liveblog
NOS NieuwsAangepast

Laatste boeren verlaten Den Haag met politiebegeleiding

  • Na de boerenprotestdag van gisteren is een kleine groep in Den Haag blijven slapen.
  • Vanochtend was er een boerenontbijt, ook voor het publiek.
  • De laatste overgebleven boeren reden door de stad langs verschillende instanties. Daarna zijn ze naar huis vertrokken.
  • Lees hier waarom de boeren in actie kwamen.
liveblog gesloten

Laatste boeren verlaten stad

De laatste boeren rijden nu Den Haag uit. De politie rijdt mee om het overige verkeer te waarschuwen voor de tractoren op de snelweg.

Met dit bericht sluiten wij het liveblog af.

Handjevol trekkers nog even in Den Haag

In Den Haag is een handjevol boeren met trekkers bezig met een ronde langs verschillende instanties. Het zijn de laatste agrariërs die nog zijn blijven hangen na het grote protest van gisteren.

De 'Tour de Boer' gaat onder meer langs het ministerie van Landbouw en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daar willen ze hun bezwaren tegen de stikstofmaatregelen nog eens onder de aandacht te brengen.

Het was even de vraag of de boeren de tocht wel met hun trekker mochten afleggen. De gemeente heeft alsnog toestemming gegeven, omdat het gaat om een handjevol demonstranten. Wel moeten ze na afloop Den Haag verlaten.

Het Binnenhof blijft voor de demonstrerende boeren ook vandaag verboden terrein. Net als gisteren staan er trucks van Defensie om hen tegen te houden

'Tour de Boer' van start, trekkers mogen tóch stad in

De tocht van de boeren in Den Haag gaat langs twee bestemmingen: het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

De gemeente Den Haag zegt dat de boeren die mee willen doen welkom zijn. Het zijn er nog maar een handjevol. Daarom mogen ze met de trekker de stad in. Daarna moeten ze naar de A12 de stad uit.

Voedselbanken mogen langskomen

Bij het ontbijt aan de Hofvijver was enorm veel eten. Een groot deel daarvan blijft straks over. De boeren roepen voedselbanken en andere organisaties daarom op om langs te komen voor het overgebleven voedsel.

Er staan nog tientallen trekkers op Malieveld

Tocht langs ministeries onzeker

De 'Tour de Boer', langs verschillende ministeries en instanties in Den Haag, gaat mogelijk niet door. De boeren willen dit per trekker doen, maar de gemeente heeft al laten weten dat dit niet mag. Veel boeren willen de tocht niet te voet maken. De start van de tocht staat gepland om 11.00 uur, maar het is nu dus de vraag of dit doorgaat.

De politie meldt dat hier nog over gesproken wordt. "We zijn nog in overleg met de organisatie en met het gezag over hoe de boeren straks de stad uitgaan en ook over hoe ze straks langs de ministeries hun tour gaan maken", aldus een woordvoerster van de politie Den Haag.

Protestleider Sieta van Keimpema van de Farmers Defence Force zei vanochtend dat de boeren de bedoeling hadden om de tour te doen en erna gezamenlijk de stad uit te rijden. Als iedereen dat afzonderlijk doet, is de kans op "een puinhoop" juist groter, waarschuwde ze.

Hagenaren reageren op ontbijt: 'Vreselijk attent'

Boerenontbijt in Den Haag: 'vreselijk attent'

Tour de Boer zonder trekkers

Bij het ontbijt zijn in totaal zo'n 300 mensen aanwezig, ziet een verslaggever ter plaatse. Naast Hagenaren zijn dat ook veel boeren en journalisten.

Na het ontbijt willen de boeren een 'Tour de Boer' houden langs diverse ministeries. Volgens protestleider Sieta van Keimpema van de Farmers Defence Force mogen de boeren dat echter niet doen met de tractor. "Dat is echt jammer, want we wilden daarna met elkaar gelijk de stad uit rijden. Nu moet iedereen afzonderlijk met zijn trekker de stad uit en dan is de kans dat het een puinhoop wordt juist groter."

In de stad zijn opnieuw veel agenten aanwezig met politieauto's en ME-busjes. Ook worden weer legertrucks ingezet. De boeren zijn daar niet blij mee. "De inzet is heel groot en provocerend", aldus Van Keimpema.

Het Malieveld, waar een aantal boeren overnacht heeft, loopt nu langzaam leeg.

Man zwaargewond door aanrijding ME-bus

Op de dag van het boerenprotest gisteren is een 71-jarige man zwaargewond geraakt. Dat gebeurde toen een bus van de mobiele eenheid rond 19.50 uur op het Lange Voorhout tegen een bouwcontainer aanreed. De man uit Den Haag raakte bekneld tussen die container en een bouwwand.

De man werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. Er wordt onderzoek gedaan naar hoe het heeft kunnen gebeuren.

Zo werden de boeren op het Malieveld wakker

Ontbijt is grotendeels gedoneerd

De boeren serveren vanochtend het ontbijt als goedmakertje voor de overlast van gisteren. "Dat was een idee van mijn man", zegt Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force. Veel bedrijven schaarden zich achter het idee. "De producten zijn grotendeels gedoneerd door wat kleinere bedrijven die zelf ook aan huis verkopen."

Boeren zetten ontbijt klaar, als goedmakertje voor de overlast

OV ondervindt nog hinder

Zoals verwacht heeft het ov in Den Haag vanochtend nog last van het boerenprotest. Er wordt op sommige tram- en buslijnen met een aangepaste dienstregeling gereden. De vervoerder verwijst voor de actuele planning naar zijn website.

In de Parkstraat staan een tram en bus vast. Ze kunnen niet verder door de blokkade van een legervoertuig.

Het boerenprotest zorgde gisteren al voor grote problemen in de stad. Het centrum was in de middag onbereikbaar met het ov.

Hagenaren komen langs

De eerste Hagenaren komen nu langs bij het boerenontbijt aan de Hofvijver, tegenover het Binnenhof. De mensen die er nu zijn hebben sympathie voor de boeren en het ontbijt. De overlast door de boeren was gisteren groot, ze vinden het dus slim dat de boeren dit nu organiseren.

Legervoertuigen nog steeds aanwezig

Ook de legervoertuigen zijn vannacht in Den Haag gebleven. De voertuigen worden gebruikt om een aantal wegen te blokkeren omdat er gebieden zijn waar niet mag worden gedemonstreerd, bijvoorbeeld het Binnenhof.

Op de vraag waarom het leger is ingezet, had de gemeente Den Haag gisteren een simpel antwoord: de transportbedrijven wilden niet. En dat komt door het vorige boerenprotest in Den Haag, op 1 oktober. De gemeente had toen een bedrijf ingehuurd om met trucks een aantal wegen af te sluiten. "Maar daar kwamen mensen die te maken hadden met het protest achter", zegt de woordvoerder. "Dat bedrijf kreeg daar opmerkingen over en heeft toen besloten het toch niet te doen."

In allerijl huurde Den Haag toen een aantal kleinere vervoersbedrijven in, die elk een aantal vrachtwagens leverden. Maar de chauffeurs van die trucks werden op de dag van het protest dermate onheus bejegend dat die bedrijven daarna ook niet meer wilden, aldus de woordvoerder. "Toen kwamen we bij defensie uit."

Het boerenontbijt staat klaar bij de Hofvijver

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

'We gaan naar huis, we zijn gisteren zeiknat geregend'

Boeren voeren vandaag opnieuw actie in Den Haag. Een aantal bracht de nacht door op het Malieveld. Maar dat was niet gemakkelijk met de vele regen vannacht. Daarom gaan sommigen nu naar huis. "We vinden het wel leuk geweest en hebben zin om ons thuis op te frissen", zegt een jonge boer:

'We gaan naar huis, we zijn gisteren zeiknat geregend'

Niet in de trekker, en ook niet naar de Hofvijver

"We vonden de trekker in eerste instantie een goede plek om te slapen", vertelt een jonge boer vanochtend. "Dat hebben we twee uur volgehouden, maar daarna zijn we toch maar tussen de jongens in de caravan gaan liggen." Over het blikje energiedrank in zijn hand: "Je moet toch een ontbijtje hebben. Ik heb geen koffiezetapparaat bij me in de trekker."

Nog een dagje actie tegen de stikstofregels zien ze na een natte afterparty niet zitten. "We zijn gisteravond allemaal zeiknat geregend dus ondertussen hebben we wel weer zin om thuis bij de kachel te zetten."

Boerenontbijt met shoarma en 'Tour de Boer'

Om 08.00 uur moet iedereen weer paraat staan. Dan willen de boeren bij de Hofvijver een boerenontbijt serveren voor de betogers en belangstellende Hagenezen.

Kaas, brood, maar ook shoarma: volgens de FDF is er voldoende 'ontbijt' voor 5000 man. De boeren willen het gesprek aangaan met voorbijgangers en iets terugdoen voor de verkeersoverlast die ze hebben veroorzaakt in de stad.

Tegen het einde van de ochtend staat een Tour de Boer gepland. De FDF kan nog niet zeggen wat deze voettocht langs diverse instanties precies behelst.

Openbaar vervoer in Den Haag aangepast

Het openbaar vervoer in Den Haag zal ook vandaag nog last hebben van het boerenprotest. Volgens OV-bedrijf HTM wordt er op sommige tram- en buslijnen met een aangepaste dienstregeling gereden. De vervoerder verwijst voor de actuele planning naar zijn website.

Het boerenprotest zorgde gisteren al voor grote problemen in de stad. Het centrum was in de middag onbereikbaar met het ov.

Blijven slapen

Hoeveel actievoerders in de stad zijn blijven slapen is onduidelijk. Op het Malieveld staan enkele caravans en trekkers waar boeren in kunnen overnachten. Zij hoefden niet te vrezen dat ze door agenten worden weggestuurd; er werd niet gehandhaafd op demonstranten die al dan niet in een voertuig of tentje de nacht doorbrengen.

Voor de de achterblijvers was gisteravond nog een afterparty, die tot in de kleine uurtjes doorging. De gevolgen daarvan zijn vanochtend nog merkbaar. "Ik ben een paar mensen tegengekomen die nauwelijks aanspreekbaar waren", vertelt verslaggever Roel Pauw.

Dit was het boerenprotest gisteren in De Bilt en Den Haag

Dit was het boerenprotest in De Bilt en Den Haag