NOS Nieuws Binnenland Aangepast

RIVM: coronamaatregelen minder effectief dan verwacht en drukte bij ziekenhuisapothekers

 • Het afgelopen etmaal is het dodental gestegen met 132, meldt het RIVM. In totaal zijn nu, voor zover bekend, 771 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van corona. 975 coronapatiënten liggen op de IC.
 • De groei van het aantal doden door het coronavirus in Italië vlakt af.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
 • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het coronavirus.
Liveblog gesloten
 • Sluiting liveblog

  We sluiten het liveblog voor vandaag. Lees hier terug wat er op zondag 29 maart gebeurde.

  Het liveblog van morgen start hier.

 • Waarom Duitsland zoveel IC-capaciteit heeft

  Twee Nederlandse coronapatiënten zijn opgenomen in een Duits ziekenhuis. Daar is voorlopig voldoende ziekenhuiscapaciteit. "En dat zegt wel iets over Duitsland", vertelt correspondent Wouter Zwart in NOS Met het Oog op Morgen. "Er zijn zo'n 28.000 IC-bedden en dat is met afstand het meeste per hoofd van de bevolking in heel Europa."

  Het is moeilijk om exact te verklaren waarom er zoveel capaciteit is, maar een ding speelt volgens Zwart zeker mee: "In Nederland zijn we de afgelopen jaren al gaan snijden in het aantal ziekenhuizen, omdat de kwaliteit van de zorg volgens experts vooruit gaat als je die concentreert in een aantal klinieken. Duitsland loopt wat dat betreft achter. Die discussie speelt hier wel, maar dat is gewoon nog niet gebeurd."

  Ziekenhuizen sluiten is een zeer onpopulaire maatregel in Duitsland. "De Duitsers hechten enorm aan hun ziekenhuis in de buurt. Dat speelt wel degelijk mee denk ik." Er zullen de komende tijd meer Nederlanders worden opgenomen in Duitsland, denkt Zwart. "Maar het Duitse RIVM heeft de rem al een beetje ingedrukt. Zij zeggen: de piek moet hier nog komen. Dus ja, er kan nog hulp zijn voor Italianen of Nederlanders, maar hoeveel precies is nog afwachten."

 • Eerste Kamer handelt noodpakket coronacrisis plenair af

  Eerste Kamervoorzitter Bruijn zal de fractievoorzitters van de verschillende partijen voorstellen om vanaf dinsdag 7 april kort en op aangepaste wijze plenair te vergaderen om spoedwetsvoorstellen van het kabinet te behandelen. De eerste vijf corona-noodmaatregelen zijn al door de Tweede Kamer goedgekeurd.

  Vanwege de coronacrisis kwam de Eerste Kamer op dinsdag 10 maart voor het laatst bij elkaar en sindsdien werken de senatoren digitaal. Om de spoedwetten te bekrachtigen komen de fractieleiders, die samen het zogenoemde College van Senioren vormen, toch bij elkaar.

 • Belgische VTM drone lokt positieve reacties uit

  Televisiezender VTM vliegt met een drone over België en krijgt daarop ontzettend veel positieve reacties op. "Mensen smeken of we boven hun dorp komen filmen met de drone, dus mensen willen laten zien dat ze solidair zijn, dat ze saamhorig zijn", zegt Stef Wauters, de presentator van het VTM Nieuws.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  België is in de ban van deze drone
 • Rabobank keert voorlopig geen dividend uit

  Rabobank volgt het advies van de Europese Centrale Bank en De Nederlandsche Bank op om voorlopig geen dividend uit te keren. Dat duurt tot ten minste 1 oktober. De ECB had hiertoe opgeroepen zodat de banken de economie kunnen blijven steunen.

  Huishoudens kloppen bij de banken aan voor bijvoorbeeld uitstel van hypotheekbetaling en ook het midden- en kleinbedrijf en grote bedrijven vragen om steun. Rabobank wil genoeg middelen in kas houden om die steun te kunnen blijven verlenen en klanten door de crisis te helpen.

 • Bijna 4000 nieuwe besmettingen in Duitsland

  Het aantal besmettingen met het coronavirus is in Duitsland in een dag tijd met 3965 gestegen naar 52.547. Dat meldde het Robert Koch Instituut, de Duitse tegenhanger van het RIVM. De meeste nieuwe gevallen werden vastgesteld in de deelstaten Beieren (12.881) en Noordrijn-Westfalen (11.400).

  Het dodental door het coronavirus is volgens de officiële cijfers van het instituut opgelopen van 325 naar 389.

 • Nigeria kondigt lockdown aan

  Alle inwoners van Lagos en Abuja moeten vanaf morgenavond 22.00 uur twee weken thuisblijven en alle bedrijven en kantoren worden gesloten. De maatregelen zijn bedoeld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In Nigeria zijn 97 besmettingen met het virus vastgesteld, de meesten in Lagos en Abuja.

 • Online kerkdiensten: uitgeprinte selfies op de kerkbanken en koffie en koek pas na de dienst

  Alleen kleinschalige diensten tot 30 personen mogen doorgaan als er 1,5 meter afstand wordt bewaard. Veel kerken moeten daarom een creatieve oplossing zoeken om de diensten toch door te kunnen laten gaan. In Leiden heeft een predikant vandaag zijn gemeenschap opgeroepen om selfies in te sturen, die nu uitgeprint op de kerkbanken staan. Het idee van de foto's komt uit Italië, waar een pastoor er mee begon.

  Lees hieronder het artikel over online kerkdiensten.

 • Strengere quarantaineregels in Moskou

  Vanaf morgen gaan in Moskou strengere quarantaineregels gelden. Mensen mogen alleen nog naar buiten om eten of medicijnen te kopen bij de dichtstbijzijnde winkel of apotheek en om hun huisvuil aan de straat te zetten. De hond uitlaten mag wel, maar je mag niet verder dan 100 meter van de plek waar je woont.

  Mensen die naar hun werk willen hebben een speciale pas nodig die de gemeente de komende dagen gaat uitgeven.

 • Burgemeester Den Bosch pleit voor verlenging coronamaatregelen

  Burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch adviseert het kabinet om de coronamaatregelen nog tot zeker 1 mei te verlengen. Mikkers, die ook voorzitter is van de Veiligheidsregio Brabant-Noord, deed zijn oproep in het actualiteitenprogramma 1Vandaag. Volgens hem kunnen de maatregelen ook niet "met een big bang worden afgeschaft".

  Het kabinet besluit dinsdag of de maatregelen worden verlengd.

  Kijk hieronder naar het interview met Jack Mikkers.

 • 292 nieuwe doden in Frankrijk

  In Frankrijk zijn er de afgelopen 24 uur 292 nieuwe doden door het coronavirus gemeld. Sinds 1 maart zijn er in Frankrijk 2606 mensen gestorven door het virus, maar het zijn er waarschijnlijk veel meer. De overheid telt alleen de doden in ziekenhuizen. Vanaf volgende week zullen ook de cijfers van het aantal doden in bejaardenhuizen worden meegenomen.

  Het aantal mensen dat besmet is met het coronavirus steeg van 37.575 naar 40.174.

 • Website voor tegemoetkoming ondernemers weer bereikbaar

  Op de website waarop ondernemers hun aanvraag kunnen indienen voor tegemoetkoming in de schade door het coronavirus is de aanvraagprocedure weer te raadplegen. Wel zijn er nog technische problemen, waardoor niet alles optimaal werkt, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De dienst past de tekst later aan om te voorkomen dat te veel mensen tegelijk het formulier gaan invullen.

 • Volksverhuizing door corona in India

  Ondanks de lockdown in India zijn veel mensen op weg gegaan. Het zijn vooral arbeidsmigranten die terug willen naar hun dorp. Daarvan zijn er zo'n 120 miljoen in India. Ze hebben geen werk meer in de fabrieken, op de bouwplaatsen en in de huishoudens in de grote steden en daardoor vaak ook geen eten en onderkomen meer. Velen van hen zijn op straat gezet. Omdat het openbaar vervoer niet meer rijdt, zijn ze te voet onderweg naar het platteland. De vrees bestaat dat het coronavirus nu ook afgelegen gebieden bereikt en plaatsen waar de gezondheidszorg niet toereikend is.

  Lees hieronder het verhaal van correspondent Aletta André.

 • Aantal doden door corona in staat New York met 237 gestegen

  Het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus in de staat New York is de afgelopen dag met 237 gestegen tot een totaal van 965 sinds de uitbraak begon.

  De staat meldde ook 7195 nieuwe bevestigde gevallen van het coronavirus, waarmee het totale aantal op 59.513 komt. Nog eens 1175 mensen werden de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen, waardoor het totaal toenam tot meer dan 8500 ziekenhuisopnames. 2000 mensen liggen op de intensive care.

  New York is de zwaarst getroffen staat binnen Amerika. In Nieuwsuur vanavond meer over de stad New York die is lamgelegd door het coronavirus.

 • 756 doden in Italië, aantal IC-opnamen Italië flink gedaald

  De groei van het aantal doden door het nieuwe coronavirus in Italië is de afgelopen dagen afgevlakt. Voor de tweede achtereenvolgende dag zijn er minder nieuwe sterfgevallen. Vandaag meldden de autoriteiten 756 nieuwe sterfgevallen, zaterdag waren dat er 889 en vrijdag 919, het voorlopig hoogste aantal in een dag. 10.799 mensen kwamen tot nu toe in Italië om het leven door het coronavirus.