liveblog
NOS NieuwsAangepast

Johnson verliest opnieuw: na brexit-uitstel-wet ook geen nieuwe verkiezingen

 • Het Britse Lagerhuis heeft vanavond een wet aangenomen die de brexit-deadline van 31 oktober moet uitstellen om zo een no-deal-brexit te voorkomen
 • De wet is een nederlaag voor premier Johnson: hij wil de EU per 31 oktober desnoods met een no-deal verlaten
 • De brexit wordt pas echt uitgesteld als ook het Britse Hogerhuis en alle 27 Europese leiders akkoord gaan
 • Na de stemming riep premier Johnson op tot nieuwe verkiezingen, maar daar stemde het Lagerhuis niet mee in.
liveblog gesloten

Twee keer verlies voor Johnson

Het Britse Lagerhuis nam vandaag een wet aan die de brexit-deadline van 31 oktober moet uitstellen om zo een no-deal-brexit te voorkomen. Dit zal pas daadwerkelijk gebeuren als ook het Britse Hogerhuis en alle 27 Europese leiders akkoord gaan met uitstel. Het Hogerhuis is inmiddels begonnen met debatteren en zal dit waarschijnlijk de hele nacht volhouden.

De komst van de wet is een nederlaag voor premier Johnson; hij wil de EU per 31 oktober desnoods met een no-deal verlaten. Na de stemming over de wet riep Johnson op tot nieuwe verkiezingen, maar daar stemde het Lagerhuis niet mee in.

Video: de uitslag

Bekijk hier het moment dat het Britse Lagerhuis stemde over nieuwe verkiezingen.

Lagerhuis stemt: geen meerderheid voor nieuwe verkiezingen

Uitslag: geen nieuwe verkiezingen

Het Lagerhuis heeft het verzoek om nieuwe parlementsverkiezingen te houden in het Verenigd Koninkrijk afgewezen. Er was geen meerderheid.

Premier Johnson riep op tot nieuwe verkiezingen nadat het Lagerhuis vanavond een wet had aangenomen die brexit-deadline van 31 oktober moet uitstellen.

Lagerhuis stemt

Het Lagerhuis stemt nu over het houden van nieuwe verkiezingen. Uitslag volgt zo.

Twee derde Lagerhuis moet instemmen

Bij de stemming straks over het verzoek van premier Johnson om nieuwe verkiezingen te houden, moet twee derde van het Lagerhuis instemmen. Het Hogerhuis hoeft er niet ook nog over te stemmen, dus bij een voldoende meerderheid worden er in het Verenigd Koninkrijk op 15 oktober nieuwe verkiezingen gehouden.

Stemming verwacht om 22.30 uur

Een stemming over het houden van nieuwe verkiezingen wordt verwacht om 22.30 uur, de uitslag een kwartier later.

Lagerhuis nu in debat over nieuwe verkiezingen

Het Britse Lagerhuis debatteert over het houden van nieuwe verkiezingen. Premier Johnson wil die graag houden op 15 oktober.

Corbyn: 'Waar is het plan?'

Labourleider Corbyn spreekt nu het Lagerhuis toe. Hij zei dat de premier nu eindelijk eens moet vertellen welke strategie hij heeft voor de brexit. "Hij kan ons die niet vertellen en een nog groter probleem is dat hij het de EU ook niet kan vertellen."

"Het is net als de nieuwe kleren van de keizer - er is helemaal niets", zei Corbyn. De Labour-leider zei ook dat het parlement moet beslissen over het houden van nieuwe verkiezingen.

Bekijk hier de toespraak van Corbyn:

Premier Johnson wil nieuwe verkiezingen

Premier Johnson spreekt het Lagerhuis toe. Hij zegt dat de zojuist aangenomen wet ervoor zorgt dat de onderhandelingen over een brexit nog tot volgend jaar of zelfs nog jaren kunnen duren. Johnson vraagt het Lagerhuis om nieuwe verkiezingen uit te schrijven omdat het nu voor de overheid onmogelijk is om te regeren.

Bekijk hier de toespraak van Johnson:

Uitslag: Lagerhuis stemt voor

Het Britse Lagerhuis heeft ingestemd met een wet die de brexit van 31 oktober moet uitstellen.

317 parlementariërs stemden voor, 299 stemden tegen.

Het Lagerhuis stemt voor uitstel van de brexit-deadline

Lagerhuis stemt nu

Het Britse Lagerhuis stemt nu over de wet. Uitslag wordt omstreeks 20.45 uur verwacht.

Correspondent Tim de Wit legt in de video hieronder uit hoe het verder moet als het Lagerhuis de wet aanneemt.

'Het enige dat Johnson kan redden, zijn verkiezingen'

Eerst stemmen over amendementen

Er wordt nu eerst gestemd over verschillende amendementen, pas daarna over de wet.

Lagerhuis gaat stemmen

Uitslag wordt om 20.15 uur verwacht.

Stemming rond 20.00 uur verwacht

Rond 20.00 uur zal het Britse Lagerhuis nogmaals stemmen over een wet die de brexit-deadline van 31 oktober moet uitstellen om zo een no-deal-brexit te voorkomen.

Als het Lagerhuis de wet aanneemt is de brexit nog niet automatisch uitgesteld. Naast het Britse Hogerhuis moeten ook de 27 Europese leiders nog akkoord gaan met uitstel.

De Europese Commissie maakte eerder vandaag bekend 600 miljoen uit te trekken om landen te kunnen helpen die last krijgen van de brexit. Het gaat onder andere om Nederland dat dan aanspraak kan maken op geld uit het solidariteitsfonds.

Hoop op nieuwe verkiezingen

"Nee, nee, nee, nee, nee! De EU gaat ons geen redelijke deal geven, ze gaan ons onder hun controle houden", zegt Susan Nickolson tegen redacteur Jeroen Bosch. Nickolson is een van de demonstranten voor het Britse parlement. Ze hoopt dat als er nieuwe verkiezingen komen, Johnson een grote meerderheid zal krijgen om zo het VK alsnog uit de EU te halen.

Susan Nickolson bij het Britse parlement

Een soortgelijk geluid, maar dan van de mensen die liever in de EU willen blijven, is ook te horen:

Debat gaat verder

Het debat gaat nu verder en is te volgen via deze livestream. Parlementariërs kunnen amendementen indienen. Rond 20.00 uur zal er opnieuw gestemd worden.

Correspondent Tim de Wit legt hieronder uit welke opties premier Johnson nog heeft als hij verliest:

'Als Johnson vanavond weer verliest dan zit hij muurvast'

Emoties bij kleinzoon van Winston Churchill

Parlementariër Nicholas Soames, de kleinzoon van Winston Churchill, hield voorafgaand aan de stemming een emotionele toespraak. Hij zei bij een volgende verkiezing niet meer verkiesbaar te zijn en te hopen dat het Lagerhuis de mogelijkheid tot het sluiten van compromissen zou herontdekken.

Kleinzoon Winston Churchill houdt emotionele speech in Lagerhuis

Stemming begint exact om 18.00 uur

Uitslag volgt om 18.15 uur.

Stemming volgt zometeen

De laatste spreker, brexit-minister Barclay is nu bezig met een toespraak. Daarna zal een stemming volgen over het wetsvoorstel dat moet zorgen dat de brexit-deadline van 31 oktober wordt uitgesteld. Rond 20.00 uur zal er opnieuw over de wet worden gestemd.

Minder demonstranten dan gisteren

Bij het Britse parlement demonstreren voor- en tegenstanders van de brexit. Het is er veel minder druk dan gisteren, toen er ook een belangrijk brexit-debat plaatsvond, ziet redacteur Jeroen Bosch.

Een van de demonstranten is een arts, ze zegt er te zijn omdat ze graag in de EU wil blijven. "Ik wil dat het parlement een no-deal voorkomt, want dat zou een ramp zijn voor het Verenigd Koninkrijk".

 • NOS
  Een demonstrant bij het Britse parlement
 • NOS
  Er zijn veel minder mensen dan gisteren
 • NOS
  Er is wel veel pers aanwezig

'Ik kook liever mijn hoofd'

Het debat van vandaag vindt plaats omdat gisteren 21 Conservatieven meestemden met de oppositie. Onder hen waren niet de minsten: oud-ministers van Financiën, het langstzittende Lagerhuislid en de kleinzoon van Winston Churchill. Ze zijn allemaal uit de fractie gezet en mogen bij nieuwe verkiezingen niet voor de Conservatieven uitkomen.

Een van hen is oud-minister Phillip Hammond. Hij ging verdedigde zich zojuist in het Lagerhuis voor het meestemmen met de oppositie en op de kritiek dat hij daarmee de macht in handen van de oppositie heeft gelegd. "Ik kook nog liever mijn hoofd, dan dat ik de macht overdraag aan de leider van de oppositie", zei Hammond.

Veel bankjes nog leeg

Het debat is nu een uur aan de gang. Verschillende parlementariërs hebben hun kijk op de zaak gegeven. De bankjes van het Lagerhuis zijn nog lang niet allemaal gevuld. De meeste parlementariërs zullen waarschijnlijk vlak voor de stemmingen komen opdagen.

De leden zitten vooralsnog netjes rechtop. Gisteren werd parlementariër Jacob Rees-Mogg (Convervatieven) door andere leden van het Lagerhuis terecht gewezen voor zijn onderuitgezakte houding tijdens een debat.

Zo lag Rees-Mogg erbij:

De foto leidde vandaag tot allerlei creatieve bewerkingen op sociale media:

'Eerst brexit-wet dan pas verkiezingen'

De stemmingen in het Lagerhuis over de brexit-wet en de vervroegde verkiezingen zijn nauw met elkaar verweven. Oppositiepartij Labour wil namelijk pas instemmen met verkiezingen, als de no-deal-brexit-wetgeving eerst door beide Kamers van het parlement is aangenomen. De steun van Labour is nodig om aan de twee derde meerderheid te komen die vereist is voor vervroegde verkiezingen.

Premier Johnson wil de verkiezingen houden op 15 oktober.

Live meekijken

Het debat in het Britse Lagerhuis is via deze livestream te volgen.

Debat is begonnen

In het Britse Lagerhuis is een debat begonnen over het wetsvoorstel om een brexit zonder deal met de Europese Unie per 31 oktober, de huidige deadline, te blokkeren. De kans dat de wet er vandaag in het Lagerhuis doorheen komt, is gezien de stemverhoudingen van gisteravond groot. Rond 18.00 uur zal er over het wetsvoorstel worden gestemd.

Het Lagerhuis bezorgde Boris Johnson gisteravond een gevoelige nederlaag door met 328 tegen 301 stemmen de politieke agenda te wijzigen. Daardoor kunnen de parlementariërs tegen de zin van de premier vandaag kiezen om de wet aan te passen waarmee een no-deal-brexit per 31 oktober wordt geblokkeerd.