NOS Voetbal

'Oudje' Huntelaar: 'Je ziet aan Ronaldo wat je kan doen om topfit te blijven'

Huntelaar: 'Je ziet aan Ronaldo wat je kan doen om topfit te blijven'

Toen Klaas-Jan Huntelaar zijn eerste Klassieker speelde, was Sergiño Dest een 5-jarig broekie dat ervan droomde hetzelfde te bereiken als zijn huidige ploeggenoot. We zijn inmiddels dik 13,5 jaar verder en Huntelaar 'is still going strong'. Vanmiddag wacht er opnieuw een ontmoeting met Feyenoord.

De goalgetter, die bij zijn Klassieker-debuut op 5 februari 2006 gelijk scoorde, is tegenwoordig invaller bij het Ajax van trainer Erik ten Hag, die doorgaans de voorkeur geeft aan Dusan Tadic als zwervende spits. Maar dan wel een deluxe uitvoering.

Huntelaar maakte tot nu toe vijf doelpunten en gaf twee assists in acht eredivisie-optredens. Gemiddeld is hij elke 62 minuten goed voor een goal of assist.

Topfitte 36-jarige

En dat als 36-jarige, een pensioengerechtigde leeftijd in het topvoetbal. Waarom is hij nog zo fit?

"Daar kan je aan werken", luidt het doodsimpele antwoord. Gevolgd door een uitweiding met een al even groot 'ja, dat is ook zo'-gehalte. "Als je er elke dag aan werkt, blijf je fitter dan wanneer je er niet aan werkt."

Klaas-Jan Huntelaar was dit seizoen goed voor vijf goals en twee assists in acht eredivisie-duels

En eraan werken doet Huntelaar. Bij Real Madrid, waar de spits in 2009 een halfjaar speelde, kreeg hij een kijkje in de keuken bij de meester van de lichaamsverzorging, Cristiano Ronaldo. "Je ziet aan hem wel wat je kan doen om topfit te blijven."

Huntelaar: "Hij is iemand die heel erg met voetbal bezig is. Bijna obsessief. Ronaldo doet heel veel krachttraining."

'Pizarro een voorbeeld'

In Duitsland, als speler van Schalke 04, stond Huntelaar tegenover een andere speler die opzien baart met zijn schier oneindige houdbaarheidsdatum: Claudio Pizarro, net als Huntelaar spits van beroep, tegenwoordig van Werder Bremen, en 41 jaren jong.

"Ik denk dat hij voor elke topsporter een voorbeeld is, als je op die leeftijd nog wedstrijden speelt... Met alle respect, hè!", aldus Huntelaar. "Dat is zeker sterk."

Klaas-Jan Huntelaar speelde in 2009 een halfjaar samen met trainingsbeest Cristiano Ronaldo

Na die eerste Klassieker in 2006, verdedigde Huntelaar nog tienmaal de Ajax-kleuren tegen Feyenoord. Vaak met individueel succes.

Tien goals maakte Huntelaar in elf clashes met de Rotterdamse rivaal. "Eentje te weinig", volgens hemzelf, hij loopt immers net niet een op een. Maar hij laat er toch maar mooi grootheden als Johan Cruijff en Marco van Basten mee achter zich op de Klassieker-topscorerslijst.

Dip in Ajax-vorm

Wellicht dat ook vanmiddag, de aftrap in de Johan Cruijff Arena is om 16.45 uur, een belangrijke rol voor hem is weggelegd. Ajax draait namelijk even minder, met een midweekse Champions League-nederlaag tegen Chelsea en daarvoor een abominabel slechte wedstrijd tegen RKC, die desondanks gewonnen werd.

De zwakke beurt in Waalwijk, waar hij voor de derde keer dit eredivisieseizoen in de Ajax-basis begon, wijt Huntelaar aan een mindere instelling. "RKC is zeker een prikkel, maar wel een prikkel die ook een beetje uit jezelf moet komen."

Grotere wedstrijden tegen meer aansprekende tegenstanders wierpen hun schaduw over het bezoek aan Waalwijk. "Iedereen was in zijn achterhoofd toch al een beetje bezig met Chelsea", weet Huntelaar.

"Dat mag niet, elke trainer waarschuwt daar ook voor, dat hebben ze bij ons ook gedaan. Maar uiteindelijk zie je dat het op het veld toch net een tandje minder is."

Klaas-Jan Huntelaar

Tegen Feyenoord zijn er gelukkig voor Huntelaar en consorten prikkels genoeg. Hoewel de Rotterdammers zijn afgegleden naar plek elf op de eredivisieranglijst, blijft de clash met de aartsrivaal voor de Amsterdamse fans een van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen.

Een wedstrijd, bovendien, waarin je een topfitte goalgetter met jaren ervaring goed kan gebruiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl