NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Uitbraak nu internationale noodsituatie, WHO-chef looft Chinese aanpak

 • KLM schrapt na het weekend alle vluchten van en naar China, het reisadvies voor het land is verder aangescherpt.
 • De Wereldgezondheidsorganisatie heeft zojuist besloten dat er sprake is van een internationale noodsituatie.
 • Tot nu toe zijn 170 mensen overleden door het virus. In China zijn zeker 7700 mensen besmet, daarbuiten enkele tientallen.
 • Lees hier antwoorden op vragen over het coronavirus, en in dit artikel lees je meer over hoe open China is over de uitbraak.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Wij sluiten nu dit liveblog. Houd voor meer nieuws over het coronavirus onze reguliere berichtgeving op NOS.nl in de gaten.

 • 'Vrij verkeer van personen en goederen niet indammen'

  De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat het niet nodig is om het vrije verkeer van mensen en goederen tussen landen te beperken in verband met het coronavirus. Volgens de WHO helpt zo'n maatregel waarschijnlijk niet tegen de verspreiding van het virus. Ook wordt het dan moeilijker om landen te hulp te schieten. Het zou bovendien een negatief effect kunnen hebben op de wereldeconomie.

  Landen die een uitbraak onder de bevolking niet goed aankunnen of veel kwetsbare inwoners hebben, kunnen eventueel besluiten om tijdelijk de grenzen te sluiten. De WHO kan dat niet verbieden, maar moet daar wel van op de hoogte worden gesteld.

 • VS: ambassadepersoneel mag terugkomen

  Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft niet-essentiële medewerkers en hun familieleden toestemming gegeven om China te verlaten. Het gaat om personeel van de Amerikaanse ambassade in Peking en de consulaten in Chengdu, Guangzhou, Shanghai en Shenyang. Volgens het ministerie is het een voorzorgsmaatregel.

 • Nog geen verregaande maatregelen op Schiphol

  Een woordvoerder van de luchthaven laat aan de NOS weten dat de richtlijnen van het RIVM en de GGD gevolgd worden. Dat betekent dat mensen op de luchthaven de 'algemene hoesthygiëne' in acht moeten nemen: hoesten en niezen in de binnenkant van de ellenboog, papieren zakdoekjes gebruiken en regelmatig handen wassen. Het dragen van een mondkapje wordt vooralsnog niet geadviseerd.

  "De lijnen met de instanties zijn heel kort. Als het nodig is, zullen we aanpassingen maken", aldus de woordvoerder.

 • WHO-chef legt besluit uit

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  WHO: 'Reden voor noodsituatie is niet wat er in China gebeurt'
 • WHO: dit is nodig voor landen met zwakkere gezondheidszorg

  "De internationale noodsituatie is vooral nodig om landen met een zwakkere gezondheidszorg te beschermen", zegt VN-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus. Hij looft de aanpak van de Chinese overheid. "China zet een nieuwe standaard voor het snel reageren op een virusuitbraak, en dat is geen overdrijving. We zouden anders nog veel meer besmettingen en doden hebben gehad."

  Het gaat volgens de WHO om 98 besmettingen in achttien landen buiten China, waar het virus het leven heeft gekost aan zeker 170 mensen.

 • WHO: uitbraak is internationale noodsituatie

  De uitbraak van het coronavirus is nu uitgeroepen tot een internationale noodsituatie. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie zojuist bekendgemaakt. "De afgelopen weken hebben we de opkomst gezien van een ongekende virusuitbraak", zei VN-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus op een persconferentie.

  Het dodental staat op 170 en zeker 7700 mensen hebben het virus opgelopen.

  Eerder vond de WHO het te vroeg om de situatie te bestempelen tot globale noodsituatie. Nu dat wel het geval is kunnen er bijvoorbeeld extra geld en hulpmiddelen beschikbaar worden gesteld om de crisis te beteugelen. Ook kunnen er controles bij landsgrenzen en internationale vliegvelden worden ingesteld.

 • Geen coronavirus aan boord van cruiseschip

  De Italiaanse overheid meldt dat het coronavirus niet is vastgesteld bij passagiers aan boord van een cruiseschip. Het schip in Italië met ruim 6000 opvarenden was enkele uren afgesloten van de buitenwereld, omdat van twee Chinese toeristen werd gedacht dat ze mogelijk het virus hadden. Nu blijkt dat het loos alarm was. Aan boord van het schip zaten ook 29 Nederlanders.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Familie van reizigers op cruiseschip: 'Ze wisten lang van niks'
 • Belgen kunnen zaterdag terugkeren

  De VRT schrijft dat de vijftien Belgen in de Chinese stad Wuhan zaterdag terug kunnen vliegen. De groep heeft de mogelijkheid om dan mee te vliegen met een Frans toestel, dat behalve Fransen ook andere EU-burgers evacueert.

 • Opluchting, maar ook vrees onder Fransen die Wuhan verlaten

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Ik maak me zorgen over mijn man, die blijft hier'
 • 'Zesde patiënt in Frankrijk'

  In Frankrijk is een zesde persoon besmet geraakt met het coronavirus. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een Franse functionaris.

 • 'Eerste mens-op-mensbesmetting in VS'

  Amerikaanse media melden dat er een zesde persoon in de VS besmet is geraakt met het coronavirus. Het zou gaan om de eerste besmetting van persoon op persoon. In tegenstelling tot de andere vijf patiënten is de man de afgelopen tijd niet in China geweest. Hij is getrouwd met een vrouw uit Chicago, die ziek werd nadat ze terugkeerde uit Wuhan.

 • Bij groen licht mogen Nederlanders dit weekend terug

  De Nederlanders die de door coronavirus getroffen Chinese provincie Hubei willen verlaten, komen mogelijk dit weekend terug. Dat schrijft minister Blok aan de Tweede Kamer. Ook partners en kinderen van de Nederlanders mogen mee, mits de Chinese autoriteiten dat goed vinden. Het gaat om ruim twintig Nederlanders. Bij terugkomst moeten ze een tijd in quarantaine om eventuele verspreiding te voorkomen.

  "Een begeleid vertrek van Nederlanders uit de rest van China is niet aan de orde", schrijft Blok.

 • 'Meer racisme tegen Aziaten vanwege angst voor coronavirus'

  Italiaanse media schrijven dat er meer meldingen zijn van racisme tegen Chinezen en mensen van Aziatische komaf. Die stijging wordt gelinkt aan angst voor het coronavirus, terwijl het virus vooralsnog niet is opgedoken in Italië. In Venetië zouden Chinese toeristen zijn bespuugd en in Milan wordt via sociale media opgeroepen om Italiaanse kinderen weg te houden van Chinese klasgenoten.

  Eerder deze week kwamen er een soortgelijke berichten uit Frankrijk.

 • Vakantiepark en opleidingsinstituut als opvanglocatie

  De Fransen en Europeanen die nu uit China worden opgehaald door de Fransen, worden daarna opgevangen op twee plekken in Zuid-Frankrijk. Het gaat om een vakantiepark en een opleidingsinstituut, zo meldt correspondent Frank Renout. De evacués moeten er veertien dagen blijven om eventuele verspreiding van het virus te voorkomen.

  Een burgemeester heeft al laten weten dat hij niet blij is met de komst van de groep uit Wuhan. Hij vreest dat de gemeente inkomsten zal missen, omdat toeristen niet meer in het vakantiepark kunnen of willen.

  Het is nog altijd onduidelijk of er ook Nederlanders aan boord mogen van de Franse evacuatievlucht. Het is afhankelijk van of er nog plaats is in het toestel.