AZ vernedert machteloos tiental van PSV

Bekijk de samenvatting van PSV - AZ

PSV heeft voor het eerst in drie jaar een thuiswedstrijd verloren in de eredivisie. In Eindhoven won een oppermachtig AZ met 4-0 van een machteloos PSV.

De ploeg van trainer Mark van Bommel begon gehavend aan de wedstrijd. Basisspelers Donyell Malen, Mohamed Ihattaren en Steven Bergwijn ontbraken vanwege blessures en Nick Viergever en Jorrit Hendrix waren geschorst vanwege hun rode kaarten tegen FC Utrecht vorig weekend.

Weer rood voor PSV

Na een levendige openingsfase, met kansen voor beide ploegen, moest PSV, met Ritsu Doan, Cody Gakpo, Bruma, Érick Gutiérrez en Ryan Thomas in de basis, al na twintig minuten verder met tien man. Thomas kreeg na ingrijpen van de videoscheidsrechter direct rood voor een harde overtreding op Fredrik Midtsjø.

Daardoor kon de Nieuw-Zeelandse middenvelder maar even genieten van zijn eerste basisplaats in anderhalf jaar.

AZ, dat in 2007 voor het laatst won in Eindhoven, zette vol druk op PSV, maar echt grote kansen leverde dat in eerste instantie niet op.

Net voor rust was het dan toch raak voor de ploeg uit Alkmaar. Eerst zette Myron Boadu, oog in oog met doelman Jeroen Zoet, de 0-1 op het scorebord en binnen een minuut tekende hij ook voor 0-2, na een mooie voorzet van Owen Wijndal.

Dus ging PSV, dat de laatste tien edities van PSV-AZ won, met een achterstand de kleedkamer in. De tweede helft bleven Bruma en Doan achter in de kleedkamer en kwamen Kostas Mitroglou en Jordan Teze het veld in.

Pablo Rosario baalt van de nederlaag tegen AZ

AZ ging ook na rust vol in de aanval. Boadu kreeg volop kansen op een hattrick, maar miste drie keer. PSV hield vooral tegen, probeerde de schade zoveel mogelijk te beperken, maar het was eigenlijk wachten op meer doelpunten.

Die goals kwamen er ook. Jonas Svensson schoot de bal uit een lastige hoek geweldig binnen (0-3) en invaller Dani de Wit maakte het nog pijnlijker voor PSV door met een handige draaibeweging de 0-4 binnen te werken.

Pijnlijk

AZ-verdediger Pantelis Hatzidiakos raakte nog een paar tanden kwijt na een duel met Konstantinos Mitroglou. Vlak voor tijd was Boadu nog dicht bij de 5-0, maar zijn inzet belandde op de paal.

Daarmee kwam er een eind aan een indrukwekkende reeks van thuiszeges voor PSV en is AZ de Eindhovenaren in de ranglijst voorbij op doelsaldo. AZ staat nu tweede in de stand, gevolgd door PSV.