NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Johnson voorzichtig met versoepelen maatregelen • Corendon komt met coronaproof vakantie

 • Het RIVM meldt 18 nieuwe doden, 22 nieuwe ziekenhuisopnames.
 • Ook vandaag is het aantal coronapatiënten op de IC's gedaald.
 • In dit artikel vind je een overzicht van wat er de komende tijd verandert aan coronamaatregelen in Nederland.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
 • En bekijk hier de coronamaatregelen in Europa. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
 • Einde liveblog

  We beëindigen dit liveblog. In het nieuwe, van maandag 11 mei, kom je via deze link.

 • Johnson kiest voor een geleidelijke versoepeling van de regels

  De Britse premier Boris Johnson heeft op televisie maatregelen aangekondigd voor een geleidelijke versoepeling van de restricties als gevolg van het coronavirus, maar tot 1 juni verandert er vrijwel niets. Hij benadrukte dat afstand houden heel belangrijk blijft en dat het 'waanzin' zou zijn om een tweede coronagolf toe te staan. De boetes op het overtreden van de regels wordt hoger.

  Vanaf woensdag wordt de regel dat mensen maar een keer per dag naar buiten mogen opgeheven. Allerlei activiteiten worden weer toegestaan, zoals lekker in de zon zitten, sporten of ergens naartoe gaan. Voorwaarde is wel dat mensen dat alleen mogen doen met leden van hun eigen huishouden.

  Thuis werken

  Johnson benadrukte dat mensen nog steeds zo veel mogelijk thuis moeten werken. Wie niet thuis kan werken vanwege de aard van het werk, zoals bouwvakkers, wordt dringend aangeraden naar het werk te gaan. Reis met de auto, de fiets of te voet en houd afstand, is de boodschap van de premier.

  Als alles goed gaat wil Johnson na 1 juni beginnen met het openen van de scholen voor jonge kinderen. Ook veel winkels kunnen dan misschien weer open.

  Volgens Johnson heeft het Verenigd Koninkrijk de top van de coronaberg bereikt, maar is juist de afdaling het gevaarlijkst. Hij zei verder dat er een plan is om die afdaling succesvol af te ronden, maar dat dat afhangt van het gedrag van alle Britten.

 • Corendon gaat vanaf juli coronaproof-vakanties aanbieden in speciale resorts

  Reisorganisatie Corendon is van plan deze zomer reizen aan te bieden waarbij alleen mensen mee mogen die gegarandeerd coronavirusvrij zijn. Corendon-topman Steven van der Heijden legde in het programma Dit is de Dag op Radio 1 uit hoe een en ander in zijn werk gaat.

  De essentie is dat reizigers gedurende de hele reis in de gaten worden gehouden en getest. Dat kan omdat Corendon behalve eigen vliegtuigen ook complete all inclusive resorts heeft. Door mensen voor de vlucht te testen en na twee dagen in het resort nog een keer kunnen besmette reizigers eruit gefilterd worden. Het bedrijf koopt hiervoor honderdduizenden coronatests in.

  "We kunnen dit in Turkije, maar ook op Sicilië en Sardinië aanbieden. We zijn al met de lokale overheden in gesprek", zei Van der Heijden op de radio. Volgens hem is de fase bereikt "dat er weer wat kan" en nemen de boekingen toe. "Mensen zijn hoopvol. We zien nu al boekingen voor september en oktober."

  Corendon wil de coronaproof vakantie later deze week lanceren. Het bedrijf denkt de reizen vanaf eind juli aan te bieden.

 • Italië en Frankrijk melden opnieuw minder doden

  Italië en Frankrijk melden een daling van het dagelijkse aantal doden door covid-19. In Italië was het met 165 zelfs het laagste aantal sinds 9 maart. In Frankrijk stierven 70 mensen, het laagste aantal in weken.

  Beide landen zijn zwaar getroffen door het virus. In Frankrijk zijn er ruim 26.000 mensen aan overleden en in Italië meer dan 30.000. In Europa zijn alleen in het Verenigd Koninkrijk meer mensen gestorven.

  De maatregelen tegen de verspreiding van het virus worden morgen in Frankrijk en Italië, net als in veel andere landen in Europa, versoepeld. In Frankrijk mogen mensen weer op meer plekken sporten en de deur uit zonder dat ze daar op schrift een goede reden voor moeten kunnen overleggen.

  Ook in Italië mogen mensen weer vaker hun huis uit en worden bedrijven weer geopend.

 • Kerkganger in Worms neemt controleur die hem de toegang weigerde in wurggreep

  Een man die de Domkerk in Worms in Duitsland niet in mocht vanwege de coronamaatregelen werd daar zo boos over dat hij de controleur bij de ingang in een wurggreep nam. Het slachtoffer, ook een man, wist zich los te rukken en vluchtte de kerk in.

  Volgens getuigen was de dader een fors gebouwde man van tussen de 40 en 50 jaar oud met kort grijs haar. Hij droeg een bril en had ook een oranjekleurig mondkapje op.

  Door de coronacrisis gelden voor kerkbezoek strenge regels. Wie de dienst wil bijwonen moet zich eerst aanmelden. Dat had de man nagelaten, waardoor hij en zijn vrouw de kerk gisteren niet in mochten.

 • Aantal boetes voor overtreden coronaregels loopt in Europa enorm uiteen

  Europese landen hebben niet alleen hun eigen maatregelen tegen corona, maar ook hun eigen manier van controleren en handhaven. Daarbij zijn honderdduizenden boetes uitgedeeld. Soms worden er zelfs arrestaties verricht.

  Wat opvalt is dat het ene land veel strenger is dan het andere. Zo zijn er in Frankrijk, Spanje en Italië honderdduizenden mensen op de bon geslingerd, terwijl in het Verenigd Koninkrijk niet meer dan 6000 mensen werden beboet.

  In Nederland werden 8800 boetes uitgedeeld.

 • Italianen krijgen 500 euro vakantiebonus

  Om het ingestorte toerisme in Italië weer een beetje op gang te krijgen geeft de Italiaanse regering Italianen 500 euro vakantiebonus. Het geld maakt deel uit van het hulppakket van 55 miljard euro dat de regering gisteren al aankondigde.

  Het geld is met name bedoeld voor gezinnen met kinderen die niet veel te besteden hebben. De grens ligt bij een jaarinkomen van 35.000 euro. Het geld moet besteed worden tussen juli en het einde van het jaar.

  De schade aan de Italiaanse toeristensector wordt voor dit jaar geschat op 120 miljard euro. 95 procent van de hotels in het land is al sinds februari dicht. In de periode van maart tot en met mei komt dat neer op 30 miljoen minder overnachtingen.

 • Veel inwoners van Kessel in Limburg hebben antistoffen in hun lichaam

  Veel inwoners van Kessel in Limburg hebben antistoffen in hun lichaam aangemaakt die het coronavirus te lijf gaan, meldt 1Limburg. De stichting IMtest bevestigt dat op basis van de eerste resultaten van de immuuntest in Kessel.

  De test in Kessel is de eerste grote immuuntest van Limburg. IMtest werkt in Kessel, omdat daar relatief veel besmettingen zijn vastgesteld en ook veel mensen aan het virus zijn overleden.

  "Uit onze eerste inventarisatie blijkt dat het percentage van mensen met antistoffen heel hoog is", zegt voorzitter Dorien van Doorn. Het exacte percentage van deze eerste testronde kan zij nog niet geven. "We hebben pas 500 mensen uit de regio van Kessel getest." Voor de test hebben zich 853 mensen uit Kessel en omgeving aangemeld.

 • Aantal coronapatIënten op ic's gedaald naar bijna 500

  Het aantal patiënten met corona op de intensive care staat op 507. Dat zijn er 34 minder dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Er liggen ook 418 patiënten met niet-coronagerelateerde klachten op de IC, 32 minder dan gisteren.

  Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: 'Met deze afname is de landelijke IC-bezetting nu op het normale niveau. Daarnaast zien we opnieuw een daling van het aantal covid19-opnames buiten de intensive cares naar 1054.' Dat zijn er 78 minder dan een dag eerder.

  Van de coronapatiënten op de IC liggen er 492 in Nederland, 34 minder dan gisteren. De andere vijftien liggen in Duitsland. Dat aantal is gelijk gebleven.

 • Iedereen gaat los op deze drive-in rave party net over de grens in Duitsland

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Drive-in rave party in Duitsland: 'Dit is geweldig'
 • Scholen Griekenland gefaseerd open

  In Griekenland nemen de leerlingen van de hoogste klassen van de middelbare school morgen weer plaats in de schoolbankjes. Zij moeten zich moeten voorbereiden op eindexamens en toelatingsexamens voor de universiteit, die in juni staan gepland. Andere scholieren gaan nog niet naar school.

  Er zijn strenge voorzorgsmaatregelen genomen. Zo is het maximaal aantal toegestane studenten per klas vijftien en moet de afstand tussen de leerlingen in de bankjes anderhalve meter zijn. Mondkapjes zijn niet verplicht, maar mogen wel worden gedragen.

  Ook gaan er morgen weer meer winkels open, zoals kledingwinkels, schoenwinkels en speelgoedwinkels. Ook kantoren van rijscholen en gokwinkeltjes gaan weer open. Grote winkelcentra zijn nog niet aan de beurt. Vorige week mochten in Griekenland onder andere de kappers en schoonheidssalons weer openen, maar alleen op afspraak.

 • Nieuwe besmetting in Wuhan, aantal coronagevallen in Noordoost China stijgt

  In het noordoosten van China neemt het aantal coronagevallen weer toe. In de stad Shulan in de provincie Jilin is het dreigingsgevaar om het virus op te lopen verhoogd van gemiddeld naar hoog. Er werden elf nieuwe besmettingen vastgesteld. Alle patiënten zijn familie van een vrouw die op 7 mei positief testte op corona.

  In Jilin geldt nu weer een verbod op niet-noodzakelijke reizen en scholen en wooncomplexen zijn afgesloten. Met de nieuwe gevallen in Jilin komt het totaal aantal besmettingen op het Chinese vasteland op 82.901.

  Ook in Wuhan, waar de uitbraak begon, is voor het eerst in meer dan een maand weer een coronabesmetting gerapporteerd.

 • 18 nieuwe doden, 22 nieuwe ziekenhuisopnames

  Er zijn 22 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat zijn minder nieuwe patiënten dan gisteren gemeld: toen waren het er 58. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 11.307.

  Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 18, meldt het RIVM. Gisteren was dat 63. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

  In totaal zijn nu, voor zover bekend, 5440 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

  Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 245. In totaal zijn er nu 42.627 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

  NOS
 • Aantal besmettingen Rusland stijgt tot boven de 200.000

  In Rusland steeg het aantal coronabesmettingen de afgelopen 24 uur met 11.012 nieuwe patiënten tot 209.688. De afgelopen week nam het aantal besmettingen met dagelijks zo'n 10.000 nieuwe gevallen enorm toe. Rusland staat nu wereldwijd op de vijfde plaats van landen met de meeste geregistreerde besmettingen. Het aantal doden is met 1915 volgens correspondent David Jan Godfroid nog steeds "onwaarschijnlijk laag".

 • Reproductiegetal Duitsland stijgt tot boven de 1

  In Duitsland is het reproductiegetal, dat is het aantal mensen dat elke coronabesmette infecteert, gestegen tot 1,1. Als het getal boven de 1 uitkomt neemt het aantal infecties weer toe.

  Volgens het Robert Koch Instituut is het te vroeg om op basis hiervan te concluderen of door de bredere verspreiding het aantal daadwerkelijke besmettingen zal toenemen of zal blijven dalen, zoals nu het geval is. Wel vereist de stijging van het reproductiecijfer volgens het instituut een nauwgezette monitoring van de situatie.

  Het aantal nieuwe besmettingen steeg in Duitsland de afgelopen 24 uur met 667 naar 169.218 en het dodental steeg met 26 naar 7395.

  Sinds gisteren zijn in Duitsland landelijk de regels versoepeld die besmetting door het coronavirus moesten beperken. Dat betekent onder meer dat twee huishoudens weer met elkaar mogen afspreken. Ouderen in verpleeghuizen mogen beperkt bezoek ontvangen en ook sporttraining in de buitenlucht is weer toegestaan.