liveblog
NOS NieuwsAangepast

82 coronabesmettingen in Nederland, drie stafleden Ajax uit voorzorg thuis

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten nu dit liveblog. Volg het laatste nieuws over het coronavirus via onze reguliere berichtgeving op de site en app.

Aandelenbeurzen weer diep in het rood

De verdere verspreiding van het coronavirus heeft de aandelenbeurzen weer diep in het rood gesleurd. Op Wall Street sloot de Dow Jones index 3,5 procent lager, de technologiebeurs Nasdaq 3 procent, bijna het omgekeerde van gisteren. De Europese markten sloten eerder vandaag met verlies van 1 tot 2 procent.

De opleving gisteren volgde op de renteverlaging van onder meer de Fed, maar de zorgen en ongerustheid over de economische impact blijken groter.

De internationale luchtvaartorganisatie IATA becijferde dat dat de luchtvaart meer dan 100 miljard dollar omzet gaat verliezen. De aandelen van vliegmaatschappijen maakten een duikvlucht. Air-France KLM verloor meer dan 11 procent en is in twee weken tijd al 40 procent in waarde gedaald.

De Opec besloot vandaag de olieproductie terug te schroeven met 1,5 miljoen vaten per dag, in een poging de dalende olieprijs te stoppen. Het coronavirus verlamt de economie en legt bedrijven en transport stil wat de vraag naar energie drukt en dus de prijs. Rusland doet niet mee met de productiebeperking en de markt verwacht er ook niet veel van. De olieprijs zakte onder de 50 dollar.

Beatrixziekenhuis: dit had in ieder ziekenhuis kunnen gebeuren

Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem was tot vandaag uit voorzorg enkele dagen dicht, nadat een patiënt op intensive care positief was getest op Covid-19. De vrouw lag een week op de IC zonder dat artsen wisten dat ze het virus had.

'Je verwacht juist in een ziekenhuis dat je het daar wél krijgt'

Marathons Parijs en Rome uitgesteld

Vanwege de uitbraak van het coronavirus zijn de marathons van Parijs en Rome uitgesteld en geschrapt. De marathon van Parijs is verplaatst van 5 april naar 18 oktober. De marathon van Rome, die zou worden gelopen op 29 maart, wordt dit jaar niet meer ingehaald.

Voor de marathon van Parijs had zich een recordaantal van 65.000 hardlopers uit 150 verschillende landen ingeschreven. De marathon van Rome is minder groot, maar trekt ook tienduizenden hardlopers uit alle delen van de wereld.

Lufthansa schrapt ruim 7000 vluchten

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa schrapt tot het eind van de maand zo'n 7100 vluchten. Volgens Lufthansa is er minder vraag naar vluchten vanwege het coronavirus. Het gaat vooral om vluchten naar Italië en Israël. Italië is een van de zwaarst getroffen landen door het coronavirus en Israël weigert reizigers uit Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland het land binnen te laten als ze niet kunnen aantonen dat ze daar eerst in quarantaine gaan.

Rusland doodt zwerfdieren uit angst voor corona

Zwerfhonden in Moskou

In Rusland worden massaal zwerfdieren afgemaakt uit angst dat zij het coronavirus verder verspreiden, schrijft Novaya Gazeta. Wetenschappers en milieuorganisaties komen daar nu tegen in opstand. Volgens wetenschapsjournalist Irina Jakutenko zijn zwerfdieren niet direct een dreiging, en is het onnodig dat ze worden afgemaakt. "Honden en katten kunnen verschillende vormen van het coronavirus bij zich dragen, maar niet COVID-19". Ook is het nog geen enkele keer gebeurd dat het virus is overgedragen van een hond of kat naar mensen."

"Sterker nog", zegt hoogleraar Nikolaj Nikitin van de universiteit van Moskou, "het afmaken van zwerfhonden- en katten zorgt voor een ander probleem. De dode karkassen trekken namelijk veel ratten aan, en dat is nog zorgwekkender aangezien we nog niet weten wat de bron is van het nieuwe coronavirus."

Verschillende dierenorganisaties zijn een online campagne gestart waarin ze mensen oproepen om de dieren te adopteren in plaats van ze af te maken.

Drie stafleden Ajax blijven thuis uit vrees voor coronavirus

Cristian Poulsen, de assistent-trainer van Ajax en twee andere stafleden van Ajax moeten tot 13 maart thuisblijven. Het is een preventieve maatregel omdat Poulsen, inspanningsfysioloog Alessandro Schoenmaker en een van de fysiotherapeuten op een verjaardag waren waar iemand aanwezig was die woensdag positief testte op het coronavirus.

Lees via onderstaande link het hele artikel:

Europees parlement blijft in Brussel vanwege corona

Het Europees parlement blijft deze maand als voorzorgsmaatregel tegen de verspreiding van het coronavirus de hele maand in Brussel. Normaal gesproken verhuist het Europees Parlement een keer per maand naar Straatsburg. Volgens voorzitter Sassoli vormt die verplaatsing een te groot gezondheidsrisico voor de parlementsleden en de lokale bevolking nu het aantal besmettingen in Europa toeneemt.

Intensive Care RKZ Beverwijk weer open

De afdeling Intensive Care van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk is weer open. De afgelopen dagen was de afdeling gesloten omdat er een patiënt was opgenomen met het coronavirus. De patiënt ligt nog steeds in het ziekenhuis, maar wordt nu verpleegd in een isolatiekamer.

25 medewerkers die in aanraking kwamen de besmette patiënt moeten uit voorzorg veertien dagen thuisblijven.

Jeroen Bosch Ziekenhuis zegt operaties af vanwege tekort aan kamers

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch heeft alle geplande operaties voor morgen afgezegd. Dat heeft te maken met de nieuwe coronamaatregelen die het ziekenhuis heeft ingesteld. Voortaan worden alle nieuwe patiënten met symptomen van een luchtweginfectie in een eenpersoonskamer in isolatie verpleegd totdat duidelijk is of ze wel of niet besmet zijn met het coronavirus. Om voldoende eenpersoonskamers te hebben worden morgen alle operaties afgezegd. Spoedoperaties en oncologische operaties met spoed gaan wel gewoon door.

Het ziekenhuis meldt verder dat ook een tweede patiënt besmet is met het coronavirus. Hij werd al in strikte isolatie verpleegd. Vrijdag werd een andere patiënt op de Spoedeisende hulp van het ziekenhuis verpleegd. Een arts-assistent die hem opving is ook besmet geraakt. Zowel de arts-assistent als de twee patiënten maken het goed.

Acht patiënten van de afdeling Oncologie die dinsdag contact hebben gehad met de besmette arts-assistent, zijn geïsoleerd en worden gemonitord op de ontwikkeling van koorts en luchtwegklachten.

Belgische koning niet naar Italië en Chinese president niet naar Japan

Het staatsbezoek van koning Filip en koningin Mathilde aan Italië wordt uitgesteld door het coronavirus. Het koninklijk paar zou Italië bezoeken van 23 tot 25 maart in het gezelschap van een handelsdelegatie en wetenschappers en academici.

Ook het staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Japan is uitgesteld.

Kunstbeurs TEFAF open, maar minder bezoekers

TEFAF, de jaarlijkse internationale kunstbeurs in Maastricht, is het eerste grote internationale evenement in Nederland sinds de corona-uitbraak. Er worden zo'n tien tot twintig procent minder bezoekers verwacht, maar de meeste mensen laten zich niet afschrikken door het virus. "Ik ben hier voor de kunst hè, niet voor corona."

De organisatie heeft extra voorzorgsmaatregelen genomen, maar niet van alles wordt evenveel gebruik gemaakt. De palen met desinfectie-pompjes staan er wat eenzaam bij en de health desk van de GDD had rond het middaguur pas twee vragen gekregen, waarvan één of er een telefoonoplader te leen was.

Lees het hele artikel via onderstaande link:

Eerste coronadode in Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië is voor het eerst iemand overleden aan het coronavirus. Het gaat om een oudere patiënt die ook andere medische problemen had. In Engeland zijn nu 115 mensen besmet met het virus, dat zijn er 30 meer dan gisteren.

Aantal besmettingen in Italië gestegen naar 3858

In Italië is het aantal coronabesmettingen met 769 patiënten gestegen van 3089 naar 3858. Het dodental in Lombardije is in de afgelopen 24 uur gestegen van 73 naar 98. In heel Italië zijn inmiddels 148 mensen overleden door het coronavirus. 414 mensen die besmet waren zijn genezen.

Alle scholen in Italië zijn vanaf vandaag gesloten voor minstens tien dagen.

WHO-chef Tedros: sommige landen nemen het coronavirus niet serieus genoeg

Volgens de chef van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros, kan de epidemie van het coronavirus worden ingeperkt en beheerst door een gecoördineerde reactie van alle regeringen in de wereld. Hij uitte zijn bezorgdheid over sommige landen die het virus niet serieus genoeg nemen of er niets tegen doen. "Dit is niet het moment om op te geven", zei hij. "Dit is geen moment voor uitvluchten. Dit is een tijd om alles uit de kast te halen."

Minister Bruins over mondkapjesmaatregel Macron

Minister Bruins is het niet eens met de invorderingsmaatregel voor mondkapjes van de Franse president Macron. Hij zal hem daar morgen in Brussel over aanspreken.

President Macron kondigde dinsdag aan dat de Franse staat beslag gaat leggen op alle voorraden mondkapjes in het land en gaat toezien op de productie ervan.

Minister Bruins over mondkapjesmaatregel Macron

Niemand besmet in Beatrixziekenhuis

In het Beatrixziekenhuis in Gorinchem zijn geen patiënten, medewerkers of bezoekers besmet door de corona-patiënt die een week op de intensive care lag van het ziekenhuis, zonder dat bekend was dat zij het virus had. Dat zei Robert Chabot, voorzitter van de medische staf van het ziekenhuis zojuist in Nieuws en Co op NPO Radio 1. "Alle medewerkers die in direct contact zijn geweest met de patiënt zijn allemaal negatief getest." Het ziekenhuis is vandaag weer opengegaan.

Ryanair annuleert kwart van de korteafstandsvluchten

Ryanair annuleert tussen 17 maart en 8 april een kwart van de korteafstandsvluchten. De meeste geannuleerde vluchten zijn van en naar Italië. Ryanair zag het aantal boekingen als gevolg van de angst voor het coronavirus de afgelopen week flink teruglopen. Ook het aantal passagiers dat niet komt opdagen voor een vlucht neemt toe. Met name op vluchten vanuit en binnen Italië.

Californië roept de noodtoestand uit

2500 passagiers aan boord van de Grand Princess in San Francisco worden gecontroleerd nadat een 71-jarige medepassagier overleed aan het coronavirus. Het schip blijft voor de kust van Californië liggen terwijl alle passagiers getest worden.

De man maakte vanuit San Francisco een cruise naar Mexico en weer terug naar San Francisco. Pas tien dagen nadat hij van boord was gegaan werd vastgesteld dat hij besmet was met het coronavirus. Cruiseschip Grand Princess was toen al weer uitgevaren voor een 15-daagse reis naar Hawaï met een nieuwe groep passagiers.

62 van de huidige passagiers waren ook op de cruise in Mexico geweest. Zeker 21 van hen vertonen symptomen van het coronavirus.

Leegte rond Kaäba in Mekka

Normaal gesproken lopen er dagelijks duizenden mensen rond de Kaäba in Mekka, een pelgrimsoord voor alle Moslims. Maar vanwege het coronavirus is het bijna stil op het plein. Pelgrimstochten zijn tijdelijk niet toegestaan, om verspreiding te voorkomen. De enige mensen die nu op het plein zijn, zijn daar om het te ontsmetten.

Meeste besmettingen in Houten

In Houten zijn de meeste mensen besmet met het coronavirus. Negen in totaal, tegen zes in de naburige gemeente Utrecht en vijf in zowel Rotterdam als Loon op Zand. Gisteren was er pas bij een Houtenaar officieel vastgesteld dat die besmet was met het coronavirus.

De besmettingen beperken zich tot drie gezinnen, meldt de gemeente Houten op een eigen liveblog. Twee van de drie gezinnen liepen de besmettingen op in een vakantie in Noord-Italië.

In een gezin zijn zowel de moeder en vader als alle twee de kinderen besmet. In de andere twee gezinnen zijn niet alle gezinsleden besmet.

Advertenties in kranten met corona-infolijn

Minister Bruno Bruins komt vrijdag met advertenties in kranten om het corona-telefoonnummer extra onder de aandacht te brengen. Volgens de minister is het informatienummer 0800-1351 een "handige" toevoeging voor mensen met vragen over het virus.

Om de snelheid te waarborgen komt de informatie uit de advertenties ook op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). "Dat is in deze tijd het handigste", zegt de minister. De websites worden gebruikt om acuut nieuws zo snel mogelijk te delen.

Het CDA pleitte voor extra updates vanuit de overheid op radio en televisie voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Bruins voelt hier weinig voor, omdat de dagelijkse nieuwsprogramma's dit al doen.

Twee van de nieuwe patiënten liggen in ziekenhuis, rest in thuisisolatie

Het aantal mensen in Nederland dat is besmet met het coronavirus is opgelopen van 38 naar 82, blijkt uit de dagelijkse update van het RIVM.

Van de nieuwe patiënten liggen er twee in het ziekenhuis, de andere 42 zitten thuis in isolatie. De meeste mensen bij wie het virus is vastgesteld waren onlangs in het noorden van Italië, een belangrijke besmettingshaard. Van enkele besmettingen is de bron onbekend.

Een nieuwe patiënt werd min of meer toevallig gevonden via een peiling van het Nederlands Instituut voor Onderzoek van Gezondheidszorg. Dit Nivel doet via huisartsposten steekproefgewijs onderzoek naar griepverschijnselen. Sinds enkele weken wordt daarbij ook getest op het coronavirus. Daarbij is dus een ziektegeval aan het licht gekomen.

Ziekenhuismedewerkers

Inmiddels zijn zeker vier ziekenhuismedewerkers besmet geraakt. De nieuwste besmettingen zijn vastgesteld bij medewerkers van ziekenhuizen in Breda, Eindhoven en Den Bosch. Gisteren werd bekend dat een medewerker van het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam het virus heeft. Daarbij was ook een medewerker van het AMC Amsterdam besmet met het virus, maar zij werkte niet op een afdeling met patiënten.

In Almere is een besmetting vastgesteld bij een man van 48, die onlangs in Iran is geweest. Hij meldde zich met klachten bij het Flevoziekenhuis, maar is inmiddels weer thuis.

Ook in Culemborg is een man besmet geraakt, meldt de gemeente. Hij is in Noord-Italië geweest en meldde zich bij thuiskomst bij de huisarts omdat hij koorts en luchtwegklachten kreeg.

Het RIVM publiceert een keer per dag cijfers. Omdat het RIVM geen persoonlijke gegevens deelt van de besmettingsgevallen is van individuele gevallen niet bekend of die in de telling zijn verwerkt.

Kinderdagverblijf Amsterdam-Zuidoost morgen weer open

Kinderdagverblijf CompaNanny Atlas Arena in Amsterdam-Zuidoost gaat morgen weer open. Het kinderdagverblijf sloot vrijdag de deuren omdat een kind mogelijk besmet was met het coronavirus. Het kind werd in eerste instantie positief getest, maar twee dagen later bleek de uitslag toch niet te kloppen. De moeder van het kind en haar partner zijn wel besmet.

"De eerste test bij het kind was twijfelachtig. We hebben daarom twee opvolgende testen gedaan om zekerheid te krijgen over de besmetting", schrijft de GGD in een brief aan de ouders. "De definitieve uitslag van het RIVM gaf aan dat het kind niet besmet is met het coronavirus. De testen tonen aan dat het kind een gewoon verkoudheidsvirus had.

"We wilden vanwege de onduidelijkheid zwart op wit bevestiging van de GGD dat het kind toch niet besmet was", zegt een woordvoerder van het kinderdagverblijf tegen AT5. "Die bevestiging is gisteren aan het einde van de dag gekomen. Ook hebben we bevestiging gehad dat er uit het contactonderzoek dat er naar moeder en kind is gedaan is gebleken dat er geen verdere besmettingen, waar het CompaNanny aangaat, zijn."

Alle Italiaanse regio's getroffen door coronavirus

In alle Italiaanse regio's zijn nu mensen besmet met het coronavirus, nu in de kleine Aostavallei twee zieke mensen zijn aangetroffen. Geen land in Europa is zo zwaar getroffen door het coronavirus als Italië. In dit artikel geven we antwoord op de vraag hoe het kan dat juist Italië in Europa geldt als brandhaard van het coronavirus.

Eerste besmettingsgeval Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft donderdag een eerste geval van het coronavirus bevestigd. Het is een 38-jarige man die met zijn vrouw naar Italië was gereisd, meldde het ministerie van Volksgezondheid. Ze maakten deel uit van een groep van tien mensen en kwamen op 1 maart terug in Zuid-Afrika.

Bruins: 82 besmettingen in Nederland

Het aantal mensen in Nederland dat is besmet met het coronavirus is opgelopen van 38 naar 82. Dat heeft minister Bruins in de Tweede Kamer bekendgemaakt. Bruins spreekt van een "inhaaleffect". Het gaat om mensen die al bij de huisarts waren geweest met coronaklachten maar toen niet zijn getest omdat zij niet onder de risicogroep vielen. Toen de criteria daarvoor zijn aangepast, zijn zij door de huisarts gebeld om alsnog een test te doen. Er zijn ook mensen bij die zelf eerst dachten dat het wel zou meevallen, en door al het nieuws toch maar alsnog naar de huisarts zijn gegaan en positief werden getest.

GGD gaat mondkapjes verdelen

De landelijke koepel van de GGD gaat mondkapjes en andere beschermingsmiddelen tegen besmettingen verdelen over alle medici en zorgverleners in het land. Dat heeft minister Bruins bekend gemaakt in het Kamerdebat over het coronavirus.

De fabrikanten van deze producten werken aan de maatregel mee. Dit moet voorkomen dat grote doorlopende bestellingen van ziekenhuizen op de ene plek leiden tot magazijnvoorraden, terwijl elders in het land een tandarts niet meer aan mondkapjes kan komen.

Een woordvoerder van de minister benadrukt dat er nog geen sprake is van tekorten, maar dat de maatregel bedoeld is om vast een verdeelsysteem te hebben voor als er wel tekorten ontstaan. De levering van mondkapjes en andere materialen aan de particuliere markt gaat voorlopig door.

Minister Bruins voelt er niets voor het voorbeeld van Frankrijk te volgen. President Macron kondigde dinsdag aan dat de Franse staat beslag gaat leggen op alle voorraden mondkapjes in het land en gaat toezien op de productie ervan.

Richtlijn voor ziekenhuispersoneel

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen heeft een richtlijn voor personeel opgesteld vanwege vragen van medewerkers over het virus. Het advies is bedoeld voor medewerkers die contact hebben gehad met coronapatiënten en voor zorgpersoneel dat in risicogebied is geweest, zoals Noord-Italië.

Het uitgangspunt is dat belangrijke ziekenhuismedewerkers aan het werk kunnen blijven. Zij werken bijvoorbeeld op de intensive care en spoedeisende hulp en kunnen moeilijk worden vervangen.

"Zonder verkoudheidsklachten of klachten van een luchtweginfectie kunnen deze medewerkers gewoon aan het werk", staat in de richtlijn. "Als deze medewerkers ook maar de geringste verkoudheidsklachten of klachten van een luchtweginfectie krijgen, moeten zij thuisblijven en direct contact opnemen met de bedrijfsarts."

Duizenden besmettingen Italië: zo werd het land het zorgenkindje van Europa

Geen land in Europa is zo zwaar getroffen door het coronavirus als Italië. Zo'n driekwart van de Europese coronabesmettingen is in dat land vastgesteld en veel patiënten in de rest van Europa hebben het virus in Italië opgelopen. In dit artikel geven we antwoord op de vraag hoe het kan dat juist Italië in Europa geldt als brandhaard van het coronavirus?

Studenten van Vindicat keren dag eerder terug van wintersport Noord-Italië

De 900 leden van de Groningse studentenvereniging Vindicat die op skivakantie zijn in Sestrière in Noord-Italië komen terug naar huis, bevestigen Vindicat en reisbedrijf Sunweb. Sinds dinsdag adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken Nederlanders alleen naar Noord-Italië te reizen als dat noodzakelijk is. Toen vonden de studenten het nog niet nodig te vertrekken.

Vanwege "de gemoedstoestand van leden en verwanten" is nu toch besloten naar huis te komen, een dag eerder dan gepland. "Hoewel er geen medische aanleiding voor is of reden voor zorgen willen wij het zekere voor het onzekere nemen", schrijft de vereniging in een verklaring.

Sunweb zegt dat er al 21 bussen klaarstaan voor de terugtocht. De buschauffeurs zijn niet bang voor besmetting, laat een woordvoerder weten. Een buschauffeur weigerde de klus, maar voor hem is een vervanger gezocht, zegt de reisorganisatie.