liveblog

Uitbraak nu internationale noodsituatie, WHO-chef looft Chinese aanpak

  • KLM schrapt na het weekend alle vluchten van en naar China, het reisadvies voor het land is verder aangescherpt.
  • De Wereldgezondheidsorganisatie heeft zojuist besloten dat er sprake is van een internationale noodsituatie.
  • Tot nu toe zijn 170 mensen overleden door het virus. In China zijn zeker 7700 mensen besmet, daarbuiten enkele tientallen.
  • Lees hier antwoorden op vragen over het coronavirus, en in dit artikel lees je meer over hoe open China is over de uitbraak.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Wij sluiten nu dit liveblog. Houd voor meer nieuws over het coronavirus onze reguliere berichtgeving op NOS.nl in de gaten.

'Vrij verkeer van personen en goederen niet indammen'

De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat het niet nodig is om het vrije verkeer van mensen en goederen tussen landen te beperken in verband met het coronavirus. Volgens de WHO helpt zo'n maatregel waarschijnlijk niet tegen de verspreiding van het virus. Ook wordt het dan moeilijker om landen te hulp te schieten. Het zou bovendien een negatief effect kunnen hebben op de wereldeconomie.

Landen die een uitbraak onder de bevolking niet goed aankunnen of veel kwetsbare inwoners hebben, kunnen eventueel besluiten om tijdelijk de grenzen te sluiten. De WHO kan dat niet verbieden, maar moet daar wel van op de hoogte worden gesteld.

VS: ambassadepersoneel mag terugkomen

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft niet-essentiële medewerkers en hun familieleden toestemming gegeven om China te verlaten. Het gaat om personeel van de Amerikaanse ambassade in Peking en de consulaten in Chengdu, Guangzhou, Shanghai en Shenyang. Volgens het ministerie is het een voorzorgsmaatregel.

Nog geen verregaande maatregelen op Schiphol

Een woordvoerder van de luchthaven laat aan de NOS weten dat de richtlijnen van het RIVM en de GGD gevolgd worden. Dat betekent dat mensen op de luchthaven de 'algemene hoesthygiëne' in acht moeten nemen: hoesten en niezen in de binnenkant van de ellenboog, papieren zakdoekjes gebruiken en regelmatig handen wassen. Het dragen van een mondkapje wordt vooralsnog niet geadviseerd.

"De lijnen met de instanties zijn heel kort. Als het nodig is, zullen we aanpassingen maken", aldus de woordvoerder.

WHO-chef legt besluit uit

WHO: 'Reden voor noodsituatie is niet wat er in China gebeurt'

WHO: dit is nodig voor landen met zwakkere gezondheidszorg

"De internationale noodsituatie is vooral nodig om landen met een zwakkere gezondheidszorg te beschermen", zegt VN-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus. Hij looft de aanpak van de Chinese overheid. "China zet een nieuwe standaard voor het snel reageren op een virusuitbraak, en dat is geen overdrijving. We zouden anders nog veel meer besmettingen en doden hebben gehad."

Het gaat volgens de WHO om 98 besmettingen in achttien landen buiten China, waar het virus het leven heeft gekost aan zeker 170 mensen.

WHO: uitbraak is internationale noodsituatie

De uitbraak van het coronavirus is nu uitgeroepen tot een internationale noodsituatie. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie zojuist bekendgemaakt. "De afgelopen weken hebben we de opkomst gezien van een ongekende virusuitbraak", zei VN-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus op een persconferentie.

Het dodental staat op 170 en zeker 7700 mensen hebben het virus opgelopen.

Eerder vond de WHO het te vroeg om de situatie te bestempelen tot globale noodsituatie. Nu dat wel het geval is kunnen er bijvoorbeeld extra geld en hulpmiddelen beschikbaar worden gesteld om de crisis te beteugelen. Ook kunnen er controles bij landsgrenzen en internationale vliegvelden worden ingesteld.

Geen coronavirus aan boord van cruiseschip

De Italiaanse overheid meldt dat het coronavirus niet is vastgesteld bij passagiers aan boord van een cruiseschip. Het schip in Italië met ruim 6000 opvarenden was enkele uren afgesloten van de buitenwereld, omdat van twee Chinese toeristen werd gedacht dat ze mogelijk het virus hadden. Nu blijkt dat het loos alarm was. Aan boord van het schip zaten ook 29 Nederlanders.

Familie van reizigers op cruiseschip: 'Ze wisten lang van niks'

Belgen kunnen zaterdag terugkeren

De VRT schrijft dat de vijftien Belgen in de Chinese stad Wuhan zaterdag terug kunnen vliegen. De groep heeft de mogelijkheid om dan mee te vliegen met een Frans toestel, dat behalve Fransen ook andere EU-burgers evacueert.

Opluchting, maar ook vrees onder Fransen die Wuhan verlaten

'Ik maak me zorgen over mijn man, die blijft hier'

'Zesde patiënt in Frankrijk'

In Frankrijk is een zesde persoon besmet geraakt met het coronavirus. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een Franse functionaris.

'Eerste mens-op-mensbesmetting in VS'

Amerikaanse media melden dat er een zesde persoon in de VS besmet is geraakt met het coronavirus. Het zou gaan om de eerste besmetting van persoon op persoon. In tegenstelling tot de andere vijf patiënten is de man de afgelopen tijd niet in China geweest. Hij is getrouwd met een vrouw uit Chicago, die ziek werd nadat ze terugkeerde uit Wuhan.

Bij groen licht mogen Nederlanders dit weekend terug

De Nederlanders die de door coronavirus getroffen Chinese provincie Hubei willen verlaten, komen mogelijk dit weekend terug. Dat schrijft minister Blok aan de Tweede Kamer. Ook partners en kinderen van de Nederlanders mogen mee, mits de Chinese autoriteiten dat goed vinden. Het gaat om ruim twintig Nederlanders. Bij terugkomst moeten ze een tijd in quarantaine om eventuele verspreiding te voorkomen.

"Een begeleid vertrek van Nederlanders uit de rest van China is niet aan de orde", schrijft Blok.

'Meer racisme tegen Aziaten vanwege angst voor coronavirus'

Italiaanse media schrijven dat er meer meldingen zijn van racisme tegen Chinezen en mensen van Aziatische komaf. Die stijging wordt gelinkt aan angst voor het coronavirus, terwijl het virus vooralsnog niet is opgedoken in Italië. In Venetië zouden Chinese toeristen zijn bespuugd en in Milan wordt via sociale media opgeroepen om Italiaanse kinderen weg te houden van Chinese klasgenoten.

Eerder deze week kwamen er een soortgelijke berichten uit Frankrijk.

Vakantiepark en opleidingsinstituut als opvanglocatie

De Fransen en Europeanen die nu uit China worden opgehaald door de Fransen, worden daarna opgevangen op twee plekken in Zuid-Frankrijk. Het gaat om een vakantiepark en een opleidingsinstituut, zo meldt correspondent Frank Renout. De evacués moeten er veertien dagen blijven om eventuele verspreiding van het virus te voorkomen.

Een burgemeester heeft al laten weten dat hij niet blij is met de komst van de groep uit Wuhan. Hij vreest dat de gemeente inkomsten zal missen, omdat toeristen niet meer in het vakantiepark kunnen of willen.

Het is nog altijd onduidelijk of er ook Nederlanders aan boord mogen van de Franse evacuatievlucht. Het is afhankelijk van of er nog plaats is in het toestel.

Beurzen voelen uitbraak coronavirus

De uitbraak van het coronavirus en de angst voor verdere verslechtering van de situatie heeft opnieuw impact gehad op de aandelenbeurzen. Zo sloot de AEX-index 1 procent lager op 598,95 punten. De MidKap daalde ook 1 procent tot 910,38 punten. Frankfurt en Parijs zakten allebei 1,4 procent en ook de beurs in Londen verloor 1,4 procent.

De olieprijzen daalden met 2 procent. Het is nu de laagste prijs in drie maanden tijd. Shell was van de hoofdfondsen de grootste verliezer met een min van 4,1 procent. De winst daalde het afgelopen kwartaal tot het laagste niveau in drie jaar. Daarnaast twijfelen analisten of het aandeleninkoopprogramma van de oliereus nog dit jaar kan worden afgerond.

'Aanscherpen reisadvies is zwaar besluit'

Voor heel China geldt nu het advies 'alleen noodzakelijk reizen' en voor de provincie Hubei 'niet reizen'. Voorheen gold alleen voor deze provincie code oranje, oftewel 'alleen noodzakelijk reizen'. Volgens China-correspondent Sjoerd den Daas is deze aanscherping een vrij heftig besluit het ministerie van Buitenlandse Zaken.

In deze landen is het virus inmiddels vastgesteld

KLM schrapt alle vluchten naar China

Na komend weekend schrapt KLM ook de vluchten naar Peking en Sjanghai tot 9 februari. Daarmee gaan er geen enkele KLM-vluchten meer naar China. Gisteren besloot de luchtvaartmaatschappij om het grootste deel van de vluchten te schrappen.

De vluchten vertrekkende vanaf Amsterdam op zondag 2 februari staan vooralsnog gepland om zo veel mogelijk klanten de gelegenheid te geven om vanuit Peking en Sjanghai naar Amsterdam terug te reizen.

Ook zustermaatschappij Air France stopt grotendeels met vliegen op China tot en met 9 februari, zo werd vandaag bekend. Met uitzondering van een aantal speciale vluchten, waarbij het vliegpersoneel op vrijwillige basis wordt gevraagd of ze nog bereid zijn om te vliegen.

Air France-KLM haalt ruim 1,4 miljard euro van zijn omzet op jaarbasis uit zijn vluchten naar China, dat is ongeveer 6 procent van het geheel.

'17-jarige overleden omdat familie in quarantaine zat'

Chinese media schrijven over een 17-jarige jongen met een beperking die is overleden, omdat zijn familie ervan werd verdacht het coronavirus te hebben. De ouders en een broer waren uit voorzorg in quarantaine geplaatst, waardoor ze niet meer konden zorgen voor de 17-jarige. Terwijl de jongen vanwege zijn beperking volledig afhankelijk is van hulp. De Chinese autoriteiten onderzoeken hoe de tragedie heeft kunnen gebeuren.

Air France doet beroep op personeel dat durft te vliegen

De luchtvaartmaatschappij stopt de reguliere vluchten van en naar China, maar is wel van plan speciale vluchten op te zetten "om klanten en medewerkers veilig terug te krijgen". Air France zegt dat het daarvoor een beroep doet op het personeel dat nog wel durft te vliegen. De speciale vluchten van en naar Sjanghai en Peking staan gepland vanaf morgen.

De oproep is opvallend, omdat het cabinepersoneel van Air France eerder vandaag eiste dat alle vluchten van en naar China zouden worden stopgezet. De stewards en stewardessen zijn bang dat ze op vluchten door passagiers besmet worden met het coronavirus.

Dit is het cruiseschip waar een toerist op het virus is getest

De Italiaanse kustwacht bij het cruiseschip, waar volgens eerste berichten het virus niet is vastgesteld. Aan boord zitten zeker 7000 toeristen, onder wie 29 Nederlanders.

Air France stopt toch met vluchten naar China

Air France stopt per direct met vluchten van en naar China. Eerder schrapte de luchtvaartmaatschappij alleen de vluchten van en naar Wuhan.

Het cabinepersoneel vond dit niet genoeg en wilde dat de luchtvaartmaatschappij zou stoppen met alle vluchten van en naar China. De stewards en stewardessen zijn bang dat ze op die vluchten door passagiers besmet worden met het coronavirus.

Tot zeker 9 februari zullen er geen toestellen van Air France van en naar China meer vliegen. Zusterbedrijf KLM besloot gisteren een deel van alle vluchten in en naar China te schrappen.

Chinese toerist op cruiseschip getest op coronavirus

De Chinese toerist met ziekteverschijnselen op het cruiseschip in Italië wordt op dit moment getest op het coronavirus. Vanmiddag zullen de testresultaten bekend worden gemaakt.

Het gaat om een 54 jarige vrouw uit Macau met hoge koorts. Eerder zou er ook sprake zijn van een man met symptomen, maar dat blijkt niet te kloppen.

Zolang onduidelijk is of de vrouw besmet is met het virus moeten alle 6000 mensen aan boord van het schip blijven.

Het schip ligt nu bij het Italiaanse Civitavecchia en maakte eerder tussenstops in Barcelona, Marseille en op Mallorca.

Geen vluchten meer tussen Egypte en China

Egyptair gaat in stapjes alle vluchten van en naar China stilleggen. Ze starten zaterdag 1 februari met vluchten van en naar Hangzhou en vanaf 4 februari zal er ook niet meer worden gevlogen op Guangzhou en Peking. De laatste Chinese toeristen zullen op 4 februari Egypte verlaten.

Indonesië gaat 250 mensen evacueren

President Joko Widodo van Indonesië heeft vandaag instructies gegeven om zo'n 250 Indonesiërs uit de Chinese provincie Hubei te evacueren. Het doel is om iedereen zaterdag uit het gebied weg te hebben.

Mondkapjes, handen wassen en isolement: is dat genoeg om het coronavirus te verslaan?

Volgens viroloog Mariet Feltkamp zijn deze maatregelen heel belangrijk om verdere besmettingen te voorkomen. "Het belangrijkste daarbij is het zo snel mogelijk isoleren van mogelijk besmette mensen."

Iemand die het virus heeft gedragen, bouwt een afweer op en is daarna niet meer besmettelijk.

Dat onderschrijft viroloog collega Ann Vossen. "Het virus heeft een gastheer nodig om zich te kunnen verspreiden. Als die er niet meer zijn, dooft een infectie langzaam uit."

Maar al deze maatregelen bieden geen garantie dat het virus zich niet in een andere vorm opnieuw manifesteert. Hoewel er nog veel onbekend is, is wel duidelijk dat de bron ligt bij vleermuizen. De kans is daarom groot dat er binnen een paar jaar weer een nieuwe variant opduikt.

Om dat zoveel mogelijk te voorkomen, zijn meer maatregelen nodig, zegt Mariet Feltkamp. "Zoals de handel in levende dieren uitbannen."

95 mogelijke coronapatiënten in ziekenhuizen Hongkong

In de laatste 24 uur zijn er in ziekenhuizen in Hongkong 95 patiënten binnengekomen met symptomen die op het coronavirus lijken te wijzen, zoals zware problemen aan de luchtwegen.

Omdat mondkapjes niet of nauwelijks meer te krijgen zijn, gaan mensen zelf knutselen. Zoals deze mensen op het vliegveld van Hongkong, die gezichtsmaskers maakten van grote waterflessen.

Waterflessen als gezichtsmasker

Nederlandse universiteiten geven negatief reisadvies China

Zowel de TU Delft als de Universiteit Twente hebben vanwege het coronavirus een negatief reisadvies afgekondigd voor studenten en personeelsleden. De universiteiten ontmoedigen alle reizen naar China en in het bijzonder naar Hubei en Wuhan.

De TU Delft vraagt studenten die de afgelopen weken in China zijn geweest om twee weken lang niet naar de universiteit te komen en naar een arts te gaan als ze griepachtige verschijnselen krijgen.

Cabinepersoneel Air France wil niet meer vliegen op China

Het cabinepersoneel van Air France eist dat de luchtvaartmaatschappij stopt vliegen naar China. De stewards en stewardessen zijn bang dat ze op die vluchten door passagiers besmet worden met het coronavirus.

Air France besloot net als KLM om minder vluchten naar China te maken, maar dat besluit zou vooral genomen zijn door teruglopende boekingen.

De luchtvaartmaatschappijen British Airways, Lufthansa en Iberia hebben al hun vluchten naar China opgeschort.

Vliegtuig onderweg om Europeanen uit Wuhan te halen

Vanaf een militair vliegveld in de Portugese stad Beja is een Airbus A380 opgestegen om in China honderden Europeanen op te gaan pikken. Het toestel maakt eerst een tussenlanding in Parijs, waar het een team van artsen en extra bemanningsleden oppikt. Daarna vliegt het door naar Hanoi en vervolgens naar China. Het vliegtuig kan zo'n 350 passagiers mee terugnemen.

De A380 op het vliegveld van Beja

Steeds meer landen nemen maatregelen

De luchtvaartmaatschappij British Airways vliegt een maand lang niet op het vasteland van China vanwege het coronavirus. Ook het Spaanse Iberia vliegt de hele maand februari niet tussen Madrid en Sjanghai.

De Nigeriaanse overheid zegt dat Nigerianen minstens twee weken lang niet naar China mogen reizen. Mensen die onlangs zijn teruggekomen uit China moeten zichzelf twee weken in quarantaine plaatsen. Nigerianen met symptomen van de ziekte worden in het ziekenhuis in verplichte quarantaine opgenomen.

Tsjechië verstrekt geen inreisvisa meer aan Chinese staatsburgers.

Werknemers op Schiphol zijn bezorgd

Medewerkers van Schiphol en grondafhandelingsbedrijven op de luchthaven hebben het gevoel dat hun ongerustheid over het coronavirus niet serieus wordt genomen. Dat zegt vakbond FNV Luchtvaart. De bond heeft een brief geschreven naar de directie van Schiphol en de afhandelingsbedrijven.

"De bezorgdheid onder de medewerkers is groot", staat in de brief. "Het gevolg kan zijn dat medewerkers zelf maatregelen gaan nemen. Wij roepen u op deze signalen heel serieus te nemen. Wij vragen u om alle mogelijke preventieve maatregelen te onderzoeken en te zorgen voor een adequate voorlichting naar medewerkers."

Schiphol zegt in een reactie grote waarde te hechten aan de gezondheid van werknemers en reizigers. "We hebben goed contact met het RIVM en de GGD, volgen hun adviezen op en delen dat met collega's en andere partijen op de luchthaven. Het advies is om de algemene hoesthygiëne in acht te nemen: regelmatig handen wassen, in de binnenkant van de elleboog hoesten en niezen en papieren zakdoekjes gebruiken. Mondneuskapjes worden door de GGD alleen aangeraden voor medisch personeel."

Virus wordt mogelijk uitgeroepen tot een internationale noodsituatie, maar wat is dat?

De WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie, beslist vandaag in Genève of de huidige corona-uitbraak tot een 'internationale noodsituatie' wordt verklaard. Bij twee eerdere vergaderingen werd daar niet toe besloten, vandaag mogelijk wel omdat het virus door de internationale verspreiding een volksgezondheidsrisico vormt voor andere staten en mogelijk een gecoördineerde aanpak vergt.

Als de 'internationale noodsituatie' wordt uitgeroepen, kan de WHO tijdelijke aanbevelingen doen aan het betrokken land en aan andere landen om de internationale verspreiding van de ziekte tegen te gaan of te verminderen. Zo kunnen er controles bij landsgrenzen en internationale vliegvelden worden ingesteld. In eerste instantie voor een periode van drie maanden. Het kan in theorie ook leiden tot het beschikbaar stellen van meer geld en hulpmiddelen om de crisis te beteugelen.

Het is vijf keer eerder gebeurd dat de 'internationale noodsituatie' werd uitgeroepen:

- In 2009 bij de varkensgriep (ook Mexicaanse griep genoemd)

- In 2014 bij een polio-uitbraak in Pakistan, Afghanistan en Nigeria

- In 2014 bij een uitbraak van ebola in West-Afrika

- In 2016 bij het zikavirus in Brazilië

- In 2018 bij een uitbraak van Kivu-ebola in de Democratische Republiek Congo

Coronavirus nu in alle Chinese provincies

Het coronavirus heeft zich nu verspreid over alle Chinese provincies op het vasteland. Tibet was de laatste provincie waar het virus opdook. Daar is nu officieel vastgesteld dat één patiënt met het coronavirus is besmet.

Coronavirus nu ook in India

In de zuidelijke stad Kerala is een student besmet geraakt met het coranavirus tijdens een verblijf in Wuhan. Het is het eerste besmettingsgeval in India. De patiënt ligt in isolatie en is stabiel, staat in een verklaring van de overheid.

Bouw noodhospitaal Wuhan vordert

China bouwt in Wuhan in tien dagen een ziekenhuis met plek voor zo'n 1000 coronapatiënten. Hieronder zie je in een timelapse hoe Chinese bouwvakkers met man en macht werken aan het noodhospitaal.

Een noodziekenhuis uit de grond stampen in China

Wil je kijken hoe het nu gaat met de bouw dan kun je hier de bouw zelf live volgen.

Evacuatie Britten uit Wuhan is vertraagd

De evacuatie van circa 200 Britten uit Wuhan is vertraagd, meldt Sky News. De chartervlucht waarmee ze worden opgehaald zou van de Chinese autoriteiten nog geen toestemming hebben gekregen om te landen.

Nederlanders hoeven niet te betalen voor quarantaineperiode

Nederlanders die vanwege het coronavirus worden geëvacueerd uit de Chinese stad Wuhan hoeven niet te betalen voor de reis- of verblijfkosten voor de periode dat zij in quarantaine worden geplaatst. Dat heeft de Nederlandse ambassade in Peking per mail laten weten aan de ongeveer twintig Nederlanders die mogelijk worden geëvacueerd.

Eerder was veel onduidelijk over de kosten van de evacuatie. Nederlanders dachten na eerdere berichten van de ambassade dat ze daar zelf voor moesten opdraaien.

Australië verbant mogelijke virusgevallen naar Christmas Island

Nieuw-Zeeland gaat een vliegtuig sturen om Nieuw-Zeelanders die weg willen uit Wuhan terug te halen. Ook inwoners van Australië en andere eilanden in de Grote Oceaan kunnen mee in het vliegtuig dat ruimte heeft voor ongeveer 300 passagiers. Na aankomst gaan de passagiers twee weken in quarantaine.

Ook Australië gaat inwoners terughalen uit de Chinese provincie Hubei. Ze worden na aankomst in quarantaine gezet op Christmas Island, in het voormalige detentiecentrum voor vluchtelingen.

Australië verbant mogelijke virusgevallen naar Christmas Island

Vermoedelijke besmetting in toestel Lufthansa

In een toestel van Lufthansa dat gisteren van Frankfurt naar Nanjing vloog was een man aan boord die vermoedelijk besmet is met het coronavirus. De man zou onderweg gehoest hebben en was twee weken geleden in Wuhan. De passagiers die drie rijen voor en achter de man zaten en de bemanning van het toestel zijn in China medisch onderzocht en mochten daarna gaan. De bemanning is met de volgende vlucht teruggekeerd naar Frankfurt.

Drie Japanners besmet, 13 met symptomen

Ook drie Japanners die in Wuhan waren en naar Japan zijn teruggevlogen, hebben het virus, meldt omroep NHK op basis van het ministerie van Volksgezondheid. "Er zijn inmiddels twee vluchten geweest, een derde staat op de planning", zegt correspondent Kjeld Duits in het NOS Radio 1 Journaal.

"Verder zijn er van de 210 Japanners die vandaag naar Japan terugkeerden 13 naar gespecialiseerde ziekenhuizen gebracht omdat ze symptomen van de infectie vertoonden. De meeste anderen zitten tijdelijk in een hotel."

"Er is geen verplichte quarantaine en daarom hebben twee van de inzittenden besloten rechtstreeks naar huis te gaan zonder dat ze zelfs maar zijn getest. Daar is enorm veel kritiek op."

Volgens Duits zijn er duidelijk minder Chinese toeristen op straat in Japan. "Ik was gisteren in Kyoto waar het gewoonlijk propvol is met Chinese toeristen, maar het was er heel rustig."

IKEA sluit tijdelijk al zijn 30 winkels in China

Gisteren zei de meubelmultinational dat de helft van zijn filialen dicht blijven totdat het virus onder controle is.