liveblog
NOS NieuwsAangepast

Minister: meer zorgpersoneel nodig om corona

  • Minister Bruins bereidt zich voor op een verdere uitbraak in Nederland.
  • Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem, dat gisteren op slot ging, is weer deels open.
  • In Italië is het dodental opgelopen van 34 naar 52.
  • In Nederland zijn zeker negentien mensen positief getest op het coronavirus.
  • Bekijk ook onze coronakaart, explainer en krijg antwoord op je vragen in de collectie.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Het liveblog sluit. In dit artikel staan de belangrijkste corona-ontwikkelingen van de afgelopen dag samengevat.

Zeeuw zit al 5 weken in quarantaine in China: 'Mensen lopen met een boog om me heen'

Ronald Reunis uit Hulst zit al ruim vijf weken in corona-quarantaine in Hubei, de Chinese provincie waar hij woont en werkt. Hij mag één keer per dag zijn huis uit en doet dan bijvoorbeeld boodschappen, zegt hij tegen Omroep Zeeland.

Zeeuw zit al maand in quarantaine in China: 'Ik mag één keer per dag naar buiten'

Mensen mogen alleen over straat met een mondkapje. Wie dat niet doet, riskeert volgens Reunis een arrestatie. "Maar iedereen houdt zich eraan. Er is geen discussie over, zo'n mondkapje heb je gewoon op."

Reunis neemt wel het onzekere voor het onzekere bij het sporadische contact dat hij nog heeft met andere mensen. "Ik neem afstand van mensen, zeker een meter", zegt hij. Maar dat doen Chinezen op hun beurt ook. "Soms kom je mensen tegen, die lopen met een boog om mij heen. Ik zie er natuurlijk uit alsof ik in het vliegtuig heb gezeten, omdat ik een buitenlander ben. Dat vinden de Chinezen spannend."

De Zeeuw vindt de strenge maatregelen van de Chinese autoriteiten wel terecht. "Ik vind het wel een goede maatregel, want er zijn 80.000 besmettingen. Het afsluiten van Hubei is erg voor ons, maar een uitbraak in de wereld is daardoor mogelijk voorkomen."

Europees Parlement schrapt activiteiten

De activiteiten van en de toegang tot het Europees Parlement in Brussel worden beperkt vanwege het coronavirus. Voorzitter Sassoli heeft dat bekendgemaakt. De maatregelen houden zeker drie weken aan.

Kernactiviteiten van het parlement gaan door, maar veel andere activiteiten worden afgelast. Onder andere bezoeken van delegaties, hoorzittingen, seminars en evenementen van politieke partijen zijn geannuleerd.

Ook mogen mensen die niet in het parlementsgebouw werken het terrein niet meer op. Politici en ambtenaren mogen dus geen lobbyisten of andere bezoekers meenemen. Journalisten kunnen nog wel het Europees Parlement in.

Minister: extra zorgpersoneel nodig

In de Kamerbrief waarin minister Bruins de besmettingen-teller aankondigt, zegt hij verder "een volgende stap" te nemen in de voorbereiding op een uitbraak in Nederland.

Zo wordt gezocht naar extra zorgpersoneel. Ook adviseert de minister ziekenhuizen om op zoek te gaan naar alternatieve locaties voor de zorg voor coronapatiënten, zoals verpleeghuizen.

Om tekorten aan beschermingsmiddelen te voorkomen, komt er overleg met leveranciers. Ook kijkt Bruins of het mogelijk is om in Europees verband mondkapjes en pakken in te kopen.

Morgen is er crisisoverleg met een groot deel van het kabinet, over de gevolgen van het virus voor de economie en het openbare leven.

Kind van 5 uit Alphen aan den Rijn besmet

De GGD in de regio Hollands Midden meldt dat een kind van 5 jaar uit Alphen aan den Rijn is besmet met het nieuwe coronavirus. Het is vermoedelijk geïnfecteerd geraakt in Noord-Italië, waar het vorige week op vakantie was.

Na terugkomst in Nederland, afgelopen weekend, is het kind vandaag niet naar school geweest; het zit in thuisisolatie. Mensen met wie de kleuter in contact is geweest, zijn in kaart gebracht. Ze krijgen instructies van de GGD.

Voor zover bekend is de kleuter uit Alphen aan den Rijn het tweede kind bij wie het corona-virus is vastgesteld. Eerder gebeurde dat bij het jongste kind van een besmette vrouw uit Amsterdam.

De besmetting in Alphen aan den Rijn komt boven op het aantal van achttien coronapatiënten dat het RIVM vanmiddag bekendmaakte. Minister Bruins schrijft vanavond in een Kamerbrief dat de ontwikkelingen elkaar in zo'n hoog tempo opvolgen dat voortaan niet meer elke besmetting afzonderlijk wordt gemeld.

In plaats daarvan komt online een teller te staan met daarop het aantal gedane testen en het aantal positieve testen, met een geografische aanduiding. De site wordt volgens Bruins "doorlopend" geactualiseerd.

Israël stemt, ondanks corona

In Israël is vandaag gestemd voor het parlement. Door het hele land waren zestien speciale stembureaus ingericht waar kiezers terechtkonden die vanwege het coronavirus in thuisquarantaine zitten.

Een vrouw met mondkapje brengt haar stem uit in een speciaal stembureau voor mensen in corona-quarantaine

Huisartsen vrezen voortgang zorg

Huisartsen zijn bang dat de druk op de gezondheidszorg door het coronavirus te groot wordt. Ze vrezen dat de zorg voor patiënten mét en zonder het virus in gedrang komt, onder meer omdat de huisartsen overbelast worden en de praktijken onvoldoende beschermingsmateriaal hebben.

De vrees wordt uitgesproken door onder meer het Nederlands Huisartsen Genootschap:

'Bel alleen de huisarts als je ziek bent'

Sterke stijging aantal doden in Italië

Het aantal mensen dat in Italië is bezweken aan de gevolgen van het coronavirus is de afgelopen 24 uur fors opgelopen. Volgens de Italiaanse autoriteiten is het dodental gestegen van 34 naar 52.

Italië is na China en Zuid-Korea het land dat het zwaarst is getroffen door het virus. Sinds de eerste besmetting anderhalve week geleden in het noorden van het land werd ontdekt, is het virus bij ruim 2000 mensen vastgesteld. De groei van het totaal aantal besmettingen is de afgelopen dag wel afgenomen.

Het virus woedt vooral in de regio Lombardije, maar ook elders zijn er patiënten. Alle achttien nieuwe dodelijke slachtoffers waren ofwel van hoge leeftijd ofwel mensen die al ernstige gezondheidsproblemen hadden.

Ziekenhuis Gorinchem deels weer open

Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem gaat deels weer open. Er werd gisteren een patiëntenstop afgekondigd omdat er iemand met het coronavirus had gelegen zonder dat het ziekenhuis dat wist.

Nu de contacten rond deze vrouw in kaart zijn gebracht, gaan per direct de afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde weer open. Morgen worden ook de dagbehandelingen voor chemokuren hervat.

Behalve een opnamestop stelde het ziekenhuis gisteren ook een bezoekersstop in. Die blijft voorlopig gelden, al wordt een uitzondering gemaakt voor ouders van kinderen die in het ziekenhuis liggen.

Radboudumc scherpt coronatest aan

Het Radboud-ziekenhuis in Nijmegen test voorlopig iedereen op het coronavirus die zich met luchtwegenklachten meldt bij de spoedeisende hulp. Daarmee gaat het academische ziekenhuis verder dan de richtlijn van het RIVM.

Volgens het RIVM-protocol hoeven ziekenhuizen alleen een coronatest uit te voeren bij mensen die in contact zijn geweest met een bevestigde patiënt, of bij mensen die in een verdachte regio zijn geweest.

Het Radboudumc gaat nu verder, naar eigen zeggen om te voorkomen dat het virus zich door het hele ziekenhuis zou kunnen verspreiden. Ook mensen die veel hoesten of benauwd zijn zonder duidelijke oorzaak worden getest.

Een van de aanleidingen voor de maatregel is het coronageval in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem, waar het virus onopgemerkt bleef doordat de patiënt er niet op werd getest. In het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam gebeurde iets soortgelijks.

Ook tweede test Maasstad-patiënt positief

Een tweede test heeft bevestigd dat de patiënt van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam bij wie het coronavirus was vastgesteld, het virus onder de leden heeft. Een woordvoerder van het ziekenhuis heeft dat gezegd.

Vandaag werd bekend dat het virus was geconstateerd bij een man die een week op de intensive care van het Maasstad Ziekenhuis had gelegen. Naar aanleiding van deze eerste test besloot het ziekenhuis om uit voorzorg geen nieuwe patiënten meer op te nemen op de IC.

De man, die inmiddels in het Erasmus Medisch Centrum wordt behandeld, is een van de achttien coronagevallen die zijn bevestigd door het RIVM.

Nog onduidelijk is hoelang de opnamestop op de IC van het Maasstad Ziekenhuis zal duren. De overige patiëntenzorg gaat voorlopig door.

Derde coronadode in Frankrijk

In Frankrijk is een derde patiënt bezweken aan de gevolgen van het coronavirus. Het gaat om een oudere uit de plaats Crépy-en-Valois, zo'n 80 kilometer ten noordoosten van Parijs. Dit is ook de plaats waar een ander Frans slachtoffer werkte, een man van 60 die woensdag in Parijs overleed.

Oproep RIVM: niet iedereen hoeft de dokter te bellen

Omdat huisartsen en GGD's worden overspoeld met telefoontjes over het coronavirus doet het RIVM de volgende oproep:

Mensen die terugkomen uit gebieden waar het virus heerst en die zich ziek voelen moeten thuis uitzieken en zo min mogelijk contact hebben met andere mensen. Verreweg de meeste mensen zullen vanzelf opknappen en hoeven daarom niet de dokter te bellen.

Alleen als de klachten verergeren, met koorts boven de 38 graden in combinatie met hoesten en/of kortademigheid, moet de huisarts worden gebeld.

Risicolanden

Het advies om bij ziekteverschijnselen meteen thuis te blijven geldt alleen voor mensen die onlangs in een van de risicolanden zijn geweest: China, Zuid-Korea, Iran, een deel van Japan en het noorden van Italië. Mensen uit bijvoorbeeld Loon op Zand hoeven dat niet.

Het advies niet zomaar de huisarts te bellen betekent dat er besmettingen met het virus ongeregistreerd voorbij zullen gaan. Volgens het RIVM is dat geen probleem.

Kaart

Het RIVM publiceert later vandaag een kaart op de website, waarop te zien is waar in Nederland geregistreerde besmettingen zijn. Die kaart zal dagelijks worden bijgewerkt.

Bondskanselier Merkel krijgt geen hand van minister

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Seehofer, weigerde vandaag de hand te schudden van bondskanselier Angela Merkel. Op beelden is te zien dat Merkel met uitgestoken hand naast de minister staat, maar dat Seehofer zijn handen thuis houdt. Merkel lijkt het hem niet kwalijk te nemen, ze moeten allebei lachen om het voorval.

Bondskanselier Merkel krijgt geen hand van minister

Morgen crisisoverleg kabinet over coronavirus

Voor het eerst komt morgen een groot deel van het kabinet bij elkaar voor crisisoverleg over het coronavirus. Het overleg heet officieel het MCCB (Ministeriële Commissie Crisisbeheersing). De verwachting is dat het kabinet bijgepraat wordt en niet dat er maatregelen worden afgekondigd. Het overleg gaat vooral over de effecten van het coronavirus op bijvoorbeeld de economie en het openbare leven.

Een groot deel van het kabinet zit erbij, in ieder geval de ministers Rutte, Wiebes, Bruins, Koolmees, Schouten, Grapperhaus, Van Nieuwenhuizen, Hoekstra en Bijleveld. En mogelijk worden daar nog namen aan toegevoegd.

Lombardije vraagt 65-plussers om ook de komende weken binnen te blijven

De wethouder van welzijn in de regio Lombardije vraagt ouderen om ook de komende twee à drie weken zo min mogelijk naar buiten te gaan. Dat meldt de Italiaanse krant La Repubblica. Lombardije in Noord-Italië is de Italiaanse regio die het zwaarst getroffen is door het coronavirus. Sinds vorige week is een aantal stadjes en dorpen in de regio van de buitenwereld afgesloten en die quarantaine gaat dus nog wel even duren.

Extra maatregelen bij Amsterdamse kinderopvang

Kinderopvangbedrijf CompaNanny, dat vrijdag een vestiging sloot omdat een besmette vrouw uit Amsterdam daar onlangs was, neemt op alle dertig vestigingen in het land extra maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

De kinderopvang roept ouders op om kinderen thuis te houden met ziekteverschijnselen die te verbinden zijn aan het coronavirus. Ook als alleen ouders ziek lijken zijn hun kinderen niet welkom. Mensen die in de getroffen regio's zijn geweest, moeten hun kinderen ook thuis houden en niet naar de kinderopvang komen.

Medewerkers van CompaNanny zijn extra geïnstrueerd om het hygiëneprotocol na te leven en ziekteverschijnselen bij kinderen te herkennen.

Drie grote Italiaanse wielerkoersen gaan door

De Italiaanse grote wielerwedstrijden Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-San Remo van de komende weken gaan gewoon door. Dat heeft organisator RCS Sport aan de deelnemende wielerteams laten weten.

Veel wielerteams vroegen zich de afgelopen week af of de wedstrijden wel door zouden gaan. Italië is na China en Zuid-Korea het land met de meeste besmettingen met het coronavirus.

De Strade Bianche wordt komende zaterdag verreden. De Tirreno-Adriatico staat voor 11 tot 17 maart op het programma en Milaan-San Remo is op 21 maart.

Duitse politie onderzoekt diefstal van mondkapjes

Uit een ziekenhuis in het Nedersaksische Sulingen zijn 1200 mondkapjes verdwenen. De kapjes waren bedoeld voor medisch personeel dat in operatiezalen werkt. Ze lagen verpakt in dozen in een ruimte bij een operatiezaal. De opslag is volgens de politie niet voor iedereen toegankelijk.

Inwoner van Houten besmet

Een man uit Houten is besmet met het coronavirus, meldt de gemeente op de website. De patiënt heeft geen link met eerder vastgestelde besmettingen.

Mogelijk is hij besmet in Duitsland, waar hij vorige week op een bijeenkomst van een adviesraad was. Daarna is hij met zijn gezin op vakantie gegaan. Inmiddels zit de man in thuisisolatie.

RIVM: acht nieuwe patiënten

Er zijn vandaag acht nieuwe besmettingen bekend geworden, meldt het RIVM op zijn website. De teller staat nu op achttien.

Bijna alle personen bij wie het coronavirus is vastgesteld zijn reizigers die in Noord-Italië zijn geweest of contact hebben gehad met een eerdere patiënt.

De GGD's sporen alle contacten van de patiënten op. Zij moeten hun gezondheid in de gaten houden. Gezinsleden van patiënten moeten veertien dagen thuis blijven.

Het RIVM zegt vanaf vandaag dagelijks een update te geven van het totale aantal besmettingen. De GGD maakt vanaf nu niet meer bekend uit welke woonplaats patiënten komen.

"Als er bijzondere ontwikkelingen zijn, zullen we die vanzelfsprekend tussentijds melden", schrijft de instantie.

Rutte: 'We varen op het kompas van de mensen die weten hoe het zit'

Rutte: 'We varen op het kompas van de mensen die weten hoe het zit'

Ook vrouw in Helmond besmet

Een vrouw uit Helmond is besmet met het coronavirus, meldt de regionale GGD in een persbericht. De besmetting is gisteravond vastgesteld door het RIVM. De vrouw was met haar gezin vorige week in Lombardije in Italië. Er is geen link tussen deze patiënt en de eerder in Nederland gevonden gevallen. De patiënt zit in thuisisolatie. Ook gezinsleden blijven de komende twee weken thuis.

Het RIVM heeft inmiddels tien besmettingsgevallen officieel bekendgemaakt. Inclusief dit besmettingsgeval en een besmettingsgeval dat is bevestigd door de burgemeester van Loon op Zand komt de teller op twaalf. Een patiënt die vanuit het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is overgebracht naar het Erasmus MC is een keer positief getest op corona. De uitslag van de tweede, definitieve test moet nog komen.

Een Limburgse man die in Langbroich in Duitsland woont zit in thuisquarantaine. Zijn 3-jarige zoontje met de Duitse nationaliteit heeft het virus opgelopen op een kinderdagverblijf in Breberen.

'Mogelijke patiënt Maasstad Ziekenhuis niet in risicogebied geweest'

Maasstad Ziekenhuis: 'Patiënt voldeed niet aan de casusdefinitie'

Grootste deel Europese Unie getroffen

Het coronavirus heeft nu zeker twintig van de 27 EU-landen bereikt. Alleen in Hongarije, Bulgarije, Slovenië, Slowakije, Letland, Malta en Cyprus zijn tot dusver geen gevallen gemeld. Ook in de aangrenzende landen Servië, Oekraïne en Albanië zijn nog geen besmettingen geregistreerd.

De Europese Commissie heeft het risico dat burgers in Europa lopen op besmetting met het coronavirus verhoogd van matig naar hoog. In heel Europa zijn 2100 gevallen bekend.

Italië is het zwaarst getroffen. Daar zijn bijna 1700 mensen besmet geraakt en meer dan dertig patiënten zijn aan het virus overleden.

'Energiebedrijf Engie stuurt afdeling naar huis om mogelijk besmettingsgeval'

Energiebedrijf Engie in Zwolle heeft alle medewerkers van een afdeling naar huis gestuurd omdat een vrouwelijke medewerker wordt getest op het coronavirus, meldt RTV Oost. Volgens een woordvoerder van de energieleverancier wordt vandaag of morgen bekend of de vrouw inderdaad besmet is met het virus. Directe collega's en mensen met een zwakke gezondheid werken vanuit huis.

GGD IJsselland laat in een reactie weten niet op de hoogte te zijn van een vrouw uit Zwolle die wordt getest op het coronavirus. Dat zou kunnen betekenen dat de vrouw niet uit Overijssel komt. Het bedrijf wil niets kwijt over de woonplaats van de vrouw.

Het Europese hoofdkantoor van Nike in Hilversum is uit voorzorg helemaal gesloten, omdat vermoedelijk een van de personeelsleden besmet is.

Iran: 66 doden op 1501 besmettingsgevallen

In Iran zijn inmiddels 66 mensen overleden aan het coronavirus. Van 1501 mensen is bevestigd dat ze het virus hebben, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. Na China zijn in Iran de meeste doden gevallen.

Groeiraming wereldeconomie omlaag bijgesteld om coronavirus

De Oeso, de organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling, verlaagt de economische groeiramingen. De uitbraak van het coronavirus remt de wereldeconomie en kost een half procent economische groei. In het eerste kwartaal is de kans zelfs groot dat de economie krimpt.

De denktank in Parijs gaat er daarbij vanuit dat in China de piek van de epidemie in dit kwartaal valt en de verspreiding naar elders beperkt blijft. Het coronavirus heeft een knauw gegeven aan het vertrouwen bij bedrijven en op de financiële markten.

De Oeso waarschuwt ook dat overheden eigenlijk niet veel mogelijkheden hebben om de impact van de coronabesmetting in te dammen. Voor de verstoorde handelstromen, fabriekssluitingen en het onderbroken reizigersverkeer bestaan geen oplossingen.

De Oeso rekende eerder op een groei van 2,9 procent voor de mondiale economie. De Chinese economie, de nummer twee van de wereld, groeit dit jaar naar schatting maar met 5 procent, tegen 6 procent eerder.

Eerste twee coronagevallen in Portugal

In Portugal zijn de eerste twee besmettingsgevallen bekendgemaakt. Het gaat om een man die in Italië is geweest en een man die is teruggekeerd uit Spanje. Beiden zijn opgenomen in een ziekenhuis in Porto.

Oprichter Zuid-Koreaanse sekte vraagt om vergiffenis

De oprichter van de Zuid-Koreaanse sekte, die in het middelpunt staat van de corona-uitbraak in het land, heeft zijn excuses aangeboden. Een kerklid van zijn gemeenschap was de eerste van een serie van infecties in het land.

Inmiddels zijn 4335 mensen in Zuid-Korea besmet met het coronavirus. Veel Zuid-Koreanen zijn boos op de sekte, met ruim 300.000 volgelingen.

"We hebben ons best gedaan, maar we konden de verspreiding van het virus niet stoppen", zei de sekteleider en zelfverklaard messias op een persconferentie. Deze Lee Man-hee zegt dat de uitbraak zijn slechtste nachtmerries overtreft. Begeleid door diepe buigingen, om zijn nederigheid aan te tonen, vroeg hij om vergiffenis.

Zes nieuwe besmettingen België

In België zijn zes nieuwe besmettingen opgedoken. Het zijn allemaal mensen die Noord-Italië hebben bezocht. Daarmee staat het totaal in België op acht, zegt de minister van Volksgezondheid. Een Belg is inmiddels genezen.

KLM schort vluchten China langer op

Luchtvaartmaatschappij KLM gaat de vluchten naar het vasteland van China langer opschorten, wegens de uitbraak van het coronavirus. Tot zeker 3 mei vliegt KLM niet op de Chinese steden Chengdu, Hangzhou en Xiamen. De geplande vluchten zijn uit het vliegschema gehaald. De vluchten naar Peking en Shanghai blijven vooralsnog tot eind maart geschrapt. Naar Hongkong wordt met ingang van vandaag niet dagelijks maar om de dag gevlogen.

Een paar weken geleden raamde de KLM de corona-schade op 150 tot 200 miljoen euro. Die schade loopt nu dus verder op.

Ook de Duitse vliegmaatschappij Lufthansa annuleert vluchten naar China langer, tot 24 april. Het gaat om zowel de vluchten van Lufthansa als van de dochtermaatschappijen Swiss en Austrian Airlines. Naar Iran wordt tot 30 april niet gevlogen. Verder gaat Lufthansa het aantal vluchten naar Hongkong, Seoul en Italië verminderen omdat er minder passagiers zijn.

Elfde besmettingsgeval bevestigd door burgemeester

Het elfde Nederlandse besmettingsgeval is bevestigd. Het gaat om de broer van de man in Loon op Zand, die als eerste besmette Nederlander opdook, bevestigt de burgemeester Hanne van Aart in een video bij het AD. Het is de vierde patiënt in Loon op Zand. Het RIVM heeft dit besmettingsgeval nog niet bekendgemaakt.

Eerste coronabesmetting in Berlijn

In Berlijn is het eerste besmettingsgeval opgedoken. Het gaat om een man uit Mitte, een wijk in het centrum van de Duitse hoofdstad. In Duitsland zijn ruim honderd mensen besmet met het virus, zestien patiënten zijn hersteld.

Tsjechische premier verbiedt vluchten uit Zuid-Korea en Noord-Italië

Vluchten uit Zuid-Korea en Noord-Italië zijn niet meer welkom in Tsjechië, heeft de premier bekendgemaakt. Beide landen hebben kampen met flinke uitbraken van het coronavirus. Het merendeel van de Nederlandse besmettingsgevallen heeft ook een link met Noord-Italië.

Drie medewerkers en een patiënt Beatrixziekenhuis negatief getest, tien testen staan nog uit

Beatrixziekenhuis: 'Geen nieuwe besmettingsgevallen'

Na de slechtste week in ruim 10 jaar, openen de beurzen voorzichtig positief

De financiële markten zijn de nieuwe beursweek en de maand maart voorzichtig met hogere koersen begonnen. De Amsterdamse AEX opende 2 procent hoger op 550 punten. Ook de beurzen van Londen, Frankfurt, Parijs en Milaan noteren 1,5 tot 2 procent hoger.

Op de Aziatische beurzen gingen de aandelenkoersen ook omhoog. De Japanse beurs won bijna een procent, net als de beurzen van Hongkong en Seoul. De beurs van Shanghai pluste er ruim 3 procent bij, ondanks slechte Chinese industriecijfers door de vele fabriekssluitingen.

De Japanse centrale bank beloofde maatregelen om de markten te steunen en de economische schade te beperken. Ook de Amerikaanse centrale bank is van plan bedrijven en markten te ondersteunen.

6000 miljard dollar verdampt

Beleggers lijken pas op de plaats te maken en een adempauze te nemen na de heftigste beursweek in meer dan 10 jaar. Wereldwijd kelderden de aandelenkoersen vorige week met meer dan 10 procent. Het waren de grootste dalingen sinds de financiële crisis in 2008 en 2009. In amper een week tijd verdampte 6000 miljard dollar aan beurswaarde.

De ruwe olieprijs staat op 51 dollar voor een vat. De ministers van olie en energie van het oliekartel Opec komen deze week in een buitengewone vergadering bij elkaar om te praten over de ontstane situatie. Het coronavirus verlamt de industrie en het transport en drukt de economische groei en dus de vraag naar energie. De Opec wil mogelijk de olieproductie terugschroeven om de olieprijs op peil te houden.

Opnamestop intensive care Maasstad Ziekenhuis om waarschijnlijk coronageval

Het Maasstad Ziekenhuis neemt uit voorzorg tijdelijk geen nieuwe patiënten op op de afdeling intensive care (IC). Aanleiding is het verblijf van een patiënt op de IC die bij de eerste test op het coronavirus positief getest is. Het ziekenhuis wacht nog op de uitslag van de tweede test voor de definitieve diagnose. Bij bevestiging zou het de elfde officiële patiënt in Nederland zijn.

De patiënt verbleef van 22 februari tot en met zaterdag op de IC van het Maasstad Ziekenhuis. De patiënt is zaterdag overgebracht naar het Erasmus MC in Rotterdam. Er was tot en met vrijdag geen aanleiding om de patiënt te testen, omdat dit toen nog niet werd voorgeschreven door het RIVM, schrijft het ziekenhuis.

Een mondkapje in het straatbeeld

Een man met een mondkapje op in Amsterdam

Verschil met griep: voor corona is geen behandeling en vaccin

Dat maakt het virus gevaarlijker voor kwetsbare groepen, zegt Eric van Gorp. Volgens de viroloog van het Erasmus MC moeten we tegelijkertijd oppassen dat we de zorgen over het virus niet overdrijven.

'Belangrijkste verschil met griep is dat er geen vaccin is voor het coronavirus'

Derde coronageval in België

In België is het derde besmettingsgeval bekendgemaakt. Het gaat om een vrouw uit Brussel, zegt de Waalse minister van Volksgezondheid.

Scholen dicht in Frans departement L'Oise

In het Franse departement L'Oise, zo'n 50 kilometer ten noorden van Parijs, moeten vandaag 28.000 leerlingen thuisblijven. In negen gemeenten blijven de scholen daar vanaf vandaag zeker twee weken lang gesloten.

In L'Oise zijn de meeste coronabesmettingen van Frankrijk geteld: 47 van de 130. Bewoners van het departement is geadviseerd zoveel mogelijk thuis te blijven.

In het Louvre wordt vandaag opnieuw overlegd met het personeel. Gisteren wilde dat niet aan het werk gaan, uit vrees voor besmetting, waardoor het museum dichtbleef. Het Louvre trekt tienduizenden bezoekers per dag, uit alle hoeken van de wereld.

Eerste noodziekenhuis Wuhan weer dicht

In de Chinese miljoenenstad Wuhan wordt voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus een noodziekenhuis gesloten. Chinese staatsmedia melden dat de laatste herstelde patiënten naar huis zijn gestuurd. Wuhan was de eerste plek waar het virus opdook. In de stad zijn zestien noodziekenhuizen gebouwd.

In China zijn gisteren 202 mensen besmet geraakt met het coronavirus, meldt de Chinese overheid. Dat is minder dan de 573 besmettingen van een dag eerder en het laagste aantal op een dag sinds eind januari. In totaal zijn ruim 80.000 Chinezen besmet met het virus.

Nog geen extra besmettingen bij Beaxtrixziekenhuis

Bij het Beatrixziekenhuis in Gorinchem zijn nog geen nieuwe besmettingsgevallen bekend, zegt woordvoerder Dionne Puyman in het NOS Radio 1 Journaal. Het ziekenhuis heeft een bezoekers- en opnamestop, omdat een patiënt die in het ziekenhuis heeft gelegen, besmet bleek te zijn. Een ernstig zieke vrouw die daar een week heeft gelegen, had het virus onder de leden zonder dat het ziekenhuis dat wist.

Van de artsen en patiënten die contact hebben gehad met haar, zijn nu vier testresultaten binnen. Tien testen staan nog uit, zegt de woordvoerder. Daarna gaat het ziekenhuis ook de tweede ring van contacten onderzoeken. Dat zijn enkele tientallen mensen, maar Puyman weet nog niet precies hoeveel.

Hoelang het ziekenhuis nog dicht blijft, is onduidelijk. "Een dicht ziekenhuis is wat je niet wil, maar we willen eerst de situatie goed in kaart hebben."

Van een aantal patiënten in kritieke toestand en kinderen wordt per geval gekeken of er bezoek mogelijk is. Ook worden mensen onder voorwaarden ontslagen.

Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem blijft voor onbepaalde tijd dicht

TU Delft: blijf thuis met klachten, ook als je niet in risicogebied bent geweest

De TU Delft verzoekt iedereen met luchtwegklachten, hoesten, kortademigheid of koorts preventief thuis te blijven, ook als zij niet in risicogebied zijn geweest of contact hebben gehad met iemand met coronavirus. Dit is een strengere maatregel dan de GGD de universiteit adviseert. De TU Delft "acht deze maatregel noodzakelijk gezien ons open en internationale karakter in combinatie met de constatering van een met het coronavirus besmette student".

Stel je vragen aan viroloog Eric van Gorp

Bij het NOS Radio 1 Journaal zit viroloog Eric van Gorp om vragen te beantwoorden van luisteraars. Vragen indienen kan via #r1jn of in de app van Radio 1.

RIVM: scholen hoeven niet dicht

Het RIVM krijgt veel vragen binnen, onder meer of de scholen gesloten moeten blijven vanwege het coronavirus. Dat is niet nodig, schrijft het instituut op Twitter.

Kinderen die terug zijn gekomen uit een gebied waar COVID-19 heerst en luchtwegklachten hebben, moeten thuisblijven en goed uitzieken, luidt het advies.

Is het coronavirus nog beheersbaar?

Ja, het coronavirus is nog beheersbaar in Nederland, zeggen experts. Tien mensen in Nederland zijn besmet, onder wie een bij wie de ziekte niet meer te koppelen is aan reizen. Hoe meer van dit soort besmettingen erbij komen, hoe lastiger dat wordt, zegt hoogleraar besturen en veiligheid Ira Helsloot van de Radboud Universiteit.

'Nike-kantoor Hilversum dicht'

Het Europese hoofdkantoor van sportmerk Nike in Hilversum is vandaag en morgen dicht, omdat een van de medewerkers is besmet met het coronavirus, blijkt uit een mail aan het personeel. Het pand wordt grondig gereinigd en morgen krijgen de medewerkers instructies over wanneer ze weer aan het werk kunnen, staat in de mail.

Op dit moment is niet duidelijk of een van de al bekende besmettingsgevallen op het kantoor werkt, of dat er een nieuwe besmetting is bijgekomen.