NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Meer besmettingen in VS dan in China, EU-leiders nog niet eens over noodhulp

 • Het aantal coronapatiënten op de IC is opgelopen tot 761. Vandaag was de grootste stijging tot nu toe.
 • Artsen maken zich zorgen over patiënten met niet-coronagerelateerde klachten, die zouden nu extra gezondheidsrisico's lopen.
 • Er zijn sinds gisteren 78 nieuwe doden gemeld bij het RIVM. Het dodental staat nu in Nederland op 434.
 • Vanaf maandag kunnen er meer coronatests worden gedaan.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
 • Lees in deze collectie de antwoorden op jullie vragen over het coronavirus.
Liveblog gesloten
 • Einde

  We beëindigen nu dit liveblog. Het belangrijkste nieuws van vandaag nog eens teruglezen? Dat kan hier.

 • Rutte: niet op ieder cijfer reageren

  Premier Rutte wilde aan het einde van de avond weinig kwijt over het sterk gestegen aantal IC-opnames van coronapatiënten. Er kwamen 117 patiënten bij op de intensive cares; daar zijn nu 761 bedden bezet, van de beschikbare 925. Vanaf 1 april is er extra capaciteit, maar voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care houdt er rekening mee dat dat te laat kan zijn.

  Je zult ook de komende dagen een toename zien van het aantal ziekenhuisopnames en het aantal bezette IC-bedden, zei Rutte aan het einde van de avond tegen de NOS. "Het is heel moeilijk om steeds op dat laatste cijfer te reageren." De premier benadrukt dat er dag en nacht wordt gewerkt zodat goede zorg kan worden geleverd. "Daar is alles op gericht."

  Ook zei hij dat er in noodsituaties nog technische opties open liggen, bijvoorbeeld om meerdere patiënten aan één beademingsmachine te hebben. "Maar dat wil je eigenlijk liever niet. Het is beter als dat niet hoeft."

 • Kinderen in het hele land op 'berenjacht'

  Nu scholen al ruim 1,5 week gesloten zijn, beginnen kinderen zich te vervelen. En om die verveling tegen te gaan, struinen ze buurten af op zoek naar pluche knuffelberen achter het raam. De zogenoemde "berenjacht" is razend populair, door het hele land.

  Op de openbare Facebookgroep Berenjacht in NL kunnen mensen aangeven waar de knuffelberen staan. Het idee is overgewaaid vanuit het buitenland en gebaseerd op een kinderboek.

  1/4 Kinderen gaan in het hele land op berenjacht NOS/Rachel Vijlbrief
  2/4 Kinderen gaan op berenjacht NOS/Lenneke van Voorden
  3/4 Kinderen gaan op berenjacht NOS/FamilieZwanikken
  4/4 Kinderen gaan op berenjacht NOS/Emilie Dienen-Lammers
 • VS passeert China qua aantal besmettingen

  Volgens cijfers van The New York Times zijn er in de Verenigde Staten nu 81.321 coronabesmettingen. In het land zijn meer dan duizend mensen overleden in verband met covid-19. De VS heeft daarmee meer geregistreerde besmettingen dan China, waar de uitbraak begon. Voor in New York is de nood hoog en dreigt een tekort aan ziekenhuisbedden en -apparatuur.

 • Randstedelingen ontlopen drukte en boeken vakantiehuisjes in Drenthe

  Steeds meer mensen uit het westen van het land zoeken vanwege corona de rust van het platteland op. De beheerder van bungalowpark Het Drentse Wold zegt tegen RTV Drenthe: "We hebben zeker tien huisjes verhuurd aan de zogenaamde 'coronavluchtelingen'. Dat hadden we van tevoren niet gedacht."

  Ook Jack en Gabrielle uit Nieuw-Vennep zijn naar Drenthe gevlucht. "Het is zo ontzettend druk in het westen. We zitten daar hutjemutje bij elkaar. Als we daar de deur uitgaan, staan we direct bij de buren. Hier stappen we het bos in."

 • EU-leiders nog niet op één lijn over noodfonds

  EU-leiders hebben zes uur overlegd over een noodfonds voor landen die economisch hard getroffen worden door het coronavirus. Ze zijn overeengekomen dat ze in de komende twee weken details gaan uitwerken, maar verschillen feitelijk fundamenteel over de aanpak.

  De hardst getroffen landen, Italië en Spanje, staan lijnrecht tegenover Duitsland en Nederland. De laatste twee zouden op de rem trappen en de reserves willen bewaren voor later. "Het gaat om de crisis van vandaag en morgen, niet over de crisis van over enkele weken", sprak de Italiaanse premier Conte.

  Premier Rutte zei na afloop dat het erop leek dat ze er helemaal niets zouden afspreken "Maar door het debat voor ons uit te schuiven hebben we ongelukken voorkomen."

  Vanuit Europa klonk vandaag steeds meer kritiek op de Nederlandse opstelling in de coronacrisis. Nederland zou te streng zijn en daardoor financiële noodmaatregelen blokkeren. Premier Rutte spreekt vanavond op Twitter van een "goede discussie", waarin ook gesproken is over "stappen" om elkaar te helpen.

 • Londen klapt voor zorgpersoneel

  Groot-Brittannië maakt vanavond een diepe buiging voor het ziekenhuispersoneel door hard te klappen. Volgens correspondent Tim de Wit klonk op veel plekken luid applaus in Londen en werd de wolkenkrabber The Shard blauw verlicht. Burgemeester Sadiq Khan spreekt zijn dankbaarheid uit.

 • Amerikaanse beurzen sluiten hoger door steunpakket

  De Amerikaanse beurzen boekten vandaag forse winsten, na de wisselende dag van gisteren. Zowel de Dow Jones als de S&P 500 sloot ruim 6 procent hoger. Technologiebeurs Nasdaq steeg 5,6 procent.

  Beleggers reageerden positief op het aanstaande steunpakket van 2 biljoen dollar. Dat gigantische pakket met steunmaatregelen moet nog wel door het Congres geloodst worden. Eerder op de dag sloten ook de Europese beurzen in het groen als gevolg van het optimisme in de Verenigde Staten.

 • Huisartsen vermoeden meer covid-19-sterfgevallen

  Huisartsen in Noord-Brabant zeggen dat de cijfers van het aantal coronadoden vermoedelijk hoger liggen dan wordt gemeld. Aan Zembla laten ze weten dat ze bij de GGD alleen sterfgevallen moeten melden die bewezen te maken hebben met covid-19.

  "Ik vind het een gekke gang van zaken", zegt Angela van Uden, huisarts in Sint-Oedenrode. "Als huisartsen zien wij ook in de thuissituatie mensen die doodziek zijn. Niet iedereen komt in het ziekenhuis terecht. Als deze mensen thuis overlijden, worden ze niet meegerekend als ze niet getest zijn. Dat vind ik een kwalijke zaak. Juist ook omdat het RIVM gisteren zei, dat de situatie lijkt te stabiliseren. Dat baseren ze op onder meer de sterftecijfers en de ziekenhuisopnames. Maar wij huisartsen zien en behandelen dus mensen die niet in deze cijfers voorkomen. Ik ben bang dat mensen de strenge maatregelen dan weer aan hun laars gaan lappen, en denken: het valt allemaal wel mee. Maar het valt niet mee."

  Het RIVM zegt in een reactie tegen Zembla dat sterfgevallen waarvan niet zeker is dat er een relatie is met covid-19 niet worden meegenomen om een vertekend beeld te voorkomen. Iemand zou ook aan de griep overleden kunnen zijn. Het RIVM kan later wel kijken naar de 'oversterfte'. Als er fors meer mensen aan griep zijn overleden dan verwacht, kan worden geanalyseerd hoeveel mensen er extra zijn overleden aan het coronavirus, buiten de geregistreerde gevallen.

 • Kleinbehuisde Parijzenaars trokken massaal naar het platteland

  Bijna een op de vijf inwoners van Parijs en omstreken heeft de hoofdstad verlaten, sinds de regering strenge maatregelen nam tegen corona. In totaal gaat het om bijna 1,2 miljoen Parijzenaars die in een week tijd hun huis verlieten. Ze gingen naar familie of vakantiehuisjes, verspreid over heel Frankrijk. Dat blijkt uit onderzoek van telecombedrijf Orange, dat de gps-gegevens van z'n abonnees analyseerde.

  Spectaculair was de situatie op Île de Ré, een populair vakantie-eiland aan de Atlantische kust: daar gingen zo veel Parijzenaars naartoe, dat de bevolking er met 30 procent toenam.

  "De massale uittocht is logisch", zegt correspondent Frank Renout. "Mensen mogen bijna hun huis niet meer uit en de meeste Parijzenaars wonen met hun kinderen in kleine appartementen. Tijdens de quarantaine zitten ze liever bij familie, in grotere huizen op het platteland, of in hun vakantiehuisje dat vaak nog een tuin heeft."

  Hoeveel Parijzenaars met hun uitvlucht het coronavirus hebben verspreid, vertellen de cijfers niet.

 • Oud-Kamerlid Harry Aarts overleden aan corona

  CDA'er Harry Aarts is op 90-jarige leeftijd overleden aan het coronavirus. Hij zat ruim 20 jaar in de Tweede Kamer, eerst voor de KVP en later voor het CDA.

  Het Brabants Dagblad meldt dat Aarts ondanks zijn hoge leeftijd heel reislustig was. Hij ging met zijn nieuwe liefde, zijn 80-jarige buurvrouw, onlangs nog op reis naar Afrika (naar welk land is niet bekend). Zijn dochter zegt tegen de krant dat haar vader het virus waarschijnlijk toen al onder de leden had.

  De politieke carrière van de Tilburger begon als raadslid in 's-Hertogenbosch, later werd hij burgemeester van Berkel-Enschot. In Den Haag was hij jarenlang voorzitter van de vaste Kamercommissies Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Zaken.

 • Artsen krijgen koelvesten van olympiërs

  Ze zouden door de Nederlandse atleten gebruikt worden voor de Olympische Spelen, maar die gaan deze zomer niet door. En dus krijgt zorgpersoneel nu de koelvesten van de atleten. Artsen in ziekenhuizen hebben vaak te maken met warme omstandigheden doordat ze met beschermende kleding moeten werken. De koelvesten zijn dan ook welkom.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Koelvesten voor IC-medewerkers: 'Je kan het vergelijken met sporters'
 • 39 Italiaanse artsen overleden aan covid-19

  In Italië zijn 39 artsen overleden aan het coronavirus, onder wie achttien huisartsen. Dat meldt het Italiaanse persbureau Ansa. Het aantal besmette zorgmedewerkers stijgt tot 6205, ruim 9 procent van het totale aantal besmettingen.

  Italiaanse artsen roepen in een brief in het British Medical Journal op om zorgpersoneel zo snel mogelijk te testen. Artsen, verpleegkundigen, huisartsen en apothekers werken in de frontlinie en betalen nu een zeer hoge prijs.

  Correspondent Mustafa Marghadi sprak eerder met een arts in Bergamo. Hij zegt: "Als ik eerlijk ben lijden we allemaal. Ik heb collega's zien huilen."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Arts in Bergamo: 'Natuurlijk ben ik bang, maar het is mijn plicht om te helpen'
 • Grootste stijging tot nu toe: 117 meer coronapatiënten op IC

  Er liggen op dit moment 761 coronapatiënten op de intensive care, 117 meer dan gisteren. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Het is de grootste stijging tot nu toe.

  In totaal zijn er momenteel 925 IC-bedden beschikbaar voor coronapatiënten. Volgens minister De Jonge van Volksgezondheid kan dat worden uitgebreid naar 1037 op 1 april. Alles bij elkaar moeten er dan 1612 IC-bedden zijn (behalve voor coronapatiënten 575 voor andere patiënten).

  Tegen BNR Nieuwsradio zegt Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care dat door de sterke stijging de ruim 1600 IC-bedden die voor volgende week zijn vrijgemaakt, niet genoeg zijn. "De stijging is heel slecht nieuws. Dit betekent dat we er over 3 dagen zijn, in plaats van over 6 of 7 dagen."

  Vanmiddag in het Tweede Kamerdebat over de coronacrisis zei minister De Jonge (Volksgezondheid) dat hij via minister Van Rijn (Medische Zorg) van Gommers had gehoord dat de extra capaciteit per 1 april, komende woensdag, gerealiseerd zal zijn. Door de sterke stijging van vandaag dreigt die capaciteit nu dus al eind deze week bereikt worden.

  NOS
 • 'Patiënten zonder corona lopen extra gezondheidsrisico's'

  Het hoofd van de intensive care in het Amsterdam UMC, locatie VUmc, maakt zich grote zorgen over patiënten die geen covid-19 hebben. "Het hele zorgsysteem ligt plat en draait om covid-19-patiënten", zegt Armand Girbes tegen Nieuwsuur. "Ook ik ben nu bezig om veel extra IC-bedden vrij te maken voor covid-19-patiënten. Maar wie denkt er aan de reguliere patiënten?" Girbes vreest dat mensen kunnen komen te overlijden omdat ze niet op tijd worden geholpen.

  Ook andere artsen en specialisten spreken tegenover Nieuwsuur hun zorgen uit. VUmc-radioloog Martijn Meijerink noemt als voorbeeld een patiënt van wie een bloedvat op springen staat: "Je weet dat er een aanzienlijke kans is dat dit gebeurt binnen twee tot drie weken. Deze mensen kunnen we nu niet helpen maar worden bovenaan de wachtlijst gezet en dan ben je afhankelijk van de beperkte anesthesie-plekken en operatieplekken."