liveblog gesloten

Stengs heeft geen boodschap aan kritische fans

De reactie van AZ-trainer Arne Slot

AFGELOPEN!

AZ blijft in een matig schouwspel steken op 0-0 tegen BK Häcken. Volgende week donderdag is de return in Zweden.

Fer keert terug in Rotterdam

Hij trainde en speelde al mee in de voorbereiding, maar nu is de terugkeer van Leroy Fer bij Feyenoord officieel. De 29-jarige middenvelder zat zonder contract na zijn periode bij Swansea City.

82' Slotoffensief?

Perst AZ er nog een slotoffensief uit? Of blijft de 0-0 op het bord staan? Nog zo'n tien minuten te gaan in Alkmaar.

AZ - BK Häcken: 0-0

Ondertussen staat het in Gent 6-3

65' Kansenregen in een minuut

Twee kansen in een minuut, voor beide teams. Eerst redt Abrahamsson op een inzet van Stengs en kort daarop keert Bizot met zijn voet een schot van Daleho Irandust.

58' Dubbele wissel AZ

Dubbele bij wissel AZ. Idrissi, onlangs actief op de Afrika Cup, komt in het veld voor Gudmundsson. De Japanner Sugawara maakt zijn debuut en vervangt Wuytens. Kan AZ een keer de ban breken?

Van den Brom heeft toch genoten

Van den Brom genoot van 'debuut' in Utrecht: 'Alleen niet van het resultaat'

Janssen snapt niets van gelijkspel Utrecht

Janssen zag Utrecht veel missen: 'Kom op jongens, hoe kan dit nu?'

48' Koopmeiners treft de paal

De tweede helft boeit nu al meer dan de voorgaande 45 minuten. Koopmeiners met een poging van afstand. De bal belandt op de paal. Kort daarvoor lijkt Til op keeper Peter Abrahamsson af te gaan, maar hij heeft ruzie met de bal.

45' Zweedse muur blijft overeind

Teun Koopmeiners schiet een vrije trap op de rand van de zestien in de Zweedse muur. Een uitgelezen kans na een overtreding van Godswill Ekpolo op Gudmundsson. Even later is het rust.

38' De lat redt AZ en Bizot

De grootste kans van de wedstrijd is voor BK Häcken. De Zweden komen er gevaarlijk uit en zien Ahmed Yasin de bovenkant van de lat treffen. AZ en doelman Marco Bizot komen goed weg.

32' AZ kan nog niet overtuigen

De eerste helft in Alkmaar is tot nu toe matig. Echt grote kansen zijn er niet geweest. De ploeg van de nieuwe trainer Arne Slot moet duidelijk nog op gang komen.

Ondertussen in Noorwegen

FK Haugesund verslaat Sturm Graz knap met 2-0. De winnaar van dit tweeluik stuit op PSV of FC Basel in de derde voorronde. In Eindhoven gaan ze daar uiteraard niet vanuit.

Aanwinst Clasie in de schaduw

Jordy Clasie

AFGELOPEN!

FC Utrecht komt ondanks een slotoffensief niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Zrinsjki Mostar in de tweede voorronde van de Europa League. Volgende week is de return.

86' Venema met een joekel van een kans

Utrecht met een slotoffensief. Gustafson probeert het weer, maar de Bosnische doelman heeft opnieuw een antwoord. Een minuut later mist invaller Venema een joekel van een kans. Hij schiet naast. De beloning blijft uit. Het publiek zingt 'alles of niets'.

67' Geel voor Van den Brom

Utrecht-trainer John van den Brom krijgt van de scheidsrechter een gele kaart wegens aanmerkingen op de leiding. Direct volgt een drinkpauze om even af te koelen.

66' Gustafson bijna met de 2-1

De 2-1 hangt nu ook in de lucht. Klaiber komt op over rechts en de bal belandt voor de voeten van Gustafson. De Zweed schiet op de benen van Brkic. Hoe lang houden de Bosniërs nog stand?

60' Kerk knalt de 1-1 binnen

Daar is dan de verdiende gelijkmaker. Gyrano Kerk knalt de bal keihard binnen. Kan FC Utrecht nu doordrukken?

56' Opluchting bij Jensen en Utrecht

Frane Cirjak verrast Jensen bijna met een schot van afstand. De bal belandt uiteindelijk in het zijnet. Vervolgens maakt Lonwijk plaats voor Nick Venema.

46' Utrecht dicht bij 1-1

FC Utrecht schiet uit de startblokken in de tweede helft. Van de Streek en Lonwijk met mogelijkheden, maar de 1-1 wil nog niet vallen.

Ondertussen in Schotland

Het is de Nederlandse voetbalsters onder 19 jaar niet gelukt om de EK-finale te halen. In Glasgow werd met 3-1 verloren van de leeftijdsgenoten van Duitsland.

Slot heeft zin in Europees duel met AZ

AZ-trainer Arne Slot kijkt uit naar het Europese treffen met BK Häcken, dat om 20.30 uur begint. "Een hele degelijke en ervaren ploeg. Häcken scoort niet overdreven veel, maar krijgt ook weinig goals tegen. Toch vind ik dat we in staat moeten zijn om ze uit te schakelen."

Slot: 'Ik vind dat we in staat moeten zijn om Häcken uit te schakelen'

RUST!

FC Utrecht de betere ploeg, maar Zrinsjki Mostar gaat met een 0-1 voorsprong de kleedkamers in. Lonwijk liet twee grote kansen liggen namens de thuisploeg.

John van den Brom

45+1' Lonwijk mist weer

Op slag van rust weer een enorme kans voor Lonwijk. Op aangeven van Guwara vindt hij keeper Ivan Brkic op zijn weg.

37' Utrecht claimt penalty

Kerk wordt in de zestien uit balans gebracht door een Bosnische verdediger, maar de Russische scheidsrechter Eskov laat doorspelen.

33' GOAL Zrinjski Mostar!

De Bosniërs counteren en zien Miljan Govedarica scoren. Wat een domper voor FC Utrecht.

FC Utrecht - Zrjinski Mostar: 0-1

Vreugde bij de spelers van Zrinjski Mostar

Drinkpauze

Even bijtanken voor de spelers langs de lijn. Op de tribune zien we onder meer waterijsjes en blote buiken.

Fans van Utrecht hebben het warm

Dinamo Tbilisi lijkt tegenstander Feyenoord te worden

Ondertussen in Azerbeidzjan. Dinamo Tbilisi zegeviert met 2-0 bij FK Qabala. Boeiend? Ja, toch wel. Want een van deze twee teams wordt de volgende tegenstander van Feyenoord in de derde voorronde. De Georgiërs hebben dus de beste papieren.

17' Grote kans Lonwijk

De grootste kans tot nu toe voor FC Utrecht. Lonwijk wordt bediend door Gyrano Kerk en heeft de 1-0 op zijn schoen. De inzet van de spits gaat echter naast.

FC Utrecht - Zrjinski Mostar: 0-0

Justin Lonwijk

Eerste mogelijkheden

Van de Streek na acht minuten met het eerste schot(je) op doel van de Bosniërs, op aangeven van Cerny. Aan de overzijde wordt Utrecht-doelman Jensen ook aan het werk gezet, maar de bal is een gemakkelijke prooi voor de Deen.

We zijn begonnen!

FC Utrecht probeert voor het eerst sinds 2010 de groepsfase van de Europa League te bereiken. De afgelopen twee pogingen leverden geen resultaat op. De temperatuur in de Galgenwaard is 37 graden.

Lonwijk in de punt van de aanval

De van PSV gekomen Justin Lonwijk staat in de spits bij FC Utrecht. Hij maakte in de voorbereiding zeven doelpunten. Adrián Dalmau is nog niet wedstrijdfit. Nieuwelingen Adam Maher en Václav Cerny staan ook aan de aftrap.

Utrecht heeft wat te bewijzen

Trainer John van den Brom maakt zijn Europese debuut voor FC Utrecht tegen Zrinjski Mostar

In de brandende hitte begint FC Utrecht aan de Europese campagne die meer weg heeft van een strafexpeditie. En dat is het eigenlijk ook wel een beetje.

In de Domstad denken ze bij Europees voetbal terug aan legendarische wedstrijden tegen Dynamo Kiev, Real Madrid en Liverpool. Nu moet FC Utrecht drie kwalificatieronden overleven, vaak tegen onbekende ploegen uit verre oorden.

Het weerbericht van Martin

Mooie tijden voor Martin Jansen, de weerman van FC Utrecht. Enkele adviezen tijdens het ingestelde hitteplan: schaduw zoeken is toegestaan en het stadion tijdens de wedstrijd verlaten, dat mag ook.

Welkom in de liveblog over de Europa League!

Uiteraard focussen we ons op de verrichtingen van FC Utrecht en AZ in deze tweede voorronde. De Domstedelingen ontvangen om 18.30 uur het Bosnische Zrinsjki Mostar, dat al een voorronde achter de rug heeft.

AZ komt later op de avond in actie tegen het Zweedse BK Häcken. Volgende week zijn de returns. De winnaars kwalificeren zich voor de derde voorronde van de Europa League.

Als Utrecht in het tweeluik afrekent met Zrinjski, dan treft het in de volgende ronde de winnaar van de duels tussen het Zweedse Malmö FF en het Sloveense NK Domzale. AZ wacht eventueel een ontmoeting met FK Marioepol uit Oekraïne.