liveblog
NOS NieuwsAangepast

30 nieuwe doden, meer dan 10.000 aanmeldingen extra zorgverleners

  • Koning Willem-Alexander spreekt vanavond om 19.00 uur het land toe over de coronacrisis.
  • PvdA'er Van Rijn tijdelijke nieuwe minister van Medische Zorg.
  • In Nederland zijn nu 2994 mensen positief getest op het virus en 106 mensen overleden.
  • Hier lees je een overzicht van het belangrijkste coronanieuws van gisteren.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd, op deze kaart de maatregelen die Europese landen treffen en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.
liveblog gesloten

RIVM: 30 mensen overleden in laatste 24 uur in Nederland

Sinds de laatste update van het RIVM, gisteren, zijn 534 mensen positief getest. Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 2994, zegt het instituut op basis van aangeleverde gegevens. Onder hen zijn 725 mensen die werken in de zorg.

30 mensen zijn de afgelopen 24 uur overleden aan het coronavirus. In totaal zijn er nu 106 mensen in Nederland gestorven aan de ziekte. Hun leeftijd ligt tussen 63 en 95 jaar. In totaal zijn 643 patiënten opgenomen geweest in een ziekenhuis.

De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord-Brabant, namelijk 1012 personen. Daarna komen de meeste ziekmeldingen uit Zuid Holland (405), Limburg (366) en Noord-Holland (353).

'Meer meldingen bij Kindertelefoon en Veilig Thuis'

Meldpunten Veilig Thuis en de Kindertelefoon krijgen de afgelopen dagen meer berichten over huiselijk geweld en kinderen die zich thuis niet veilig voelen. Dat zeggen de meldpunten in podcast De Dag. Omdat de scholen dicht zijn en veel mensen vanuit huis werken, zijn er deze dagen ook veel mensen en kinderen verplicht thuis die liever niet thuis zijn.

Presentatrice en modeontwerpster Olcay Gulsen heeft als kind huiselijk geweld van dichtbij meegemaakt en vertelt in de podcast hoe belangrijk school voor haar was. "School was voor mij de enige plek waar het rustig was en veilig," zegt ze. Het waren de enige uren op de dag dat ze het gevoel had dat ze een normaal kind was, dat normaal opgroeide.

'Pubs en restaurants in Londen dicht'

Op korte termijn gaan pubs, bioscopen, sportscholen en restaurants in Londen dicht. Dat meldt de krant The Evening Standard. Winkels blijven voorlopig wel open.

De Britse premier Johnson heeft volgens de krant vanochtend crisisoverleg gehouden, waarbij duidelijk werd dat er meer moest gebeuren om de rappe stijging van het aantal coronagevallen in het land te stoppen. Londen telt met afstand de meeste van de ruim 3000 besmettingen van Groot-Brittannië.

Johnson geeft vanmiddag een persconferentie, waarin hij vermoedelijk de aangescherpte maatregelen zal aankondigen. Hij adviseerde Britten eerder al wel zoveel mogelijk thuis te blijven, maar sloot bijvoorbeeld de populaire pubs nog niet.

Marathon Rotterdam verplaatst naar oktober

De marathon van Rotterdam heeft een nieuwe datum. In plaats van 5 april wordt de hardloopwedstrijd nu gehouden op 25 oktober. De nieuwe datum is gekozen, "in de hoop dat het virus dan onder controle is".

Aantal coronabesmettingen België boven de 2000

In België is het aantal bevestigde coronabesmettingen gestegen tot 2257, een toename met 462 nieuwe gevallen. De meeste nieuwe coronabesmettingen werden geteld in Vlaanderen. De afgelopen 24 uur zijn 16 mensen overleden door het virus. Daarmee komt het totaalaantal doden in België op 37.

203 nieuwe coronapatiënten zijn in het ziekenhuis opgenomen. Dat brengt het totaal op 837, van wie er 114 op de intensive care worden beademd. Volgens het ministerie zijn sinds 13 maart 204 mensen hersteld en uit het ziekenhuis ontslagen.

Bijna 10.000 aanmeldingen extra zorgverleners

Bijna 10.000 mensen met een achtergrond in de zorg hebben zich sinds zondagavond via de de beroepsorganisatie NU'91 aangemeld om te helpen de coronacrisis het hoofd te bieden. "Het aantal aantal aanmeldingen is overweldigend", zegt NU'91. De organisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden gaat nu samen met het ministerie van Volksgezondheid en werkgevers bekijken waar hun inzet het hardst nodig is.

Onder de mensen die zich hebben aangemeld zijn artsen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten. Het gaat bijvoorbeeld om gepensioneerden, studenten van medische opleidingen en mensen met een zorgachtergrond die ander werk zijn gaan doen, maar zich nu geroepen voelen om tijdelijk terug te keren naar hun oude beroep. Ook zijn er enkele verpleegkundigen bij die zelf het coronavirus al gehad hebben en daarom ingezet willen worden.

Ruim een kwart van de mensen die zich hebben aangemeld staan nog officieel geregistreerd als zorgverlener in het BIG-register en kan vrijwel direct aan het werk. Vooral op de intensive care is behoefte aan extra handen en daar zijn nu extra mensen voor beschikbaar. Aanmelden is overigens nog steeds mogelijk.

PvdA'er Van Rijn volgt minister Bruins op

Martin van Rijn wordt tijdelijk de nieuwe minister van Medische Zorg. Van Rijn volgt Bruno Bruins op, die gisteren opstapte vanwege oververmoeidheid. Hij was belast met de aanpak van de coronacrisis. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) neemt het coronadossier over van Bruins.

Van Rijn was namens de PvdA van 2012 tot 2017 staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het kabinet-Rutte II. Het is opmerkelijk dat Rutte minister Bruins, die lid is van zijn eigen partij VVD, vervangt met een minister van een partij die niet in het kabinet zetelt.

"Maar ik heb niet gekozen voor een PvdA'er", zei Rutte in een persconferentie. "Ik heb gekozen voor iemand die meteen beschikbaar is, het ministerie kent een waarin ik een enorm vertrouwen heb. Deze crisis is zo groot. Dan is de partijkleur niet interessant."

Rutte reageerde geërgerd toen hij werd bevraagd over het beleid van Van Rijn als staatssecretaris:

Geïrriteerde Rutte: 'laten we blij zijn dat Martin van Rijn komt in het landsbelang'

Curaçao en Sint-Maarten willen steunpakket vanwege coronacrisis

De Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten heeft in een persverklaring gezegd dat Nederland met een steunpakket moet komen om de eilanden bij te staan in de coronacrisis.

Beide landen beschikken niet over de instrumenten en de middelen om de crisis op te vangen. Ze staan onder financieel toezicht en hebben geen mogelijkheid zelf geld te lenen om de gevolgen van de coronacrisis financieel op te vangen. Tekorten zijn onvermijdelijk, aldus de bank.

Curaçao en Sint-Maarten doen een beroep op het Koninkrijkstatuut, de hoogste wetgeving in het koninkrijk, waarin Nederland en de eilanden met elkaar hebben afgesproken om waar mogelijk steun te geven als daarom gevraagd wordt. Gisteren was er een vierlandenoverleg tussen Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en Nederland over de coronacrisis.

Britse bedrijven ontwikkelen beademingsapparatuur

Bedrijven in Groot-Brittannië hopen ziekenhuizen vanaf volgende week te voorzien van duizenden beademingsapparaten. De apparaten zijn ontwikkeld door een consortium van bedrijven, afkomstig uit de ruimte-, luchtvaart- en auto-industrie. "Meer dan zes bedrijven hebben al prototypen gemaakt en gevraagd of wij ze willen controleren op kwaliteit", zei gezondheidsminister Hancock tegen de BBC.

Hancock verwacht dat ze volgende week door de keuring zijn en ook zei hij alle apparaten te gaan kopen. "Als we er te veel hebben, is dat een goed probleem om te hebben. En anders zijn er wel andere landen die ze nodig hebben." Ook de zeven Formule 1-teams met fabrieken in Engeland helpen mee met het ontwikkelen van medische apparatuur. Vanwege de afgelasting van de eerste zeven races van het seizoen liggen de hypermoderne fabrieken van de teams stil.

Groot deel van Nederlanders in buitenland teruggehaald

Een groot deel van de Nederlanders die met een reisorganisatie in het buitenland was, is inmiddels teruggehaald. Dat zegt Frank Oostdam, directeur van de ANVR, de branchevereniging voor reisorganisaties.

Van de geschatte 200.000 Nederlanders die in het buitenland zaten, waren er zo'n 20.000 tot 25.000 mensen via een reisorganisatie op weg. Van hen zijn 14 tot 19.000 mensen teruggehaald. Er zijn dus nog 5 tot 6.000 Nederlanders via een reisorganisatie in het buitenland, volgens de ANVR. "De meesten van hen zullen in de loop van volgende week opgehaald worden", zegt Oostdam. "Maar in sommige landen, zoals Thailand, Vietnam en Australië, is dat nog erg lastig."

Oostdam spreekt van een "enorme prestatie" van de reisorganisaties. "We hebben allemaal een tandje bijgezet en ongelooflijk hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Zodat iedereen thuis kan komen." Het is nog onbekend hoeveel van de ongeveer 180.000 Nederlanders zijn teruggehaald die niet via een reisorganisatie in het buitenland waren.

ANBO: ouderenuurtjes werken averechts

Volgens ouderenbond ANBO werken de 'ouderenuurtjes' die verschillende supermarkten hebben ingesteld averechts. "Nog los van het onmogelijke tijdstip, zou de supermarkt moeten beseffen wat de consequenties van deze actie zijn. Oudere mensen worden gestigmatiseerd en enorm beperkt in hun vrijheid. Waarom zouden we dit willen?", vraagt ANBO-directeur Liane den Haan zich af.

De coronatelefoonlijn van de ANBO staat inmiddels roodgloeiend, zegt Den Haan. "Mensen bellen ons huilend op, omdat ze worden nageroepen dat ze thuis moeten blijven. De druk van familie op ouderen neemt steeds verder toe om niet meer naar buiten te gaan. Dit kan toch echt niet de bedoeling zijn. Straks durven ouderen helemaal niet meer naar buiten."

Volgens Den Haan is er voor oudere mensen die zich goed voelen geen enkele reden om niet naar buiten te gaan en boodschappen te doen. "Oudere mensen zijn gewone mensen en moeten dus op elk moment boodschappen kunnen doen. Als zij zich maar, net als iedereen, houden aan de richtlijn om 1,5 meter afstand van andere mensen te houden."

Spanje meldt duizendste coronadode

In Spanje zijn nu meer dan duizend mensen overleden aan het coronavirus. Dat blijkt uit de recentste cijfers die het land zojuist publiceerde. Verder kwamen er in de afgelopen 24 uur zo'n 3000 besmettingen bij. Het totaalaantal coronagevallen in Spanje staat nu op bijna 20.000. Daarmee is het land na Italië het zwaarst getroffen Europese land.

Ollongren vanwege coronavirus later terug

De terugkeer van minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) wordt uitgesteld vanwege het coronavirus. Ollongren was gestart met de voorbereiding op haar terugkeer. De planning was dat zij eind maart weer aan het werk zou gaan. Artsen adviseren haar hiermee te wachten vanwege haar recente gezondheidsklachten.

Ollongren werd vorig jaar geopereerd aan haar bijholtes. Daarna traden complicaties op. Sinds 1 november is ze officieel met ziekteverlof. De staatssecretarissen Van Veldhoven en Knops hebben haar taken overgenomen en Ollongrens D66-partijgenoot Koolmees vervangt haar als vicepremier.

Zij vergaderen nu met de andere ministers in de wekelijkse ministerraad.

ANP

Oostenrijk verlengt coronamaatregelen

De strenge coronamaatregelen die in Oostenrijk van kracht zijn, worden met nog eens drie weken verlengd tot 13 april. De maatregelen zijn sinds maandag van kracht en sinds gisteren is de zwaar getroffen regio Tirol volledig afgezonderd van de buitenwereld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Volgens bondskanselier Sebastian Kurz zeggen deskundigen dat de maatregelen om het virus in te dammen werken, maar is verlenging noodzakelijk. "Zet je nog even schrap", aldus Kurz. "We moeten ons blijven houden aan de maatregelen."

Kurz bedankte de bevolking en zei dat mensen zich goed houden aan de afspraken om zoveel mogelijk thuis te blijven, sociale contacten te vermijden en alleen voor zaken als boodschappen en medicijnen naar buiten te gaan. Zeker 2200 mensen zijn besmet in Oostenrijk, de meesten van hen komen uit Tirol.

Thaise apen krijgen honger door wegblijvende toeristen

De apen in de Thaise Lopburi hebben het zwaar, omdat ze momenteel weinig te eten krijgen. Dat krijgen ze normaal gesproken van toeristen, die een tempel in de buurt bezoeken. Maar de toeristen blijven massaal weg vanwege de angst voor het coronavirus,

Apen in Thailand lijden onder wegblijven toeristen vanwege coronavirus

UMC Groningen onderzoekt mogelijk medicijn tegen corona

Onderzoekers van UMC Groningen zijn bezig met het ontwikkelen van een medicijn tegen het coronavirus. Ze proberen twee veelgebruikte, veilige en goedkope malariamiddelen geschikt te maken voor in een inhalator. Daardoor komt het medicijn vrij diep in de luchtwegen en kan het daar bescherming bieden tegen de infectie. "Het is de hoop dat het werkt, maar vooralsnog is niks zeker", benadrukt gezondheidsverslaggever Rinke van den Brink. "Ten eerste moet het ze nog lukken om het goed in die inhalator te laten functioneren en ten tweede moet blijken of het dan bescherming biedt. Maar er is hoop."

De middelen, waar chloroquine in zit, worden op dit moment op intensive cares in de wereld toegepast bij ernstig zieke patiënten, omdat het er sterk op lijkt dat ze er baat bij hebben. Er zijn geen echte wetenschappelijke onderzoeken bekend, maar in China is ermee geëxperimenteerd op 100 mensen. Ongeveer 70 van die mensen reageerden gunstig op het middel. Ze werden minder ernstig ziek dan mensen die het niet kregen. In Frankrijk is het op 25 mensen getest, met een vergelijkbaar effect.

In Groningen hopen ze over vier weken bij mensen te gaan proberen of het werkt. Maar dan is het middel nog niet meteen voor iedereen beschikbaar. "Voordat het op de markt komt, praat je over maanden", zegt Van den Brink.

'Goedkoop' tanken in België kan dure grap worden

Nederlanders die nog even goedkoop willen tanken in België lopen vanaf nu het risico op een boete van 4000 euro. De brandstofprijs is in België aanzienlijk lager dan in Nederland, bij sommige tankstations kost een liter benzine minder dan euro.

België heeft tijdens de coronacrisis strengere regels dan Nederland en daarom wordt er stevig gecontroleerd door een speciaal politieteam, meldt Omroep Brabant. "Er zijn lange wachtrijen bij de tankstations. Dat is juist wat we willen vermijden. We willen social distancing", zegt Patrick de Smedt van de Belgische politie.

In België mag je alleen de straat op als het echt niet anders kan en tanken in het buitenland is niet noodzakelijk. Er is daarom besloten hard op te treden tegen de Nederlandse 'tanktoeristen'. Tot nu toe zijn er nog geen boetes uitgedeeld. Mensen komen er nu nog met een waarschuwing vanaf, maar volgens De Smedt gaat dat veranderen. "Tegen de diehards wordt opgetreden."

Asielzoekers tijdelijk opgevangen in Groningse kazerne

Nieuwe asielzoekers worden per direct opgevangen in een kazerne in het Groningse Zoutkamp, zo heeft staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid besloten. Dat meldt Nieuwsuur. Eerder deze week werd de asielprocedure stilgelegd vanwege de coronacrisis. Om te voorkomen dat vluchtelingen die zich nu melden op straat komen te staan, wordt de kazerne geopend.

Daar is plek voor zo'n 300 mensen. Asielzoekers die daar worden ondergebracht mogen niet zelf het terrein verlaten. Het ministerie verwacht dat het aantal nieuwe aanmeldingen flink afneemt nu de buitengrens van de Europese Unie is gesloten.

Het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers is ook gestopt, omdat het vliegverkeer vrijwel helemaal is stilgevallen. Ook stuurt Nederland asielzoekers per direct niet meer terug naar het land waar ze de EU zijn binnengekomen. Deze afspraak uit het Schengenverdrag is dus even buiten werking.

Surinaamse Luitenant-kolonel waarschuwt partygangers: we gaan jullie allemaal oppakken

Luitenant-Kolonel Danielle Veira, directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) in Suriname, heeft feestgangers die vanavond naar een Tequila Party van Danceclub Tequila in Paramaribo willen gaan op hilarische wijze in een filmpje gewaarschuwd:

Vanwege de uitbraak van het coronavirus in Suriname zijn party's verboden. De danceclub die het feestje organiseerde heeft inmiddels laten weten dat het niet doorgaat en dat de club gesloten blijft.

De Jonge: verpleeghuizenmaatregel ingrijpend, maar nodig

Gezondheidsminister Hugo de Jonge, die sinds gisteren vanwege het opstappen van minister Bruins ook de coronacrisis in zijn portefeuille heeft, reageerde kort voor de start van de ministerraad op het besluit om de deuren van de verpleeghuizen te sluiten.

Hij zei dat het crisisteam van het kabinet vorige week adviseerde de maatregel te nemen. Daarna is er veel nagedacht en intensief overlegd. "Want ik realiseer me dat het een heel ingrijpende maatregel is", zei de Jonge. "Als het je eigen vader of je moeder is, raakt dat natuurlijk iedereen. Toch denk ik dat het nodig is. Mensen in verpleeghuizen kunnen heel erg broos zijn en dan zijn de effecten van het virus dus heel groot. En we moeten de meest kwetsbaren beschermen."

De Jonge roept wel mensen op contact te houden met hun familieleden of vrienden in de verpleeghuizen. "Via beeldbellen bijvoorbeeld. Maar houd je aan de regels. Je bent zelf misschien niet vatbaar, maar andere mensen zijn dat wel."

Donderdag 26 maart om 10.15 uur debatteert de Tweede Kamer weer over de coronacrisis. De NOS zal dit live uitzenden.

Tientallen reizigers retour na inreisverbod op Schiphol

Sinds gisteravond zijn zeker 30 reizigers bij aankomst op Schiphol geweigerd en linea recta teruggestuurd naar hun land van herkomst. Dat heeft de marechaussee bekendgemaakt, die sinds gisteravond 18.00 uur belast is met het handhaven van het inreisverbod in Nederland. Met het inreisverbod moet verdere verspreiding van het coronavirus voorkomen worden.

"Normaal weigeren we zo'n 3000 mensen per jaar op luchthavens die niet voldoen aan voorwaarden voor binnenkomst, maar nu zijn het reizigers die alleen maar van A naar B willen", zegt een woordvoerder van de marechaussee. Hij noemt het "zuur" voor de mensen die geweigerd zijn: "Maar we gingen er wel vanuit dat iedereen goed op de hoogte zou zijn van alle restricties in deze bijzondere tijd".

Volgens de woordvoerder wordt er niet intensiever gecontroleerd aan de binnengrenzen met België en Duitsland. "We voeren nog steeds controles uit zoals altijd."

'Duitsland steekt 500 miljard euro in noodpakket'

Duitsland steekt 500 miljard euro in een noodpakket om de impact van het coronavirus op de economie te verzachten. Met het pakket moeten faillissementen voorkomen worden, meldt weekblad Der Spiegel.

In de afgelopen 24 uur zijn er in het land 11 mensen overleden aan het virus, waarmee het aantal doden in Duitsland nu op 31 staat. Bijna 14.000 mensen zijn in het land volgens de officiële tellingen besmet met het virus.

Minister Blok: proberen zoveel mogelijk landingsrechten te krijgen

"Onze posten in het buitenland draaien volcontinu om de in het buitenland gestrande Nederlanders thuis te krijgen", zei minister Blok van Buitenlandse Zaken zojuist voor aanvang van de ministerraad.

"We proberen zoveel mogelijk landingsrechten te krijgen. Ik realiseer me dat het beeld chaotisch is. Aangekondigde vluchten worden gecanceld, maar er komen ook nieuwe vluchten bij. Maar dat is vaak pas op het laatste moment bekend. Ik adviseer mensen goed contact te houden met de reisorganisaties. Ook wij zijn bezig extra vluchten te organiseren."

Sommige landen doen volgens Blok "heel moeilijk" en daarom kan het langer duren. "Er zijn landen die echt veel hindernissen opwerpen met het uitreizen. Maar er zijn ook landen zoals Marokko, waarmee afspraken te maken zijn."

AEX koerst af op weekwinst

De AEX staat een uur na opening meer dan 4 procent in de plus. Gisteren sloot de beursindex al 4,6 procent hoger. De Amsterdamse beursindex stevent daarmee af op een week waarin er per saldo winst is geboekt, ook al waren de schokken groot. Vorige week sloot de beurs op 433 punten, nu staat de AEX op meer dan 440 punten. Dat is nog altijd zo'n 30 procent minder dan waar de beursindex een maand geleden op stond.

Ook andere Europese beurzen staan in het groen. Meer beleggers zijn op zoek naar aandelen om op in te stappen nu de koersen de afgelopen weken hard zijn gedaald. Ook de olieprijs stijgt weer, die staat boven de 30 dollar per vat. De spanning op de financiële markten blijft echter groot, blijkt onder meer uit de VIX-index die de nervositeit onder beleggers meet.

Artsen klagen Franse premier en minister van Volksgezondheid aan

Drie artsen hebben een klacht ingediend tegen de Franse premier Edouard Philippe en de voormalig minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn. Zij zijn van mening dat ze op de hoogte waren van de ernst van de coronapandemie, maar daar niet voor gewaarschuwd hebben en niet op tijd maatregelen hebben getroffen.

Philippe en Buzyn worden aangeklaagd omdat ze "vrijwillig hebben afgezien van het nemen of stimuleren van maatregelen, waardoor een ramp kan worden bestreden die waarschijnlijk een gevaar voor de veiligheid oplevert". Hierop staat in Frankrijk een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar en een boete van 30.000 euro.

De klacht is in behandeling genomen door het Hof van Justitie van de Republiek. Het is niet bekend wanneer de uitspraak is.

Journalisten moeten meer afstand houden bij inloop ministerraad

De opstelling van de journalisten die vragen willen stellen aan de binnenlopende ministers bij de wekelijkse ministerraad is vanaf deze week anders. Iedereen moet anderhalve meter afstand van elkaar houden.

Nog vorige week stonden journalisten vrij dicht bij minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) om haar te interviewen. Inmiddels zit zij thuis in quarantaine. Zij volgt de ministersvergadering vanaf huis.

Minister Van Veldhoven voor Milieu en Wonen zat ook een tijdje in quarantaine, maar is vandaag toch bij de ministerraad aanwezig. "Ik heb nergens last van gehad, het was een quarantaine uit voorzorg. Maar ik zal toch de komende weken zo veel mogelijk thuis blijven werken."

NOS
Journalisten moeten meer afstand houden van de ministers

'Werkelijke aantal besmettingen Frankrijk twee keer zo hoog'

In Frankrijk ligt het aantal mensen dat is besmet met het coronavirus waarschijnlijk twee keer zo hoog. Dat heeft minister van Gezondheidszorg Olivier Véran gezegd in een interview met de krant Le Figaro.

Volgens de officiële telling zijn er tot nu toe bijna 11.000 mensen besmet. "Maar we schatten dat het werkelijke aantal op 20.000 ligt", aldus Véran. In Frankrijk zijn sinds dinsdag quarantainemaatregelen van kracht voor de duur van twee weken. Volgens de minister is verlenging van die maatregelen vrijwel zeker. "Die maatregelen blijven van kracht zolang het virus rondwaart."

Eerbetoon Spaanse politie aan verplegend personeel

In de Spaanse hoofdstad Madrid brachten gisteren tientallen politieauto's een eerbetoon aan het zorgpersoneel, dat in de overvolle ziekenhuizen van de stad er alles aan doet zoveel mogelijk mensenlevens te redden.

Belgische Ardennen gaan op slot voor toeristen

In de Belgische Ardennen worden vakantieparken, pensions en kleine hotels gesloten. De burgemeester van Stavelot, Thierry de Bournonville, heeft de maatregel genomen omdat vooral Nederlandse toeristen zich niet aan de regels houden. Het gaat onder anderen om wielrenners die het samenscholingsverbod niet respecteren. Volgens de burgemeester moet iedereen zich aan de regels houden, dus ook de toeristen, omdat de maatregelen anders geen effect hebben.

In België geldt een samenscholingsverbod van meer dan twee mensen. Fietsen in groepen is verboden. Ook in verschillende winkels in plaatsen als Stavelot, Malmedy, Waimes, Stoumont en Trois-Ponts hielden mensen zich niet aan de regels, doordat ze met te veel mensen en te dicht op elkaar boodschappen gingen doen. Volgens de burgemeester is er sprake van een "totaal gebrek aan burgerzin", waardoor de politie moest ingrijpen.

Toespraak koning over coronacrisis

Koning Willem-Alexander spreekt vanavond om 19.00 uur het land toe over de coronacrisis. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst zojuist bekend. De toespraak van de koning is live te volgen op NPO 1, NPO Radio 1, NPO Nieuws, NOS.nl, de NOS-app en de social mediakanalen van de NOS. Wat hij zegt, wordt door een gebarentolk vertaald op NPO Nieuws.

Het is zeldzaam dat de koning het land op zo'n manier toespreekt. Dat gebeurde voor het laatste tijdens de MH17-ramp in 2014. Maandag gaf premier Rutte al een televisietoespraak over het coronavirus. Rutte was de eerste premier sinds 1973 die zich op zo'n manier richtte tot de Nederlanders.

De koning en zijn gezin zitten momenteel in zelfisolatie, na hun vakantie in het Oostenrijkse Lech. Vanuit huis heeft hij veel gebeld met zorginstellingen, ministers en experts.