NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Minister: meer zorgpersoneel nodig om corona

 • Minister Bruins bereidt zich voor op een verdere uitbraak in Nederland.
 • Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem, dat gisteren op slot ging, is weer deels open.
 • In Italië is het dodental opgelopen van 34 naar 52.
 • In Nederland zijn zeker negentien mensen positief getest op het coronavirus.
 • Bekijk ook onze coronakaart, explainer en krijg antwoord op je vragen in de collectie.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Het liveblog sluit. In dit artikel staan de belangrijkste corona-ontwikkelingen van de afgelopen dag samengevat.

 • Zeeuw zit al 5 weken in quarantaine in China: 'Mensen lopen met een boog om me heen'

  Ronald Reunis uit Hulst zit al ruim vijf weken in corona-quarantaine in Hubei, de Chinese provincie waar hij woont en werkt. Hij mag één keer per dag zijn huis uit en doet dan bijvoorbeeld boodschappen, zegt hij tegen Omroep Zeeland.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zeeuw zit al maand in quarantaine in China: 'Ik mag één keer per dag naar buiten'

  Mensen mogen alleen over straat met een mondkapje. Wie dat niet doet, riskeert volgens Reunis een arrestatie. "Maar iedereen houdt zich eraan. Er is geen discussie over, zo'n mondkapje heb je gewoon op."

  Reunis neemt wel het onzekere voor het onzekere bij het sporadische contact dat hij nog heeft met andere mensen. "Ik neem afstand van mensen, zeker een meter", zegt hij. Maar dat doen Chinezen op hun beurt ook. "Soms kom je mensen tegen, die lopen met een boog om mij heen. Ik zie er natuurlijk uit alsof ik in het vliegtuig heb gezeten, omdat ik een buitenlander ben. Dat vinden de Chinezen spannend."

  De Zeeuw vindt de strenge maatregelen van de Chinese autoriteiten wel terecht. "Ik vind het wel een goede maatregel, want er zijn 80.000 besmettingen. Het afsluiten van Hubei is erg voor ons, maar een uitbraak in de wereld is daardoor mogelijk voorkomen."

 • Europees Parlement schrapt activiteiten

  De activiteiten van en de toegang tot het Europees Parlement in Brussel worden beperkt vanwege het coronavirus. Voorzitter Sassoli heeft dat bekendgemaakt. De maatregelen houden zeker drie weken aan.

  Kernactiviteiten van het parlement gaan door, maar veel andere activiteiten worden afgelast. Onder andere bezoeken van delegaties, hoorzittingen, seminars en evenementen van politieke partijen zijn geannuleerd.

  Ook mogen mensen die niet in het parlementsgebouw werken het terrein niet meer op. Politici en ambtenaren mogen dus geen lobbyisten of andere bezoekers meenemen. Journalisten kunnen nog wel het Europees Parlement in.

 • Minister: extra zorgpersoneel nodig

  In de Kamerbrief waarin minister Bruins de besmettingen-teller aankondigt, zegt hij verder "een volgende stap" te nemen in de voorbereiding op een uitbraak in Nederland.

  Zo wordt gezocht naar extra zorgpersoneel. Ook adviseert de minister ziekenhuizen om op zoek te gaan naar alternatieve locaties voor de zorg voor coronapatiënten, zoals verpleeghuizen.

  Om tekorten aan beschermingsmiddelen te voorkomen, komt er overleg met leveranciers. Ook kijkt Bruins of het mogelijk is om in Europees verband mondkapjes en pakken in te kopen.

  Morgen is er crisisoverleg met een groot deel van het kabinet, over de gevolgen van het virus voor de economie en het openbare leven.

 • Kind van 5 uit Alphen aan den Rijn besmet

  De GGD in de regio Hollands Midden meldt dat een kind van 5 jaar uit Alphen aan den Rijn is besmet met het nieuwe coronavirus. Het is vermoedelijk geïnfecteerd geraakt in Noord-Italië, waar het vorige week op vakantie was.

  Na terugkomst in Nederland, afgelopen weekend, is het kind vandaag niet naar school geweest; het zit in thuisisolatie. Mensen met wie de kleuter in contact is geweest, zijn in kaart gebracht. Ze krijgen instructies van de GGD.

  Voor zover bekend is de kleuter uit Alphen aan den Rijn het tweede kind bij wie het corona-virus is vastgesteld. Eerder gebeurde dat bij het jongste kind van een besmette vrouw uit Amsterdam.

  De besmetting in Alphen aan den Rijn komt boven op het aantal van achttien coronapatiënten dat het RIVM vanmiddag bekendmaakte. Minister Bruins schrijft vanavond in een Kamerbrief dat de ontwikkelingen elkaar in zo'n hoog tempo opvolgen dat voortaan niet meer elke besmetting afzonderlijk wordt gemeld.

  In plaats daarvan komt online een teller te staan met daarop het aantal gedane testen en het aantal positieve testen, met een geografische aanduiding. De site wordt volgens Bruins "doorlopend" geactualiseerd.

 • Israël stemt, ondanks corona

  In Israël is vandaag gestemd voor het parlement. Door het hele land waren zestien speciale stembureaus ingericht waar kiezers terechtkonden die vanwege het coronavirus in thuisquarantaine zitten.

  Een vrouw met mondkapje brengt haar stem uit in een speciaal stembureau voor mensen in corona-quarantaine Reuters
 • Huisartsen vrezen voortgang zorg

  Huisartsen zijn bang dat de druk op de gezondheidszorg door het coronavirus te groot wordt. Ze vrezen dat de zorg voor patiënten mét en zonder het virus in gedrang komt, onder meer omdat de huisartsen overbelast worden en de praktijken onvoldoende beschermingsmateriaal hebben.

  De vrees wordt uitgesproken door onder meer het Nederlands Huisartsen Genootschap:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Bel alleen de huisarts als je ziek bent'
 • Sterke stijging aantal doden in Italië

  Het aantal mensen dat in Italië is bezweken aan de gevolgen van het coronavirus is de afgelopen 24 uur fors opgelopen. Volgens de Italiaanse autoriteiten is het dodental gestegen van 34 naar 52.

  Italië is na China en Zuid-Korea het land dat het zwaarst is getroffen door het virus. Sinds de eerste besmetting anderhalve week geleden in het noorden van het land werd ontdekt, is het virus bij ruim 2000 mensen vastgesteld. De groei van het totaal aantal besmettingen is de afgelopen dag wel afgenomen.

  Het virus woedt vooral in de regio Lombardije, maar ook elders zijn er patiënten. Alle achttien nieuwe dodelijke slachtoffers waren ofwel van hoge leeftijd ofwel mensen die al ernstige gezondheidsproblemen hadden.

 • Ziekenhuis Gorinchem deels weer open

  Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem gaat deels weer open. Er werd gisteren een patiëntenstop afgekondigd omdat er iemand met het coronavirus had gelegen zonder dat het ziekenhuis dat wist.

  Nu de contacten rond deze vrouw in kaart zijn gebracht, gaan per direct de afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde weer open. Morgen worden ook de dagbehandelingen voor chemokuren hervat.

  Behalve een opnamestop stelde het ziekenhuis gisteren ook een bezoekersstop in. Die blijft voorlopig gelden, al wordt een uitzondering gemaakt voor ouders van kinderen die in het ziekenhuis liggen.

 • Radboudumc scherpt coronatest aan

  Het Radboud-ziekenhuis in Nijmegen test voorlopig iedereen op het coronavirus die zich met luchtwegenklachten meldt bij de spoedeisende hulp. Daarmee gaat het academische ziekenhuis verder dan de richtlijn van het RIVM.

  Volgens het RIVM-protocol hoeven ziekenhuizen alleen een coronatest uit te voeren bij mensen die in contact zijn geweest met een bevestigde patiënt, of bij mensen die in een verdachte regio zijn geweest.

  Het Radboudumc gaat nu verder, naar eigen zeggen om te voorkomen dat het virus zich door het hele ziekenhuis zou kunnen verspreiden. Ook mensen die veel hoesten of benauwd zijn zonder duidelijke oorzaak worden getest.

  Een van de aanleidingen voor de maatregel is het coronageval in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem, waar het virus onopgemerkt bleef doordat de patiënt er niet op werd getest. In het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam gebeurde iets soortgelijks.

 • Ook tweede test Maasstad-patiënt positief

  Een tweede test heeft bevestigd dat de patiënt van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam bij wie het coronavirus was vastgesteld, het virus onder de leden heeft. Een woordvoerder van het ziekenhuis heeft dat gezegd.

  Vandaag werd bekend dat het virus was geconstateerd bij een man die een week op de intensive care van het Maasstad Ziekenhuis had gelegen. Naar aanleiding van deze eerste test besloot het ziekenhuis om uit voorzorg geen nieuwe patiënten meer op te nemen op de IC.

  De man, die inmiddels in het Erasmus Medisch Centrum wordt behandeld, is een van de achttien coronagevallen die zijn bevestigd door het RIVM.

  Nog onduidelijk is hoelang de opnamestop op de IC van het Maasstad Ziekenhuis zal duren. De overige patiëntenzorg gaat voorlopig door.

 • Derde coronadode in Frankrijk

  In Frankrijk is een derde patiënt bezweken aan de gevolgen van het coronavirus. Het gaat om een oudere uit de plaats Crépy-en-Valois, zo'n 80 kilometer ten noordoosten van Parijs. Dit is ook de plaats waar een ander Frans slachtoffer werkte, een man van 60 die woensdag in Parijs overleed.

 • Oproep RIVM: niet iedereen hoeft de dokter te bellen

  Omdat huisartsen en GGD's worden overspoeld met telefoontjes over het coronavirus doet het RIVM de volgende oproep:

  Mensen die terugkomen uit gebieden waar het virus heerst en die zich ziek voelen moeten thuis uitzieken en zo min mogelijk contact hebben met andere mensen. Verreweg de meeste mensen zullen vanzelf opknappen en hoeven daarom niet de dokter te bellen.

  Alleen als de klachten verergeren, met koorts boven de 38 graden in combinatie met hoesten en/of kortademigheid, moet de huisarts worden gebeld.

  Risicolanden

  Het advies om bij ziekteverschijnselen meteen thuis te blijven geldt alleen voor mensen die onlangs in een van de risicolanden zijn geweest: China, Zuid-Korea, Iran, een deel van Japan en het noorden van Italië. Mensen uit bijvoorbeeld Loon op Zand hoeven dat niet.

  Het advies niet zomaar de huisarts te bellen betekent dat er besmettingen met het virus ongeregistreerd voorbij zullen gaan. Volgens het RIVM is dat geen probleem.

  Kaart

  Het RIVM publiceert later vandaag een kaart op de website, waarop te zien is waar in Nederland geregistreerde besmettingen zijn. Die kaart zal dagelijks worden bijgewerkt.

 • Bondskanselier Merkel krijgt geen hand van minister

  De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Seehofer, weigerde vandaag de hand te schudden van bondskanselier Angela Merkel. Op beelden is te zien dat Merkel met uitgestoken hand naast de minister staat, maar dat Seehofer zijn handen thuis houdt. Merkel lijkt het hem niet kwalijk te nemen, ze moeten allebei lachen om het voorval.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bondskanselier Merkel krijgt geen hand van minister
 • Morgen crisisoverleg kabinet over coronavirus

  Voor het eerst komt morgen een groot deel van het kabinet bij elkaar voor crisisoverleg over het coronavirus. Het overleg heet officieel het MCCB (Ministeriële Commissie Crisisbeheersing). De verwachting is dat het kabinet bijgepraat wordt en niet dat er maatregelen worden afgekondigd. Het overleg gaat vooral over de effecten van het coronavirus op bijvoorbeeld de economie en het openbare leven.

  Een groot deel van het kabinet zit erbij, in ieder geval de ministers Rutte, Wiebes, Bruins, Koolmees, Schouten, Grapperhaus, Van Nieuwenhuizen, Hoekstra en Bijleveld. En mogelijk worden daar nog namen aan toegevoegd.