zorgmedewerkers uit Europa, Azië, Afrika en Zuid-Amerika krijgen drie maanden lang chloroquine, hydroxychloroquine of een placebo toegediend, schrijft de BBC. De voorwaarden zijn dat ze in hun werk contact hebben met covid-19-patiënten en dat ze nog geen besmetting hebben opgelopen.

President Trump zei deze week dat hij hydroxychloroquine gebruikt. Dat maakte een storm van kritiek los, omdat onjuist gebruik fatale gevolgen kan hebben. Hartritmestoornissen behoren tot de mogelijke bijwerkingen.

Werking niet bekend

"We weten eigenlijk niet of chloroquine en hydroxychloroquine werken of schadelijk zijn", zegt een van de onderzoeksleiders, Nicholas White van de Universiteit van Oxford tegen de BBC.

Een collega-onderzoeker van de Brighton and Sussex Medical School zegt dat een vaccin nog lang op zich kan laten wachten. "Als toegestane middelen als chloroquine en hydroxychloroquine de kans op besmetting met covid-19 kunnen verkleinen, zou dit ongelooflijk waardevol zijn."

De resultaten van het onderzoek worden eind dit jaar bekend.

President Trump zei eerder deze week dat hij hydroxychloroquine gebruikt:

Trump gebruikt malariamedicijn tegen corona

IOC sluit langer uitstel Spelen uit

Als de Olympische Spelen in Tokio volgend jaar niet kunnen doorgaan, worden ze geschrapt. Dat heeft IOC-voorzitter Thomas Bach gezegd.

Eerder werden de Spelen van komende zomer al uitgesteld met een jaar. De gezondheidsautoriteiten in Japan zijn pessimistisch over de vraag of de 32ste editie inderdaad in 2021 kan worden georganiseerd. De Japanse premier Abe liet onlangs weten dat de Spelen pas kunnen doorgaan als het coronavirus onder controle is gebracht.

Bach heeft begrip voor dit standpunt, maar uitstel naar 2022 acht hij uitgesloten. "Je kunt niet elk jaar de kalenders van alle grote sportfederaties veranderen", zegt hij. Verder vindt hij het belangrijk dat sporters duidelijkheid krijgen.

Vlissingse boulevards weren auto's

Gemotoriseerd verkeer mag vandaag niet op de boulevards in Vlissingen komen. De Veiligheidsregio Zeeland heeft dat besloten om te voorkomen dat mensen te weinig afstand van elkaar houden.

Het 'rondje boulevards' is een populaire route voor zowel gemotoriseerd verkeer als wandelaars en fietsers, vooral op vrije dagen en met mooi weer. De afgelopen weken gingen de Vlissingse boulevards al meermaals dicht omdat het te druk werd.

Door de boulevards af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer komt er meer ruimte voor overige bezoekers, is het idee. De maatregel geldt niet alleen vandaag op Hemelvaartsdag, maar ook komend en volgend weekend, inclusief Tweede Pinksterdag.

Ook in andere gemeenten worden vandaag maatregelen genomen om de verwachte drukte tegen te gaan. Zo hebben Limburgse grensgemeenten als Roermond en Venlo Duitse media ingeschakeld om een massale toestroom van Duitse dagjesmensen te voorkomen.

Amerikaans vliegdekschip weer uitgevaren na quarantaine

Het Amerikaanse vliegdekschip USS Theodore Roosevelt is opnieuw uitgevaren. Het lag acht weken voor anker bij het eiland Guam ten oosten van de Filipijnen vanwege een massale uitbraak van het coronavirus aan boord.

De uitbraak leidde tot het ontslag van kapitein Crozier en de Amerikaanse minister Modley van Marinezaken. Sinds eind maart zijn meer dan 1000 van de 4800 bemanningsleden positief getest. Een van hen is overleden.

De afgelopen tijd zijn veel maatregelen genomen. Zo is het schip grondig schoongemaakt en heeft het personeel geoefend met het dragen van mondkapjes en aangepaste eettijden.

De Theodore Roosevelt gaat nu eerst een training houden op de Filipijnse Zee. Dat gebeurt met 3000 bemanningsleden: de overige 1800 blijven voorlopig op Guam. Als de training klaar is, zal het schip op Guam zo veel mogelijk van hen oppikken om de missie op de Grote Oceaan te hervatten.

Trump over Chinese reactie corona-uitbraak: 'Het komt allemaal van de top'

President Trump is op Twitter opnieuw van leer getrokken tegen de Chinese reactie op het uitbreken van de corona-epidemie.

"....Het komt allemaal van de top. Ze hadden de plaag gemakkelijk kunnen stoppen, maar dat hebben ze niet gedaan!", twittert hij.

Trump zegt dat China desinformatie verspreidt omdat het land wil dat zijn tegenstander Joe Biden de presidentsverkiezingen wint.

Drie dagen thuisblijven in Jordanië

Jordaniërs moeten vanaf vanavond laat drie dagen thuisblijven om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, schrijft de Jordan Times. De afgelopen dagen is het aantal bevestigde besmettingen fors toegenomen, tot 672.

Voor medisch personeel, mensen die contactonderzoek doen en enkele medewerkers van vitale instellingen geldt een uitzondering.

Autoriteiten hebben een plan gemaakt om mensen gefaseerd weer terug naar hun werk te laten gaan. Het is essentieel dat dat flexibel is, zei de minister van Mediazaken.

Ook Sint-Maarten akkoord met voorwaarden coronalening

Na Aruba en Curaçao is ook Sint-Maarten akkoord gegaan met de voorwaarden die Nederland heeft opgelegd voor een tweede coronalening. Dat heeft de Sint-Maartense premier Jacobs bevestigd.

Nederland leende Aruba, Curaçao en Sint-Maarten in april al geld om de meest acute financiële nood te verlichten. Vorige week donderdag werden de voorwaarden voor een tweede coronalening bekend.

Sint-Maarten moet in ruil voor de steun korten in de overheidsfinanciën en onder meer op zeer korte termijn de pensioenleeftijd van ambtenaren verhogen van 62 naar 65 jaar. Het kleinste land van het Koninkrijk krijgt een lening van zo'n 26 miljoen euro.

Ruim 100 besmettingen in Frans slachthuis

In een slachthuis in Bretagne zijn 109 medewerkers besmet met het coronavirus. 818 mensen werden afgelopen vrijdag en dinsdag getest, nadat een besmetting was vastgesteld.

Het gaat om een abattoir van vleeswerker Kermené in Saint-Jacut-du-Mené. De besmette medewerkers moeten in quarantaine. Ook wordt er contactonderzoek gedaan.

Gisteren werd bekend dat bij de slachterij van Vion in Groenlo 45 mensen besmet zijn, van de 212 die de GGD testte. Ook in Duitsland blijken vleesfabrieken epicentra van coronabesmettingen en in de Verenigde Staten raakte bijna een op de vijf medewerkers in de vleesverwerkende industrie besmet.

'Verplicht mondkapjes bij bidden in moskee'

Als het aan het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) ligt, worden moskeebezoekers verplicht om tijdens gebeden mondkapjes te dragen en worden plastic handschoenen aangeraden.

Vanaf 1 juni mogen groepen tot 30 mensen binnen samenkomen en gaat er weer meer gebeden worden in gebedshuizen. Het samenwerkingsverband van islamitische organisaties heeft adviezen opgesteld om het moskeebezoek 'coronaproof' te maken. Lees meer in dit artikel.

Welkom

Welkom in ons nieuwe liveblog. Het blog van gisteren kun je hier terugvinden.