Podcast De Stemming: Hoe politiek zijn onze politici in de coronacrisis?
In de nieuwe aflevering van de podcast De stemming van Vullings en Van der Wulp praten Joost en Xander over wat zich voor én achter de schermen afspeelde op het Binnenhof, waar de ontwikkelingen deze week razendsnel gingen.
Ze beschouwen de veelbesproken televisietoespraak van premier Rutte die eerst alom lof kreeg. Later bleek dat die toch ook veel onrust en verwarring veroorzaakte.
Speech was niet goed
"Mensen gingen zelf met de rekenmachine berekenen hoeveel slachtoffers er zouden vallen voor we groepsimmuniteit hebben bereikt. Dat was natuurlijk niet de bedoeling", zegt Joost. "Dus achteraf moet je concluderen dat die speech niet helemaal goed was."
Dat kan gebeuren in zo'n crisis. vindt Xander. "Je kunt het nooit 100 procent goed doen, in zo'n onzekere situatie."
Politiek met kleine p
Ook analyseren Joost en Xander het Tweede Kamerdebat over de coronamaatregelen. Hoewel verschillende politici zeiden dat dit geen tijd is om politiek te bedrijven, gebeurde dat wel degelijk. "Soms wel politiek met een kleine p."
In de rubriek het Haags Geheugen vertelt Gerard van der Wulp senior, oud-parlementair journalist en voormalig directeur-generaal van de Rijksvoorlichtingsdienst, hoe hij luisterde naar de televisietoespraak van premier Rutte.
Vorm is ook belangrijk
Ten tijde van de aanslagen op 11 september 2001 en na de moord op Pim Fortuyn en Theo van Gogh koos Van der Wulp voor een andere vorm om premier Wim Kok het volk te laten toespreken. "Dat heet de doorstep. Zo werd dat ook geregeld gedaan in de Verenigde Staten. Vorm doet er net zoveel toe als inhoud, in tijden van crisis."