NOS Voetbalโ€ขโ€ขAangepast

Feyenoord staat nu al vijftien punten achter op koploper Ajax

liveblog gesloten

Frustraties in het Rotterdamse kamp

Trainer Jaap Stam kan zijn strijdplan voor het bezoek aan Ajax al na een paar minuten in de prullenbak gooien.

De stand in de eredivisie na elf speelronden

Alle uitslagen van de elfde speelronde

Afgelopen!

Ajax is baas in eigen huis. De Amsterdammers doen in de tweede helft weinig moeite meer om mogelijk een recordscore neer te zetten.

Feyenoord staat inmiddels vijftien (!) punten achter op de koploper.

Ajax-Feyenoord 4-0

Jaap Stam gaat met Feyenoord roemloos ten onder tegen Amsterdam

89' Kans Van de Beek

Donny van de Beek stuit op Kenneth Vermeer bij zijn poging de score nog wat aan te dikken.

76' Kans Feyenoord

Feyenoord krijgt zowaar een mogelijkheid om wat aan de achterstand te doen, maar Luis Sinisterra legt slecht terug op Jens Toornstra. Kans verkeken.

68' Het tempo is uit de wedstrijd

Ajax wekt op dit moment niet de indruk de score verder te willen opvoeren. Het tempo is uit de wedstrijd, waarin de Amsterdammers nog steeds de volledige controle hebben.

57' Ajax dringt weer aan

Na een mat begin van de tweede helft dringt Ajax weer aan. David Neres was al even dreigend en nu stuit Donny van de Beek op doelman Kenneth Vermeer.

PSV niet in crisis

Net als Feyenoord werd ook PSV vandaag van de mat geveegd. Voor de tweede week op rij verliezen de Eindhovenaren met ruime cijfers (0-4 tegen AZ), maar trainer Mark van Bommel wil niets van een crisis weten.

46' Berghuis blijft binnen

De tweede helft is begonnen in de Johan Cruijff Arena.

Steven Berghuis is in de kleedkamer achtergebleven van Feyenoord, middenvelder Renato Tapia vervangt hem.

Ajax jaagt op recordscore in de Klassieker

Ajax ligt op koers om de grootste overwinning ooit te boeken in een Klassieker...

Komt Huntelaar nog in actie?

Als Ajax de score na rust verder wil opvoeren, staat de oudste selectiespeler van de Amsterdammers te trappelen om zijn steentje daaraan bij te dragen. Krijgt Klaas-Jan Huntelaar (36) nog speelminuten van trainer Erik ten Hag?

Rust!

Feyenoord mag even op adem komen na compleet te zijn weggevaagd in de eerste helft. Deze Klassieker is geen moment een wedstrijd geweest.

40' Doelpunt Ajax!

En dat is nummer vier voor Ajax. En het is nog niet eens rust. Donny van de Beek staat op de goede plek om raak te koppen.

Donny van de Beek heeft net de 4-0 gemaakt

37' Doelpunt Ajax!

En dan is het meteen raak aan de overkant. David Neres maakt met een subtiel stiftje de derde treffer voor Ajax. Er blijft Feyenoord weinig bespaard de laatste weken.

Ajax-Feyenoord 3-0

36' Doelpunt Toornstra gaat niet door

Feyenoord komt langzaam beter in de wedstrijd. Jens Toornstra trapt zelfs raak, maar Luciano Narsingh had eerder tijdens de aanval buitenspel gestaan.

Ajax-Feyenoord 2-0

29' Feyenoord meldt zich voorin

Ajax neemt wat gas terug en zowaar kan ook Feyenoord voorzichtig aan een aanval denken. Na wat gerommel in de zestien volgt een Rotterdamse corner, die niets oplevert.

25' Tadic nonchalant

En daar is Dusan Tadic na een slippertje van Marcos Senesi. De Serviรซr stift de bal naast het doel van Kenneth Vermeer. Ajax had het duel al lang en breed kunnen beslissen.

17' Vermeer voorkomt derde Ajax-treffer

Quincy Promes duikt op voor Kenneth Vermeer, maar ditmaal zit de Feyenoord-keeper er goed tussen.

Snelste 2-0 ooit

Nog nooit eerder stond Feyenoord in de Klassieker zo snel op een 2-0 achterstand als vandaag. De Rotterdammers ogen volstrekt machteloos in de openingsfase.

7' Doelpunt Ajax!

Nicolรกs Tagliafico maakt na zeven minuten de tweede voor Ajax. De verdediger werkt binnen na een fraaie pass van David Neres.

Nicolรกs Tagliafico heeft Ajax op 2-0 gezet tegen Feyenoord

3' Doelpunt Ajax!

Het al raak in de Johan Cruijff Arena bij de eerste de beste aanval van Ajax. Hakim Ziyech frommelt de bal langs Kenneth Vermeer.

Ajax-Feyenoord 1-0

2' Eerste gevaar feyenoord

Eric Botteghin kopt vanuit een corner over. Joรซl Veltman had de hoekschop wat knullig weggegeven aan Feyenoord.

Ajax-Feyenoord 0-0

De Klassieker is begonnen!

Ajax heeft afgetrapt voor de 188ste Klassieker.

Spelers staan klaar

De spelers maken zich op voor de 188ste Klassieker.

Swart leeft mee met Kuijt

Swart leeft mee met Kuijt: 'Niet leuk dat Feyenoord het niet goed doet'

Ook de bondscoach kijkt mee...

Bondscoach Koeman kijkt ook naar Klassieker: 'Hoop op een echte wedstrijd'

Afscheidswedstrijd Sneijder

Wesley Sneijder krijgt naar alle waarschijnlijkheid in juni een afscheidswedstrijd in Utrecht, de stad waar hij opgroeide.

"Daar zijn we mee bezig, we moeten kijken of het organisatorisch past", zegt Sneijder in aanloop naar de Klassieker tegen verslaggever Joep Schreuder. "Ik hoop dat het allemaal gaat lukken."

Sneijder kijkt uit naar Klassieker en zijn eigen afscheidswedstrijd

Ook klaar op Het Kasteel

Sparta dringt nog even aan, maar FC Utrecht trekt de voorsprong over de streep op Het Kasteel. Twee penalty's bezorgen het elftal van trainer John van den brom de zege.

Sparta-FC Utrecht 1-2

Afgelopen!

Geen extra tijd in Eindhoven. AZ vernedert het machteloze tiental van PSV en is nu tweede in de eredivisie.

PSV-AZ 0-4

87' Bijna nummer vijf

Myron Boadu raakt de paal voor AZ, dat PSV op doelsaldo inmiddels voorbij is in de stand van de eredivisie.

PSV-AZ 0-4

78' Hatzidiakos verliest zijn tanden

Pantelis Hatzidiakos raakt zijn voortanden kwijt na een duel met zijn Griekse landgenoot Kostas Mitroglou.

PSV-AZ 0-4

76' Doelpunt AZ

Dani de Wit maakt het nog erger voor PSV. Met een handige draaibeweging werkt hij een corner binnen.

PSV-AZ 0-4

Opstellingen Ajax en Feyenoord

Nog een kleine drie kwartier, dan begint de Klassieker in de Johan Cruijff Arena. Hier de opstellingen van beide ploegen.

De opstellingen van Ajax en Feyenoord

71' Doelpunt AZ!

Jonas Svensson knalt vanaf de rechterflank binnen, na een subtiel tikje van Calvin Stengs. AZ lijkt twintig minuten voor tijd de zege veilig te stellen in Eindhoven.

PSV-AZ 0-3

Trainer Jansen niet tevreden

Heerenveen-trainer Johnny Jansen vond Heerenveen in de tweede helft tegen FC Groningen (1-1) te zwak aan de bal.

Jansen: 'We hebben Groningen in vorm gevoetbald'

Oproep Danny Buijs

FC Groningen-trainer Danny Buijs doet in zijn nabeschouwing van Heerenveen-Groningen een oproep aan de VAR, die een hoofdrol voor zich opeiste in de Derby van het Noorden.

Buijs doet oproep: 'VAR, laat de scheidsrechter vaker z'n gang gaan'

56' Weer Boadu gevaarlijk

AZ blijft vooralsnog de gevaarlijkste ploeg in Eindhoven. Na een kansje vanuit een scrimmage is Myron Boadu nu met een kopbal gevaarlijk, maar hij mikt wederom te hoog.

PSV-AZ 0-2

53' Bijna nummer drie voor Boadu

Wat een kans voor AZ, met weer Myron Boadu in de hoofdrol. Nu mikt de aanvaller echter veel te hoog vanuit kansrijke positie.

PSV-AZ 0-2

46' Van Bommel zeer ontevreden

De trainer van PSV past een dubbele wissel toe om de achterstand tegen AZ te repareren.

Mark van Bommel haalt Bruma en Ritsu Doan naar de kant, Kostas Mitroglou en Jordan Teze mogen laten zien wat ze waard zijn.

PSV-AZ 0-2

We zijn weer begonnen

De bal rolt weer in Eindhoven en Rotterdam. Het zit PSV niet mee met de rode kaarten de laatste week, rekende Opta Sports uit.

PSV-AZ 0-2

Senesi zit goed in zijn vel

Marcos Senesi was donderdag een klein lichtpuntje bij Feyenoord. De Argentijnse verdediger werd met hoge verwachtingen naar De Kuip gehaald, maar lijkt na een lange opstartfase zijn draai langzaam te vinden. Straks (16.45 uur) komt hij in actie tijdens de Klassieker.

Verslaggever Joep Schreuder sprak met hem.

Feyenoord-verdediger Senesi: 'Stam verwacht dat ik zekerheid breng'

Rust

Rust op beide velden.

PSV-AZ 0-2

45+1' Doelpunt AZ

En weer is het Myron Boadu. Op aangeven van Owen Wijndal schiet hij in het lege PSV-doel.

PSV-AZ 0-2

45' Doelpunt AZ

AZ komt op slag van rust op voorsprong tegen de tien PSV'ers. Myron Boadu vindt een gaatje in de korte hoek.

PSV-AZ 0-1

Myron Boadu doet de tien PSV'ers pijn

43' Doelpunt Utrecht!

Weer komt Utrecht via een penalty op voorsprong. Jean-Christophe Bahebeck mist in eerste instantie, maar de keeper stond voor de lijn. De strafschop moet opnieuw en Adam Maher schiet de herkansing onberispelijk binnen.

41' PSV valt voorzichtig aan

Met tien man valt PSV gedoseerd aan. Denzel Dumfries sticht gevaar met een schot van afstand.

PSV-AZ 0-0

22' Rood PSV

PSV moet verder met tien. Ryan Thomas krijgt in eerste instantie geel, maar op advies van de VAR wordt de overtreding opnieuw bekeken. Pol van Boekel maakt er rood van. Net als tegen FC Utrecht vorige week moeten de Eindhovenaren verder in ondertal.

PSV-AZ 0-0

Ryan Thomas krijgt na een ingreep van de VAR rood

20' Doelpunt Sparta

Sparta komt op gelijke hoogte tegen Utrecht. Van dichtbij kopt Ragnar Ache raak.

Sparta-FC Utrecht 1-1

15' Open wedstrijd in Eindhoven

Het gehavende PSV zoekt de aanval en ook AZ krijgt kansjes. Maar nog geen goals in de levendige openingsfase.

PSV-AZ 0-0

7' Doelpunt Utrecht!

FC Utrecht komt snel op voorsprong bij Sparta. Jean-Christophe Bahebeck benut een penalty, nadat hij zelf werd gevloerd.

Sparta-FC Utrecht 0-1

We zijn begonnen!

Op twee velden is afgetrapt.

PSV-AZ 0-0

Sparta-FC Utrecht 0-0

AZ niet bang voor PSV

Trainer Arne Slot vindt dat AZ het aan zijn stand verplicht is vol voor de zege te spelen op bezoek bij PSV.

AZ-trainer Slot zag ploeg al eens winnen van PSV en wil dat vandaag weer

AZ zonder Ron Vlaar en Dani de Wit

Waar PSV vijf spelers mist, begint AZ zonder Ron Vlaar en Dani de Wit aan de topper in Eindhoven.

De opstellingen van PSV en AZ

Afgelopen!

Geen winnaar in de Derby van het Noorden, waar de eindstand op het bord gekomen is door twee rake penalty's.

sc Heerenveen-FC Groningen 1-1

87' Bijna Botman

En daar is bijna de voorsprong voor de Friezen. Sven Botman kan vanuit een corner vrij koppen, maar Sergio Padt redt.

PSV mist vijf spelers

PSV mist vijf spelers tegen AZ. Nick Viergever en Jorrit Hendrix zijn geschorst, terwijl Mohamed Ihattaren, Steven Bergwijn en Donyell Malen geblesseerd zijn.

Verslaggever Jeroen Stekelenburg is voor ons in Eindhoven met het laatste nieuws.

PSV mist belangrijke steunpilaren, ook AZ gewijzigd

79' Bijna Asoro

Joel Asoro schiet de Groningers bijna op voorsprong. Zijn schot rolt maar rakelings naast.

Wordt Utrecht de lachende derde?

FC Utrecht kan na de nederlaag van Vitesse goede zaken doen in de subtop. Hier de elf die trainer John van de Brom het veld instuurt tegen Sparta.

De opstellingen van Sparta en FC Utrecht

73' Doelpunt Groningen!

Charlison Benschop schiet hard raak, het is zijn derde treffer van het seizoen.

72' Nu wel een strafschop voor Groningen

En nu gaat de bal wel op de stip. Sherel Floranus maakt hands, FC Groningen krijgt een uitgelezen kans om op gelijke hoogte te komen.

sc Heerenveen-FC Groningen 1-0

67' Geen penalty voor Groningen

Na licht vasthouden van Ricardo van Rhijn bij Mike te Wierik houdt Heerenveen de adem in. De VAR gaat naar de beelden kijken, maar vindt de fout van de Friese verdediger niet zwaar genoeg voor een penalty.

'Ten Hag gaat niet met huilverhalen over de VAR mee'

Verslaggever Joep Schreuder is namens de NOS aanwezig in de Johan Cruijff Arena, waar Ajax om 16.45 uur Feyenoord treft.

Volgens Schreuder staat Ajax-trainer Erik ten Hag niet te lang stil bij de nederlaag tegen Chelsea, waarin een Amsterdamse treffer van Quincy Promes werd afgekeurd op advies van de VAR. De focus ligt weer volledig op het duel met het dolende Feyenoord.

Joep Schreuder blikt vanuit de Johan Cruijff Arena vooruit op de Klassieker

PSV in verrassende opstelling

Trainer Mark van Bommel begint met PSV in de topper tegen AZ zonder Donyell Malen, Mohamed Ihattaren en Steven Bergwijn. De drie smaakmakers van de Eindhovenaren zitten ook niet op de bank.

49' El Hankouri raakt de lat

Mo El Hankouri ziet zijn fraaie inzet tegen de lat belanden. Daar komt Heerenveen met de schrik vrij zo vlak na rust.

46' Hrustic blijft in de kleedkamer achter

De tweede helft is begonnen, met bij de Groningers Joel Asoro in de plaats van Ajdin Hrustic.

Intussen loopt de spanning op in Amsterdam

Om 16.45 uur is de aftrap in de Johan Cruijff Arena, maar de voorpret is al begonnen.

Rust

Na acht minuten extra tijd is het rust in Friesland. Groningen had zijn zaakjes lange tijd goed op orde, maar kreeg vlak voor rust een tegenslag te verwerken toen de bal op de stip ging na ongelukkig hands van Deyovaisio Zeefuik.

45+3' Doelpunt Heerenveen!

Hicham Faik stuurt Sergio Padt de verkeerde hoek in, de Friezen staan na een slotoffensief in de eerste helft op voorsprong.

44' Hands Zeefuik

Deyovaisio Zeefuik maakt hands, terwijl hij ten val wordt gebracht. De VAR roept scheidsrechter Allard Lindhout naar de kant om de beelden te bekijken. En het wordt een penalty voor sc Heerenveen.

sc Heerenveen-FC Groningen 0-0

40' Van Bergen net naast

En daar was de grootste kans voor Heerenveen tot nu toe. De Groningse doelman Sergio Padt wordt gehinderd bij een Friese corner, waarna Mitchell van Bergen de bal oppikt en maar net voorlangs schiet.

28' Gevaarlijk schot Hrustic

Warner Hahn redt op een gevaarlijke poging van Ajdin Hrustic. De keeper van Heerenveen tikt de bal over, daar was Groningen voor het eerst echt gevaarlijk.

Cillessen ziek

Jasper Cillessen staat vanavond niet tussen de palen bij Valencia. De keeper van het Nederlands elftal is ziek en moet het uitduel met Osasuna aan zich voorbij laten gaan.

12' Duel ligt even stil

Na een goede start van Heerenveen ligt de wedstrijd even stil. Supporters hebben een hoop kleine balletjes op het veld gegooid, waarna scheidsrechter Allard Lindhout besluit dat die eerst moeten worden opgeruimd.

Derby van het Noorden begonnen

Het Friese volkslied heeft geklonken!

Ruim 22.000 toeschouwers zien dat Joey Veerman namens de thuisclub aftrapt.

Feyenoord is er klaar voor

Feyenoord staat twaalf punten achter op Ajax. De Rotterdammers zijn gebrand op een goed resultaat in de Johan Cruijff Arena vanmiddag. Aan de voorbereiding zal het in elk geval niet liggen.

Nog een klein halfuurtje...

De spelers van Heerenveen en FC Groningen maken zich klaar voor de Derby van het Noorden. De laatste drie edities in Friesland eindigden in een gelijkspel.