NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

30 nieuwe doden, meer dan 10.000 aanmeldingen extra zorgverleners

 • Koning Willem-Alexander spreekt vanavond om 19.00 uur het land toe over de coronacrisis.
 • PvdA'er Van Rijn tijdelijke nieuwe minister van Medische Zorg.
 • In Nederland zijn nu 2994 mensen positief getest op het virus en 106 mensen overleden.
 • Hier lees je een overzicht van het belangrijkste coronanieuws van gisteren.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd, op deze kaart de maatregelen die Europese landen treffen en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.
Liveblog gesloten
 • RIVM: 30 mensen overleden in laatste 24 uur in Nederland

  Sinds de laatste update van het RIVM, gisteren, zijn 534 mensen positief getest. Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 2994, zegt het instituut op basis van aangeleverde gegevens. Onder hen zijn 725 mensen die werken in de zorg.

  30 mensen zijn de afgelopen 24 uur overleden aan het coronavirus. In totaal zijn er nu 106 mensen in Nederland gestorven aan de ziekte. Hun leeftijd ligt tussen 63 en 95 jaar. In totaal zijn 643 patiënten opgenomen geweest in een ziekenhuis.

  De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord-Brabant, namelijk 1012 personen. Daarna komen de meeste ziekmeldingen uit Zuid Holland (405), Limburg (366) en Noord-Holland (353).

 • 'Meer meldingen bij Kindertelefoon en Veilig Thuis'

  Meldpunten Veilig Thuis en de Kindertelefoon krijgen de afgelopen dagen meer berichten over huiselijk geweld en kinderen die zich thuis niet veilig voelen. Dat zeggen de meldpunten in podcast De Dag. Omdat de scholen dicht zijn en veel mensen vanuit huis werken, zijn er deze dagen ook veel mensen en kinderen verplicht thuis die liever niet thuis zijn.

  Presentatrice en modeontwerpster Olcay Gulsen heeft als kind huiselijk geweld van dichtbij meegemaakt en vertelt in de podcast hoe belangrijk school voor haar was. "School was voor mij de enige plek waar het rustig was en veilig," zegt ze. Het waren de enige uren op de dag dat ze het gevoel had dat ze een normaal kind was, dat normaal opgroeide.

 • 'Pubs en restaurants in Londen dicht'

  Op korte termijn gaan pubs, bioscopen, sportscholen en restaurants in Londen dicht. Dat meldt de krant The Evening Standard. Winkels blijven voorlopig wel open.

  De Britse premier Johnson heeft volgens de krant vanochtend crisisoverleg gehouden, waarbij duidelijk werd dat er meer moest gebeuren om de rappe stijging van het aantal coronagevallen in het land te stoppen. Londen telt met afstand de meeste van de ruim 3000 besmettingen van Groot-Brittannië.

  Johnson geeft vanmiddag een persconferentie, waarin hij vermoedelijk de aangescherpte maatregelen zal aankondigen. Hij adviseerde Britten eerder al wel zoveel mogelijk thuis te blijven, maar sloot bijvoorbeeld de populaire pubs nog niet.

 • Marathon Rotterdam verplaatst naar oktober

  De marathon van Rotterdam heeft een nieuwe datum. In plaats van 5 april wordt de hardloopwedstrijd nu gehouden op 25 oktober. De nieuwe datum is gekozen, "in de hoop dat het virus dan onder controle is".

 • Aantal coronabesmettingen België boven de 2000

  In België is het aantal bevestigde coronabesmettingen gestegen tot 2257, een toename met 462 nieuwe gevallen. De meeste nieuwe coronabesmettingen werden geteld in Vlaanderen. De afgelopen 24 uur zijn 16 mensen overleden door het virus. Daarmee komt het totaalaantal doden in België op 37.

  203 nieuwe coronapatiënten zijn in het ziekenhuis opgenomen. Dat brengt het totaal op 837, van wie er 114 op de intensive care worden beademd. Volgens het ministerie zijn sinds 13 maart 204 mensen hersteld en uit het ziekenhuis ontslagen.

 • Bijna 10.000 aanmeldingen extra zorgverleners

  Bijna 10.000 mensen met een achtergrond in de zorg hebben zich sinds zondagavond via de de beroepsorganisatie NU'91 aangemeld om te helpen de coronacrisis het hoofd te bieden. "Het aantal aantal aanmeldingen is overweldigend", zegt NU'91. De organisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden gaat nu samen met het ministerie van Volksgezondheid en werkgevers bekijken waar hun inzet het hardst nodig is.

  Onder de mensen die zich hebben aangemeld zijn artsen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten. Het gaat bijvoorbeeld om gepensioneerden, studenten van medische opleidingen en mensen met een zorgachtergrond die ander werk zijn gaan doen, maar zich nu geroepen voelen om tijdelijk terug te keren naar hun oude beroep. Ook zijn er enkele verpleegkundigen bij die zelf het coronavirus al gehad hebben en daarom ingezet willen worden.

  Ruim een kwart van de mensen die zich hebben aangemeld staan nog officieel geregistreerd als zorgverlener in het BIG-register en kan vrijwel direct aan het werk. Vooral op de intensive care is behoefte aan extra handen en daar zijn nu extra mensen voor beschikbaar. Aanmelden is overigens nog steeds mogelijk.

 • PvdA'er Van Rijn volgt minister Bruins op

  Martin van Rijn wordt tijdelijk de nieuwe minister van Medische Zorg. Van Rijn volgt Bruno Bruins op, die gisteren opstapte vanwege oververmoeidheid. Hij was belast met de aanpak van de coronacrisis. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) neemt het coronadossier over van Bruins.

  Van Rijn was namens de PvdA van 2012 tot 2017 staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het kabinet-Rutte II. Het is opmerkelijk dat Rutte minister Bruins, die lid is van zijn eigen partij VVD, vervangt met een minister van een partij die niet in het kabinet zetelt.

  "Maar ik heb niet gekozen voor een PvdA'er", zei Rutte in een persconferentie. "Ik heb gekozen voor iemand die meteen beschikbaar is, het ministerie kent een waarin ik een enorm vertrouwen heb. Deze crisis is zo groot. Dan is de partijkleur niet interessant."

  Rutte reageerde geërgerd toen hij werd bevraagd over het beleid van Van Rijn als staatssecretaris:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Geïrriteerde Rutte: 'laten we blij zijn dat Martin van Rijn komt in het landsbelang'
 • Curaçao en Sint-Maarten willen steunpakket vanwege coronacrisis

  De Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten heeft in een persverklaring gezegd dat Nederland met een steunpakket moet komen om de eilanden bij te staan in de coronacrisis.

  Beide landen beschikken niet over de instrumenten en de middelen om de crisis op te vangen. Ze staan onder financieel toezicht en hebben geen mogelijkheid zelf geld te lenen om de gevolgen van de coronacrisis financieel op te vangen. Tekorten zijn onvermijdelijk, aldus de bank.

  Curaçao en Sint-Maarten doen een beroep op het Koninkrijkstatuut, de hoogste wetgeving in het koninkrijk, waarin Nederland en de eilanden met elkaar hebben afgesproken om waar mogelijk steun te geven als daarom gevraagd wordt. Gisteren was er een vierlandenoverleg tussen Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en Nederland over de coronacrisis.

 • Britse bedrijven ontwikkelen beademingsapparatuur

  Bedrijven in Groot-Brittannië hopen ziekenhuizen vanaf volgende week te voorzien van duizenden beademingsapparaten. De apparaten zijn ontwikkeld door een consortium van bedrijven, afkomstig uit de ruimte-, luchtvaart- en auto-industrie. "Meer dan zes bedrijven hebben al prototypen gemaakt en gevraagd of wij ze willen controleren op kwaliteit", zei gezondheidsminister Hancock tegen de BBC.

  Hancock verwacht dat ze volgende week door de keuring zijn en ook zei hij alle apparaten te gaan kopen. "Als we er te veel hebben, is dat een goed probleem om te hebben. En anders zijn er wel andere landen die ze nodig hebben." Ook de zeven Formule 1-teams met fabrieken in Engeland helpen mee met het ontwikkelen van medische apparatuur. Vanwege de afgelasting van de eerste zeven races van het seizoen liggen de hypermoderne fabrieken van de teams stil.

 • Groot deel van Nederlanders in buitenland teruggehaald

  Een groot deel van de Nederlanders die met een reisorganisatie in het buitenland was, is inmiddels teruggehaald. Dat zegt Frank Oostdam, directeur van de ANVR, de branchevereniging voor reisorganisaties.

  Van de geschatte 200.000 Nederlanders die in het buitenland zaten, waren er zo'n 20.000 tot 25.000 mensen via een reisorganisatie op weg. Van hen zijn 14 tot 19.000 mensen teruggehaald. Er zijn dus nog 5 tot 6.000 Nederlanders via een reisorganisatie in het buitenland, volgens de ANVR. "De meesten van hen zullen in de loop van volgende week opgehaald worden", zegt Oostdam. "Maar in sommige landen, zoals Thailand, Vietnam en Australië, is dat nog erg lastig."

  Oostdam spreekt van een "enorme prestatie" van de reisorganisaties. "We hebben allemaal een tandje bijgezet en ongelooflijk hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Zodat iedereen thuis kan komen." Het is nog onbekend hoeveel van de ongeveer 180.000 Nederlanders zijn teruggehaald die niet via een reisorganisatie in het buitenland waren.

 • ANBO: ouderenuurtjes werken averechts

  Volgens ouderenbond ANBO werken de 'ouderenuurtjes' die verschillende supermarkten hebben ingesteld averechts. "Nog los van het onmogelijke tijdstip, zou de supermarkt moeten beseffen wat de consequenties van deze actie zijn. Oudere mensen worden gestigmatiseerd en enorm beperkt in hun vrijheid. Waarom zouden we dit willen?", vraagt ANBO-directeur Liane den Haan zich af.

  De coronatelefoonlijn van de ANBO staat inmiddels roodgloeiend, zegt Den Haan. "Mensen bellen ons huilend op, omdat ze worden nageroepen dat ze thuis moeten blijven. De druk van familie op ouderen neemt steeds verder toe om niet meer naar buiten te gaan. Dit kan toch echt niet de bedoeling zijn. Straks durven ouderen helemaal niet meer naar buiten."

  Volgens Den Haan is er voor oudere mensen die zich goed voelen geen enkele reden om niet naar buiten te gaan en boodschappen te doen. "Oudere mensen zijn gewone mensen en moeten dus op elk moment boodschappen kunnen doen. Als zij zich maar, net als iedereen, houden aan de richtlijn om 1,5 meter afstand van andere mensen te houden."

 • Spanje meldt duizendste coronadode

  In Spanje zijn nu meer dan duizend mensen overleden aan het coronavirus. Dat blijkt uit de recentste cijfers die het land zojuist publiceerde. Verder kwamen er in de afgelopen 24 uur zo'n 3000 besmettingen bij. Het totaalaantal coronagevallen in Spanje staat nu op bijna 20.000. Daarmee is het land na Italië het zwaarst getroffen Europese land.

 • Ollongren vanwege coronavirus later terug

  De terugkeer van minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) wordt uitgesteld vanwege het coronavirus. Ollongren was gestart met de voorbereiding op haar terugkeer. De planning was dat zij eind maart weer aan het werk zou gaan. Artsen adviseren haar hiermee te wachten vanwege haar recente gezondheidsklachten.

  Ollongren werd vorig jaar geopereerd aan haar bijholtes. Daarna traden complicaties op. Sinds 1 november is ze officieel met ziekteverlof. De staatssecretarissen Van Veldhoven en Knops hebben haar taken overgenomen en Ollongrens D66-partijgenoot Koolmees vervangt haar als vicepremier.

  Zij vergaderen nu met de andere ministers in de wekelijkse ministerraad.

  ANP
 • Oostenrijk verlengt coronamaatregelen

  De strenge coronamaatregelen die in Oostenrijk van kracht zijn, worden met nog eens drie weken verlengd tot 13 april. De maatregelen zijn sinds maandag van kracht en sinds gisteren is de zwaar getroffen regio Tirol volledig afgezonderd van de buitenwereld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

  Volgens bondskanselier Sebastian Kurz zeggen deskundigen dat de maatregelen om het virus in te dammen werken, maar is verlenging noodzakelijk. "Zet je nog even schrap", aldus Kurz. "We moeten ons blijven houden aan de maatregelen."

  Kurz bedankte de bevolking en zei dat mensen zich goed houden aan de afspraken om zoveel mogelijk thuis te blijven, sociale contacten te vermijden en alleen voor zaken als boodschappen en medicijnen naar buiten te gaan. Zeker 2200 mensen zijn besmet in Oostenrijk, de meesten van hen komen uit Tirol.

 • Thaise apen krijgen honger door wegblijvende toeristen

  De apen in de Thaise Lopburi hebben het zwaar, omdat ze momenteel weinig te eten krijgen. Dat krijgen ze normaal gesproken van toeristen, die een tempel in de buurt bezoeken. Maar de toeristen blijven massaal weg vanwege de angst voor het coronavirus,

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Apen in Thailand lijden onder wegblijven toeristen vanwege coronavirus